Ja moje puške sa oprugom, a i pcp pušku održavam tako što ih naslonim na zid u uspravnom položaju i one se same održavaju. Ako ih položim na podlogu, to održavanje je jednako kvalitetno, tj. takodje se same održavaju...u tom položaju....

...e sad šalu na stranu, predjimo na zezanje...
Dakle iz mog iskustva, nikada ne čistim cev od puške (ranije jesam, jer se povremeno bavim i lovom, pa poučen održavanjem vatrenog oružja nakon pucanja, radih isto, ali bez ikakvog smisla, jer nema barutnih gasova). Negde sam pročitao, a i sam se uverio da neke dijabole imaju odredjeni procenat nauljenosti, nekakve masnoće (valjda iz proizvodnje, npr ko ima može da primeti na nekim serijama HN sport, da ostaje olovni masni trag na prstima, nakon dužeg ubacivanja, dok npr Sport S su isprane u tri vode i još provučene kroz centrifugu, mož s njima da praviš sendviče). Valjda ta neka mala količina masnoće delimično podmazuje cevke. A i da ne podmazuje, moje iskustvo da se ništa u preciznosti pri gadjanju nije promenilo za duži vremenski period. Poznato mi je da neke pcp puške traže povremeno čišćenje cevi, radi pripreme za vrhunske rezultate, ali nisam u toj uzrasnoj grupi.
Što se tiče unutrašnjosti, dok ne menjam neki deo (djon, dihtung, oprugu) ništa ne diram unutra. Ranije sam podmazivao sa grafitnom mašću unutrašnje delove, nešto i sa silikonskim sprejem za lančanike bicikla, ali vrlo kratko. Uglavnom, podmazivanje radim sa Vojinim mastima (@VojaDeen), vodeći se jednostavnim principom-što tanje to bolje, da ne ulazim sada u analizu zbog čega tako. Dakle tanak, jedva "masan" film na ono što se podmazuje. I kad se sklopi, ne dira se do daljneg. Posle pucanja, ako su ruke bile znojave (letnja šema sa hladnim pivom), obavezno, a i ako nisu, suvom krpom, posle svakog korišćenja, prebrišem delove puške koje sam hvatao pri punjeju dijabola i pucanju. I sve fercera...