Oduzimanje predmeta

Zorxx said:
uf ako ej ovo, ne zvuci naivno.
Al opet njiva nije javno mesto.

beretta said:
Tacno je da nije javno mesto, zato ima onaj nastavak ili ugozava sigurnost gradjana.

Šalite se, jel da???

Prema čl.3. st.1.tač.1.2. i 3. Zakona o javnom redu i miru, upotrebljeni izrazi imaju sledeće značenje:

2) javno mesto – jeste prostor dostupan neodređenom broju lica čiji identitet nije unapred određen, pod istim uslovima ili bez posebnih uslova;

Ufff, bilo je samo pitanje vremena... Ne bih da baksuziram, ali mislim da cemo svi lagano zavrsiti pricu sa vazdusarama kroz dve godine, jer ce najverovatnije promeniti zakon. Mnogo je ludaka i psihickih bolesnika, kao i decurlije nabavilo neku cevku i rokaju prolaznike sa prozora, svetiljke, sijalice, kola, zivotinje, itd... Mnogo prijava ima, ljudi se zale, imam proverenu informaciju. E sada da ja ispricam svoj primer koji je istinit 101% i veoma zanimljiv:

Pre jedno dve godine sam pazario Ekol Thunder 4.5mm 25j u Arsenalu, pazarim neku jeftinu optiku, kao i torbu na licu mesta i zaputim se preko Brankovog Mosta... Secam se da je pao mrak, da mi djavo nije dao mira, da sam seo na klupicu u onom velikom parku kod Usca, i ne mogu ljudi da se smirim dok ne roknem jednu dijabolu u neku novu metalnu kantu i vidim efekat, penetraciju, dubinu itd. Previse me zanimalo koliko je to 25j i sta sve moze. Posle te kante, postavim ja metu na drvo, otprilike na oko 15-20 metara od sebe i probam 5 komada da vidim grupu. Mnogo me je svrbelo, previse... U parku je bilo bas mracno i stvarno niko nije prosao pored mene. Napravim ja solidnu grupicu, odlozim pusku u torbu, sve to i dalje lezi na klupici uredno i nesto cackam telefon. Po mojoj proceni je proslo oko 5 minuta, kada su me tri dzipa interventne opkolila, neki su bukvalno po blatu i polju vozili, a jedan dzip je isao stazicama za trcanje. Izlaze svi sa pistoljima vidno uznemireni i uzbudjeni i kazu lezi, lezi odmah, bla, bla... Meni u tom trenutku bas bilo smesno, videli su oni odmah moj izraz lica i skapirali da je neki zajeb. Kazu oni meni da je prijavljen pokusaj atentana iz parkica ka trznom centru :D :D :D Situacija se ekspresno smirila u roku od par sekundi, skoro svi su izvadili pljuge i zapalili cigaru, poceli da se smeju i pitaju me sto ne idem na Avalu, tamo me kao nece niko dirati. Pitaju za licnu kartu, ja izvadim vojnu legitimaciju, kazem da radim u Specijalnoj Brigadi u Pancevu, da sam u protivteroristickom bataljonu ''Sokolovi'' i da sam upravo tamo krenuo, sto je stvarno i istina bila. Kaze ovaj jedan glavni, ajde ti sa nama u dzip, da te odbacimo do centra, drugi dzip ce nekim svojim putem, a treci ce da ostane i kaze valjda marici i jos nekoj muriji koja se uputila na isto mesto, a valjda pripadaju ''Avali'' koliko sam skapirao, da je u pitanju lazna dojava. Jer, koliko sam skapirao, ako i ovi dodju, onda ce morati sve po zakonu i po proceduri. Ja odmah posle iz centra otisao u Pancevo, apsolutno vise nista nije bilo, niti sam privodjen, niti sam popunjavao neke papircine. Kao da se nista nije desilo, ovo je moja istinita prica. Vi ako hocete verujte, ako nece marim bas. Mozda neko izvuce neki zakljucak i pouku.

Ponavljam se, ali moramo da imamo na umu da većina PCP pušaka, ali i mnoge springerice danas izgledaju kao sve drugo osim vazdušnih pušaka, a ja vam garantujem da će i prosečan policajac, vojnik, lovac ili neko drugi ko ima veze sa oružjem i izbliza odmah pomisliti da je u pitanju neka haj-tek snajperska atentatorska puška. Da ne govorimo u prosečnom seljaku koji je krenuo na njivu. Da svi i dalje imamo zastave i slavije sa drvenim kundacima, mnogo bi manji rizik bio od ovakvih situacija. Ljudima to izgleda "opasno" i u neku ruku je i očekivano da će pozvati policiju.

Vojo u pravu si za javno mesto... Akcenat sam hteo da stavim da je pogresno pucati bili gde osim u streljani i da postoji i nastavak recenice gde je otklonjena svaka nejasnoca oko cinjenice da svi svesno povremeno krsimo zakon...lose sam napisao. Pokusavao da smislim pricu koja bi pomogla čoveku da nekako se izvuce iz ove situacije.
Kolega filee, ja ti apsolutno verujem da se to dogodilo, ali te ne podrzavam. Stajala je ta tvoja metica nedeljama na drvetu i stalno stalno se pitao, ko to puca u najposecenijem BGD parku. Zbog takvih stvari ako se budu desavale i onog sto je pucao po prolaznicima sa prozora cemi verovatno u nekom narednom ZOM da dobijemo katanac na VP.

Nadam se da ce ce ceo postupak za kolegu okoncati bez posledica, a nama da bude svima opomena.
Mislim da ne treba na forumu pisati kako se ko "izvukao", jer je zakon vrlo jasan po tom pitanju.
Smatram da ne bi trebalo kaciti slike sa pucanja osim ako nisu sa strelista. Znam da ce forum mnogo izgubiti na lepoti i drazi u kojima svi uzivamo, ali ne bih voleo da nam ukinu ovu riznicu znanja.

Ledeni said:
Da ne govorimo u prosečnom seljaku koji je krenuo na njivu. Ljudima to izgleda "opasno" i u neku ruku je i očekivano da će pozvati policiju.

Da ni ne govorimo o prosečnom vlasniku koji je krenuo da obiđe imanje i zatekao naoružanu ekipu kako mu šenluči po livadi (i šta je on iz tog prizora shvatio). Niko ne voli da mu nepoznati ulaze na imanje (a posebno sa puškama), ume gazda i da izađe naoružan... kolega zorxxx je napravio neverovatan prestup i super je prošao (nadajmo se da će dobiti i pušku nazad).

Beretta, apsolutno si u pravu. Nažalost, zakon je takav kakav je i 99% nas (možda 1% uvek puca na strelištu) neprestano krši propise i rizikuje razne probleme. To što ja na strelištu ne mogu da upražnjavam ono što volim je drugi par opanaka i moj problem. Zanimljivo je to što mnoge od država koje su za naše vlasti ideal imaju neuporedivo liberalnije propise, pa tako u Norveškoj recimo ne da možete pucati sa brda na brdo iz PCP puške, nego je normalno da se ljudi druže i gađaju LR ozbiljnim kalibrima. Naravno, postoje pravila i ne možete baš izaći 300 m van grada pa gađati iz 6,5 Creedmor puške gde vam dune, ali verujem da bi Norvežani bili vrlo iznenađeni kada bi čuli da je u Srbiji bavljenje osim sportom praktično nemoguće, da sada ne spominjem SAD itd. Čak i u Britaniji, gde i dalje postoji ono ograničenje na 16 J slobodno možete pucati iz VP u prirodi, loviti itd. Ali, kod nas ako uz svu pažnju i predostrožnost odete u šumu da gađate metalne mete rizikujete da vas privode i ko zna šta još. A bojim se da protiv toga ne možemo ništa, jer imam na umu činjenicu da ni famozna Nacionalna asocijacija, LSS i ostali ništa značajno nisu promenili. :?

Fileee said:
Ufff, bilo je samo pitanje vremena... Ne bih da baksuziram, ali mislim da cemo svi lagano zavrsiti pricu sa vazdusarama kroz dve godine, jer ce najverovatnije promeniti zakon. Mnogo je ludaka i psihickih bolesnika, kao i decurlije nabavilo neku cevku i rokaju prolaznike sa prozora, svetiljke, sijalice, kola, zivotinje, itd... Mnogo prijava ima, ljudi se zale, imam proverenu informaciju. E sada da ja ispricam svoj primer koji je istinit 101% i veoma zanimljiv:

Pre jedno dve godine sam pazario Ekol Thunder 4.5mm 25j u Arsenalu, pazarim neku jeftinu optiku, kao i torbu na licu mesta i zaputim se preko Brankovog Mosta... Secam se da je pao mrak, da mi djavo nije dao mira, da sam seo na klupicu u onom velikom parku kod Usca, i ne mogu ljudi da se smirim dok ne roknem jednu dijabolu u neku novu metalnu kantu i vidim efekat, penetraciju, dubinu itd. Previse me zanimalo koliko je to 25j i sta sve moze. Posle te kante, postavim ja metu na drvo, otprilike na oko 15-20 metara od sebe i probam 5 komada da vidim grupu. Mnogo me je svrbelo, previse... U parku je bilo bas mracno i stvarno niko nije prosao pored mene. Napravim ja solidnu grupicu, odlozim pusku u torbu, sve to i dalje lezi na klupici uredno i nesto cackam telefon. Po mojoj proceni je proslo oko 5 minuta, kada su me tri dzipa interventne opkolila, neki su bukvalno po blatu i polju vozili, a jedan dzip je isao stazicama za trcanje. Izlaze svi sa pistoljima vidno uznemireni i uzbudjeni i kazu lezi, lezi odmah, bla, bla... Meni u tom trenutku bas bilo smesno, videli su oni odmah moj izraz lica i skapirali da je neki zajeb. Kazu oni meni da je prijavljen pokusaj atentana iz parkica ka trznom centru :D :D :D Situacija se ekspresno smirila u roku od par sekundi, skoro svi su izvadili pljuge i zapalili cigaru, poceli da se smeju i pitaju me sto ne idem na Avalu, tamo me kao nece niko dirati. Pitaju za licnu kartu, ja izvadim vojnu legitimaciju, kazem da radim u Specijalnoj Brigadi u Pancevu, da sam u protivteroristickom bataljonu ''Sokolovi'' i da sam upravo tamo krenuo, sto je stvarno i istina bila. Kaze ovaj jedan glavni, ajde ti sa nama u dzip, da te odbacimo do centra, drugi dzip ce nekim svojim putem, a treci ce da ostane i kaze valjda marici i jos nekoj muriji koja se uputila na isto mesto, a valjda pripadaju ''Avali'' koliko sam skapirao, da je u pitanju lazna dojava. Jer, koliko sam skapirao, ako i ovi dodju, onda ce morati sve po zakonu i po proceduri. Ja odmah posle iz centra otisao u Pancevo, apsolutno vise nista nije bilo, niti sam privodjen, niti sam popunjavao neke papircine. Kao da se nista nije desilo, ovo je moja istinita prica. Vi ako hocete verujte, ako nece marim bas. Mozda neko izvuce neki zakljucak i pouku.

Izvini kolega, meni se cini da ce nama(ljubiteljima) zagorcati zivot bas postupci kao ovaj tvoj.. Nekada ne mogu da poverujem koliko ljudi mogu biti neozbiljni.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dao sam izjavu kod inspektora, i sada cekam sudski poziv.

Ukratko u izjavi sam rekao da sam isao da pokazem pusku na bezbednom da ne izazovem paniku.

Okej, čekamo. Samo se nadam da nisi od 09 do sad davao izjavu. I nadam se da je inspektor razuman čovek.

Ledeni said:
Okej, čekamo. Samo se nadam da nisi od 09 do sad davao izjavu. I nadam se da je inspektor razuman čovek.

Hahaha ma nisam, samo jos nisam stigao kuci a neda mi se na siroko preko telefona kucati :)

Cim ti jos koristis telefon, znaci da si dobro i da nisi u prdekani :)
Salim se naravno, bas nas zanima kako je sve proslo i da li si dobio oružije da poneseš kući.
Mislim da si rekao najbolju pricu koju si mogao...pod tim uslovima podpadas pod kaznu od 5.000-150.000 rsd. Obzirom da ti je ovo prvi put, da se niko nije povredjen...nadamo se minimalnoj kazni.

Kolega Ledeni sve se slazemo, ali živimo u zemlji apsurda. Pustili su liberalniji uvoz dobrih i jakih pusaka...a realno postoje samo par mesta gde bi mogli da pucamo. Ja nazalost nisam srecnik kao neki ovde da mogu u svom dvoristu da uzivaju u hobiju...pa se snalazim po šumama i gorama naše zemlje ponosne. Pucanje se svelo na poneku nedelju ujutru, kad sav normalan svet spava da odbauljam na 20-30km od BGD, izlomim auto u nekoj vukojebini i svo vreme se osvrćem da me neki Ilija Čvorović ne prijavi.

Nadam se da se kolega Filee ne ljuti, nije mi bila namera da nekog uvredim...samo se nadam da si svestan koliko je to bilo pogresno što si uradio. Iskreno ja bih na tvom mestu obrisao post.

Hvala Goxy, samo se nadam da sudija koji će voditi postupak kolegi Zorxx neće tumačiti strogo, pa da ne moramo da mu kažemo: "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom", već da će biti:"Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al’ zube polomi" :roll:

Po mom misljenju ovako ce zavrsiti , minimalna kazna , patrola u terensku proveru i vracanje puske za najduze 3 meseca ...

E ovako juce kada mi je patrola oduzela pusku i izdala u supu potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, dali su mi (sto do danas ih nisam ni razumeo dobro) poziv da dodjem kod inspekotora sutra dan (danas) u 9h ujutru. Ta dva policajca su bili skroz ok odradili su svoj posao kako su znali.

Danas u 9h kada sam dosao javio sam se na salter i cekao da me prime, cekao sam pun sat tacno u 10h me je primio iako nikog nije bilo pre mene.

Unutra je bio mlad inspektor koji bas nije mogao pravilno ni da protumaci zakon pa su on i par kolega u susednoj prostoriji rapravljali skoro pola sata sta bi to trebalo da znaci i mnogo su brkali stvari iz B kategorije gde je potrebna posebna dozvola za nosenje i stavljali je u daleko veci rang i opasniji od vazdusnih pusaka D kategorije.
Nesto su se tu dogovorili i poceo je da pise "sluzbenu belesku" i na kraju nje moju kracu izjavu.

Ja sam izjavio kako (e tu sam mozda pogresio al tad mi je to zvucalo dobro sad nisam bas siguran u to) da sam uzeo pusku kako bih sa drugarom nasao odgovarajucu futrolu za pusku posto mi ova trenutna ne odgovara(sto je tacno jer mi nestane u gepek pa je moram nositi na zadnjem sedistu, a probao sam razne i puska u nju ne stane zbog FX no limit nosaca i optike) i kada smo se nasli otisli smo na bezbedno mesto u atar kako nebi ugrozavali red i mir da drugar pogleda pusku (ovo zapravo i jeste tako bilo) ali napisao sam u izjavi samo da mu pokazem nisam spominjao nikakve detalje.
I da smo se tamo zadrzali oko 15 minuta i kada smo se vracali naisla je patrola i oduzela nam oruzje.

Inspektor mi nije delovao kao neko ko zna svoj posao i takodje imao je nekoliko provokativnih upadica.(nista strasno ali ipak ne umesno i ne profesionalno)
On je rekao kako je 100% siguran da ce mi se puska oduzeti jer sam napravio prekrsaj i da cu platiti novcanu kaznu ali da ce o tome ipak sud odluciti i da ocekujem poziv.

Ja sam razgovara sa nekim advokatima preko telefona za sad, neki su mi rekli kako i nisu imali nekakav pravi razlog za oduzimanje jer su me zatekli samo kako nosim kofer, a neki su rekli da cu dobiti tu naj manju kaznu i da ce mi pusku vratiti jer ipak nije nista strasno.
E sad ne znam ni to moracu sutra otici kod nekog advokata sesti popricati i pokazati mu primerak izjave da vidi sta tu moze da se uradi.
...................................................

Inace drugar zna neke policajce i inspektore i siguran je da ce ici malo i oni u probu pa je slikao barometar sa trenutnim pritiskom koi je bio pa da vidimo dali ce se "deca" malo igrati :)

Users who are viewing this thread

Back