Радионица

20260424_111005.jpg20260424_111039.jpg20260425_190704.jpg

I to je bilo to,završena priprema,prerada,dorada,otklanjanje oštećenja,vraćanje podesive obrazine u osu kundaka i funkcionalna personalizacija po suprugićkinom i mom ukusu..
Nisam dugo imao priliku da radim ovako nešto,posle dosta zaebancije između fotografisanja je ispalo kako sam zamislio i hteo. Najveća problematika je popraviti nešto posle prethodnog izvođača radova,nema ni malo mesta za grešku jer si u principu u startu u minusu sa merama...

Last edited:
Imao sam u opciji dva majstora za farbanje,prvog sam našao preko drugara muzičara. Čovek izrađuje,reparira i farba/lakira gitare i radi izuzetno lepo,posebno lakiranje. Ma pizdarija jedna kako je odradio nekog Gibsona u čeri i u "klavir-laku",međutim iz nekog razloga se uplašio posla.
Po preporuci mog nesuđenog kuma smo odneli kundak kod jednog čudnovatog majstora u Pezos,njemu je isti čovek radio rezervoar za motor i ofarbao ga je (što se mene tiče) momački kao i ovaj kundak.

20260505_182511.jpg20260505_182556.jpg20260505_183005.jpg20260505_183431.jpg

Јесте да слика говори више од хиљаду речи, али још која реч поред слика не би била вишак! 😉
Види се да је заиста уложено доста труда и доста пажње, али нису ми сви радови баш најјаснији.
Чему служи онај метални додатак на рукохвату?

Pa upravo to,jedna slika hiljadu reči,ako ne smeta ovo je više slikovnica nego pripovedka,a nije problem da pojasnim ako nekog zanima.
Rukohvat nije bio po standardnoj fabričkoj varijanti i dimenziji,nego je leva strana bila formirana kao po staroj "ruskoj školi" gde bi mali prst trebalo da je isključen.
Taj adapter od durala sam napravio da bih vratio rukohvat na neku fabričku dužinu,ali i po mojoj šapi,i ozbiljno sam se napatio da ga upasujem i formiram a da uopšte nemaš osećaj da je zapravo tu. Sve što remeti i skreće fokus sa okidača i nišana je za mene loše.
Drugi razlog za taj "nakitnjak" je modni detalj i lični trip,mada sam radio već sličan adapter na drugoj pušci,ali da bih promenio ugao rukohvata i približio kažiprst okidaču.
Treći razlog je što mi jako štima na osećaj fino peskirani duraluminijum na rukohvatu i ne klizi šaka ni malo za razliku od laka.

Last edited:
Ako je jedna od nejasnoća zašto sam obrusio i napravio novo ležište mehanizma na obrazini od punog drveta,na fabričkom komadu je zbog radijusa na levoj strani toliko otanjeno na ivici ležišta da se pojavila prskotina u šperu i jednostavno sam odlučio da maksimalno zadebljam i ojačam ivice,bez da remetim hod i pozicioniranje mehanizma.
Umesto fabričkih m5 šrafova za ravan šrafciger sam stavio imbuse i podloške koji su višlji pa je i to bio razlog,a hteo sam i da sve ponovo upasujem i preformiram kundak u tom delu,laminat od ljuštenog furnira je iako stabilan prilično kilav materijal za obradu i manipulaciju,posebno na oštrim ivicama. Imao sam pri ruci pločicu od sapilije adekvatne debljine,mahagoni je ipak drvo ozbiljne tvrdoće...

Srki, svaka čast za kundak 👏🏼

Znam da je rađen baš po tvom i ženinim ukusu, ali moram priznati da se pomalo uklapa i u moj!

Pravi unikat! Ogroman respekt za sav trud, rad i samu izvedbu. Vidi se koliko je pažnje posvećeno svakom detalju 🙌🏼

Users who are viewing this thread

Back