Pričaonica - nova sezona

Želeo bih ovde u ime cele uprave Foruma, samo ukratko da objasnim jednu stvar, čisto da ne bude zabune i da se zna pravo stanje stvari, ništa više od toga.
Formalno, suštinski i pravno gledano, Forum pripada Streljačkom sportskom udruženju AGS. Dakle, mi smo kao AGS odgovorni sa strane zakona, i kao takvi plaćamo sve obaveze, u koje spada hosting, usluge knjigovođe, vođenje bankovnog računa... Takođe, kao legalni vlasnici, koji su registrovani u APR-u, imamo određena prava i obaveze. Neka od prava i obaveza su i vođenje politike foruma, pisanje i sprovođenje pravila, njegovo administriranje i moderiranje. Kada Forum promeni vlasnika, on će voditi i sprovoditi svoja pravila, na koja će tada legitimno imati pravo.
I naravno, da dodam i to, Forum jeste svačiji u smislu da je otvoren za sve ljude dobre volje i dobrih namera. Svi imaju pravo da predlažu, diskutuju i komentarišu. Eto, to bi bilo to ukratko. :)

@Joca

Saglasan sam skroz sa napisanim i razumem celu pravnu i organizacionu stranu priče. Ali mislim da bi možda pravo osveženje bilo angažovanje novih ljudi koji bi uneli malo više energije, duha, entuzijazma i aktivnosti na forum. 🙂

Forum ima ogromnu tradiciju i stvarno bi bilo lepo da ponovo malo živne kroz nove ideje, aktivnije teme i više svakodnevne komunikacije među članovima.

Kao što je @mossi lepo rekao, vremenom dođe do zamora i prezasićenja, i mislim da je to ovde nažalost veoma primetno. Deluje mi da dosta ljudi koji su nekada bili srž foruma danas više nemaju onu istu volju, energiju i želju da aktivno doprinose kao ranije. Upravo zbog toga se izgubio deo onog duha koji je AGS nekada imao.

Jer po meni, forum ne čine samo pravila i administracija, nego ljudi koji svakodnevno pišu, dele znanje, iskustva, testove, utiske i učestvuju u diskusijama. Kada oni koji su godinama bili sinonim za AGS više ne postuju redovno, ne učestvuju u temama kao nekada i pojavljuju se uglavnom samo kada treba nešto da se rešava ili interveniše, prirodno je da forum polako izgubi deo smisla i aktivnosti.

Zato već po ko zna koji put predlažem da se svi okupimo, sednemo i normalno porazgovaramo o tome kako AGS može da se unapredi i ponovo postane aktivnije, zanimljivije i bolje mesto za sve članove.

Iskreno, meni samo nije jasno zašto kod većine postoji toliki manjak volje i želje za tim. 🙂

Last edited:
Suštinski, svi smo mi ovde dobrovoljno, pa u tom smislu svako komentariše i učestvuje u skladu sa ličnim afinitetima, inipiracijom, voljom, željom... to je individualno i sasvim normalno.
Što se tiče priče, druženja i okupljanja, mi smo svakako uvek "za".

Suštinski, svi smo mi ovde dobrovoljno, pa u tom smislu svako komentariše i učestvuje u skladu sa ličnim afinitetima, inipiracijom, voljom, željom... to je individualno i sasvim normalno.
Što se tiče priče, druženja i okupljanja, mi smo svakako uvek "za".
Kao sto sam u prethodnom postu rekao , voljan sam da napravim grupu u kojoj moze u realnom vremenu da se caska , prica , dogovara, diskutuje itd. Mogu je registrovatii na mailu AGS -a kao administratora bez problema . Troskovi te kominakacije i odrzavanja softwera su 0.oo din. po danasnjem kursu NBS. Svako ko bi da se prikljuci tu mora da ima internet konekciju koja se podrazumeva ...
Sam program je dostupan i preko racunara i preko mobilnog uredjaja.
Nista licno samo sam dao predlog da nadogradim ovaj sto bi Joca rekao : "Formalno, suštinski i pravno gledano, Forum pripada Streljačkom sportskom udruženju AGS ". Mozda sam pogresio ali nisam to uradio iz lose namere ili zelje.
U svakom slucaju jedno kajanje mora da postoji ... Sto si uradio ili sto nisi uradio :)

Hvala Bogu pa je forum živ pored silnih društvenih mreža i shorts-a... Svojevremeno sam spakovao i vodio forum sa oko 20k članova pa onda i udruženje građana. Oko 10 godina se zlopatio i na kraju prebacio na druge jer nisam više imao energije (ovo treba da ukaže na to da znam šta je uprava foruma i kako je "sa one strane").

Elem, dobro je da je forum živ i treba se malo opustiti jer forum ne održavaju mašine koje će striktno sortirati offtopic već ljudi koji se dugi niz godina druže i poznaju. Uživajte u kontaktu sa ljudima sada da biste se u budućnosti sećali i prepričavali novim pokoljenjima. 😄

У саставу форума имали смо и чет канал. Коришћен је ретко до никад. Чет канали су били занимљиви пре 20-30 година. За директну комуникацију данас је лакше и практичније поставити телеграм или вибер канал.

Ja smatram da uvodjenje raznih instant cetova samo smanjuje kvalitet i obim foruma iz prosotg razloga jer neko nadje resenje za problem koji ima i o tome nema ni reci na forumu.
Takodje postoje desetine viber grupa u kojima se tako piskaraju razne stvari i opet nema nicega na forumu.
Meni stvarno nije jasno kuda se zuri u ovom svetu i sve mora biti instant.
Ljudima je tesko da se malo pomuce i procitaju i potraze mozda resenje za svoje problem nego odmah jure i otvaraju nove teme, hiljade pitanja a verovatno vec sve imaju opisano i obrazlozeno.

Тачно је да је активност на форуму приметно мања у односу на неке претходне периоде, има ту и ''замора материјала'' и мањка ентузијазма и помало лоше енергије међу људима, али главни разлог је недостатак нових и занимљивих тема. А то је нешто што се не може на силу створити и наметнути! То није посао администратора, то мора да потекне из масе.
То све произилази из чињенице да је експанзија ваздушног стрељаштва завршена (за сада). Не може се поредити садашње стање са оним од пре 7, 8, 10 година, када су се многе ствари и у свету премијерно појављивале, а тек кад неко то успе и овде да донесе... Е то је било штогод! Ту је онда било материјала за тестирање, описивање, питања и потпитања...
После је то све постало много приступачније и физички и ценовно, и капацитети су углавном попуњени. Сада само имамо блага освежења тржишта, нема више правих и великих новитета. Нема нових технологија...
Тако да ''нова енергија'' и превелики ентузијазам овде не решавају ништа! Без заиста нових тема са реалном подлогом стагнација је неминовна, јер је то природан след догађаја. Овај форум има добру основу и богату традицију и оживеће поново сам од себе када се за то створе реални услови.
До тада и блага стагнација није лоша, јер понављање испричаних тема и форсирање празних прича, само ето да би се писало, може имати само негативан ефекат и још више одбити људе који заиста имају шта да кажу! Инстант форме су сушта супротност форума, људи више нису способни ни реченицу да напишу како треба, а камо ли да саставе смислен текст!
За нове чланове остаје савет да прво истражују и читају до сада написано, јер сигурно постоје бар неке смернице ако не и решење читавог проблема, па тек онда да отварају нове теме. Ја у томе не видим никакво мучење, већ напротив уживање (уз кафу :)), и мада сам доста тога прочитао, опет пронађем и нешто што сам пропустио и изненадим се...

Sta drobis ti djete drago,u ciju sam ja to kucu dosao?
Tko mene ima za sta upozoravat?
A sto se balistike tice,necu ni komentirat hrpu gluposti koje si napisao
Tako da,ne znam tko si,niti me zanima,spominjao te nisam,nemoj ni ti mene....shvati to kao upozorenje.

Sta drobis ti djete drago,u ciju sam ja to kucu dosao?

Делује као да не разумеш, овај форум неко уређује и одговара за њега. Форум има своја правила која поштујеш или те нема на њему.

Tko mene ima za sta upozoravat?

Ја сам те већ упозорио за пежоративе према селу и за троловање.

A sto se balistike tice,necu ni komentirat hrpu gluposti koje si napisao
Tako da,ne znam tko si,niti me zanima,spominjao te nisam,nemoj ni ti mene....shvati to kao upozorenje.

Ок не планираш да дођеш али ти свеједно сметају правила и претиш члановима. Тебе нико кога ниси спомињао не сме да помене? Значи само ти смеш први да покрећеш дискусију? Зато иде један мали бан па мафијаши и тролуј на другом месту.

Users who are viewing this thread

Back