Nikko air king 3-9x42 upucavanje

Nisam skapirao da se radi o tako skupoj pusci - optici , ali i da jesam , prosto imam jednu pusku koja mi apsulutno nije bezvredna i vec godinama jr koristim sa tako napakovanom optikom ali nije lim vec glingerit od 0.8 mm i zaista nikakav problem nema ...

Dobro, ima logike to što Voja zbori, posebno što ti pidesivi nosači nisu nešto preterano ni skupi, primera radi recimo FX-ovi su negde oko 50,-€ a dosta kvalitetni i ima ih u svim varijantama: za 11mm, za picatinny šinu, za tubus 25,4mm i za 30mm tubus...

Glock17 said:
Dobro, ima logike to što Voja zbori, posebno što ti pidesivi nosači nisu nešto preterano ni skupi, primera radi recimo FX-ovi su negde oko 50,-€ a dosta kvalitetni i ima ih u svim varijantama: za 11mm, za picatinny šinu, za tubus 25,4mm i za 30mm tubus...
Znam imam i 2 para podesivih , poznata mi cena , radi se samo o tome da na jednoj mojoj pusci radi optika sa podmetanjem sa obicnim nosacima i to radi vec par godina , zasto u tom slucaju bilo sta menjati ...

Slika govori više od hiljadu reči.

PODMETAC.png

Slika A, podmetač od nečega, slika B, Moa insert (2 kom).

Na slici A se jasno vidi da je to totalno neprirodno i da može doći do krivljenja tubusa. Sem što možemo iskriviti sam tubus (i što nije normalno da nam tačka kontakta bude tako mala), moguće je i nakriviti optiku (levo desno) i tako dobiti ono što zovemo "kantovana optika" pa će puška na raznim daljinama da pomera poi levo desno.

Na slici B je situacija sa 2 moa inserta. Deluje puno prirodnije i bolje zar ne? Već smo pisali podosta o svemu ovome. Najprirodnije bi bilo sa 4 moa inserta (i gore i dole), mrzelo me da crtam. E sad 4 moa inserta su opasno blizu podesivih nosača sa cenom...

Da se vratimo na temu.
Očigledno da je čoveku kriva cev na dole i da treba da je ispravi a ne da podmeće bilo šta. Podmetanjem (ili podesivim nosačima) se optika u optičkom centru dovodi na metu, pa se posle fino upucava klikovima a sve to u cilju da koristimo maksimalne performanse optike.
U ovom slučaju kada se putanja projektila i linija nišanjenja ne sreću, očigledno je da nešto nije ispravno i prvo to treba srediti a tek posle razmišljati o podmetačima.

E ru se slazem , ili je cev kriva ili nosaci nisu u redu , naravno to treba najpre resiti ...

Već sam pisao o tome a što je i Voja sad pomenuo: Ako se nešto podmeće, mora se biti izuzetno obazriv prilikom stezanja nosača, jer usled neravnomernog naleganja tubusa može lako doći do njegovog nagnječenja i trajnog oštećenja što je Voja slikovito objasnio. 👍

https://ibb.co/cx89hqd

Ja sam ljudi ovu moju jeftinu kinesku optiku Swiss Arms 4x40 celu izubijao. Previse stezao sa svih strana milion puta skidao i stavljao, tubus svuda ulubljen, optika godinama akana na 24 dzula raznim puskama i dan danas ziva i zdrava. Cudo jedno, a kao da sam se trudio i pokusavao da je skrkam i nista. Gde god da je stavis, kad nanisanis sve ide tamo gde covek pozeli...

Da ne otvaram novu temu, iz Ekol Thundera sam ispucao između 4500 i 5000 dijabola sa mehanikom, otkad sam stavio Nikko Air King ispucao sam nešto manje od 1000. Zanimljivo je da sam primetio (kao što je u nekom od svojih postova naveo kolega Glock) da su mi grupe najbolje na uvećanju 4 - 5x za 20m. Optika lepo drži nulu ali klikovi nisu baš kako treba. Npr. kad mi grupa beži 30mm levo od centra, 15 klikova na desnu stranu bukvalnio ne mrdnu grupu. Uradim još 15 i grupa se ozbiljno približi centru. Ne mogu da tvrdim jer nemam iskustva, ali imam utisak da je to kod jeftinih optika glavni razlog zašto je končanica u mildotovima a tureti u MOA. Naime, da su kompatibilni mnogo bi bilo lakše utvrditi (ne)preciznost klikova, ovako moraš da sedneš i da izračunaš a to ozbiljna većina ljudi ne radi, što zbog lenjosti, što zbog neznanja matematike. Mislim da je Wooyadeen napravio temu o tome, i tu su se neki čudili zašto nije končanica kompatibilna sa turetima. Sve u svemu, nisam imao probleme kao OP, iz prve sam mogao da upucam optiku, i vrlo sam zadovoljan. Najviše koristim Sport S šiljaste, pa kad jednom upucam nema potrebe da čačkam turete. Kad menjam dijabole pokaže se problem sa turetima, ali glavno je da može da se reši i da optika radi kako treba. Mojoj cevi najviše prijaju JSB Monster 0,87g ali mom džepu više prija Sport S pa ga uglavnom koristim. Inače, kumovoj Diani Eleven najbolje leže HN Barracuda Hunter 0,68g, koji Ekolu baš ne odgovaraju, kao što Diani ne odgovaraju JSB Monster.
Nadam se da nisam smorio.

Ako mogu da dodam svoja zapazanja na zapazanja @jaguarp. Ja koristim Nikko Mountmaster 4-9x40 na Stoegeru ili Diani, po potrebi, a na Kralu Tasco optiku 3-9x40 originalnu japansku za velike kalibre. Ono sto sam primetio kada upucavam optiku je da mi na Tascu treba duplo manje klikova za "zeroing" optike sto bi rekli braca ameri, nego za Nikko. I ja sam primetio da, bez obzira sto na turetima pise da je 1clck 1/4 MOA, mislim da to uopste ne odgovara realnom stanju. Tacnije, kako god da preracunavam, a racunam da je jedan klik npr 20 metara 1,2mm, uvek krckam vise nego na Tascu. Na kraju svedem hitac na POI podesavanjem tureta putem pokusaja i pogreske, a ne brojanjem klikova. Za manje daljine, to je jos izrazenije. Na kraju se sve lepo slozi i optika radi posao, ali sama procedura je malko proizvoljna, bar po meni. Bilo bi interesantno, ako to vec nije neko radio, testirati optike za VP kao sto se to radi sa karabinima, da se posle upucavanja tureti "provuku" kroz četiri tačke istim brojem klikova u obliku kvadrata (isti broj klikova npr levo-dole-desno- gore), sa ciljem da se optika vrati u pocetnu POI. Mislim da bi se tada lepo pokazalo koliko su zaista precizni tureti tih optika. Tu mislim pre svega na ove jeftinije, koje i ja koristim. Naravno to treba da uradi odlican strelac sa dobrom VP, jer se naravno dijabole ne ponasaju kao zrna velikog kalibra, tj po meni ovo je daleko zahtevnije i trazi ozbiljnog pucaca. Ali ...na kraju, a sto bi to i radili, ako optika radi posao.... ;) , nego eto malo pricamo.... :D

SrpcheTheGreat said:
Bilo bi interesantno, ako to vec nije neko radio, testirati optike za VP kao sto se to radi sa karabinima, da se posle upucavanja tureti "provuku" kroz četiri tačke istim brojem klikova u obliku kvadrata (isti broj klikova npr levo-dole-desno- gore), sa ciljem da se optika vrati u pocetnu POI. Mislim da bi se tada lepo pokazalo koliko su zaista precizni tureti tih optika.

Isto kao na DumDum kanalu... :D

Što se tiče optičkih nišana zlatno pravilo, odnosno pravilo broj jedan je da se upucavanje ne može uspešno obaviti bez predhodne pravilne montaže:
:D
https://youtu.be/8rFOtmWqBUI

Ovde je dosta bilo price da se za dobro ucvrscivanje nosaca i same optike koriste lepkovi, plavi, crveni ili vec. Ja sam nekako uvek imao strah od tih lepkova da ce mi prilepiti sraf takvom jacinom da ga necu moci posle odviti bez ostecenja. A pogotovo sam se plasio lepljenja prstenova za tubus tim lepkovima. Koristim lak za nokte i bar do sada nisam imao nikada problema sa razmrdavanjem ni optike ni nosaca. Pri tome nisam nikada imao potrebe da pretezem sraf ni na prstenovima, ni na sini nosaca.

Nikada, ali baš nikada nisam lepio nosače, jer mislim da je potpuno nepotrebno, jedino ponekad koristim samolepljivu tekstilnu traku unutar prstenova nosača i to je sve...

Nisam imao problema sa pomeranjem optike. Stavljao sam oko tubusa parce gumene rukavice i ne mora da se stezu prstenovi jako. Odsece se od prsta rukavice parce i navuce na optiku.
Ali nisam imao srece sa optikama na springerici. Probao sam BSA, Tasco, Nikko i Hawke i na svim optikama mi se javljali "flajeri" u vecoj ili manjoj meri. Sa mehanickim nisanima flajera nema.
Tako da sam odustao i kupio PCP. ;)

Evo još jedan način, na primer ja koristim ovu platnenu traku:

Screenshot_20220417-132946_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20220417-133446_Samsung Internet.jpg

Ali nipošto ne lepiti traku na tubus optike, isključivo na unutrašnju stranu prstena nosača, otprilike ovako:

Screenshot_20220417-133717_Gallery.jpg

P.S.:Svaku sledeću demontažu/montažu, zalepiti novu traku.

Users who are viewing this thread

Back