Prvi put vidim Peruna sa ovakvim urezom na podkundaku. Do sada sam vidjao samo one kao na Slaviji, kao na tom linku.slavia634 said:Nije isto, ako mislimo na istu stvar. Taj urez (šrafura) na Perunu je nešto slično kao što je na Slavia 631 lux
https://www.halooglasi.com/sport-i-rekreacija/lovacko-oruzje/perun-731-slavia-631lux-novo/5425635808483
. A ko to kaze???Standardno gadjam sa 40x povecanja od 25m pa na dalje.Po pitanju optika je prosta stvar..malo povecanje, vidis koliko vidis ako vidis, optika delimicno prasta pogresan plozaj oka u odnosu na okular.Na 40x ne prasta ali kada se jednom navikne i nauci na veliko povecanje sve ostalo deluje smesno.Govorim iskljucivo za sebe i ne ubedjujem nikog ni u sta .Ovo je moje misljenje i tako radim. Kada smestim tackicu na BR meti unutar kruga od 2mm to je precizno gadjanje za mene a ne nagadjanje gde sam nanisanioSrpcheTheGreat said:Manje uvecanje, bolji pogoci, vazda bilo...
Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
Bull said:Sa vecim uvecanjem vidis vise svoje greske nego na manjem pa cesto dodje do zavaravanja samog sebe.
Ne vicem ja na tebe, ako je tako zvucalo moje iskreno izvinjenje.Samo sam izneo svoje vidjenje preciznog gadjanja i onako kako ja radim, bez da mi je bila namera da bilo koga vredjamSrpcheTheGreat said:Ne viči @Fritz na meneMozda nisam bio dovoljno jasan. Kada gadjam na manjem uvećanju mete na kraćim distancama, oscilacije koncanice su mi manje. O tome je bilo priče od strane još nekih članova foruma u istom smislu. Dakle, naravno da su velika uvećanja bolja za veće daljine, ali npr do 15-20 metara, meni je sa manjim uvećanjem, x6 x8 češće mirnija koncanica nego na x12 ili x14. U tom smislu sam rekao to što sam rekao. Takodje znam da postoje strelci, koji sa fiksnim uvećanjima npr 6x pucaju i do 50-60 metara u milimetar....Uvek je to na kraju do strelca, nije pravilo, tu si potpuno u pravu.
Apsolutno si u pravu, uvek deluje da si los, medjutim to tera strelca da na velikom povecanju bude zadovoljan, samim tim i tera na vezbu.Neki dan sam pokusao sa malim povecanjem na 90m da provalim sta se desava sa optikom od kolege i odustao..ne znam sta se desava kad ne vidim gde pogadja dijabola i kako da se korigujem.Morao da priblizim metu na 50m.Ispostavilo se da je fantasticno temperaturno nestabilna.Kada se ohladila sve je leglo kao i ranije ali ja i dalje nisam video gde pogadjam na 90m a to je za mene takva frustracija da prestajem da gadjam.Neko ce sad pomisliti da mnogo kenjam ali navika je cudoJoca said:Ja uvek kažem "uvećanja nikada dosta". Međutim, veliko uvećanje stvara neprijatan osećaj kada gledaš metu i pogotke. Uvek imaš utisak da si totalno neprecizan i da pogoci šaraju po meti. A onda, kada priđeš i pogledaš, vidiš da sve ide u proširenu rupu čije se ivice dodiruju. Ovo je lepo, ali stresno dok gledaš kroz optiku.