Perun 734

Inace porucio sam optiku
https://panimshop.com/proizvod/t-eagle-5-20x50-sfir/
Imam volju da probam neke vece daljine sa ovom puskom, 50m+

Poslato sa YAL-L21 pomoću Tapatoka

Primjetio sam da dijabole poprilično teško ulaze u cijev , npr. H&N silver point 4.5 toliko teško uđe da sam pomislio nema šanse da ovo izleti van . Nešto bolja situacija je sa JSB exact monster , malo lakše u odnosu na gore pomenute ali daleko od toga da se kaže da je ušla normalno. O ring koji je oko ulaza u cijev je malo deblji tako da nema šanse da jagodicom gurnem dijabolu do kraja kako bi je poravnao nego bi morao noktom ali tada bi oštetio suknjicu pa koristitim čačkalicu kako bi to uradio . Ove dvije vrste dijabola mi je ostalo od ranije i nisu namjenjene primarno za Peruna jer su dosta teške pa sam danas otišao da kupim H&N Field Target Trophy koje bi trebalo da mu leže ali pomislih kakva li će sad biti situacija prilikom punjenja. Čim sam zakoračio u kuću prelamam cijev stavljam dijabolu i naravno , otpor , cijev ne želi da primi dijabolu lagano , ušla je ona ali ipak je moram malo pritisnuti kako bi ušla . Kada dijabola uđe konačno uz pomoć čačkalice i prođe taj prvi kontakt sa žljebovima tih nekoliko milimetara i uđe kako i treba da uđe da se poravna sa cijevi dalje klizi niz cijev normalno bez otpora ali sam ulaz kao da je malo uži. Sa H&N Hammer i Spike što jeftinija varijanta H&N sam isto pokušavao i one također malo teže ulaze , nije strašno ali do sada najlakše mada ne lako i vidim da puška ima snage da probuši limenku bez problema na 35m , da probije svesku koja je nalonjena na dasku i još u dasku da se zabije 15 mm , Također na 50 m sam imao fine pogotke dakle snage ne fali u smisli da cijev pravi problem čitavom dužinom , samo je "problem" staviti dijablu , sve poslije je ok . Ima li neko kakav prijedlog ili savjet da znam šta mi je činiti . Jednostavno ako hoću pucati iz puške moram imati čačkalice pri ruci .

Sve te dijabole imaju verovatno podkalibar 4,52,probaj sa 4,50 ili čak 4,49 sa ravnom glavom.Generalno HN teže ulaze u cev u odnosu na jsb

glale said:
Sve te dijabole imaju verovatno podkalibar 4,52,probaj sa 4,50 ili čak 4,49 sa ravnom glavom.Generalno HN teže ulaze u cev u odnosu na jsb

na deklaraciji piše 4.50 , vidio sam field target trophy i sa 4.51 kod drugog prodavača ali nisam uzeo te već baš ove od 4.50 znajući da mogu imati samo još veći problem sa većim podkalibrom . Malo mi je sad lakše kad kažeš da H&N ulazi teže u cijev samo ne znam jesi li mislio na svaku cijev Peruna ili generalno svaku cijev .? mada , šta god bilo ne rješava mi problem .

Probao sam HN 4,51 i 4,50 nisam osetio neku razliku.Lakše u cev ulazi jsb heavy 4,52 u obe moje Fejnwerkbau

a ništa , uz svaki kupljeni paket dijabole ide i paket čačkalica 😂 pa ću nekako puniti dok se ne dokopam JSB exact 0.547 ili express 0.51 koje će mu vjerovatno i najbolje ležati . Imao sam Hatsana prije Peruna , ulazile dijabole najnormalnije , zašto kod ovog slovaka neće isto tako lagano pojma nemam , zanimljivo je što kad uzmem čačkalicunsa dva prsta za sami kraj i gurnem dalje dijabolu 7-8 cm ona krene kao po loju niz cijev . Cijev kao da je uža 1/4 mm milimetra na samom početku. Baš čudno.

Potvrđujem informaciju. HN baracuda, baracuda match 4.50, 4.51, 4.52 osetno teže ulaze u cev (outlaw, pp700) od JSB heavy, monster, beast 4.52mm
Prepostavljam da je kod HN samo suknjica dijabole malko predimenzionisana(takav je moj osećaj), pa kad gurneš dublje u cev, deformiše se na željeni dijametar pa imaš osećaj loja... samo skromna predpostavka

vector said:
Cijev kao da je uža 1/4 mm milimetra na samom početku. Baš čudno.
Nije nemoguće mada je nelogično da bude tako.
U temi o Zastavinim puškama sam okačio sliku gde se vidi presek na ulasku u cev i postoji konus baš iz razloga da se ne bi dešavalo to što se tebi dešava.

chaba said:
Potvrđujem informaciju. HN baracuda, baracuda match 4.50, 4.51, 4.52 osetno teže ulaze u cev (outlaw, pp700) od JSB heavy, monster, beast 4.52mm
Prepostavljam da je kod HN samo suknjica dijabole malko predimenzionisana(takav je moj osećaj), pa kad gurneš dublje u cev, deformiše se na željeni dijametar pa imaš osećaj loja... samo skromna predpostavka
od starta zapinje , glava dijabole , pa kad je proguram pomoćnim rekvizitom (čačkalica😂) onda i suknjica također malo zapne i kad i to prođe onda brale moj ide ko po ledu.....

Ja bih rekao da jednostavno nije ista legura i H&N su tvrdje pd JSB te zato imas "problem"...

Nista specijalno, pucaj i uzivaj. ;)

PS: Moguce i da nije bas bas najbolje uradjen ulaz, mozda mozes ispolirati lagano taj prvi mm da malo obori ivice?!

I meni liči da je loše obrađen ulaz u cev. Ja bih video šta kaže puškar, ako se ne javi neko iskusan sa savetom. Ili bih vrlo finu šmirglu (2000-3000) namotao na neki konus i lagano okrenuo par puta na ulazu u cev.

Evo kako izgleda ulaz u cev Zastavine puške:

Attachments

• Zastava M81A 07-.jpg
    Zastava M81A 07-.jpg
    69.4 KB · Views: 1,771
Sto se tice dijabola, lakse ulazi JSB heavi 4.52 nego HN baracuda 4.5
A legura nije ni slicna kao ni zavrsna obrada, barem na oko.

Poslato sa YAL-L21 pomoću Tapatoka

Ima tu od dijabole do dijabole. Na mom 734, HN je bio pasent, Sport S je teze pasovao a RWS su bile labave, znale da ispadnu iz cevi prilikom zatvaranja puske. Ima malih razlika u kalibru cevi i kalibru dijabola. Nije to nista, samo guraj i udri.

alexsasax said:
Srecan sam sto mogu sebe da demantujem u vezi Peruna i vece(teze optike). Juce je probao na 25m po vetru, grupe blagi uzas. Stane vetar, rekoh da probam na 50m pre nego sto vratim staru optiku kad ono... Nikad bolja grupa
8dff4d58aec7185abcf67df1274138ad.jpg

dcaef3cbe3866bef421581c0aa5bf704.jpg

2f7246915182d76365e6ce87f56d52f3.jpg

e99feabcc763ea20521a75d84eda248a.jpg

Trenutna izlazna snaga je oko 10J

Sent from my iPhone using Tapatalk

fantastična grupa , ovo si postigao sa Express 7.87 gr. diabolama ?

Jedno pitanje za upucene: Gde ima da se kupi ova puska nova? Koliko sam ja trazio vise je niko nema u ponudi... :(

Ja mislim da ih više nema u našim prodavnicama. Povremeno neko objavi da se mogu naći u određenoj prodavnici, ali to najčešće budu bajate informacije, ili prodavac ne ažurira sajt redovno.

Users who are viewing this thread

Back