MilošDamljanović
Active member
Preporuka za neku optiku koja moze da izdrzi underlever springericu od 16 dzula snage. Uvecanja ne veceg od 15x i sa posesavanjem paralakse. U cenovnom rangu do 250 eura. Pucam nejvise BR od 25 do 50 metara.
Може ли да се набави код нас?
Ajmo polako, zato sto na ova pitanja naravno nema pravog odgovora, ali da pojasnimo...
- Da je kraca po duzini da ne pokriva loading port
- Da ima podesivu paralaksu, jos bolje ako je SF, a ne na objektivu
- Da nije fiksno uvecanje nego u rangu od 3-4x pa na vise
- Da je koncanica urezana na staklo (etched glass)
Zašto ti je to bitno...staviš povišene nosače, možeš gurnuti koju oćeš optiku, npr Sentinel ili Marksman ili T eagle...
- Da je kraca po duzini da ne pokriva loading port
Skoro sve optike koje koriste članovi ovog foruma imaju podesivu paralaksu, sad, dali SF ili na okularu, veruj mi da nije mnogo bitno, ako paralaksa radi dobro, a u tvom slučaju
- Da ima podesivu paralaksu, jos bolje ako je SF, a ne na objektivu
oba modela će raditi dobro, dakle opet u ponudi milion optika...Uglavnom BR i plinkanje.
3-4x i "pa na više" su nebo i Zemlja...3-4 x možeš za konzerve, 3-4x ne možeš za BR, dakle opet milion opcija, moraš znati koje uvećanje bi ti maksimalno odgovaralo, obično se krene od 24x kao max pa se ide na gore, ako pričamo o BR, mada sam ja pucao i sa 16x kao max, ali veruj mi da nema nekog smisla. A zašto od 24x...pa zao što postoje optike od 24x koje na tom uvećanju zamrljave sliku, pa ih realno koristiš na max 20x ili čak i niže, a ti to ne znaš dok je ne namontiraša na pušku i pogledaš u metu na distanci na kojoj si zamislio da ćeš pucati...
- Da nije fiksno uvecanje nego u rangu od 3-4x pa na vise
a zašto?...
- Da je koncanica urezana na staklo (etched glass)
Odavno prihvacen standard za odnos optika-puska je 3:1 (iskusniji kazu i jos vise...svako ovde ima svoju neku optiku, koju će brzo da menja, jer mu nešto ne odgovara,