Ova tema je ozbiljna i jedna od najbitnijih kada pričamo o budućnosti našeg foruma i ovog hobija uopšte.
U poslednje vreme sam dosta pričao sa ljudima koji su nekada bili veoma aktivni na forumu, a danas ih skoro i nema. Zajedničko za ogromnu većinu njih (rekao bih bez preterivanja 90–99%) nije to što su izgubili interesovanje za vazdušne puške, već što su se u nekom trenutku jednostavno udaljili od foruma.
Razlozi su različiti:
– nesuglasice sa drugim članovima
– nekultura u komunikaciji
– podsmeh ili nipodaštavanje
– odgovori koji nisu bili onakvi kakve su očekivali
– a kod nekih, naravno, i manjak vremena
Ali ako moram da izdvojim jedan najveći problem, onda je to sledeće:
ljudi sve ređe žele da odgovaraju. Ili pruže podršku.
Ako nemaju „jak“, „širok“ i „perfektan“ odgovor, često neće da napišu ništa. A to, po mom mišljenju, polako ubija diskusiju. Forum ne živi od lajkova, nego od razmene mišljenja. Nekad je i kratak odgovor, smernica ili dobronameran komentar sasvim dovoljan.
Često vidim situacije gde neko postavi pitanje, a dobije odgovor tipa:
„Ima na Google-u“
ili još gore – bude ismejan jer „kako to već ne zna“ ili „nije pročešljao forum“.
Da se razumemo svi mi treba prvo da pretražimo forum, to stoji.
Ali ako svi samo čitaju stare teme i niko ništa novo ne piše, za par godina neće imati šta ni da se pretražuje. Novi ljudi neće listati 20 strana unazad da bi našli jedan odgovor, pogotovo ako im nešto treba brzo.
Meni je ovo posebno blisko jer sam i sam pre 7–8 godina došao na forum sa vrlo skromnim znanjem, krenuo sam praktično od nule (Cometa Galaxy faza

). Tada se mnogo više pisalo, komentarisalo, diskutovalo. Nije bilo bitno da li je komentar bio savršen, bitno je bilo da ga ima. Razgovaralo se.
Danas se, nažalost, često više energije troši na to koga treba „bockati“, kome se treba smejati zbog „glupog pitanja“, nego na to da se pomogne ili makar usmeri.
To mislim na većinu foruma, a ne samo na naš.
Mene su pre 2-3godine opet zaludeli ljudi na forumu i druženja da se opet aktivnije bavim.
Moramo više druženja organizovati.
Ne da se takmičimo već organizujemo driženje kod Nemanje i Voje u Bariču da razmenimo mišljenja, isprobamo opremu jedni od drugih i da se pošteno zajebavamo.
A ne smemo zaboraviti mnogi ljudi dođu na forum slučajno, preko Google-a, baš kao što sam i ja nekada. Ako ih na startu dočeka zid, podsmeh ili ignorisanje, vrlo brzo odu. I ne vrate se.
Zato mislim da bi svi mi koji smo ovde duže, koji nešto znamo i volimo ovaj hobi, trebalo malo više da se potrudimo. Ne mora svaki odgovor da bude savršen. Dovoljno je da bude dobronameran.
Forum je zajednica, a zajednica živi samo dok ljudi razgovaraju.
P.s. Ne ukazujem niti mislim da je naš forum pun ljudi koji se podsmevaju ili su loši, ali na komunikaciji bi trebalo svi da poradimo.
Sent from my iPhone using Tapatalk