Prijava D kategorije ili ne?

Status
Not open for further replies.
A o zaključavanju i sefovima je već bila priča, sve lepo piše u zakonu i pravilnicima i advokat sa foruma je potvrdio da ne treba kasa i zaključavanje.

Kod mene su dolazili pre 10-ak dana u proveru.Ja njima izvolite oni meni imate li ormar za držanje vazdušnih pušaka.Kažem im imam a oni meni možemo li da pogledamo,naravno da može.Dok su gledali ja im kažem da ja nisam u obavezi da imam takav ormar jer nigde u ZOM-u nije definisano kako se drži,čuva oružje D i C kategorije.Ne znaju šta da kažu.Ali da ga nisam imao sigurno bi bilo oduzeto.

Zemlje Beneluksa nemaju ograničenja u snazi.Slobodan je promet.

Baš tako, za sada. Ali i sada mogu kad god im se digne i bez razloga da dođu i da ti oduzmu to što si lepo zaveo u evidenciji jer nemaš čega da se plašiš 😁 😁 .
A o zaključavanju i sefovima je već bila priča, sve lepo piše u zakonu i pravilnicima i advokat sa foruma je potvrdio da ne treba kasa i zaključavanje.
Prošle nedelje sam kod Voje ispred radionice upoznao gospodina kome su službenici mup-a bili u proveri a vlasnik je samo oružija C kategorije

Osećam potrebu da se uključim u diskusiju. Potpuno Vas sve razumem sto emotivno reagujete, jer želite da zaštitite hobi odn. strast ka ovom sportu koji vas ispunjava, kao i mene. Naravno da ne želimo da nam ovo oduzmu zbog budala!
Ovaj forum me je oduševio od prvog čitanja, jer sam prepoznao sebe u svima vama, odn. isto razmišljanje.
Mislim da je svaka punoletna osoba odgovorna za svoje postupke, prvenstveno zdravorazumski i moralno, a na kraju i pred zakonom koji definiše krivičnu odgovornost.
Uvođenje bilo kakvih promena u zakon neće sprečiti nerazumne osobe da povređuju ljude. Postoje sasvim logični zakoni, ali ih nerazumni ljudi svesno krše.
Pogledajte samo kako se ljudi ponašaju u saobraćaju!
Taj isti što je dao sebi za pravo i pucao u devojčicu iz vazdušne puške se verovatno nasilnički ponaša u saobraćaju i sigurno maltretira sve oko sebe. I na žalost, bez ikakvih sankcija živi tu negde pored nas...
Nisu problem zakoni, nigde oni ne kažu da je sa D kategorijom u redu povrediti nekoga!
Problem je što smo kao društvo postali nasilni, bahati i netolerantni.
Ali ovo sve ne važi za ovu malu AGS zajednicu...svima ovde su misli u bušenju papira, spinerima, gongovima, fine tuningu i niko ne želi da nam taj komadić mira i normalnosti u ovom današnjem globalno nenormalnom svetu oduzmu!

Uh...baš ga odužih...

Prošle nedelje sam kod Voje ispred radionice upoznao gospodina kome su službenici mup-a bili u proveri a vlasnik je samo oružija C kategorije
Država krši zakone koje je sama donela a ti hoćeš da pomogneš da to još bolje uradi ako bude htela.

Last edited:
Apsolutno nepotrebna komplikacija, imaš ubojitije praćke od puške snage 7,5J i ne vidim kako bi doprinela bilo kakva dozvola čoveku koji se namerio da upuca nekoga.Da se ne lažemo, ljudi prave lukove i strele u garaži koji ubiju čoveka na 100m, i šta ćemo sad, uvoditi dozvole, provere, obuke, špijunirati ljude i sl. pa vazdušne puške i jesu u slobodnoj prodaji da razonode ljude i smanje pritisak na vatreno oružje i čim počnu komplikacije prelazi se u ilegalu a to ne treba nikome.

Država krši zakone koje je sama donela a ti hoćeš da pomogneš da to još bolje uradi ako bude htela.
Koliko shvatam, klega Zare, problem je u ormaru. Ili možda grešim pa je u pitanju registracija?

Ono što ja mogu da vam kažem jeste da je policija na NBG krenula u kontrolu i da kontrolišu ti vlasnike oružja c kategorije i njihov jedini zahtev je da oružje bude koliko toliko obezbeđeno, odnosno bar da ima drvenu sošku sa ključićem.

Što se tiče registracije, MUP je svakako upoznat sa time koja kupuje oružje i d i c kategorije, jer su prodavci dužni da šalju podatke o kupcima.

Problem naravno postoji kod oružja koje je kupljeno iz druge ruke, ili tamo gde je vlasnik promenio adresu, tako da kada se desi neki ovakav događaj policija kontroliše vlasnike oružja koji žive u okolini.

Za c kategoriju sam saglasan da je potrebno izdavati neku vrstu dozvole, jer mi je činjenica da oružje koje može da bude i te kako smrtonosno može da kupi osoba koja nema ni lekarski pregled ni bezbednosnu proveru, potpuno sumanuta i van pameti.

Bilo kako bilo, sve dok vlasnici oružja c i D kategorije nisu organizovani u neku vrstu krovnog udruženja, sudbina i mog i vašeg oružja biće u rukama onih koji učestvuju u razgovorima o novim propisima, a to je ovih par sportskih udruženja i udruženja građana koje ne bih da imenujem ali pored toga što sa mišljenje da ne pomažu svojim nastupima tome da vlasnici oružja, koji su sportisti ili sportisti rekreativci budu mirni, dodatno ih uopšte ne zanima vazdušno oružje i njegov tretman je u potpunosti prepuštena milost i nemilost stručnjacima iz MUPa.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Predpostavljam da se vlasnik samo oružija D kategorije. Ne želim ništa da dokazujem, već me interesuje što bi smetala sportskom strelcu registracija koja sa sobom nosi određene obaveze u smislu načina čuvanja oružija i uvođenje reda u smislu veze vlasnik- oružije. Zakonski trenutno gledano, može se kupiti oružije D kategorije i preprodati bilo kome bez ikakve evidencije ( maloletnom licu, budali itd.) . I eto puške u rukama u kojima ne treba da bude.
I kada takva osoba napravi neku glupost bilo slučajno ili namerno, e tada mi sportski strelci imamo problem.
A kada više takvih budala napravi glupost, tada se skupe pravnici i službenici mupa i opale nas sve po leđima.
Kod vatrenog oružija registrovani vlasnici prave ispod 1% od ukupnog broja prekršaja. Ne ponaša se čovek isto, kada zna da su u evidenciji on i oružije, ili kada je sve inkognito.

Nisam hteo da komentarisem, ali opet me "povuklo". Svi ste do nekle u pravu, a sa druge strane nije niko. Jedino sto je ispravno je da se sprovodi zakon i da budu mere drasticne za pocinioce ne/dela. Poenta je da, nije bitno da li ce neko nesto prijaviti, da li ce nekoga zavesti negde u "citap", da li ce neko biti negde registrovan...poenta je da, taj neko ko ucini ne/delo koje se kosi za zakonom, odgovara i snosi drakonske posledice i da sudovi to postuju. Da li sam ja prijavljen, pa ce do mene doci lakse zato sto sam ucinio neko zlodelo i onda me kazniti, ili nisam prijavljen, a opet sam ucinio neko zlodelo...sta menja? Ja kao individua donosim odluke za sebe, da li su ispravne ili ne, to je pitanje, ali je tu zakon pred kojim cu odgovarati DEBELO ukoliko sam ja nesto skrivio...ali sudovi trebaju da se drze zakona i da prema svima budu isti i rigorozni, a ne da mamini/tatini sinovi, prijatelji sudija, policije...budu ti koji su van tih zakona. Tako da, da li ja posedujem top ili vazdusnu pusku kategorije D, da li me to opravdava da mogu da pucam u zivi svet oko sebe...ja mozda mislim da-da, ali je tu zakon koji me debelo osudi, pa ja necu pomisliti na tako nesto...osim u slucaju da sam psiholoski slucaj, ali opet u tom slucaju, ova tema nema nikakvog smisla, jer meni nije potrebno oruzje, dovoljan mi je kuhinjski noz.

Pozdrav Trifke. Dođi nekad da se družimo.
Neću više pisati na ovu temu jer nisam dobio nijedan odgovor na sledeće pitanje.
Zašto je problem registrovati se i zašto je problem nabaviti ormar za čuvanje oružija od 7.5j-10.5j koje može da povredi ( air soft se puca sa 1.5j ), kako nekim slučajem nebi došlo u pogrešne ruke?
Sve ovo o čemu pišete je posledica " odgovaraćiu ja lično"... . Treba sprečiti pre nego što se dogodi.
Neko od kolega je naveo kako u garaži ljudi prave lukove koji mogu da ubiju na 100m.
U garaži se može napraviti i vatreno oružije. Nije to NASA tehnologija već obična mehanika. Nema sumnje da bi ukidanje dozvola za pomenuto i nedostatak registracije dovelo do mnogo puta veće zloupotrebe istog.
Daleko je vazdušno oružije od vatrenog ali pravno gledano princip je isti.
Nemam ništa protiv bilo kog kolege već imam svoj stav.
Toliko o mom mišljenju na ovu temu.

Neću više pisati na ovu temu jer nisam dobio nijedan odgovor na sledeće pitanje.
Zašto je problem registrovati se i zašto je problem nabaviti ormar za čuvanje oružija od 7.5j-10.5j koje može da povredi ( air soft se puca sa 1.5j ), kako nekim slučajem nebi došlo u pogrešne ruke?
Evo ja ću da ti odgovorim? Zato što je ozbiljan smor ići u MUP, trošiti vreme i novac za nešto što, kako god ti hteo da predstaviš ne može da nanese tešku telesnu povredu, osim ako te neko ne gadja baš u oko. A i ti ormari koštaju nešto...Da bi to postigao, taj neki mora da bude ozbiljan strelac, ozbiljan patološki tip, a takvi obično gadjaju iz vatrenog...a oko možeš da izbiješ čoveku i praćkom, i raklicom (ko se seća, seća) a i kamenom, pesnicom, i čime god ti duša poželi....eto zato je totalno nepotrebno. Ako neko i hoće da ih kvalifikuje kao takve, one ne mogu biti ništa jače od onih koje se mogu dobiti u uličnoj tuči pesnicama i nogama...ili ti bokserom npr, vrlo omiljenim medju današnjom omladinom u navijačkom usponu...

Поента евентуалне пријаве се губи ако ту нема никакве провере у смислу лекарског уверења или кривичног историјата.

Мислим, лику са неком дијагнозом и на редовним бенсединима не треба дати ни сукаљку за веш а камоли неко оружје.

Ако се оружје пријављује само да би нам долазили у проверу ормара (а пишу људи да долазе за ваздушно) онда је то трћа за мирне људе а за прозорске стрелце не мења ништа.

А што Српче рече, њакање по шалтерима и с папирима је јааако досадно.

Ti nikako da shvatiš da po zakonu vazdušne puške bilo koje kategorije ne moraju da se čuvaju u kasi zaključane. Kao što ne shvataš da se vazdušne puške D kategorije ne prijavljuju. To što se tebi to ne sviđa je neka druga priča. I to da li meni smeta prijavljivanje ili ne smata nije bitno, ne prijavljuje se po zakonu i kraj priče. Ako se zakon promeni, promeniće se. Mi se tu i onako ništa ne pitamo.

Tebi je najbitnije što ja ili neko drugi nije za prijavljivanje D kategorije ali ni jednog trenutka se ni ti ni bilo ko drugi nije pobunio što policija dolazi i traži vam da držite puške u zaključanom ormanu na šta po zakonu niste dužni. A da, sad će priča bolje je da ih zaključaš nego da imaš problema sa policijom koja krši zakon. Sakrij se u mišiju rupu i ćuti i ako te neko maltretira. Odlično.

Da ne znam gde smo, pomislio bih da gledam neku političku emisiju gde svako priča ono što hoće a za zakon ih zabole ona stvar jer i onako ne važi za njih.

Pozdrav i tebi Nesaceh. Evo kolege, trojica za redom odgovorise na tvoje pitanje. Ali, opet kazem, sta se dobija sa ne/prijavom...dobija se samo izvlacenje nasih novaca u tudje kasice prasice....i...nista drugo sto je smisleno. Kao sto kolega Sokolicc napisa "Поента евентуалне пријаве се губи ако ту нема никакве провере у смислу лекарског уверења или кривичног историјата". Vise puta ponovljeno i niko me ne moze razuveriti da nije tako - ne ubija oruzje, vec osoba! Zar Vi zaista mislite da kada bi sutra rekli, doneli zakon, da nam treba samo LK na uvid pri kupovini, bilo kog oruzja, da bi se povecao broj zloupotreba i teskih krivicnih dela...ja sam siguran da ne! Onaj ko je odgovoran, nema poremecaj psihicki, nije mu kriminal posao ili hobi...nece nikada uciniti ne/delo pa cak i da mu date bez LK oruzje.
A sto se tice druzenja...moze ako si kojim slucajem plavusa koja se predstavlja pod muskim pseudonimom...nemoj da me shvatis pogresno, sa muskarcima se "ne druzim", ja sa muskarcima pijem i pucam :):):)

Mi umesto da se borimo i izborimo da sve bude i ostane ovako kako jeste neko bi da se to pooštrava bez ikakve logike.Po ovome što može da se pročita treba vratiti dozvole za vazdušno oružje.Kakva D I C kategorija nego B.I čak neke u A kategoriju jer ispunjavaju sve uslove minsko eksplozivna sredstva (boca od 580cc i 300 bari koja je na samoj pušci) opasnija je od bilo kog projektila koji se ispaljuje iz iste,pa prigušivači pucnja.Van svake pameti. 😊 I nož je kategorije D pa svako domaćinstvo ih ima mnogo i kako se drže?U fioci kuhinjskih elemenata bez ikakvog ključa i provere.I opet ću da ponovim ako treba i 100 puta.Nije oružje krivo ne pravi ono krivično delo kriv je čovek kao pojedinac i neka svako odgovara za svoja nedela.

Kolege imam pitanje…pusku C kategorije sam kupio, prijavio na adresu tadasnjeg stanovanja…sta se radi kada se menja adresa stanovanja? Da li se menja kompletna papirologija vezana za oruzije?

kako god ti hteo da predstaviš ne može da nanese tešku telesnu povredu
Kao medicinski radnik ti objasni dečaku i devojčici da ne mogu biti povređeni ( sigurno se pravno ne razumem u kvalifikaciju teške telesne povrede) .
  1. Obična teška telesna povreda kažnjava se zatvorom od šest meseci do pet godina i obuhvata povrede koje ne ugrožavaju život, ali mogu trajno oštetiti ili oslabiti telo.
Zato što je ozbiljan smor ići u MUP, trošiti vreme i novac
Smor i nema novca jesu odgovori, ali očekivao sam više od akademskog građanina i nisu me ubedili u suprotno.
A sto se tice druzenja...moze ako si kojim slucajem plavusa koja se predstavlja pod muskim pseudonimom...nemoj da me shvatis pogresno, sa muskarcima se "ne druzim", ja sa muskarcima pijem i pucam :):):)
Žao mi je što si ti mene shvatio pogrešno. Slabo pijem, da pucam mogu i sam, što često i činim jer me odmara. Druženje shvatam kao period između pucanja kada "osobe muškog pola" ćaskaju i razmenjuju događaje i iskustva. Intimno druženje sa osobama ženskog pola drugačije zovem ali ovo nije mesto za tu temu.
I dalje uvek spreman za moje tumačenje "družbe" 😉

Velika je zabluda da bi se promenilo nešto drastično po pitanju dešavanja ovakvih slučajeva ranjavanja vazdušnom puškom, ukoliko bi se uvele neke dozvole, prebacivanje u B kategoriju i slično.

Tom analogijom ne bi se dešavala ni ubistva i ranjavanja iz vatrenog oružja. Iako se tu najviše zločina desi sa oružjem koje se drži na crno.

Usijane glave, debile i kako već da nazovem neće sprečiti ništa da naprave zlo, verovatno bi u tom slučaju bile problem vazdušne puške koje se drže na crno.
A zanimljivi su mi ovi stavovi tipa, boli me uvo za C kategoriju nek im uvedu šta hoće, ja imam D kategoriju. Odnosno, samo nek mojoj zadnjici bude fino, a za ostale me zabole.
I na kraju krajeva, možemo mi ovde da predlažemo, diskutujemo koliko hoćemo, neće nas niko pitati apsolutno ništa.

Sent from my RMX3370 using Tapatalk

Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back