preregistracija oružja

Ako sam dobro shvatio, citiram "Napominjem da ovo vazi samo za one koji su vazdusno oruzje kupili pre, to jest dok je trebala nabavna dozvola i dok se za vazdusno oruzje izdavao oruzani list", to znaci da svi mi koji posedujemo vazdusno oruzje, a za koje nije trebala dozvola pri nabavci, a to je od pre nekih 5 godina (mozda i vise), mi ne trebamo nista raditi, tj.nismo obavezni bilo sta da ponovo prijavljujemo ili preregistrujemo?

Tako je. Preregistracija važi samo za oružje registrovano pre 2016. god, to je uglavnom oružje sa starim (kartonskim) oružnim listovima.

Пар глупих питања, пререшетао сам форум али овде ми настаје заврзлама:

Да ли је потребно имати потврду о категорији?
И ако нема потврде, да ли ће онда овлашћено лице/оружар морати да пушку од 13 џула смести у Ц категорију?
Шта у том случају да радим ја ако, нпр, дођем у посед пушке Ц категорије која није пријављена, како је ту ситуацију закон регулисао?

Neki dokaz moraš imati. Potvrdu o (D) kategoriji ili prijavu u mup ako je C.
Zakon je regulisao i slučajeve ka nema papira, oruže se oduzima i isto ide na veštačenje, pa (ako nije d) sledi prijava i suđenje.

wooyadeen said:
Neki dokaz moraš imati. Potvrdu o (D) kategoriji ili prijavu u mup ako je C.
Zakon je regulisao i slučajeve ka nema papira, oruže se oduzima i isto ide na veštačenje, pa (ako nije d) sledi prijava i suđenje.

Хвала на појашњењу. Форум је био довољан да дођем до истог закључка али ми је требала потврда, не зеза ми се с милицијом.

Како онда половног Перуна 734, нпр, да уведем у легалне токове ако се продаје без потврде о категорији а да избегнем проблеме са пријавом?
Да се пушка ослаби пре вештачења или нешто друго?

Da li je moguće napraviti ga da bude D kategorija i tako kategorizovati? Meni lično ne bi smetalo što je D kategorija i na papiru i praktično, naprotiv.

Mane kouč said:
Moguće je, staviti slabiju oprugu i spustiti ga u D.

Ako se to odradi prilikom preregistracije onda nema dodatnih troškova. Ako je puška po novom C prebacivanje na D ide malo komplikovanije i dosta skuplje.

Teoretski tako bi svaku pušku mogao da spustiš u D i posle vratiš oprugu, samo nije logično da su sve druge puške kao tvoja u C kategoriji a ti se pojaviš sa D ?? mada ne verujem da to neko proverava ako doneseš papir od oružara. Kada sam moju Slaviju 631 odneo na kategorizaciju oružar izmeri preko 210 m/s (bila je nova originalna opruga i dihtung) ali je rekao da zna da one ne spadaju u C i dao mi potvrdu da je u D kategoriji.

Mogao bi naravno d vratiš oprugu, ali u slučaju bilo kakvog problema, i veštačenja policije, bio bi baš u problemu...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Ovome što je mane napisao dodao bih i da u slučaju takvog veštačenja, oružje ne ide uz osmeh kod izabranog oružara koji možda ni nema čime da izmeri brzinu ali zna da su slavije obično ispod 200m/s, već sve (posle oduzimanja) poprimi daleko ozbiljniji ton.

Dragi prijatelji,

Zar nije dovoljno da se vazdušno oružje nalazi na spisku na sajtu https://www.proofhouse.rs/?page_id=379
tj. Agencije za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja, naprava i municije? Razumem da ako oružja nema na ovoj listi, onda morate izvaditi potvrdi o kategorizaciji, ali ako ima...

Ovo je zaista samo pitanje. Gde u Zakonu, ili nekom pravilniku piše da morate imati potvrdu, gde je data forma te potvrde i gde je navedeno ko (oružar, ili neka institucija, ili...) je izdaje?

Sent from my Nokia 4.2 using Tapatalk

Na toj listi su skoro sve puske u C kategoriji a realno je da polovina budu D kategorija. Sto se potvrde tice ne znam, zakon se tumaci na razlicite nacine tj zavisi ko ga tumaci. Meni je jedan poznanik policajac rekao da je dobro imati bilo kakavu validnu potvrdu o kategoriji vazdusnog oruzja da bi se izbegli biko kakavi problemi i neprijatnosti. U slucaju da nemas potvrsu oduzima se vazdusno oruzje i salje se na vestacenje, ako se ustanovi da je C kategorija a nije prijavljeno kazna je valjda 150000 dinara i krivicna prijava. Ako sam nesto netacno napisao nije namerno, meni je tako receno.

MilanIlic said:
Meni je jedan poznanik policajac rekao da je dobro imati bilo kakavu validnu potvrdu o kategoriji vazdusnog oruzja da bi se izbegli biko kakavi problemi i neprijatnosti.

Neki papir sa pečatom se mora nositi. To smo valjda rasčivijali.

Users who are viewing this thread

Back