Problem sa pumpom Artemis

zuxbg

Active member
Par puta sam napumpao Artemis M22 sa njenkm pumpom od 130 do 200 bara i sada vise nece da pumpa pusku nego propusta vazduh izmedju dela koji ulazi u cilindar puske i prihvatnog dela na crevu. Oznaceno strelicom. Da li mi je ispao nekj digtung? Inace na tom spoju se klima.

IMG_26042019_192205_(1024_x_449_pixel).jpg

IMG_26042019_192141_(1024_x_576_pixel).jpg

U samom adapteru na pumpi, ispod metalnih kuglica, postoji jedan dihtung (bele ili crne boje). Proveri da li je oštećen. Takođe proveri kada ubaciš sondu od puške, da li je sve kuglice prihvataju i drže.

Na spoju mora da se klima to je brza spojka visokog pritiska , nego koliko vidim na slici otisao ti je 1 o ring na pinu koji ulazi u pusku pa verovatno tu pusta , nisam siguran sta strelica pokazuje ali o ring je sigurno za zamenu , ako pusta na kliku brze spojke tesko je reci ovako po slici da si blize lako bi resili sta god da je...

skorpio said:
Na spoju mora da se klima to je brza spojka visokog pritiska , nego koliko vidim na slici otisao ti je 1 o ring na pinu koji ulazi u pusku pa verovatno tu pusta , nisam siguran sta strelica pokazuje ali o ring je sigurno za zamenu , ako pusta na kliku brze spojke tesko je reci ovako po slici da si blize lako bi resili sta god da je...

Slazem se sa kolegom skorpiom (oko sokolovo) vidi se ostecenje da desnom o ringu. Verovatno tu pusta

skorpio said:

definitivno. I meni se to desilo pre par nedelja. Dodao sam jos jedno crevo sa vecim filterom za vlagu i kada sam na kraju pumpanja ispusao vazduh iz sistema pre vadjanja pina, nisam dovoljno sacekao i krenuo da izvlacim pin i dok sam to radio izbilo je i nesto vazduha sa njim. Sledeci put kada sam pumpao, ispustalo je isto tako kao i tebi i desilo se izgleda isto sto i tebi, jedan o-ring otisao, samo sto je kod mene ostecenje bilo manje vidljivo ali nova gumica resila problem.
Savet ti je da malo duze sacekas da sav vazduh izadje pa tek onda "cupanje".
Skorpio oko sokolovo :)

Kad sam pod lupom pogledao vide se ostecenja na O ringu. Posle zamene napumpao sam na 200 bara bez probloma. Hvala!

Posle otvaranja ventila na pumpi i izjednacavanja pritiska, tesko se vadi mlaznica (nozzle) i prasne jako kada ga izvadim skoz. Pojavilo se malo ostecenje na zamenjenom O ringu. Nesto ga ostecuje kod vadjenna.

ne sme da bude skoro nikakvog zvuka kad vadis pin , licno bi izbegavao brze spojke, nisu najsrecnije resenje ,izradjivao sam reducire na mestu brze spojke da sve bude na navoj , mnogo bolje resenje (nema krivljenje pri konektovanju sa puskom)i eliminise se vise mesta sa mogucim curenjem .
Nekako ti ostaje pritiska u crevu , sta kaze manometar na pumpi kad oboris pritisak iz sistema?
P.S. nemoj da te to pokeleba , potpuno je normalno da strada neki oring ipak je sve to novo a postoji i trenje pri konektovanju kad se lepo upoznas sa puskom i sistemom punjenje nece biti nepoznatih...

skorpio said:
ne sme da bude skoro nikakvog zvuka kad vadis pin , licno bi izbegavao brze spojke, nisu najsrecnije resenje ,izradjivao sam reducire na mestu brze spojke da sve bude na navoj , mnogo bolje resenje (nema krivljenje pri konektovanju sa puskom)i eliminise se vise mesta sa mogucim curenjem .

Brza spojka jeste još jedan (skoro nepotrebni) spoj gde može doći do curenja. Za slučaj kada na jednu bocu treba puniti više pušaka, nema bojleg rešenja. Spojka je idealno rešenje za tvrdo crevo i probleme prilikom ubacivanja niple u pušku... ubacimo prvo nju u cilindar pa tek onda konektujemo crevo.

skorpio said:
Nekako ti ostaje pritiska u crevu , sta kaze manometar na pumpi kad oboris pritisak iz sistema?
P.S. nemoj da te to pokeleba , potpuno je normalno da strada neki oring ipak je sve to novo a postoji i trenje pri konektovanju kad se lepo upoznas sa puskom i sistemom punjenje nece biti nepoznatih...

Imao sam isti slučaj sa hatsanovom niplom pre neki dan, nema to veze sa pumpom ili bocom, zapuši se nipla.

Jos jedno pumpanje i opet problemi.

Prvo sam gurnuo mlaznicu do kraja i nije htelo da puni cilindar. Par puta sam vadio mlaznicu i onda je pocela da puni.

Pred kraj punjenja opet je pocelo da curi jer se ostetio prednji O ring.

S obzirom da mlaznica ima otvor na jednoj strani, da li ima veze kako se mlaznica okrece oko uzduzne ose? Odn. da li rupice na mlaznici i cilindru treba da poklope?

Da li je moguce izbaciti quick fill?

Izbaci quick fill, to ti treba samo ako pumpas vise pusaka na isti izvor. Probaj da napipas necim tamo gde prolazi taj o ring da nije negde nesto osteceno, nazubljeno ... i da ti to ostecuje taj drugi o ring.

zuxbg said:
Jos jedno pumpanje i opet problemi.

Prvo sam gurnuo mlaznicu do kraja i nije htelo da puni cilindar. Par puta sam vadio mlaznicu i onda je pocela da puni.

Pred kraj punjenja opet je pocelo da curi jer se ostetio prednji O ring.

S obzirom da mlaznica ima otvor na jednoj strani, da li ima veze kako se mlaznica okrece oko uzduzne ose? Odn. da li rupice na mlaznici i cilindru treba da poklope?

Da li je moguce izbaciti quick fill?

Ne treba da se poklope rupice , izbaci brzu spojku , resava se reducirom koji mora da se izradi na strugu.
I zista proveri da u otvoru za mlaznicu nema nesto sto ostecuje o ring , probaj pumpati na prazno bez puske da vidis ima li u mlaznici nesto sto bi prilikom konekcije ostetilo o ring ili su jednostavno o ringovi loseg kvaliteta...

Opet problemi sa pumpanjem. Zadnji put sam jedva napumpao (uvek na 200b) a manometar na pumpi se zaglavio na 300.

Sad nece da pumpa, uz ogroman napor pritisnem pumph do kraja (legnem), a rucica se vraca nazad.

Sutra cu da zovem prodavca da vidim sta je.

Otiso o ring treceg stepena (visokog pritiska )na pumpi. ali ako je u garanciji ne otvaraj...

Epilog,

Voja je pogledao pumpu. Kaže da su otišli neki delovi (osim O ringova i neka plastika). Prodavac zamenio sa novom pumpom.

Zaključci:

-Pumpati do 5 minuta u komadu, pa 15 min. hlađenje. Skidati crevo sa cilindra puške radi efikasnijeg hlađenja.
-Standardno priča, zadrška kod pumpanja u gornjoj i donjoj tački 0.5-1s.
-Prilikom stavljanja niple u cilindar na pušci, ubaciti ga samog bez creva, da ga crevo ne bi krivilo. Isto i kod završetka pumpanja, da se ne oštećuje O ring.
-Puška da bude iznad donjeg dela pumpe, tako da se kondenz zadržava u pumpi a ne u pušci. Kod završetska pumpanja odvrnuti crevo na pumpi tako da izađe kondenz (iz creva/iz pumpe?).

Jedna stvar mi je nejasna, u uputstvu piše ako se teško pumpa da treba uliti silikonsko ulje, ima rupica sa kapicom na vrhu ručke. Prodavac je preneo Vojine reči da ne treba tu ništa podmazivati.

Pa vidi druze , ne treba uliti ,dovoljno je jednom mesecno jednu kap kanuti , naravno ako pumpu koristis ...

zuxbg said:
Jedna stvar mi je nejasna, u uputstvu piše ako se teško pumpa da treba uliti silikonsko ulje,

Pumpa je podmazana kako treba, ako ikada bude trebalo da se podmaže kao što skorpio napisa biće dovoljna kap. Ništa se ne sipa u pumpu. Najbitnije je da se ne pregreje (a baš to se sa tvojom desilo).

Da li su pinovi koji idu u pusku isti na svim Artemis puskama i pistoljima? Naime, sumnjiv mi je jedan O ring na pinu za moj pistolj PP700, a vise nemam ni jedan rezervni O ring. Ne znam koje su dimenzije gumice, a nabavio bih par za rezervu.

Users who are viewing this thread

Back