Savet oko uvoza

Taksa za uvoz 11.700 din, plus carina i pdv (carina se obracunava na vrednost racuna plus postarina, pdv se obracunava na vrednost racuna plus postarina plus carina).

mi imamo pdv na vrijednost , ja sad čekam hawke sidewinder 8-32x56 i platio sam je 420 funti + shipping do pg ukupno 550 e
i na to ide 21% pdv i to je to...

Stefan said:
Taksa za uvoz 11.700 din, plus carina i pdv (carina se obracunava na vrednost racuna plus postarina, pdv se obracunava na vrednost racuna plus postarina plus carina).
ne bi smjela carina ako je roba porijeklom iz eu zemalja

zvezdan said:
Stefan said:
ne bi smjela carina ako je roba porijeklom iz eu zemalja

Ovo je Srbija,gde nema bas nekih zakona(normalnih) i pravila ali takse,racuni i porezi se znaju i postuju.
Zamisli samo (koliko glupo zvuci)" Taksa na uvoz optickog nisana".
Jasno je ko dan zasto su ovu taksu ubacili.

Nije taksa na uvoz optičkog nišana. Optički nišan spada u robu za koju je potrebna uvozna dozvola, a taksa za izdavanje iste je 11700 din. Zakon nam je potpuno isti kao i u CG, jedina razlika je što je kod njih taksa za izdavanje dozvole skoro 20 puta jeftinija. Uz odgovarajući papir (potvrda da je roba proizvedena u EU) ne plaća se carina.

da, taksa za uvoz recimo fx royale iz španije je mene koštala 5 eura, carine nema jer je zemlja porijekla sweden-evropska unija a pdv 21 % se plaća
za optike je isti slučaj osim što nema te uvozne dozvole od 5 e, ali se plaća 21%pdv, e sad ima nekih ograničenja oko uveličanja preko 9x ali to i nije neki problem jer ti naplate tu uvoznu dozvolu u sklopu toga
ja sam već uvezao nikko stirling air king 4.5-14x, hawke airmax 24x, utg iz usa 4-16x, još dva hawke vantage 4.5-14x i 6-24x , hawke sidewinder 8-32x....

Momci treba mi savet i neke informacije u vezi uvoza optike. Poručio sam optiku preko aliexpressa, i dobio papir od carine, da mi treba dozvola za uvoz, dozvola od ministarstva trgovine i fiskalni račun ili faktura. Pošto nemam ništa od navedenog, a imam rok 8 dana, od kojih je prošlo pola, zanima me šta mi je potrebno da bih izvadio ove dve dozvole, i koliko se čeka vremenski na njih. Da li je 11700 din ukupno sve ili nije, da li mi trebaju neke potvrde uverenja? Hvala unapred

Da li mogu u jednom danu sve da završim odlaskom u Ministarstvo Trgovine, pa posle na carinu, ili se čeka? Da li treba neka potvrda iz streljanje ili nešto slično?

Dozvola ministarstva trgovine i.....
jeste uvozna dozvola, taksa je oko 100eur.Treba da se popuni zahtev po njihovom uputstvu, a komisija zaseda četvrtkom koliko se sećam. Uz to treba da priložiš neki predračun ili fakturu za predmete na zahtevu. Realno najmanje 7 dana treba da bi dobio dozvolu.
Treba da uračunaš sve troškove
Optika 350usd
Dozvola oko 11o usd

U zahtevu navodiš i tarifni broj za predmet i onda često carine po tarifi koja je za optike čini mi se 25%(moguće da grešim)

Pa onda pdv 20%
Tako da to izadje oko 630 usd za tu optiku.

Hvala na brzom odgovoru, problem je što te pare neću dobiti nazad od aliexpressa, bar mi tako kažu, jer sam odgovoran za carinjenje pošiljke, da li neko zna da li je to tačno?

Kinez tvrdi da i ako carina vrati optiku u kinu, njegova firma je ne može uzeti nazad, i da mi aliexpress neće vratiti novac.

Jel ima neko savet da mi da šta je najbolje uraditi, i da li je neko imao slično iskustvo sa carinom i aliexpressom? Ja sam računao da ako mi se ovo dogodi, da ću novac dobiti nazad preko aliexpressa.

Nažalost i ja mislim da je tako, zato i razmišljanjam da li da probam da sve legalno završim i ako znam da se ne isplati. Mada ne znam da li i vremenski mogu to završiti. I čudi me da ne postoji varijanta da se optika Kinezu vrati nazad da može da je primi, i ja dobijem nazad pare.

Nazalost ima prava Kinez da se pravi blesav i zadrzi novac, ali moje iskustvo je da paze na rejting i da su uglavnom poslovicni. Imao sam slicno iskustvo, doduse paket se vratio u kinu ne zbog carine, nego zbog toga sto sam bio na letovanju, a i iznos je bio manji... Kad se otvori spor prvo se dogovaras sa prodavcem, pa na kraju ako ne mozete da se dogovorite ukljucuje se aliexpress da presudi. Ja sam kinezu tada ponudio da mi se vrati 80%, a ja da cu u komentaru napisati sve najlepse o njemu kao prodavcu i dati najbolju ocenu. Obzirom da je tvoj iznos dosta veci, eto mozda bi mu ponudio da zadrzi npr 50usd. Mozda napises da je problem u nasoj posti koja strajkuje.... Pa ako kinez odbije, mozda aliexpress prihvati to kao argument...
Ne znam kakav rejting imas na Ali-ju, ja godinama dosta kupujem i kad se desi nesto, uvek budu na mojoj strani.

Koliko znam, novac se bez pogovora vraća samo u slučaju da se roba zagubi ili se reklamira kao pokvarena ili oštećena. Za carinske probleme i nemogućnost unosa robe u zemlju, prodavac ne odgovara, već jedino ostaje dugotrajno dogovaranje sa njim, bez garancije da će se novac vratiti.
Prema iskustvu nekih kolega, jedna od varijanti je dogovoriti se sa Kinezom da eventualno vraćenu optiku ponovo pošalju, ali na neku drugu adresu, tj. zemlju, gde ne prave problem na carini, pa da onda neko tamo preuzme, itd..
Na žalost, sve je to komplikovano, dugo i neizvesno, a kupovina kineske optike neisplativa, tj. preskupa, ako se ide sve po protokolu.

Kinez mi je ponudio da poručim drugu upola cene, zamisli, a niko ne garantuje da će i ta druga proći kao ova. Ja sam pokrenuo spor, i tamo imaš da izabereš problem sa carinom, i da carina zadržava pošiljku. Ali Kinez zna da treba da ocarinim optiku i tvrdi da je za mene najbolji da poručim drugu upola cene, jer pare neću dobiti nazad, ili da ocarinim i uzmem ovu optiku. Pritom prodao sam optiku staru, i ostajem bez para i Optike, užasan osećaj. :(

Users who are viewing this thread

Back