Savet oko kupovine.

Od PCP je i meni Artemis M-16 zapao za oko. Samo ne znam razliku izmedju m-16 i m22?
Ova m16 ista kao diana outlaw.

Ispade da je najbolje uzeti neku springericu do 220m/s, i gadjati do 40m, pa posle onako napaljen preci na pcp. Ili 180-220m/s pa 220-305m/s i na kraju PCP. Ne bih imao nista protiv da imam i jedan manji arsenal pusaka :D :D :D :D Preterivao sam sa airsoft replikama, tek cu ovde jer su mi Vp primamljivije,hehehe :lol: :lol: :lol: :lol:

Pitanje za PCP strelce:
Da li je istina da Artemis M-16 moze sa jednim punjenjem da ispuca 80-100 dijabola?

Cole, više puta sam iz Zastave uspešno pogađao onu metalnu metu 28x21 cm na 90-100 metara. Ali, da bi imao 10/10 ili makar 8/10 uz sve ostale faktore koje moraš da ispuniš (dobre dijabole, pravi holdover, pogotovo ako je teren takav da ne vidiš gde odlaze promašaji itd), dan mora da bude idealan, ali IDEALAN! Znači, ni "v" od vetra. Ne znam kako je kod tebe, ali kod mene se to vrlo, vrlo retko dešava. Imaj na umu da dijabolu od 0,54 g ispaljenu sa 165 m/s vetrić koji praktično jedva registruješ od 1 m/s na tim daljinama zanosi u stranu za oko 20 cm. Pored toga, holdover je toliko veliki, da ćeš gotovo sigurno morati da odvrneš uvećanje na optici na minimum kako bi uopšte "dohvatio" metu nekim dotom ili crtom končanice. Ima tu prilično akrobacija, ali i zadovoljstva kada opališ, pa posle nekog vremena čuješ "ting".

Beretta, što bi rekao jedan moj bivši drugar, ljubi te brat, razmisli o 6,35 mm!

Ledeni tvoje pisanje i replika na tvoje pisanje od pre neki dan o razlici izmedju 5.5 i 6.35 prilikom pucanja na vetru mi je bas bacila crva na odluku o kupovini.
Ima tu i za i protiv, ali cini mi se vise stvari za 5.5. Mislim individualno je sve to, ali napisacu ti moje razloge sto sam vise za 5.5.
Prvo ja nemam uslove za preko 100m. Evo i posle 2 godine nisam uspeo da nadjem gde bih u okolini BG isao preko te daljine, a da sam 101% siguran da je bezbedno. Kad sam u vikendici, mogu, mada je i Tara postala poprilicno posecena, pa bi opet morao da palim kola i idem u neku vukojebinu, sto me mrzi kad dodjem na vikend. Sada bih mogao da gadjam i 2 km, nema zive duse, ovo jos nisam doziveo :)
Drugi razlog bi bio izbor dijabola u 5. 5 i dostupnost. Konkretno zbog ovog ludila krenuh u vikendicu sa 1 kutijom dijabola. Otisao pre 2 dana u Bajinu Bastu, imaju sport s u 4.5mm i cak 3 vrste u 5.5mm ali nisam video koje proizvodjace... Znam samo da nisu JSB. Vecih kalibara naravno nema.
Ekonimska strana mi nije presudna obzirom da malo pucam, u najboljem slucaju jednom nedeljno... Tako da tu plus ide za 6.35.
E sad najbitniji tas na vagi.... Izbor puske. Mislim da Artemis M16 nije dobar izbor u 6.35. Male brzine dijabole, malo korisnih hitaca.... A ako bi se tjunirao, onda još manje pucanja... Gde dolazim do svog najveceg problema punjenja puske. Odlucio sam se da to bude pumpa, pa koliko izdržim. Zivim u stanu dvorisna zgrada, bez lifta 3 sprat... Centar BG parking trazim po 20 min, kad nadjem mesto na 100m od zgrade sam srecan. Kola su mi vec kao magacin od decijih kolica, pa nadalje, tako da mi jos boca tu ne treba. Kad idem u vikendicu, kao da se selim, jedva se spakujemo....meni treba kombi, a ne auto... I iskreno kupio bih ga da imam gde da se parkiram... Jedva se i ovako uglavim i koliko puta pozelim da vozim smarta kada trazim parking vikendom po 30 min :)
Kad smo vec pokrenuli ovu diskusiju zanima me tvoje vidjenje iduce puske... Koja je po tebi dobra za 6.35.
Nemam momenat da moram da gledam svaki dinar... Ali apsurdno mi je da u hobi koji upražnjavam jedva jednom nedeljno i to u periodu proleće - kraj jeseni, sprcam silne pare da bih dobio grupu uzu za 1cm na 100m. Zato sam i napisao na početku, svako mora prema svojim afinitetima postavi cilj.
Ja uzivam čitajući vasa LR dostignuca, ali meni nije realno, nemam gde da gadjam a da se ne osvrće oko svoje ose posle svake ispaljene dijabole...i to nije uzivanje.
Mislim da je lepota ovog sporta u izazovu... Neko gadja stojeci na malim daljinama, ja sam se opredelio za srednje daljine, ali sa stativa da unesem malo drazi, a vecina voli da iskljuci sve faktore: oslonac, puska savrsenstvo, dijabole probrane i da izazov trazi u velikim da daljinama u borbi sa vetrom.
Zato za sada vise naginjem 5.5mm...ali praticu vase opservacije, možda i promenim mišljenje...

Dragi kolega, apsolutno si u pravu. Hvala na ovako detaljnom objašnjenju u ime svih onih kojima će tvoja analiza biti odlična smernica za odabir idealnog kalibra. Što se tiče moje sledeće pucaljke, odnosno planova i maštarija, pišem ti PP čim budem pri kompu.

Mislim da je za vas najbolja opcija kao moj Royale 500,velika boca 100 pucanja i bog da vas vidi.

daću i svoj sud o pcp
do sada sam imao hammerli ar20 u 4.5 16j, takmičarku pušku koja je na 30-40 metara provlačila dijabolu kroz dijabolu, imala milion pucanja i predobra puška izuzetnog kvaliteta sa 2 regulatora---međutim nije me zanimala snaga od 16j
zatim royale 500, prepre dobra puška možda i najpreciznija koja se pojavila na našim prostorima ,svi su gledali moje snimka na 100 metara u 13 mm grupe, puno pucanja ,jednostavna ,ne kvari se ništa i siguran u nju kad god je trgneš .međutim meni dosadna jer nema šta da se radi sa njom osim da pucaš i pogađaš to što nanišaniš
i impakt , to je posebna priča i kad bi mi rekli ideš na pusto ostrvo šta ćeš da poneseš ja bih rekao impakta
evo i slika...

Attachments

• HAMERRLI4.jpg
    HAMERRLI4.jpg
    74.3 KB · Views: 2,360
  • IMG_20171229_195030961 - Copy (2).jpg
    IMG_20171229_195030961 - Copy (2).jpg
    325.4 KB · Views: 2,360
  • IMG_20191226_214251.jpg
    IMG_20191226_214251.jpg
    617.9 KB · Views: 2,360
u .25 su podjednako precizni i impakt i royal do 100m sa 25gr
impact u .25 sa 34gr je precizniji zbog težine dijabole
sa impaktom u .30 sam mnogo precizniji na preko 130 metara zbog kalibra i težine dijabole jer je ipak duplo teža
vjerujem da cu u .35 biti još precizniji na preko 150m

Da li je bolje kupiti novi Artemis M16 ili polovan CZ200? Ili mozda nesto trece u tom cenovnom rangu do 60-65k. Nemam pojma kakva je koja osim onog sto sam video i procitao. I naravno, pre bi uzeo polovnog francuza, japanca, nemca nego novog Yuga. :D Ne planiram jos da pazarim PCP jer nisam kupio ni prvu springericu. :D Samo pozitivno razmisljam i nadam se u pravom smeru. Zanima me miljenje ljudi koji su koristili obe ili ih poznaju?

Mnogouvaženi kolega Goxym.
želeo bih da i ja ponudim svoje mišljenje na ovu temu i konkretno pitanje koje ste postavil.
Moj odgovor je pre svega amaterski i smatram se samo za korisnika VP ne i nekoga ko nešto porpravlja, poboljšava, menja i slično.
Na ovo pitanje bi vam pre 6 meseci rekao da uzmete artemis bez razmišljanja, međutim, ja sam pre 6 meseci shvatio neke stvari. To se desilo kupovinom cz200t.
Od tada sam postao zaljubljenik opet u 4.5mm i kratke distance. Moja puška je samo 7.5J i može se koristiti, ja mislim do 30 metara najviše. Ono što me je oduševilo kod nje su:
kundak, iako je polovna, još ima stari sjaj i vidi se kvalitet izrade
okidač je najbolji koji sam ikad koristio (ako uzimamo u obzir onu vojinu svemirsku pušku)
rad bolta kod repetiranja je kao švajcarski sat (puška je pre mene ispucala verovatno 500.000 dijabola ali i dalje sve radi savršeno)

Od pušaka imam ili sam imao fx, hatsan, hammerli, neku malu dianu ali nekako mi je cz najšarmantnija.
Prava mala prgava čehinja.
Daleko od toga da smatram da je artemis loš, naprotiv, voleo bih i ja jednog u svojoj skromnoj kolekciji.
Mislim da su artemis m16 i cz 200 huter ili cz 200t sasvim druge stvari.
Ali ako se gleda ta neka preciznost na kratkim distancama (dvorišnim) mislim da cz odnosi prevagu.
Artemis ima veću snagu, ima regulator, bolje podnosi vetar zbog težine projetila.
Mislim da se sve svodi na kojoj distanci ćeš moći svakodnevno da koristiš.

Korektan i tacan odgovor je dao Kum Kircan , sve zavisi od distance a i od pretenzija strelca ...

Ajd da pokusam da izvedem neku kalkulaciju vezano za nabavku puske i kalibar .
Da li springerica ili pcp , i jedne i druge imaju svojih dobrih i losih strana , da puno ne pisem u najkracem za springericu pogotovo vece ali i manje snage treba neka optika koja ce podneti udar u oba smera (bidirekcioni) za magnum springerice sam misljenja da optika na duge staze ne postoji .
Sa druge strane springerica ne trazi izvor vazduha koji moze biti problem , kao ni neko komplikovano servisiranje i kod springerice ima mnogo ali mnogo manje sklopova koji mogu stradati usled eksploatacije , kada se savlada hvat i drzanje springerica moze pruziti mnogo zadovoljstva i za dvoriste je odlican izbor .
E sada pcp , osim razlike u ceni , izvora vazduha bila to pumpa (koja nije najsrecnije resenje) ili boca , postoji i vec pometo odrzavanje za koje neko ima a neko nema tehnicko obrazovanje a visokim pritiscima se nije igrati .
Medjutim pcp puska zaista moze izazvati osmeh na licu i oduseviti strelca , nije zahtevna za hvat i drzanje kao springer a i oprasta poneke greske strelca , optika ne mora biti ni posebno skupa a ni poseban brend (naravno cesto je skuplje i bolje)
bez problema radice sa nekom kineskom kopijom od 50 do 100 eura .
Za pcpejke velike snage i kalibra potrebno je veoma sigurno mesto za pucanje , mada su veoma precizne i u 6.35 , 7.62 a i 9mm zahtevaju dobro osigurano streliste bas zbog velike snage i kalibra , sto ne znaci da 4.5 i 5.5 ne traze isto , vec manji kalibar i manja snaga po zakonu verovatnoce manju stetu mogu da naprave (opet ne znaci da su bezazlene) .
Licno niti sam pucao , niti cu pucati sa kalibrom vecim od 6.35 , po meni (svakako ne sporim da su precizne u vecim kalibrima) to prevazilazi domen vazdusne puske i za tako nesto opet po meni treba karabin .
Evo i jedna kalkulacija cene dijabola

JSB 4.5 mm 500 kom 800 din sto bi znacilo 1 kom je 1.8 din

JSB 5.5 mm 500 kom 1300 din 1 kom je 2.6 din

JSB 6.35mm 150 kom 800 din 1 kom je 5.3 din

JSB 7.62mm 150 kom 1100 din 1 kom je 7.3 din

HN GRIZLI 9 mm 85 kom 1600 din 1 kom je 18,8 din (ne nadjoh jsb u 9mm cenu)

E sada ako pomnozimo cenu jednog komada sa brojem komada koje prosecno pucamo dobicemo prostu racunicu sta je isplativo i koliko , ako je pcp u pitanju potrosnju vazdaha da i ne spominjem u velikom kalibru .
Svakako sve napisano nije u cilju da bilo koga navede da odustane od veceg kalibra , licno volim da pogledam sta sve moze vazdusna puska pa i u 12.7 mm kalibru prosto ekonomska strana je nesto drugo...

Bas tako kako je kumcina skorpio sve objasnio. Kada krenes sa 6.35 prelazis na teritoriju vatrenog oruzja. i sve postaje dodatno skuplje. odes da kupis dijabole i shvatis da ti treba 4,000 za tri kutije 6.35 na primer. A pucas ih istim tempom kao i 4,5.
Siguran sam da smo ti napravili jos veci lom u glavi i da ti je sad jos teze da se odlucis, ali tako stvari stoje...

Drage kolege, mnogo ste mi pomogli, samo, sad mi je u glavi, hm, pa, kao kineska optika od 30 evra posle 500 dijabola( optika pukla posle 100 dijabola ali je strelac ipak ne skida) na nekoj magnumki. Nadam se da ste me shvatili.

Na kraju cu da popravim zastavicu, kupim springericu 220-305m/s i posle cu da vidim.
Sto vise citam, to mi je tezi izbor. Znam sta hocu. Hocu sve. :D I gadjanje do 20m, i gadjanje preko 20m. Ne znam kako se ponasaju optike sa springericama, recimo 250-270ms/s. Sa 305 sam video primer kolege beretta i njegove BSA optike. Koja snaga springerice bi bila prihvatljiva za optiku do 100-120 evra + nosaci (koji)? Pricam samo o 4,5 mm (.177).

GoxyM said:
Drage kolege, mnogo ste mi pomogli, samo, sad mi je u glavi, hm, pa, kao kineska optika od 30 evra posle 500 dijabola( optika pukla posle 100 dijabola ali je strelac ipak ne skida) na nekoj magnumki. Nadam se da ste me shvatili.

Na kraju cu da popravim zastavicu, kupim springericu 220-305m/s i posle cu da vidim.
Sto vise citam, to mi je tezi izbor. Znam sta hocu. Hocu sve. :D I gadjanje do 20m, i gadjanje preko 20m. Ne znam kako se ponasaju optike sa springericama, recimo 250-270ms/s. Sa 305 sam video primer kolege beretta i njegove BSA optike. Koja snaga springerice bi bila prihvatljiva za optiku do 100-120 evra + nosaci (koji)? Pricam samo o 4,5 mm (.177).
Snaga do 16J. Ne obracaj paznju na brzinu koju proizvodjaci navode.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back