Evo jedan čaršavski odgovor
Najbolje je imati i pumpu i bocu ali u slučaju hatsan herculesa pumpanje pumpom bi bilo sado mazo... Pumpaš sat dva, da bi pucao 10 minuta. Imao sam prilike da koristim pumpu nekoliko meseci, Za napumpati CZ200 cilindar od 155cc sa 105bar na 175bar treba jedno 30-50 pritisaka na pumpu (3-5 minuta), pumpanje hatsana at44 sa 125bar na 200bar čiji je cilindar 180cc je potpuno druga priča... prvo je veći cilindar a drugo pumpa se do 200bar. Puno više vremena snage i pumpanja je potrebno za napumpati od 180bar do 200bar nego od 105bar do 175bar. Pumpanje Hatsanovog cilindra sa 130 na 200 traje 10-15 minuta ako ne praviš preporučenu pauzu. Ako ubaciš i preporučenu pauzu za hlađenje pumpe (20 do 30 min izmedju svakih 50 pritisaka na pumpu) proces pumpanja cilindra od 180cc traje 45 minuta do sat vremena. Sad ti izračunaj koliko bi vremena bilo potrebno da se herkulesovih 800cc napumpa ručno na 250bar i da se usput sve uradi po knjizi (dan ili dva?). *da opet ponovim da moj drug pumpa 400cc lynx bez pauze na 250bar, ali ja nekako volim da ispoštujem ono što je proizvođač napisao i da pravim pauze.
Da se razumemo ja herkulesa ne bih punio ni bocom ako nemam svoj kompresor, previše pucam tako da ne bih imao ni ekonomsko opravdanje a herkulesa sa bocom od 12L možeš napuniti čitavih 7.5 puta. Punjenje boce (u mom slučaju) iziskuje trošak benzina, vremena i novca. Znači treba da izgubim 3-4 sata i 10 evra da bih spremio vazduha za jednu kutiju dijabola...
firefox said:
Nedavno sam rasklapao moju pumpu, cisto da proverim da li je sve u redu. Bilo je vode u noj, ne kondenzovane vec namenski nasute za hladjenje pumpe. Voda je izmedju druge i trece cevi koje su nepokretne i kuda ne ide vazduh.
Toga nema na Hatsanu, Hillu ili fx-U
firefox said:
Nisam vratio vodu pri sklapanju jer nisam imao destilovanu ali mislim da bi trebalo.
Ja mislim da ti treba demineralizovana a ne destilovana voda. Nama je destilovana voda pravila probleme sa baterijama pomoćnog napajanjima za daljinsko upravljanje (nije bila dovoljno čista). Demi je bolja (čistija) od destilovane isto onoliko koliko je destilovana bolja od kišnice.
Drugo je pitanje koliko ta voda uopšte pomaže... U startu se sporije greje ali se i sporije hladi, a nema dodatni rezervoar za izmenu (kao na primer vodena hlađenja u mašinstvu i elektronici), dakle kada se zagreje (što će se desiti brzo) ima kontra efekat. Ja mislim da je to samo direktna reklama uperena ka kupcima isto kao i silica filter na pumpi (koji takođe ima samo reklamnu funkciju).
Ako ne možeš da nađeš demi vodu, a put te nanese prema obrenovcu, ili se odlučiš da dođeš na sledeći skup, samo se najavi da ti spremim.
firefox said:
Inace dizna koja valjda sluzi kao nepovratni ventil je bila bas zaprljana. Nakupio se neki talog koji lici na so. Nije mi jasno odakle jer sam pusku do sada napunio mozda 20ak puta.
Ja pretpostavljam da je kamenac, pumpanje proizvodi kondenz (količina u zavisnosti od spoljnih uslova). Kada bliduješ deo vode se rasprši okolo a deo ostane oko ventila (par kapi), ispari i ostavi malo kamenca
firefox said:
Samo jedno pitanje: da li je problem ako sam mozda naneo silikonske masti vise nego sto treba? Ja sam stavio da ipak ima oko o-ringova malo a posle sam negde procitao da treba samo namazati o-ring da se zasjaji i ne vise.
Višak ulja ili masti skuplja prašinu i prljavštinu. Tanak film preko o ringa je dovoljan da radi posao zaštite, sve preko toga je kontraproduktivno.
Možda grešim, ali ja mast koristim samo u zatvorenim sistemima gde ima pokretnih delova. Dok recimo o ringove na niplama, spoljne na ventilu, ili bolt probe o ring tretiram uljem. Takođe sam u početku koristio teflonsku cev da štitim niplu od prljavštine, a sada koristim neki deblji kineski balon (navučem ga kao kondom na niplu).