Pumpa

wooyadeen said:
Bojan iz Grofa, koji mi je u startu rekao da na pumpu ne daje garanciju

Kako neko ko posluje legalno (ima prodavnicu i u sistemu je PDV-a) ne daje zakonom propisanu garanciju?

Saobraznost robe (zakonska garancija). Odgovornost za prodavca za nesaobraznost robe – zakonska garancija u trajanju od 2 godine.

Garancija je svaka izjava kojom njen davalac daje obećanje u vezi sa robom, i pravno je obavezujuća pod uslovima datim u izjavi, kao i oglašavanju u vezi sa tom robom. Obećanje trgovca dato potrošaču da će mu vratiti plaćeni iznos ili opraviti ili zameniti robu koja nije saobrazna opisu iz garantnog lista ili iz oglasa objavljenog pre ili u vreme zaključenja ugovora. Davalac garancije može biti: trgovac - proizvođač, uvoznik, trgovac na veliko, trgovac na malo (prodavac) - koji preuzima obaveze prema potrošaču po osnovu date garancije. Garancija traje onoliko dugo koliko je davalac garancije odredio u garantnom listu ili u javnom obećanju; nema vremenskih ograničenja. Pri zaključenju ugovora o prodaji robe i oglašavanju povodom prodaje, trgovac je dužan da se uzdrži od upotrebe izraza „garancija“ i izraza s tim značenjem, ako po osnovu ugovora o prodaji potrošač ne stiče više prava nego iz zakonske odgovornosti trgovca za nesaobraznost robe ugovoru, odnosno drugih prava u skladu sa ovim zakonom Sankcija za nepoštovanje ove obaveze je prekršajna.

Zakonski minimum je 2 godine (ako grešim neka me neko ispravi).

Ja kad sam uzimao tu pumpu rekli su mi da sami turci ne daju garanciju na pumpu,tacnije hatsan ne daje garanciju na pumpu pa zato valjda i oni ne daju.

Ipak bi trebala neka minimalna garancija 1mesec...kupum pumpu odem kuci 2 puta napumpam i crkne..poludeo bi.

Tačno tako. Nikakve veze nema to što Turci ili bilo ko drugi ne daju garanciju. Firma koja posluje u Srbiji mora da se pridržava zakona koji važe u Srbiji.

Zakon je jasan po tom pitanju. Minimalna garancija je 2 godine. Tako smo ranije imali slučajeve da miševi, tastature, slušalice i tome sl. proizvodi (sitna računarska oprema) su imali garanciju od 3-6 meseci. Sada to više ne važi jer se primenjuje zakonski minimum od dve godine.

Pisanu garanciju ne morate ni da imate jer je dovoljan fiskalni račun, koji je garant za ostvarivanje vešeg prava.

Ne znam kakvo je pravilo za pumpe, međutim rekao bih da prodavnica Grof može imati velikih problema zbog toga (ukoliko odbije da uvaži zakonski minimalnu garanciju). Naravno, to podrazumeva i prijavu tržišnoj inspekciji koji takve slučajeve rešavaju vrlo efikasno (odbijanje priznavanja garancije).

E sad, čini mi se da za neku potrošnu robu (tipa baterije za laptop i tome sl.) važi nekakav izuzetak. Pumpe bilo koje vrste svakako ne spadaju u tu kategoriju.

Ja sam na moju Gamo pušku od prodavca dobio garanciju od 2 godine (dovoljan je fiskalni račun ili njegova kopija).

Svakako ne dozvolite da vas iko magarči već insistirajte na svojim zakonskim pravima, pogotovo jer ne kupujemo žvake već veoma skupu robu.

Da zaključim, da ne bude zabune, sa ovim citatom:

Šta ako je garancija manja od 2 godine?

Važno je da znate da garancija trgovca predstavlja njegovo voljno proširenje odgovornosti. Vi i dalje imate zakonsko pravo da za robu sa nedostatkom zahtevate opravku ili zamenu u roku od 2 godine od kupovine (iako na garantnom listu stoji godinu dana). U ovom slučaju možete se koristiti vašim pravima iz garancije ili iz zakona u zavisnosti od toga koja su po vas povoljnija.
Zapamtite da garancija ne može da ograniči vaša zakonska prava, pa iako se trgovac garancijom obavezao da će robu popraviti ili zameniti u roku od godinu dana, a kvar se desi kasnije - vaše pravo po zakonu ostaje.

Izvor: http://www.ceps.rs/pitanja-i-odgovori

Zakon je jasan, a vi se borite za svoja prava.

I još nekoliko saveta:
http://potrosac.info/novosti/i-dalje-zbunjuju-kupce-garancija-je-2-godine-a-ne-12-meseci

To je to otprilike. Ja se suocavam sa ovim problemom, nekad osnovanim nekad ne, Ljudi su cudo, cesto preteruju trazeci svoja prava .
E sad, kad neko reklamira nesto kod mene (trazi svoja prava) sto ne bi ja to isto trazio od njega !

3. Garancija

Davalac garancije i garantni list

Član 54

Garancija je svaka izjava kojom njen davalac daje obećanje u vezi sa robom, i pravno je obavezujuća pod uslovima datim u izjavi, kao i oglašavanju u vezi sa tom robom.

Garantni list je isprava u pisanom ili elektronskom obliku, odnosno na drugom trajnom nosaču zapisa, koja sadrži sve podatke iz garancije, navedene na jasan i čitljiv način, lako razumljivim jezikom, a naročito podatke o:

1) pravima koja potrošač ima na osnovu ovog zakona i da garancija ne isključuje niti utiče na prava potrošača koja proizilaze iz zakonske odgovornosti prodavca za nesaobraznost robe ugovoru;

2) nazivu i adresi davaoca garancije;

3) nazivu i adresi prodavca ako on nije istovremeno i davalac garancije;

4) datumu predaje robe potrošaču;

5) podatke koji identifikuju robu (model, tip, serijski broj i sl.);

6) sadržini garancije, uslovima i postupku ostvarivanja prava iz garancije;

7) trajanju garantnog roka i prostornom važenju garancije.

Davalac garancije je dužan da na zahtev potrošača izda garantni list iz stava 2. ovog člana, koji se po pravilu sačinjava u pisanom obliku, na papiru.

Ukoliko se potrošač saglasi, garantni list se može izdati i u elektronskom obliku, odnosno na drugom trajnom nosaču zapisa koji je dostupan potrošaču.

Na punovažnost garancije ne utiče povreda obaveze davaoca garancije iz stava 2. ovog člana, i potrošač može da zahteva da se garancija ispuni u skladu sa datom izjavom.

Garancija ne isključuje niti utiče na prava potrošača u vezi sa saobraznošću robe ugovoru.

Zloupotreba izraza garancija

Član 55

Pri zaključenju ugovora o prodaji robe i oglašavanju povodom prodaje, trgovac je dužan da se uzdrži od upotrebe izraza "garancija" i izraza s tim značenjem, ako po osnovu ugovora o prodaji potrošač ne stiče više prava nego iz zakonske odgovornosti trgovca za nesaobraznost robe ugovoru, odnosno drugih prava u skladu sa ovim zakonom.

Garancija, predviđena članom 56. Zakona predviđa da trgovac i proizvođač mogu da garantuju za svoju robu ili uslugu posebnom izjavom koja predstavlja dodatni, voljni korak trgovca, kojim se potrošaču mogu obećati posebne pogodnosti, ali isključivo više u odnosu na zakonske odredbe. Posebno je članom 57. Zakona predviđena zabrana zloupotrebe reči garancija i prekršajna sankcija, što znači da se garancijom ne mogu uticati, menjati ili prikazivati kao posebna pogodnost prava koja potrošač ima na osnovu saobraznosti robe.
• Za saobraznost robe, trgovac odgovara po samom zakonu, u rokovima i na način predviđen čl. 54. i 55. Zakona. To znači da trgovac u roku od dve godine odgovara da roba bude u skladu sa ugovorom, odnosno redovnim funkcionisanjem i očekivanjima - što npr. znači da će baterija funkcionisati u skladu sa redovnom upotrebom i vekom trajanja (o kome je potrošač obavešten, shodno članu 16. Zakona) - ne i da će biti menjana po iscrpljivanju. Zakon predviđa da je na trgovcu u prvih 6 meseci teret dokazivanja da nedostatak nije postojao od trenutka prodaje.
• Za odgovornost po garanciji, trgovac odgovara u skladu sa datom garancijskom izjavom (to može biti bilo koja izjava trgovca, oglašavanje, proizvođačka specifikacija). Davalac garancije je dužan da na zahtev potrošača izda garantni list. Dakle, garancija nije obavezan element, ali ukoliko je trgovac ili proizvođač iznesu, odgovaraće shodno datoj izjavi."

Mišljenje Ministarstva trgovine i usluga, br. 011-00-00016/2011-04

Ja se u trgovine ne razumem, ali mislim da ste malo pogrešili (malo brkate saobraznost sa garancijom). Ovo što piše u zakonu, meni deluje kao voljni momenat, "prodavac može da garantuje za svoju robu". Zakonom je regulisano trajanje garancije ali ne postoji obaveza davanja iste.

E sad mimo tih zakonskih zezalica, zašto bih pretio čoveku koji i pored činjenice da ne postoji garancija (ni od turaka prema njima, ni od njih prema meni) želi da mi izađe u susret i popravi neispravnu pumpu ili je zameni novom...

Nešto se nismo razumeli. :)

Nisam ja rekao da pretite bilo kome već da tražite vaša prava koja su zakonom zagarantovana. Na vama je da li želite ili ne želite da ostvarite vaše zakonom zagarantovano pravo.

Garancija može ali i nemora da se izdaje. Fiskalni račun je dovoljan da ostvarite vaše zakonom zagarantovano pravo na popravku, zamenu ili povraćaj novca. Ako imate fiskalni račun nijedan prodavac ne može da vam ospori to vaše pravo.

Vidiš, wooyadeen, ti se možda poznaješ s vlasnikom te firme i on će tebi to da "učini" (namerno stavljam pod znake navodnika). Međutim, ja ga ne poznajem, možda sam kupovinu obavio online, platio pouzećem i tome sl. pa možda on pomisli da meni ne mora da "učini" kao što je i tebi to "učinio". E tu sad nastupa moje zakonom zagarantovano pravo, koje bih u svakom slučaju tražio da se ostvari. Ako prodavac to odbije, što apsolutno može da se dogodi, ja ću to svoje pravo ostvariti uz pomoć državnih organa koji će pri tom prodavcu napisati i prekršajnu prijavu.

Dakle, ako imaš fiskalni račun, imaš i garanciju na dve godine.

Tržišnoj inspekciji.

Možeš i udruženju potrošača, imaš gore link, a oni će te uputiti dalje.

Meni kada sam zvao inspekciju rekli da (od usvajanja novog zakona) tržišna inspekcija ne posreduje u sporovima izmedju prodavca i kupca... Imao neki problem sa winwin-om i garancijom i servisom u razumnom roku... Po novom zakonu nema ni roka od 30 dana, već piše da moraju da poprave u razumnom roku, koji niko nije definisao i koji je (u mom slučaju) bio tri meseca.

Ne znam šta bih ti rekao na to. Znam da moraš da podneseš pismenu žalbu tržišnoj inspekciji, makar sam ja tako uradio i dobio novu mašinu za pranje sudova (sa novom garancijom).

Evo koje su nadležnosti iste (ovo je po važećem Zakonu o zaštiti potrošača):

Koje su nadležnosti Tržišne inspekcije?

Sve nadležnosti inspekcijskih organa možete pronaći u članu 156. Zakona o zaštiti potrošača, ovde smo izdvojili samo neke slučajeve kada se možete obratiti Tržišnoj inspekciji:

1. ako vam trgovac ne odgovori na reklamaciju, u smislu kako će se ona rešavati, u roku od 8 kalendarskih dana od dana prijema reklamacije.
2. ako trgovac zloupotrebljava izraz garancija i daje manja prava nego što propisuje zakon za odgovornost za nesaobraznost, a to je 2 godine.
3. ako trgovac prodaje robu bez deklaracije ili sa neurednom ili netačnom deklaracijom.
4. ako trgovac ne poseduje odgovarajuće isprave koje prate robu (uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku).
5. ako vas trgovac ne obavesti pre zaključenja ugovora o kupovini ili pružanju usluga o osnovnim obeležjima robe ili usluge (cena, rok isporuke, dodatni troškovi...)

Evo još jednom ponavljam link:

http://www.ceps.rs/pitanja-i-odgovori

Naravno, najbolje je stvar rešavati sa prodavcem jer ako dođe do toga da mora da se cima tržišna inspekcija onda to nije dobro ni po kupca (stres, "kidanje živaca", papirologija, ...) ali ni po prodavca (moguća naplata mandatne kazne, ...).

Ima nerazumnih zahteva i od strane kupaca, ja ovde govorim o normalnim okonlostima kada se nešto pokvari u toku normalne upotrebe.

Da dodam i ovo, sa zvaničnog sajta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija:

Nadležnost:
http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/nadleznost.php

Kome i kako uložiti prigovor (bez tržišne inspekcije, sa sve kontaktima za regione):

http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/cetiri-koraka-kako-do-resenja.php?pismo=cirilica

Ne razumem. Ako si mislio da zakon ne štiti potrošače onda nisi u pravu.

Uostalom, ako se nađete u problemu ostavio sam vam linkove ka uputstvima kako treba da se postupa u tim situacijama.

Zavisi sve, ako je prodavac porodična firma lako je se dogovoriti, u slučaju firmi tipa winwin osuđen si na biroktariju....

Da, na žalost sa Altijem iz Čačka (Win Win, Emmi, PC Practic i ostalim ćerka firmama) je to tako.

Ovo je ipak najbolji link sa svim savetima, ako upšte dođete u situaciju da morate da potežete pravna sredstva: http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/za-potrosace.php

Jos uvek razmisljam dali uzeti bocu ili pumpu, posto mislim da nisam zahtevan korisnik, mozda je bolje pumpa u mom slucaju.
Pitanje je koju pumpu uzeti :?:
Dali je bolje pazariti kod nas
Hatsanovu pumpu za 18.000-20.000 din 163e , (koliko sam upucen BEZ GARANCIJE dolazi)
CZ pumpu 33.000 din 270e

ili ipak uzeti
Hill MK4 Presslufthandpumpe mit Manometer 240 e (garancija se ne isplati jer je daleko)
http://www.4komma5.de/Hill-MK4-Presslufthandpumpe-mit-Manometer

Mala sugestija u vezi pcp pumpi.
Negde sam procitao a i sam sam video. Postolje pumpe je bolje kada nije fiksno.
Recimo kao na nekim kineskim pumpama gde se postolje sklapa.
Iz razloga jer pumpanje zahteva celu tezinu 70-80kg i tesko je drzati pumpu uvek u vertikali.
Zato je bolje da u osnovi pumpa moze da se malo naginje. Mislim da to dosta rasterecuje pumpu.

tasa90 said:
Dali je bolje pazariti kod nas
Hatsanovu pumpu za 18.000-20.000 din 163e , (koliko sam upucen BEZ GARANCIJE dolazi)
CZ pumpu 33.000 din 270e
ili ipak uzeti
Hill MK4 Presslufthandpumpe mit Manometer 240 e (garancija se ne isplati jer je daleko)
http://www.4komma5.de/Hill-MK4-Presslufthandpumpe-mit-Manometer

Čini mi se da smo već ustanovili da sam ja bio u krivu i da ne može bez garancije, dobijaš fiskalni račun uz nju (ja ga i dalje imam). Dati za pumpu 300e je (po meni) malo preterano možda je bolje da kupiš za te pare bocu i kinesku ili polovnu pumpu?

Meni nije teško (nimalo) da pumpom napumpam CZ. Od 110 do 160 bara nekih 4-5 minuta. Problem mi je bio da napumpam hatsana, tu je trebalo pumpati dva puta po pet minuta i praviti pauzu od 30 min između pumpanja.

Pumpa-
za:
Ne mora da se puni svakih 3 do 6 meseci.

protiv:
Vreme punjenja,
Ubacuje vlagu u cilindar
Poželjno pumpati na čistom mestu (bez prljavština)

Boca-
za:
Punjenje traje minut.
Suv čist vazduh (pod uslovom da se puni ispravnim kompresorom u suprotnom će takođe biti vlage ili čak ulja)
Laka i brza za korišćenje.

protiv:
Boca se mora puniti s' vremena na vreme (u zavisnosti od potrošnje, neko će je puniti na 3 neko na 6 meseci a neko na godinu dana).

U ovu za/protiv računicu nije uključena mogućnost kvara, koja je kod pumpe puno izvesnija nego kod boce.

Users who are viewing this thread

Back