Kod mene se javio problem sa dihtungom kada sam porucio ovaj crveni digtung sa neta , ako se dobro secam kolega Voja je rekao da je da se radi o materijalu ( pur 70 ).
Dihtung je nekako podsecao na "padobranca" ali ne u potponosti.
Montirao sam dihtung i prilikom ubacivanja primetio sam da je dihtung dosta napet ( dobro prilepljen za sanduk vazdusne).
Medjutim kad je dihtung stigo do samog cilindra osetilo se veoma lako kretanje dihtugna i klipa zajedno kroz cilindar.
Verovatno je to zbog dugotrajne upotrebe vazdusne sa koznim dihtungom.
Mislim da je koža blago povecala precnik cilindra.
To mi se nekako nije bas dopalo i smatram da sam tu ipak gubio neku manju kolicinu vazduha.
Evo slika dihtunga.
View attachment 18691
Nakon toga mi je palo nekoliko ideja.
Vise njih nisu uspele.
Ideja koju cu ovom prilikom prikazati je uspela i ja sam trenutno zadovoljan.
Posto se dihtung sastoji iz samog dihtunga i podloske ( valjda se tako zove) morao sam nekako povecati precnik dihtunga .
Fot. Dihtunga i podloske.
View attachment 18692
Odlucio sam odraditi kanal na spoljnjem delu podloske i ubaciti gumeni o-ring.
S obzirom da guma ima sposoblost sabijanja i vracanja u prvobitni polozaj, to mi je odgovaralo jer ce o- ring vrsiti pritisak na sam dihtung i time ga potisnuti da se bolje priljubi za sam cilindar.
To sam i uradio.
To izgleda nesto ovako .
View attachment 18693
Kad se podloska sa ovakvim o ringom ubaci u sam dihtung on dobija veci precnik.
E tu su bas nastali problemi , koliki kanal odraditi na podloski , bude li predubok onda nema svrhe , bude li plici prevelik precnik dihtunga i samim tim otezava kretanje klipa.
Tu vec krecu ta rasklapanja , sklapanja i testovi .
Na kraju sam ipak uspeo.
Svrha cele ove price je da se mora pronaci balans , da ne propusta vazduh a ujedno da ne usporava klip.
Verovatno ovo nece biti nekome ni potrebno ,nego sto kaze kolega Srbce da malo filozofiramo i pricamo.