Opruge i dihtunzi

Stevan S.

Member
Volim da budem spreman na probleme pre nego što me stignu.
U tom smislu, nameravao sam da kupim rezervne delove koji bi mi mogli zatrebati u budućnosti, odmah uz pušku.
Nažalost, nisam uspeo, jer na veb-sajtu su bili dostupni za kupovinu, ali u prodavnici zapravo NISU bili dostupni, i niko nije znao kada će ponovo biti dostupni.
Nakon toga, pretražio sam oglase na srpskim sajtovima i naišao na ovo:
Opruge i dihtunzi za vazdušne puške
Garantovani vek trajanja opruge 7000 navijanja.
Garantovani vek trajanja dihtunga klipa/cevi 10000 opaljivanja.
To me je donekle iznenadilo...
Kada sam se predstavio na ovom forumu, nisam napisao celu svoju životnu priču, već samo svoju trenutnu situaciju.
Već sam pucao vazdušnom puškom kao dete (tada Slavija 520) i ispalio ne znam koliko hiljada metaka, BEZ IKAKVIH problema!
Možda samo nisam primetio da nešto nije u redu...?
Teško mi je da u to poverujem, jer sam postao odličan strelac i mogao sam da pogodim skoro sve što sam ciljao.
Moje pitanje:
Kako znate da opruga i dihtunzi više ne rade ispravno i da ih je potrebno zameniti?

..ispalio ne znam koliko hiljada metaka, BEZ IKAKVIH problema!
1. Mi pucamo dijabolama

Kako znate da opruga i dihtunzi više ne rade ispravno i da ih je potrebno zameniti?
2. Znamo po ponasanju puske-teško se prelama, neprecizna dijabola na meti (rasipanje ili uočljiv pad u putanji)-pukla opruga. Za springerice se problem sa dihtungom najsigurnije konstatuje vizuelnim pregledom, dakle otvoriš pušku pa vidiš da li je pukao, krt, nedostaje deo i slično...

Garantovani vek trajanja dihtunga klipa/cevi 10000 opaljivanja.
To me je donekle iznenadilo...
Pitanje br 1: Šta te je iznenadilo i u kom smislu?

Teško mi je da u to poverujem, jer sam postao odličan strelac i mogao sam da pogodim skoro sve što sam ciljao.
Pitanje br 2: U šta teško možeš da poveruješ?

A eto i malo šale -a ono u šta nisi ciljao, nisi naravno mogao da pogodiš....

Last edited:
1. Mi pucamo dijabolama

2. Znamo po ponasanju puske-teško se prelama, neprecizna dijabola na meti (rasipanje ili uočljiv pad u putanji)-pukla opruga. Za springerice se problem sa dihtungom najsigurnije konstatuje vizuelnim pregledom, dakle otvoriš pušku pa vidiš da li je pukao, krt, nedostaje deo i slično...

Pitanje br 1: Šta te je iznenadilo i u kom smislu?

Pitanje br 2: U šta teško možeš da poveruješ?

A eto i malo šale -a ono u šta nisi ciljao, nisi naravno mogao da pogodiš....
Mnogo hvala! :)

Moje pitanje:
7.000 prelamanja je 14 pakovanja dijabola. Malo je to...
Kvalitena opruga treba da traje godinama (decenijama), odnosno 50.000 + prelamanja.
Ali pod uslovom da je od kvalitetnog celika, ima dobru vodjicu, podmazano kvalitenim mazivom i bez opaljivanja na prazno.

Delovi se menjaju kad krene puska da rasipa, opadne snaga (povremeno hroniranje), cujes razne neprijatne zvukove i neobicno ponasanje prilikom koristenja :)

7.000 prelamanja je 14 pakovanja dijabola. Malo je to...
Kvalitena opruga treba da traje godinama (decenijama), odnosno 50.000 + prelamanja.
Ali pod uslovom da je od kvalitetnog celika, ima dobru vodjicu, podmazano kvalitenim mazivom i bez opaljivanja na prazno.

Delovi se menjaju kad krene puska da rasipa, opadne snaga (povremeno hroniranje), cujes razne neprijatne zvukove i neobicno ponasanje prilikom koristenja :)
Svaka cast za ovaj odgovor! Ja sam kao klinac pucao svaki dan, u svakoj slobodnoj minuti, nekih 5 godina, i puski nije bilo nista! 50.000 je sasvim drugi univerzum! Znaci, za dugo vremena mi nece trebati nova opruga. Ipak moram nabaviti reservni dihtung "piston seal" za svaki slucaj, posto vise nisu kozni, kao nekada, samo ne znam gde da nadjem! Ali snaci cu se nekako; mnogo hvala!

Users who are viewing this thread

Back