Održavanje vazdušnih pušaka sa oprugom/gasnim klipom

Pusku odrzavam tako sto posle svakog koriscenje premazem metalne delove sa ballistol uljem, a posle odredjenog perioda podmazujem pokretne sklopove.

Ja moje puške sa oprugom, a i pcp pušku održavam tako što ih naslonim na zid u uspravnom položaju i one se same održavaju. Ako ih položim na podlogu, to održavanje je jednako kvalitetno, tj. takodje se same održavaju...u tom položaju....;)😂
...e sad šalu na stranu, predjimo na zezanje...
Dakle iz mog iskustva, nikada ne čistim cev od puške (ranije jesam, jer se povremeno bavim i lovom, pa poučen održavanjem vatrenog oružja nakon pucanja, radih isto, ali bez ikakvog smisla, jer nema barutnih gasova). Negde sam pročitao, a i sam se uverio da neke dijabole imaju odredjeni procenat nauljenosti, nekakve masnoće (valjda iz proizvodnje, npr ko ima može da primeti na nekim serijama HN sport, da ostaje olovni masni trag na prstima, nakon dužeg ubacivanja, dok npr Sport S su isprane u tri vode i još provučene kroz centrifugu, mož s njima da praviš sendviče). Valjda ta neka mala količina masnoće delimično podmazuje cevke. A i da ne podmazuje, moje iskustvo da se ništa u preciznosti pri gadjanju nije promenilo za duži vremenski period. Poznato mi je da neke pcp puške traže povremeno čišćenje cevi, radi pripreme za vrhunske rezultate, ali nisam u toj uzrasnoj grupi.
Što se tiče unutrašnjosti, dok ne menjam neki deo (djon, dihtung, oprugu) ništa ne diram unutra. Ranije sam podmazivao sa grafitnom mašću unutrašnje delove, nešto i sa silikonskim sprejem za lančanike bicikla, ali vrlo kratko. Uglavnom, podmazivanje radim sa Vojinim mastima (@VojaDeen), vodeći se jednostavnim principom-što tanje to bolje, da ne ulazim sada u analizu zbog čega tako. Dakle tanak, jedva "masan" film na ono što se podmazuje. I kad se sklopi, ne dira se do daljneg. Posle pucanja, ako su ruke bile znojave (letnja šema sa hladnim pivom), obavezno, a i ako nisu, suvom krpom, posle svakog korišćenja, prebrišem delove puške koje sam hvatao pri punjeju dijabola i pucanju. I sve fercera...

Drugari jel ima neka mast koja moze da se kupi u okovu ili nekoj toj lokalnoj radnji u Bg-u da se namaze opruga jer planiram da rasklopim staru neku prelamacu koju imam i da stavim ulozak od rendgen snimka i da odmastim sve pa namastim i ispoliram.
1. Koju mast i gde uzeti da je ok?
2. Koju smirglu preporucujete za poliranje opruge, cilidra i ostrijih delova na pusci?
3. Jel imate jos neki savet sta uraditi?

Hvala i pozz

Sent from my iPhone using Tapatalk

Мислим да је молибденска најбоље решење за подмазивање а да је доступна релативно лако (у смислу, да није посебна Walther/FWB маст коју не можеш наћи по радњама у Србији него наручујеш из земаља немачког говорног подручја). Ја сам одавде наручио за пушку па подмазивао с њом све живо осим пушке (јер није дошла на ред). 😀
Ал' кажу да је добра за то.

Видео сам пар њих на јутјубу да користе сличне масти за спрингерице.

Чичица на Pellets and Pistons Airgun Channel је баш сређивао Вајраух пушке, мислим да имаш на каналу па можеш видети шта им је све одрадио и како, само прочешљај, има доста Вајраух пушака и мислим да њих највише воли.

Мислим да је молибденска најбоље решење за подмазивање а да је доступна релативно лако (у смислу, да није посебна Walther/FWB маст коју не можеш наћи по радњама у Србији него наручујеш из земаља немачког говорног подручја). Ја сам одавде наручио за пушку па подмазивао с њом све живо осим пушке (јер није дошла на ред).
Ал' кажу да је добра за то.

Видео сам пар њих на јутјубу да користе сличне масти за спрингерице.

Чичица на Pellets and Pistons Airgun Channel је баш сређивао Вајраух пушке, мислим да имаш на каналу па можеш видети шта им је све одрадио и како, само прочешљај, има доста Вајраух пушака и мислим да њих највише воли.

Porucio

Sent from my iPhone using Tapatalk

Воја ми једном рече баш за ову да може, за металне делове али не за коморе под притиском.

Кључно је да не намажеш дихтунг, да га не умастиш.

Za te pare (cirka 600 RSD), u nasim prodavnicama auto opreme i motornog alata (testere, brusilice, kosacice...) prodaje se tuba od 225 grama "Husqvarna Multi purpose grease". Koristio sam je za podmazivanje nekolicine springerica (koleno za natezanje opruge, opruga i klip) i pokazala se dobro.

Porucio sam "silikonski" dihtung od nekog lika sa neta u uputstvu za montazu kaze podmazati bilo kojim uljem. Kontaktirao sam ga da pitam moze li silikonski sprej kaze ne moze mora ulje, reko pa i to je ulje silikonsko samo u spreju. Kaze motorno ulje bilo koje novo prilikom montaze i vise se ne podmazuje nikad. E sad ja mogu da uradim to lagano, a imam i neku grafitnu mast, imam neku oregonovu za glave trimera imam i nesto silikonsko za bijakse, za oruzje imam balistol, brunox, sinol i nesto FNovo. Silikonski sprej i neka razna maziva za biciklu i motor wd40, itd. Jedino nemam ovaj LM47 a nemam ni vremena da idem da trazim gde ima da se kupi. Pitanje da li da podmazem sa 5W40 sintetikom ili da upotrebim nesto drugo

Odma da ti kazem da niko ovde na forumu pojma nema kakav je dihtung u pitanju, jer si ga naveo kao silikonski i to pod navodnicima, tako da time i ti potenciras da ti nije bas nacisto sta je to....daj sliku, pa ce neko mozda od clanova foruma znati kakav savet da ti da...

@Iceman
Motorno ulje se pravi od baznih ulja koja spadaju u naftne ugljovodonike (to su, dakle, naftni derivati) i kao takva, zapaljiva su - nije preporucljivo koristiti ih za premazivanje povrsina koje su izlozene visokim temperaturama koje nastaju usled trenja (frikcije). Silikonsko ulje ne sagoreva lako, pa je pogodnije za upotrebu u ovakvim situacijama (silikonski dihtunzi na klipovima, ventili i "O ringovi" na PCP puskama...). Dodatna povoljnost je i to sto se izbegava "dizelovanje" (nekontrolisano i, uglavnom, nezeljeno povecanje pogona projektila do kojeg dolazi sagorevanjem maziva naftnog porekla).
Uveren sam da mozes da iskoristis i sil. ulje u "spreju" i to tako sto ces njime naspricati komad tkanine ili sundjer, pa nakapati na dihtung (par kapljica).

Ukratko, drnc se koristi posle pucanja iz vatrenog oruzja, i posle njega ide suva krpica da ukloni sav drnc. Posle ide podmazivanje ili konzerviranje vatrenog oruzja.
U kategoriji vazdusnog oruzja drnc nema nikakvog smisla jer nema cadji od barutnih gasova.
Iz visedecenijskog licnog iskustva zadovoljan sam bio sa wd 40 kod redovnog odrzavanjai i ciscenja vatrenog oruzja posle pucanja, dok sam Balistol koristio za podmazivanje i visegodisnje odlaganje vatrenog i vazdusnog oruzja.

Users who are viewing this thread

Back