Optika za underlever springericu

MilošDamljanović

Active member
Preporuka za neku optiku koja moze da izdrzi underlever springericu od 16 dzula snage. Uvecanja ne veceg od 15x i sa posesavanjem paralakse. U cenovnom rangu do 250 eura. Pucam nejvise BR od 25 do 50 metara.

Vector Optics Veyron.

Imam dve Veyronke, 10x44 i 4–16x44, i obe su se pokazale izvanredno. Pre nego što sam ih uzeo, dosta sam čitao o njima i ono što mi se posebno dopalo je to što je Vector Optics radio konsultacije sa engleskim tunerima i strelcima prilikom razvijanja pojedinih rešenja. Upravo zbog toga mnogi tvrde da su Veyron modeli napravljeni da izdrže trzaj springerica, a ja to mogu da potvrdim iz prve ruke.

Koristio sam ih i koristim ih na mojim HW puškama od 16 J, i ni jedna nije pokazala ni najmanju manu. Zadrže nulu, klikovi su precizni, a slika je čista i oštra. Kompaktne su, lagane i deluju mnogo ozbiljnije nego što bi neko očekivao u tom cenovnom rangu.

Za te pare za novu optiku, po meni su fantastičan izbor, pogotovo za ljude koji žele nešto što je provereno, izdržljivo i namenski pravljeno za jače springere.

c009395a2c869bf27328e8555d278dc9.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrav clanovima. Osvjezicu ovu temu jer i ja imam pitanje oko preporuke optika za HW97KT koja bi trebala da mi stigne iduce sedmice.

Kod nas u BiH trenutno nema Veyron-ki koje je @SteffAirguns predlozio. Od Vector Optics-a trenutno se moze nabaviti samo Orion Pro Max koji kosta oko 250 evra, pored toga su skuplji modeli za lovacke puske koji kostaju od 1000 evra pa na dalje. Od Hawke modela trenutno nema Airmax, mogu se nabaviti modeli Vantage.
Ne moze se nabaviti Optisan, BSA i MTC.
Da li imate preporuke za optiku za navedenu pusku sto bi podrazumijevalo, po mogucnosti:
  1. Da je kraca po duzini da ne pokriva loading port
  2. Da ima podesivu paralaksu, jos bolje ako je SF, a ne na objektivu
  3. Da nije fiksno uvecanje nego u rangu od 3-4x pa na vise
  4. Da je koncanica urezana na staklo (etched glass)
Poenta je da se informisem da li mogu da prodjem povoljnije od tog Orion Pro Max-a, ali ako na kraju ispada da je on najbolji onda cu se malo mrzovoljno rastati sa 250 evra dodatno uz cijenu puske.

Dzaba da ti mi dajemo preporuke kad pola od toga nema kod tebe u asortimanu....
Aj da probamo iz drugog ugla: Ti nam kazi sta je u opticaju, a mi da ti preporucimo ?
Koja ce joj biti glavna namena: FT, HFT, BR, plinkanje?

Da li imate preporuke za optiku za navedenu pusku sto bi podrazumijevalo, po mogucnosti:
  1. Da je kraca po duzini da ne pokriva loading port
  2. Da ima podesivu paralaksu, jos bolje ako je SF, a ne na objektivu
  3. Da nije fiksno uvecanje nego u rangu od 3-4x pa na vise
  4. Da je koncanica urezana na staklo (etched glass)
Ajmo polako, zato sto na ova pitanja naravno nema pravog odgovora, ali da pojasnimo...
  • Da je kraca po duzini da ne pokriva loading port
Zašto ti je to bitno...staviš povišene nosače, možeš gurnuti koju oćeš optiku, npr Sentinel ili Marksman ili T eagle...
  • Da ima podesivu paralaksu, jos bolje ako je SF, a ne na objektivu
Skoro sve optike koje koriste članovi ovog foruma imaju podesivu paralaksu, sad, dali SF ili na okularu, veruj mi da nije mnogo bitno, ako paralaksa radi dobro, a u tvom slučaju
Uglavnom BR i plinkanje.
oba modela će raditi dobro, dakle opet u ponudi milion optika...

• Da nije fiksno uvecanje nego u rangu od 3-4x pa na vise
3-4x i "pa na više" su nebo i Zemlja...3-4 x možeš za konzerve, 3-4x ne možeš za BR, dakle opet milion opcija, moraš znati koje uvećanje bi ti maksimalno odgovaralo, obično se krene od 24x kao max pa se ide na gore, ako pričamo o BR, mada sam ja pucao i sa 16x kao max, ali veruj mi da nema nekog smisla. A zašto od 24x...pa zao što postoje optike od 24x koje na tom uvećanju zamrljave sliku, pa ih realno koristiš na max 20x ili čak i niže, a ti to ne znaš dok je ne namontiraša na pušku i pogledaš u metu na distanci na kojoj si zamislio da ćeš pucati...

• Da je koncanica urezana na staklo (etched glass)
a zašto?...

Dakle, da remiziram, pa šta bude...svako ovde ima svoju neku optiku, koju će brzo da menja, jer mu nešto ne odgovara, (pošto je većina nas ozbiljno "šinuta" u traženju idealnog rešenja. Što se mene smatra, ja sam što probao što koristio od Nikko Stirlinga, do Sightrona. Dešavalo se da na optikama od 1000 jevrića ne vidim nešto lepo, kao i na kineskim djubretima. Vejroni su dobre optike, možda malo bolje FFP nego SFP, bar za moje oko (što je takodje bitno, jer ti i ja nemamo iste oči), već duže vreme koristim Helix, koji ima odličnu sliku na maks od 24x (opet za moje oko). Nikko Stirling mi je bio odličan, ali ima mnogo debelu končanicu., T eagle ima odličnu končanicu, ali malo uvećanje sam imao tada 16x max, ...i tako dalje i tako dalje...
Sine moj, ko roditelj ti kažem. Kupi nešto što proceniš na osnovu forumaških iskustava šta bi ti odgovaralo (dakle, opet stara priča, mora da se čita puno...) pa stisni zube i odvoj kintu...tako počinje svaka apokalipsa po pitanju optika...

svako ovde ima svoju neku optiku, koju će brzo da menja, jer mu nešto ne odgovara,
Odavno prihvacen standard za odnos optika-puska je 3:1 (iskusniji kazu i jos vise... :) )

@Nova
Tesko ces spojiti BR i plinkanje u istu optiku, jer ti za jedno treba x20 magnifikacija minimum, a za drugo moze i x4

Pokusaj da pogledas kroz sto moguce vise njih u radnji, jer najbolja optika je ona koja odgovara tvom oku. Ali nemoj da se iznenadis ako posle nekog vremena ipak promenis...

Ispostavilo se da covjek od koga nabavljam pusku ima Vector Optics Marksman 6-24x50 FFP za okej novac. Probacu za sada tu kombinaciju, pa ako mi se ne dopadne preprodacu je i traziti dalje. Hvala svima na odgovorima kao i uvijek :)

Users who are viewing this thread

Back