Pumpa

Pitanje: Da li neko ima iskustva sa četverostepenim pumpama? Vidim da FX ima takvu pumpu i naravno na Aliju:

https://www.aliexpress.com/item/32961751628.html.

Da li sam dobro razumeo, može da se pumpa sa tri stepena dok ne postane teško, pa se tada uključi četvrti stepen da bude lakše?

I još jedno pitanje, zašto stavljaju ulje u manometar?

Ja mislim da je to ista pumpa koju sam sam ja kupio i ne treba bas verovati kinezima kad ispisu neke stvari.
Meni je isto stajalo da je pumpa 4 stepena, a sad stoji da je 3 stepena. Navodno je punjena vodom radi hladjenja, ali ja je mućkao da čujem bućkanje i nista se ne čuje....mozda je puna do vrha vodom. Nažalost nisam je još isprobao, pa da ti prenesem utiske, nemam još uvek PCP pusku.
U specifikaciji za tvoju stoji 40mpa, a u naslovu 30mpa. Napisali da je testirana 15.000 puta u roku od 8h i sve radilo bez problema....tekst kao da im je pisao baron Minhaunzen :)

Ne znam zašto je silikonsko ulje u manometru, ali znam da mi je dosao napunjen uljem, iako je kinez napisao da zbog avio transporta mora da ide prazan...čak mi je došla i bocica ulja uz pumpu. U svakom slučaju treba da sačekaš popuste, jer sam ja moju na kraju platio 45 usd + 650 carina + 350 pakovanje poste.

https://www.aliexpress.com/item/4000056208761.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d0LBVjB

Attachments

• IMG_20191218_204638.jpg
    IMG_20191218_204638.jpg
    322.3 KB · Views: 2,431
  • IMG_20191218_204650.jpg
    IMG_20191218_204650.jpg
    302.3 KB · Views: 2,431
  • IMG_20191218_204100.jpg
    IMG_20191218_204100.jpg
    275.1 KB · Views: 2,433
  • IMG_20191218_203953.jpg
    IMG_20191218_203953.jpg
    300.4 KB · Views: 2,432
  • IMG_20191218_203923.jpg
    IMG_20191218_203923.jpg
    266.9 KB · Views: 2,432
Imam ja raznih iskustava, popravljao ove kineske, koristio i jedne i druge. Istina je da je daleko lakše pumpanje. Ulje služi da amortizuje (čuva mehanizam). Kinezi su do sada stavljali glicerin u manometre(ja imam nemačke etalonske punjene silikonom). MPA je "Mega Paskal" 1 MPA= 10 BAR.

Da li je fizički teško napumpati Dianu Stormrider? Pretpostavljam da nije jer nema veliki cilindar, ali opet da pitam one koji imaju?
I jedno glupo pitanje. Da li postoji neka šansa da krene nešto po zlu i eksplodira cilindar na pušci?

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Ako je cilidar već napunjen na nekih 120bar, treba oko 50 pumpanja da se napumpa do 200bar. Ako je cilindar skoro prazan oko 150. Tako sam ja otprilike brojao.
Što se cilindra tiče, neće se bilo šta desiti ako pumpaš kako treba i ako cilindar nije oštećen (pad, udarac itd). Znači ne pumpaš brzo, napraviš malu pauzu da se ohlade pumpa i cilindar, pa opet polako. On je testiran na znatno više, tako da nema brige za 200 bar. Naravno, obavezno proveri da li je nipla do kraja ušla u otvor i to je to.

Pa nije tesko posto je u pitanju mali cilindar a ti ga svakako neces prazniti na manje od 80 ili 90b a pumpaces ga do negde 170 da bi bio ujednacene brzine. Uvek postoji verovatnoca za tako nesto ali je to samo pod uslovom da preduvas tj da dignes pritisak kao penzioner kad vidi mis brazila kako mu meri pritisak, dok dok joj kosa boje vanile preliva cokoladni ten i kaze mu "nisam ocekivala da ce se ovako brzo podici!"

Nasmeja me fino ovom poslednjom rečenicom Pa super, znači nije ni mnogo teško a ni opasno ako se pazi i radi kako treba.
Čitajući na forumu(a stvarno ima mnogo da se nauči), zaključio sam i da nešto bolje od Stormridera u ovom trenutku i nije baš za mene. Za svaki veći cilindar bi bila poželjna boca, a meni ona ne odgovara zbog stalnog drndanja i voženja u selo plus punjenje za koje bih morao da idem van mog grada, a nisam neko ko ima previše slobodnog vremena niti bih pušku mogao da koristim češće od jednom sedmično ili jednom u dve nedelje.

A da, postoji li mogućnost da se puška prepumpa preko 200 bari i šta bi se desilo u tom trenutku?

Teško ćeš pumpom prepumpati, jer bi ti trebalo baš puno pumpanja, pa ćeš svakako pre odustati nego prepumpati. Drugo, te pumpe su namenjene za pumpanje do 300bar, a to bi cilindar trebalo da izdrži, ali će verovatno stradati oring za početak.
Dakle, prati pritisak na manometru pumpe i na puški, nemoj prepumpavati i nema brige.
Evo ovde ima dobrih saveta za početak:
https://www.pyramydair.com/article/Using_a_hand_pump_May_2006/30

Jasno sve, više je bilo teorijsko pitanje iz znatiželje.

ako se ne snadjes, ja imam pumpu koja sam kupio za rezervu koja me je kostala 45$. jednom sam je koristio. javi se ako ti bude trebala

Ja se nadam da neće biti problema sa naručivanjem pumpe. Ako nešto krene po zlu, imaću u vidu, hvala.

Poštovani
Nov sam na forumu pa vas sve pozdravljam. Planiram da kupim neku od PCP vazdušnih pušaka pa me interesuje sledeće. Imam odbojnost preme ikakvim bocama u kojima se vazduh (ili gas) drži pod pritiskom tako da mi kao kao opcija za punjenje puške stoji pumpa.
Međutim, na pamet mi pada, kao rešenje, kompresor za punjenje vazduhom. Ponavljam, ovo je kao ideja za razmišljanje pa me interesuje neko vaše mišljenje o tome da li je ova opcija moguća. Ako se već kompresori koriste za punjeje boca a koje opet služe za punjeje cilindara pušaka, da li onda mogu da se koriste i direkto za povezivanje i punjenje pušaka.
Pozdrav i hvala. Predrag Mirković.

I još jedno pitanje. Da li postoje neka mesta odnosno neki klubovi (u Beogradu) u kojima mogu da se kroz razgovore dobiju dodatne informacije na temu PCP vazdušnih pušaka i na kojim mestima može da se gađa iz ovih pušaka.

Postovanje kolega,
kao novog clana na forumu zamolio bih vas da se prvo predstavite u odgovarajucoj sekciji na forumu i da procitate pravila.
Sva pitanja koja ste postavili su vec odgovorena u temama i mislim da bi bilo dobro zavas da procitate te teme jer moze dosta da se nauci iz njih.
hvala

uprava foruma

Zovem se Predrag Mirković, iz Beograda, interesuje me nabavka vazdušne puške. U vezi predstavljanja - pročitao sam uslove na ovom forumu ali nisam mogao da nađem pomenutu sekciju na forumu pa se nisam ni predstavio kako treba.
Inače, što se tiče pomenutog pitanja oko "potencijalne" upotrebe kompresora za mogući način punjenja puške - bilo je reči samo oko punjenja boce. Ako postoji negde odgovor na ovo pitanje, moliobih nekog da mi kaže gde informacije na tu temu mogu da se pročitaju. Pozdrav.

Predrag M said:
Imam odbojnost preme ikakvim bocama u kojima se vazduh (ili gas) drži pod pritiskom

Meni to nije baš najjasnije... Sud pod pritiskom (boca ili cilindar) se nalazi i na (pcp) pušci. Od koliko litara kreće ta odbojnost (možda je opcija kupiti manju bocu) ?

Predrag M said:
Inače, što se tiče pomenutog pitanja oko "potencijalne" upotrebe kompresora za mogući način punjenja puške - bilo je reči samo oko punjenja boce. Ako postoji negde odgovor na ovo pitanje, moliobih nekog da mi kaže gde informacije na tu temu mogu da se pročitaju. Pozdrav.

Preporuka je da za sva pitanja prvo ukucas pojam u Search (lupa-povecalo u gornjem desnom delu ekrana). Npr. ukucas kompresor, pa ces naci teme u kojima se o tome diskutovali. Posle toga: pumpa, boca i jos mnogo toga.

Predrag M said:
Zovem se Predrag Mirković, iz Beograda, interesuje me nabavka vazdušne puške. U vezi predstavljanja - pročitao sam uslove na ovom forumu ali nisam mogao da nađem pomenutu sekciju na forumu pa se nisam ni predstavio kako treba.

Postovani kolega, mislim da niste procitali pravila foruma, jer da jeste videli da u prvom paragrafu pise ovo

Od 28.03.2015. obavezno je predstavljanje novoprijavljenih članova u delu foruma - Uopšteno - NOVI ČLANOVI pozdravljaju! :) sa osnovnim podacima - ime, godište, lokacija.

Sada bih vas molio da se predstavite na pravom mestu i da koristite opciju search kao sto vam je kolega vec napomenuo.
Hvala

Uprava foruma

Kolega Predraže, cilindar PCP takođe u sebi sadrži vazduh pod visokim pritiskom (200-250 bara). Ako nabavite atestiranu bocu, za koju dobite potvrdu o ispravnosti, onda nemate razlog za brigu. To su specijalne boce, koje mogu izdržati i znatno više pritiske od 300 bara i konstruisane su tako da im visoki pritisak ne smeta. Isto se odnosi i na ventil i na fill station (manometar i crevo za punjenje).
Ako ipak želite aš pumpu, nju možete pronaći na više mesta. Imaju ih u prodaji neke naše radnje, ili možete nabaviti direktnom porudžinom iz Kine. Za kompresor imate temu na forumu i tamo je sve detaljno objašnjeno.

Zbog značaja ove teme, postavili smo na našu Facebook stranicu tekst koji daje na jednom mestu priličan broj saveta kako pravilno koristiti ručnu pumpu. Nadamo se da će svima biti od koristi. :)

https://www.facebook.com/airguns.srbija.official/posts/136764121258221

Da kažem svoje utiske o pumpanju PCP puške. Pumpu sam kupio na AliExpress-u po preporuci Joce i deluje mi da je pumpa stvarno dobrog kvaliteta, mada je potrebno još vremena i pumpanja da bih dao pravi sud.
Plašio sam se malo da će biti preteško, čitao sam iskustva i ovde i na stranim forumima, ali nakon pumpanja sam bio prezadovoljan. Meni je pumpanje Artemisa M16 bilo kao jedna lagana fizička aktivnost, uopšte ne mogu da kažem da mi je bilo teško iako imam 70kg.
Poštovao sam proceduru, držao pušku podignutu, pravio kratke pauze da se ne bi pumpa grejala i meni je baš super iskustvo, prijalo mi je.
Eto nadam se da će nekom značiti ko planira da tek kupi pušku a plaši se da li je pumpanje teško. Ali opet ograđujem se jer je ovo moje lično iskustvo.

Users who are viewing this thread

Back