Pričaonica

Status
Not open for further replies.
535aece8b0a8162bbd1545c0a6a33cb3.jpg

Pa jeli?

Sent from my iPhone using Tapatalk

IMG_7149.jpg
Usled korišćenja Diane 34ems odvidao se ovaj šraf (na poluzi za napinjanje) koji nit je zvjezdasti nit je inbus, molim pomoć koji je i kako da ga prividam?

Ima torx ključeva u svakoj prodavnici alata. Kupi odgovarajići, jeftini su, i rešio si problem.

Hvala kolege.
Na gaðanje od sad nosim komplet alata samo za pušku. Prvo, svaki šaraf je različitog tipa(toreks, inboks, zvjezdasti, obični…), i svaki od njih treba pritezati (tu si i ovi na mehaničkim nišanima). Jedan sam zalijepio tight-lockom, sa tendencijom da zalijepim i sve ostale :)

Od alata, najosnovnija stavka su srafcigeri - ima ih u par desetina profila. Najvazniji su nam: obicni/pljosnati, krstasti (Philips), inbus (Allen, hex key), torx i gedora. Nastoj da ih imas u sto vecem broju varijanti, kako u pogledu precnika tako i duzine.
Ene ih na vikipediji:
t.ly/x0M8j

Get one of these from amazon add a
1.5 , 2, 2.5mm hex covers everything on most guns and mountain bikes.

Attachments

• 20240513_115748.jpg
    20240513_115748.jpg
    275.4 KB · Views: 39
Zanimljiv i edukativan video u upotrebi optika za merenje daljine i nisanjenje u HFT. Video je na engleskom jeziku , ali ako se ukljuci prevod moze biti razumljiv.

Гледао сам доста његових видеа, али овде га баш ништа нисам разумео! o_O
Ево једна листа која је мени баш занимљива, посебно бр.6 и бр.8 везани су за нишањење.

Pa, nema tu niceg nerazumljivog - svodi se na razliku izmedju putanje (parabolicne "trajektorije") zrna i (pravolinijskog) rasprostiranja svetla pa samim time i linije koja povezuje oko, nisansku tacku i metu. U principu, covek navodi neke bitne cinjenice koje mnogima (a narocito pocetnicima) nisu poznate, na primer, to da se usled pomenutih razlika, one dve linije/putanje dva puta presecaju - jednom na bliskom (manjem) rastojanju a drugi put na vecem. S tim u vezi, on prilikom podesavanja "optike" odabira onu vecu udaljenost kao "primarnu", a blizu tacku kao sekundarnu pa se u odnosu na njih procenjuje koji ce se podeoci (ispod i iznad horizontalne ose) koristiti kao "kompenzatori" za daljine izmedju te dve tacke kao i za daljine izvan tog opsega.

c49f567cb9008bdc19e1df962519a352.jpg

Ljudi zbog kojih je streljaštvo više od sporta!

Na slici — ja u sredini, a levo i desno dva čoveka bez kojih moje streljaštvo ne bi bilo ni približno ovo što jeste.

Sa leve strane je Dalibor Fata Fatić, čovek koji stoji iza Streljačkog kluba Ušće i jedan od najvećih učitelja i entuzijasta koje sam upoznao. Fata je neko ko srce, dušu i telo daje za decu, da od njih napravi dobre ljude, vrhunske strelce i još bolje sportiste.
Nikada mu ništa nije teško. Ako postoji osoba koja će ti objasniti sve, pomoći oko svega i preneti znanje s osmehom, to je Fata. Nema tu ni sujete ni zamaranja – samo čista volja da zavoliš ovaj sport kao što ga on voli.
Učitelj i prijatelj – i to do srži.

Sa desne strane je Voja iz Bariča @wooyadeen , čovek koga cela Srbija zna kao najboljeg oružara, bilo da je u pitanju vazdušno ili vatreno oružje.
Ali Voja nije samo majstor – on je umetnik, čovek koji poznaje svaki metal, svaki mehanizam, koji napravi deo koji ne postoji, koji popravi ono što drugi ni ne pokušaju.
Kad ga gledaš kako radi, ćutiš, upijaš, i nadaš se da će ti nešto ostati iz te magije. Voja je detaljista, perfekcionista i pravi zanatlija u najboljem smislu te reči. I što je najvažnije – uvek želi da pomogne.

Zato sam ponosan na ovu sliku.
Jer sam među ljudima koji su pravi stubovi streljaštva u Srbiji.
Koji nesebično pomažu, poklanjaju vreme, znanje i ljubav ovom sportu i nama koji smo deo njega.

U ime svih nas — HVALA vam.
Na svakom savetu, popravci, reči podrške i na tome što nas sve držite okupljene oko ove predivne stvari koju zovemo streljaštvo.

SM Spring-meister

Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back