Oduzimanje predmeta

Kolega je rekao dve godine, ja bih rekao, onako revoltiran na ekspeditivnost našeg pravosudja. Znaće sve kad bude pozvan kod sudije za prekršaj.
Nadamo se svi brzom rešenju problema i minimalnoj novčanoj kazni uz vraćanje oružija.

Mali odgovor nadam se ne sa zakasnjenjem. Puska je PCP koliko vidim brzine preko 200m/s sto znaci da si je pretpostavljam prijavio uredno. Ako nisi nece ti je sigurno vratiti. Ako je prijavljena i ako si gadjao u svom ataru posedu, njivi itd. ne mogu ti nista. Pored toga nisu te zatekli ni da si je koristio sto znaci samo si je nosio - planirao si u streljanu i samo ti je bila u autu :)

Mup kao upravni organ mora da donese resenje ako ti oduzimaju sa obrazlozenjem. Imaces u tom slucaju pravo zalbe - obavezno ga iskoristi jer ako drugostepeni organ potvrdi prvostepeno resenje mupa o oduzimanju imas pravo pokrenuti uptavni spor. To je vec sudska kontrola upravnog akta. Ako bi i to bilo negativno, imas pravo pretstavke Ustavnom Sudu, sto bi morao iskoristiti da bi imao osnov za Europen Court for Humah Right jer je tvoje pravo na imovinu (a puska je pokretna imovina) bilo grubo povredjeno.

Ako pokrenu prekrsajni postupak obavezno iznesi argumente i iskoristi opet pravo zalbe da ne bi bio kaznjen. Jer u dosta slucajeva i prekrsajni sud postupa po automatizmu kad policija podnese prekrsajnu prijavu.

Pravno nema nikakvog osnova da ti neko oduzme pusku koja je tvoje vlasnistvo a upotreba nije zloupotrebljena niti postoji neki osnov u tom smislu.

Ja se bavim krivicnim pravom tako da ovo stoji sto sam ti rekao, a cesto policija na kvarno oduzima pokretnu stvar u necijoj svojini potpuno nezakonito. Ta puska nije jeftina i sto bi nekom dozvolio da ti je otme.

Pozdrav

John Smith said:
Procitah pravila

Kakva je smetnja za poštovanje istih? Neko ko se bavi pravom, trebalo bi da zna da su pravila pisana da bi se poštovala. Pravilo ovog foruma je da se novi članovi predstave na za to predviđenom mestu pre nego što uđu u diskusije.

John Smith said:
Admin mi izbrisa post komentar -ovo je kao u ``demokratskoj`` skupstini srbije gde se iskljucuje mikrofon :) Hteo sam da se pozabavim tehnickim de...

Pravilima foruma najstrože je zabranjeno pisati o politici.

John Smith said:
Ja se bavim krivicnim pravom tako da ovo stoji sto sam ti rekao,

Neko ko tvrdi da se bavi pravom u istoj poruci u kojoj tvrdi da je pročitao pravila foruma usput u istoj poruci krši bar tri pravila (za koja tvrdi da je pročitao).

Au bre ove admine ko da je delegirala skupstina :), coveku das argumentovan savet i neko opet nezadovoljan. Predstavio sam se u mislim nekom postu i rekao daa sam iz Beograda i da sam ljubitelj oruzja, pre svega vatrenog ali da imam i vazdusno itd...... Mada, valjda je relevantno sta se pise o nekoj temi, argumentacija itd. a ne formalizam. Moracu da u PHP-u napravim nov sajt na ovu temu gde ce cak i adminima biti dozvoljeno da iznose vlastita misljenja :)

John Smith said:
Au bre ove admine ko da je delegirala skupstina :), coveku das argumentovan savet i neko opet nezadovoljan.

Ironija zar ne? Administrator (ujedno i vlasnik ove kuće) Vam je dao argumentovan savet da poštujete pravila kuće u koju ste ušli (kao i svi ostali članovi) ali ste samo Vi nezadovoljni i to odbijate. U Vašoj kući kako Vi hoćete (neka prolaznici zavode red), u našoj se red zna.

John Smith said:
Predstavio sam se u mislim nekom postu i rekao daa sam iz Beograda i da sam ljubitelj oruzja, pre svega vatrenog ali da imam i vazdusno itd

Pravila su da se predstavlja imenom i prezimenom u za to predviđenoj temi. Vama izgleda još uvek nije jasno šta znači predstaviti se.

John Smith said:
...... Mada, valjda je relevantno sta se pise o nekoj temi, argumentacija itd. a ne formalizam. Moracu da u PHP-u napravim nov sajt na ovu temu gde ce cak i adminima biti dozvoljeno da iznose vlastita misljenja :)

Puno sreće na tom Vašem budućem forumu, na ovom ste zbog nepoštovanja pravila i raspravljanja sa upravom zaradili permanentni ban.

Pročitah ZOM I ne mogu da nađem kaznenu odredbu za ovo delo. Koja kaznena odredba omogućava oduzimanje oružja, ako nismo ugrozili sigurnost I narušili javni red I Mir?

Slažem se da stav 13 člana 47 u vezi sa članom 26 zabranjuje NOŠENJE oružja na JAVNOM mestu . S tim u vezi prekršaj ovog stava iz člana 47 ne povlači za sobom kaznu oduzimanja oružja , nego samo novčanu kaznu . Takođe u vezi člana 33 ovog zakona zakonodavac očigledno pravi razliku između nošenja i prenošenja oružja , pa je teret tužioca da dokaže da je korisnik nosio imao nameru da nosi a nije prenosio oružje . Čak , ukoliko smo izvadili pušku radi recimo podešavanja optike to po meni , a čekam i pravno mišljenje , a i po zakonodavcu nije nošenje oružja , i ne može da bude sankcionisano . Osim toga , ukoliko je reč o ataru tj o svojini pravnog ili fizičkog lica ( njiva ) ne može se teretiti po ovom članu jer nije reč o javnoj površini . Eventualno po drugom postupku , vlasnik , parcele-njive može da tereti prekršioca ali to je odvojeni postupak , kojim takođe nije predviđeno oduzimanje predmeta . Narušavanje javnog reda i mira i izazivanje opšte opasnosti takođe može da bude problem ali po meni ( čekam pravno mišljenje ) ukoliko policajac NLM nije svedočio da je izazvana opšta opasnost , i ako ne postoji pravno ili fizičko lice koje će da svedoči da je učinjen prekršaj protiv života i tela , da mu je ugrožena bezbednost i sl , nemože se govoriti o izazivanju opasnosti . Mislim da ovo može da se dobije bez problema . Zakonodavac nije precizan i ima toliko mesta za odbranu ...

Pa ja sam tako pricao sa advokatom, i uz ovo napravio poredjenje sa recimo prekrsajem koji bi napravio sa autom.
Naprimer da vozim van ogranicenja (ujedno bi vise ugrozio okolinu nego sa ovim sto sam ja "uradio sa puskom" xD )
dobio bi samo novcanu kaznu niko mi nebi oduzeo auto.

Advokat mi je na to odgovorio da je sa oruzjem drugacije.

Po meni naj gore od svega toga je sto niko ne poznaje celokupan zakon. Takodje takvim ljudima je ovo sto je napisano u zakonu jako komplikovano i onda ko zna kako oni to shvate.

Ovo je meni toliko smesno i jadno da je to neverovatno, Nikad nisam kaznjavan ni za kakvu sitnicu i sada nista uradio nisam a toliki problem, nesto sto je moglo da prodje uz opomenu da mi se ovo vise ne ponovi i neku novcanu kaznu.

Ja sam kontaktirao zaštitnika građana za pravni savet oko ovoga i očekujem odgovor . Savetujem ti da se posavetuješ sa još jednim advokatom . ZOM definiše vrste oružja i šta je vatreno oružke . A krivični zakon uglavnom spominje vatreno oružje a ne oružje C kategorije , kao i metak koji se razlikuje od termina municija ( po ZOM) . Ukoliko niko nije podneo tužbu protiv tebe za ugrožavanje protiv života i tela , a policajac ili drugo službeni organ nije utvrdio izazivanje opšte opasnosti , krivolov i sumnje u isti ili slično delo kažnjivo po KZ ( čak i da te uhvatio da pucas , svaki balističar će opovrgnuti opštu opasnost ako si pucao na livadi gde nema nigde nikoga u metu ) apsolutno nema osnova za oduzimanje oružja , pa čak ni za kaznu jer tebe su uhvatili da prenosiš transportuješ oružje , što nije zabranjeno .

Termin "prenošenje" bi se mogao definisati kao prevoz/prenos oružja od mesta A do mesta B (od kuće do strelišta/servisa, lovišta ili drugog mesta stanovanja). Sa obzirom da je vazdušnom puškom kod nas lov zabranjen, onda nam ostaje ono do strelišta, servisa ili drugog prebivališta.

Problem ovde je što kolega nije prenosio pušku već je zašao sa njom u lovište i tuđu privatnu svojinu. Usput je viđen, prijavljen, te presretnut od strane policije, kojoj je priznao da je iznosio pušku i pucao...

da , nošenje oružja je zabranjeno i zaprećena kazna je 0d 5-150.000 rsd ali ne i oduzimanje oružja . U koliko postoji sumnja u krivolov ili ako postoji prijava od strane lica za ugrožavanje imovine ili bezbednosti onda je reč o KZ i može da bude opasno .

pozdrav ljudi evo i ja da podelim moje iskustvo,naime godinu dana pre stupanja na snagu zakona o tetivnom oruzju (a dotle je bilo zabranjeno) lovocuvar me je prijavio policiji koja se pojavilla u lovistu,citaj NJIVI gde sam ja vezbao sa kampaaund lukom, bilo je oko 7h ujutru,dosli pitali me sta radim na sta sam odgovorio da vezbam gadjanje,rekose da moram poci snjima u sup i bla bla tamo mi je luk oduzet,pazi 7h ujutru ja u maskirnoj majci i pantalonama ,saslusamje i izjava se zasnivala na mom izkazu da sam otisao van grada da vezbam na bezbednom,luk je oduzet uz prijavu prekrsajnom sudiji,nakon godinu i nesto dana(tad je zakon stupio na snagu da se moze posedovati tetivno oruzje do 101 libre bez prijave) ja dobijam poziv,kod sudije pricam da je loviste tj ta njiva u posedu prijatelja i da sam tamo redovno vezbao jer u mestu gde zivim ne postoji klub,na optuzbe policajaca da je namera bila lov sam odgovorio da sam imao metne a ne lovne vrhove na strelama i da tezina povlacenja luka nije namenjena za lov vec za metu,isto tako sam im rekao da mogu pozvati policajce koji su bili na uvidjaju da to potvrde(mada oni blage veze nemaju sta je sta i cemu sluzi) a naravno strele mi nisu oduzeli,pozvao sam se na zakon o oruzju u kom je jasno definisano da luk mogu da posedujem a vezbao sam 3-4 kilometra od sveta i naroda,presuda je bila da odustaju od gonjenja jer za isto nije bilo osnove,nakn 8 dana od pravosnaznosti otisao sam u sup pokazao presudu i potvrdu o oduzetom luku i isti mi je vracen,eto mog iskustva
P.S da navedem samo da su luk u supu hteli da zavedu kao samostrel gde sam ja na netu preko telefona morao da im pokazem razliku

Users who are viewing this thread

Back