Pričaonica

Status
Not open for further replies.
Ne znam gdje da postavim pitanje. Pa je valjda kafana pravo mjesto. Nadam se da ekipa nema nista protiv.
Kupio sam danas toz 18-01 malokalibarsku pusku, medjutim bez okvira.
Ima li neko mozda viska ili zna gdje da potrazim?
Moram naglasiti da sam iz Bosne ali rijesio bih sve ukoliko nadjem nesto logicno.
Ovdje sam nasao samo na jednom mjestu ali lik trazi 75e a ja sam pusku platio 50e
Pa mi malo nelogicno

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ima kod mene, javi se :)

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Da li je sve već rečeno? Koliko dugo "drži" interes za vazdušne puške?

Mislim da sam pročitao najveći deo napisanog na ovom forumu, što me je i zainteresovalo i opasno zarazilo ovim hobijem. Potpuno mi je jasno da debelo "kasnim na žurku" i da sve što ja proživljavam trenutno, članovi koji su inicirali ovaj forum su prolazili u prethodnih 7 - 8 godina.
Zašto ovo pišem - evidentno je da forum zamire, što je donekle i razumljivo, jer uglavnom na svako pitanje koje novi članovi imaju, već postoji negde dat odgovor.
Pitam se - da li posle 7 - 8 godina interesa za vazdušne puške, nema više šta novo da se doživi?

Ova tema je ozbiljna i jedna od najbitnijih kada pričamo o budućnosti našeg foruma i ovog hobija uopšte.

U poslednje vreme sam dosta pričao sa ljudima koji su nekada bili veoma aktivni na forumu, a danas ih skoro i nema. Zajedničko za ogromnu većinu njih (rekao bih bez preterivanja 90–99%) nije to što su izgubili interesovanje za vazdušne puške, već što su se u nekom trenutku jednostavno udaljili od foruma.

Razlozi su različiti:
– nesuglasice sa drugim članovima
– nekultura u komunikaciji
– podsmeh ili nipodaštavanje
– odgovori koji nisu bili onakvi kakve su očekivali
– a kod nekih, naravno, i manjak vremena

Ali ako moram da izdvojim jedan najveći problem, onda je to sledeće:
ljudi sve ređe žele da odgovaraju. Ili pruže podršku.

Ako nemaju „jak“, „širok“ i „perfektan“ odgovor, često neće da napišu ništa. A to, po mom mišljenju, polako ubija diskusiju. Forum ne živi od lajkova, nego od razmene mišljenja. Nekad je i kratak odgovor, smernica ili dobronameran komentar sasvim dovoljan.

Često vidim situacije gde neko postavi pitanje, a dobije odgovor tipa:
„Ima na Google-u“
ili još gore – bude ismejan jer „kako to već ne zna“ ili „nije pročešljao forum“.

Da se razumemo svi mi treba prvo da pretražimo forum, to stoji.
Ali ako svi samo čitaju stare teme i niko ništa novo ne piše, za par godina neće imati šta ni da se pretražuje. Novi ljudi neće listati 20 strana unazad da bi našli jedan odgovor, pogotovo ako im nešto treba brzo.

Meni je ovo posebno blisko jer sam i sam pre 7–8 godina došao na forum sa vrlo skromnim znanjem, krenuo sam praktično od nule (Cometa Galaxy faza ). Tada se mnogo više pisalo, komentarisalo, diskutovalo. Nije bilo bitno da li je komentar bio savršen, bitno je bilo da ga ima. Razgovaralo se.

Danas se, nažalost, često više energije troši na to koga treba „bockati“, kome se treba smejati zbog „glupog pitanja“, nego na to da se pomogne ili makar usmeri.

To mislim na većinu foruma, a ne samo na naš.

Mene su pre 2-3godine opet zaludeli ljudi na forumu i druženja da se opet aktivnije bavim.

Moramo više druženja organizovati.
Ne da se takmičimo već organizujemo driženje kod Nemanje i Voje u Bariču da razmenimo mišljenja, isprobamo opremu jedni od drugih i da se pošteno zajebavamo.

A ne smemo zaboraviti mnogi ljudi dođu na forum slučajno, preko Google-a, baš kao što sam i ja nekada. Ako ih na startu dočeka zid, podsmeh ili ignorisanje, vrlo brzo odu. I ne vrate se.

Zato mislim da bi svi mi koji smo ovde duže, koji nešto znamo i volimo ovaj hobi, trebalo malo više da se potrudimo. Ne mora svaki odgovor da bude savršen. Dovoljno je da bude dobronameran.

Forum je zajednica, a zajednica živi samo dok ljudi razgovaraju.

P.s. Ne ukazujem niti mislim da je naš forum pun ljudi koji se podsmevaju ili su loši, ali na komunikaciji bi trebalo svi da poradimo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Svaka cast. Eto, npr.ja, ja se prvi smejem i gledam da bockam...ali sam sebe :). Bas ovo sto si i napisao Stefane, to je tacno, ja npr.nikada nisam pitao za savet, samo da ne bih cuo podsmeh...a imao sam toliko stvari da pitam...npr.jedna od njih: Ajde me nauci Stefane, kako da dodjem do jeftine, a dobre HW (iskljucivo sa fiksnom cevi), odnosno, da prevedem, kada ces da mi prodas tu neku tvoju koja ti je dosadila, za sitne novce (nisam bezobrazan, ne zelim da mi poklanjas, ne, ne, ja nisam takav...ali ako bas navaljujes i imas tu ogromnu zelju, pa dobro, ajde, poklon se ne odbija)? Eto to mi je jedno od pitanja, ali ako mi kazes...e procitaj forum, negde je i to navedeno...da znas da cu otici uzdignute glave i nikada se necu vratiti :):):)

Obožavam te @Trifke Inače mislim da imam lepe vesti za tebe. Imam jednu fiksnu podlamaču khm khm HW77k nekorišćenu maltene u D kategoriji za baš finu cenu Naravno ako si zainteresovan....

Ova gornja...
031b2c6f2cb0a8df6f98ae521e31134a.jpg

Sustina svakog foruma je obrazovnog karaktera.

Da bi kao takav i ostao prvo i osnovno pravilo bi trebalo da bude: Nema glupih pitanja, vec samo glupih odgovora.
Sukob misljenja u diskusiji je pozeljan ali samo argumentovan. Takodje ne gledamo svi na ovaj sport iz istog ugla, i ne volimo ga svi iz istog razloga, zato treba i uvazavati raznolikosti.
Druzenje kroz takmicenja, ili neobaveznih susreta na strelistima je ogroman plus, i to treba favorizovati.

Da li je sve već rečeno?
Suštinski jeste...

Zašto ovo pišem - evidentno je da forum zamire, što je donekle i razumljivo, jer uglavnom na svako pitanje koje novi članovi imaju, već postoji negde dat odgovor.
Tačno, na svako pitanje već postoje odgovori...problem je što većinu, ne samo ovde nego na bilo kom forumu, jednostavno smara da pretražuju. To su navike prenesene iz realnog života. Stojiš ispred kancelarije na kojoj piše "Pravna služba" i ne čitaš nego pitaš nekog ko te prodje tog momenta u mimohodu, "Izvinte,treba mi pravnik"...jer smo to prosto mi...

Pitam se - da li posle 7 - 8 godina interesa za vazdušne puške, nema više šta novo da se doživi?

Novi doživljaji sadržani su u tvojoj sve boljoj preciznosti na metama i distancama koje uvežbavaš, ako uvežbavaš. I to je to.
Ni u jednoj drugoj sferi ja ne vidim da možeš očekivati novine, jer sve je već izmišljeno i napravljeno, a osim toga, to "nešto" već koristi jedan dobar deo članova ovog foruma. Osim toga, prožvakano je do sitnih crevaca svašta nešto ovde što čak prevazilazi i ovaj naš amaterski nivo, a uradili su ga opet amateri, jer su nadareni za pojedine tehničke rabote i savršeno se razumeju u puške i pomagala koja koriste. Prirodno je da sa tolikom količinom informacija koje su svakodnevno dostupne, zamire polako interes za aktivnim učešćem..nije to ništa strašno, to se dešava na mnogim forumima koji dugo traju...a i ne zanima sve članove ista tema, a tema ima jako mnogo, neke su u nekom trenutku vrlo aktivne sa diskusijama, a kad se sažvaće materija, prestaju sa bilo kakvim dešavanjima...

Lepo receno forum je kao knjiga o svemu vezanom za ovaj nas hobi sport zanimanje i treba to da ostane ima dosta podeljenog znanja majstorije saveta i to je super. Ja bih iskreno voleo da vidim vise aktivnosti,da i takmicenja ali vise organizovana druzenja neobavezno pa kad se slike i utisci prenesu ovde na forum onda eto tema i za razmatranje i za sve...U ovom periodu normalno je da manjka zbog vremenskih prilika ali iskreno ja bih se malo vise angazovao oko okupljanja narocito u Nisavskom okrugu jer nikome nije lako da predje vise od 50km da bi se podruzio sa kolegama malo gadjali ili sta vec i da se vrati kuci naravno za velika okupljanja i 500km je ok...Po svim delovima zemlje mogu da se okupljaju ljudi i uzdizu tematiku.Eto i ovde ako citaju ljudi koji su mi blizu ili mogu da dodju ili ja da odem neka se jave da znamo neku brojku pa da moze nesto i da se organizuje kad moze koliko moze nebitno ali bilo bi posle diskusije razne svakako.Pozdrav

Сад кад је све лако доступно и релативно јефтино логично да ће просечан човек да се засити брже него пре.
Сад макар може на дружење да се оде и пуца са правим такмичарским пушкама од пар хиљада евра. Баш да видим ко је 80-90 и неке могао тек тако да узме у руку ЛГР или 60х као што сад може најновије из велике четворке.

Претпостављам да су људи под санкцијама деведесетих имали заставице (и евентуално славију ко је био имућнији) и радовали се кутији дијабола какве год да су, само да се гађа и зајебава.
Сећам се пуцања код комшије где се цео комшилук скупио, гађали заставицом у неку руком исцртану мету и уживали. Тад сам и заволео ваздушне пушке.
Сад пола људи отишло или на онај свет или по овом свету којекуда, маса њих потрована друштвеним мрежама и ништа сем много белог не може да им такне живац, допамински рецептори утрнули. 😃
А што кажу, тешко свуда своме без својега. Најлепше је у својој екипици.

Тако ваљда и за форум, и нема смисла причати већ испричано. Ја се неколико пута враћао на Лалетову тему о FWB300, уживање пратити пут, развој и напредак у рестаурацији.
Ваљда је форум ту да би се написало једном и остало ту на дуже време. Зато се и оф топик чисти (свака част модераторима, нисам разумео ту строгоћу пре, сад разумем).

Dodao bih, kao predlog, da se recimo svakog prvog ili nekog drugog vikenda u mesecu neobavezno okupljamo na nekoj prikladnoj lokaciji, odnosno vise lokacija u zavisnosti od geografske pripadnosti. Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Nis...To ne mora biti dan za vreme vikenda vec moze biti i bilo koji drugi dan, recimo svako prvog cetvrtka u mesecu tu i tu u toliko i toliko casova. Svako neobavezno dolazi u skladu sa zeljom za druzenje, slobodnim vremenom i mogucnostima.
Pozeljno bi bilo da je to streliste sa prostorijom za druzenje, ali nije obavezno.
Ne bi trebali da se ogranicavamo za druzenja samo po takmicenjima, vec bi trebali sire da gledamo.
Hipoteticki govoreci ovo lepo zvuci, potrudimo se svi zajedno da to i ostvarimo.
Pored clanova ovog foruma ima i puno gostiju tj. neregistrovanih posmatraca od kojih bi neki dosli sa svim svojim pitanjima i dilemama oko ove materije. Pored nase druzeljubivosti i nesebicnost u prenosenju znanja tj. obrazovanja u svim aspektima oko vazdusnog oruzja, pocetnici bi izbegli mnoge greske u prvim koracima ovog predivnog sporta.
Svaki predlog i sugestija je dobrodosla.

Pazite, sve je ovo sto ste napisali lepo i tako bi trebalo biti...ali?! Da se ne lazemo, to "neobavezno" skupljanje, na kraju se ispostavi da, nije bas neobavezno. Prva stvar, gde ce svi ti ljudi da sede, pricaju jedni sa drugima, a moramo predpostaviti da ce doci, lupam, 10-20 kolega? Druga, kada vec sede, pricaju...pa mora se nesto imati popiti, pojesti...opet lupam, ali zamislite 20 ljudi na jednom mestu, stoje, pricaju...i to je to, hajmo kuci? Trece, prostor, gde ce ti ljudi da borave to neko vreme, pa makar samo stajali, ali ne mogu stajati napolju, hajde da je lepo vreme, zamislite sada u ovo godisnje doba.
Samo da se razumemo, ja sam prvi za to, da se skupljamo, pricamo, druzimo (lepse mi je da "bockam" nekoga u oci, nego uz pomoc tastature :)), ali, moramo biti realni i sagledati sve pre bilo kakve organizovane "zurke".
Opet kazem, ne zelim da kvarim zelju i optimizam, ali samo da se o svemu prvo dobro razmisli i organizuje, pa da to bude okidac za sve nas, a i za goste, da pozele sto pre ponovni susret.
A inace, onda sve to povlaci za sobom i buduca takmicenja sa vecim brojem takmicara, jer kada se stvori prijatna, kucna atmosfera , onda ce i ljudi opustenije da prihvataju izazove.

I opet lupas...

Poenta ovog foruma nije lupetanje i "bockanje", vec nesto sasvim drugo.

Primera radi to se moze odrzati u Bukovoj Jaruzi, ili u biloj kom restoranu u sirem podrucju grada u kome zivite.

Last edited:
Ja licno kad kazem druzenje sa kolegama razume se ne mislim nikako na kafansko(mada si volim mnogo)ali svako ponese igracke mete i sve sto bi poneo kada je sam nije bitna ni disciplina ni daljina,stolicu za sebe(moze ona iz grcku za plazu)termos kafe,neko pice prikladno bukvalno niko nikome ne smeta...Naravno treba malo to organizovati na terenu i bez alkohola ipak je tu oruzije kakvo god da je.Dodjes na dogovoreno obezbedjeno mesto namestis sta ti treba i uzivas,popricas sa kolegama nauci on tebe nesto sazna on nesto novo proba moje ja probam njegovo ako nismo do tada.Na 10 ili 20 ljudi kojima to odgovara jedan kotlic pasulja nista nije opterecenje ako postoji mogucnost dogovora nadalje.Za prvo vreme bar ovde kod nas juznije na svakom cosku moze pljeskavica da se uzme i cepaj.Iskreno,kada su lovci ili planinari,gljivari... dosli kuci tuzni i gladni?Naravno ne treba zapinjati i po kisi i svakako ali zasto ako je hladno ili sneg a lep dan bitna je volja ne znam kada bude lepse vreme samo bi vise ljudi doslo verovatno...

I opet lupas...

Poenta ovog foruma nije lupetanje i "bockanje", vec nesto sasvim drugo.

Zaista, pa ja sam znaci sve vreme bio u zestokoj zabludi?

Primera radi to se moze odrzati u Bukovoj Jaruzi, ili u biloj kom restoranu u sirem podrucju grada u kome zivite.
E bas mi je srce puno, sto nam se iznedri tako dobar organizator opstenarodnog veselja! Evo ja jedva cekam da se to organizuje pod tim uslovima i da dodjem i vidim taj ogromni skup, a naravno da upoznam i kolegu koji mi otvori oci, nakon toliko vremena provedenog u ne znanju.
Eto, restoran mi ne pade na pamet, verovatno zato sto ja u ovom mom selu nemam ni jedan u blizoj okolini, a da silazim po ovom kijametu, do prvog...nesto mi bas i ne igra posao.
Eh da, umalo da zaboravim, trebao si me upozoriti na vreme da lupam, da ne ispadam smesan pred tako velikim poznavaocem...ili ne daj Boze, mogli smo se zadesiti na nekom velikom skupu i da lupim nesto, umro bih od stida da mi se ljudi smeju u facu!
Nadam se da ces mi oprostiti i dozvoliti da nastavim sa cuvanjem mojih ovaca, jer sam opet ispao glup i pomislio da smo ih cuvali zajedno...da li smo?!?

• Like
Reactions: .45
Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back