Savet oko uvoza

Možda sve prođe kao treba i puste, a mogu da zezaju. Bukvalno zavisi od toga kom cariniku zapadne tvoj paket.
Obavezno javi kako si prošao.

Odlične vesti kod mene. Upravo mi je stigla optika i mojoj sreći nema kraja. :D
Kinez je deklarisao optiku kao "direction indicator" i napisao je vrednost od 35.9 dolara koju je carina prihvatila i naplatila pdv od 844 dinara plus 150 dinara za otvaranje i zatvaranje paketa.
Paket je otvoren polovično, samo skalpelom isečen deo pucketave folije, zavirili su malo što bi se reklo i to je to. U opisu proizvoda na carini su naveli "hobi program".
Moj rizik se isplatio, a ostalima ne mogu da dam neki savet, jer je izgleda sve do sreće kako vam se zalomi. Ali ja lično, mislim da ću ponovo kupiti optiku na AliExpress-u i ponovo rizikovati.

Послато са POCOPHONE F1 уз помоћ Тапатока

Hvala drugari. Već sam zaražen jbg, kasno je sad.

Послато са POCOPHONE F1 уз помоћ Тапатока

Super si prosao kolega sa carinom. Meni su trazili uvozne dozvole a sa aliexpresa mi nisu vratili 200 dolara tako da vise ne porucujem nista skuplje od 10 dolara :D :D :D

Zdravo ja sam novi clan,narucio sam preko aliexpresa discavery vtr 4-16*42 aoe.Nisam znao za ovu taksu za uvoz trazio sam u radnji medjutim nemaju,optika je je u procesu slanja ne moze da se otkaze.Jedino da probam sa dobrim carinikom,ili da idem u ministarstvo ako moze ona taksa od 1600din.

Kolega zamolio bih vas da se prvo predstavite u odgovarajucoj temi a potomi da procitate pravila foruma
uprava foruma

Sava said:
Zdravo ja sam novi clan,narucio sam preko aliexpresa discavery vtr 4-16*42 aoe.Nisam znao za ovu taksu za uvoz trazio sam u radnji medjutim nemaju,optika je je u procesu slanja ne moze da se otkaze.Jedino da probam sa dobrim carinikom,ili da idem u ministarstvo ako moze ona taksa od 1600din.

Na koju taksu misliš? Ako uvoziš legalno, bez rizika, treba ti uvozna dozvola koja košta oko 12.000 RSD, ali i tu ima peripetija. Na primer, jedna je procedura za optiku sa uvećanjem do 9x, a sasvim druga (mnogo složenija) za optiku sa većim povećanjem. Kako si mislio da ti u radnji daju taksu? :?

Po meni, pošto je optika poslata, imaš dve mogućnosti. Da sačekaš i nadaš se da će paket normalno da stigne (meni su tri tako stigle) ili da otkažeš i zamoliš da pošalju nekom tvom u EU, pa da ti taj naknadno donese. A ako rešiš da čekaš, možda bi već sada, za svaki slučaj, mogao da se dogovorioš sa prodavcem da ti optiku, ako se ne daj Bože ipak vrati, pošalje naknadno nekome u EU.

Ok.na savetu,na nekom postu sam procitao da je covek dobio uvoznu dozvolu kao fizicko lice u nemanjinoj ulici i platio je taksu 1600din uz licnu kartu molbu i odstampanu porudjbinu.na to sam mislio.A u prodavnici nemaju tu optiku(mp.tropic)u zemunu,zato sam narucio kod Ali expresa.kako je ona oko 70$ plus 13$ pstarina mislim da se ne isplati placati taksu od 12000 din.Cekacu pa na srecu ili u eu(Hrvatska naj bliza)javicu kako je bilo.

Pozdrav evo da se javim sa malim zakasnjenjem!Stigla je optika preko Alija i trazili su da donesem uvoznu dozvolu minist.trgovine,u roku ,8dana ili maksimalno 30 dana do vracanja robe posiljaocu u Kinu. Dalji postupak je sledeci sa sajta ministarstva sam skinuo obrazac za odobrenje nabavke za fizicka lica (uvecanje je 4-16*42)ispunio to na cirilici i uplatio taksu od 1530din.poneo sam i ocitanu l.k. izvod iz banke odstampan imeil od ,Alija (potvrda uspesne narudjbine i placanja) kao i fotokopiranu clansku kartu streljackog kluba.Sve to predao na trecem spratu i posle nekih 13 dana dozvola je bila gotova.Otisao sam na carinu dao dozvolu ipozivno pismo i za malo vremena uzeo optiku uz placanje troskova od 2750din.Znaci bitno je da nema onih placanja od 12000din. Sada je za fizicka lica gore navedena taksa.Zaboravio sam da kazem da sam napisao izjavu da cu optiku koristiti iskljucivo u sportso rekreativne svrhe,i da pohvalim osoblje da je veoma ljubazno i predusretljivo. Optika namontirana i ispucano oko ,400 dijabola jsb expres 5,1g. Za sada ok.da ne ureknem,puska cometa 220 galaxy.

Kolega kako su ti javili da treba da dostavis dozvolu? Zvali su ili slali obavestenje postom?

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Dobio sam pismo postom od carinske ispostave u posti Zemun u Ugrinovackoj ulici.Malo ima jurenja ali ako hoces neku optiku koje nema kod nas u prodaji i spreman si da platis 10% carine i na sve zbirno jos20%pdv plus onih 1530,din. takse,naoruzaj se malo zivcima i na kraju po mom misljenju se isplatilo za moje zadovoljstvo!

Ja sam jednu optiku već kupio sa AliExpressa, sad mi je stigla još jedna za drugu pušku.
Čekam da vidim šta će se desiti, na carini je još uvek ali nikakvo pismo/obaveštenje od njih nisam još uvek dobio.
Ako budu tražili dozvolu izvadiću je, nije paprena cena više znači kao pre.

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Meni je danas stigla firewolf optika iz kine . Bez ikakve carine , pdv-a i dozvole . Kinez napisao simulator nišana za airsoft

Nekom je treća sreća, a meni nesreća oko naručivanja optike sa AliExpress-a. Naručio sam pre 2 meseca T-Eagle 5-20x50 SFIR kakvu ima nas kolega Ledeni. Juče sam dobio pismo sa carine da im dostavim dozvolu ministarstva trgovine, turizma i telekomunacija i dokaz o vrednosti robe. Već su kolege opisale postupak, ali da napišem i ja malo preciznije za sve koji budu morali da idu ovim težim putem.

Prvo treba sa sajta Ministarstva skinuti adekvatne obrasce, koje nema teorije da se pronađu osim ako niste učestvovali u izradi sajta za Ministarstvo. Takođe nema terorije da neke stvari sam popunis, nego sam morao telefonski da se konsultujem sa devojkom zaduženom za taj posao. Ja ću u prilogu priložiti oba obrasca popunjena, samo bez ličnih podataka.
Da krenem redom...prvo se ode u Ministarstvo u Nemanjinoj i ulaz je pored broja 24. Treći sprat je pisarnica, ali u kancelariji pored je devojka koja je veoma ljubazna i rada je da da sve informacije. Trenutno je zabrana da se stranke zadrzavaju mimo pisarnice, pa mi je dala telefon da je pozovem da mi objasni sve detalje.

Mali info za one koje traze dozvole da optike uvećanja do 9x (i 9x)onda je to na 4 spratu(isto vrlo ljubazna devojka) i tu dozvolu zavrsavaju brze (ista je taksa, kao i ova većeg uvećanja).

Od dokumetacije je potrebno:
- 33_Zahtev_uvozNVO_nasledje_pokl_vl_nov18 (popunjen u prilogu, paziti da bude ćirilica gde je moguće)
- 34_Dozvola_uvozNVO_nasledje_pokl_vl_nov18 (popunjen u prilogu, paziti da bude ćirilica gde je moguće)
- Izjava (da ce se koristiti u sportske svrhe...naravno pod materijalnom i krivičnom odgovornošcu...to se podrazumeva :))
- Očitana LK
- Print Screen plaćanja na Aliju, gde se vidi roba, cena, i onaj proj za praćenje sto pise na carinskom pozivu
- Iskopiranu clansku kartu streljačkog saveza, a ja sam i oruzani list kopirao....ali obavezno overeno kod notara.
- Carinski poziv (kopija)kao prilog
- Uplatnica (žiro račun 340-742221843-57, Model 97, Poziv na broj 50-016, Svrha: taksa, Primalac: Budžet RS, Iznos 1.550,00 RSD.

Do prošle godine taksa je bila 12.500 rsd, ali zbog velikog broja odustajanja ljudi koji su poručivli kao mi, smanjili su na 1.550, rsd.

Ja ću sve ovo predati u petak, rekla je da ne zurim (iako mi se zuri zbog carine), obzirom da Vlada jos nije postavila mandatara koji će da imenuje nekog kod njih zaduženog za potpisivanje... tako nesto zena reče, mozda sam i pogrešno razumeo, ali za sada nema ko da potpise :shock: Stvarno je devojka ljubazna i mislim da nisam iz BG (prvo me to pitala), da bi mi ona tamo sve popunila i zavrsila....ovako me zamolila da se čujemo i da prodjemo kroz svaku stavku.

Za sada plaćanje 1.550,00 rsd taksa + notar 720 rsd. Računam još bar 4.000,00 rsd carina i PDV.

U svakom slučaju javljam krajnji ishod :)

Attachments

• 33_Zahtev_uvozNVO_nasledje_pokl_vl_nov18.doc
    103 KB · Views: 113
  • 34_Dozvola_uvozNVO_nasledje_pokl_vl_nov18.doc
    113.5 KB · Views: 118
svaka cast kolega, ovo je sad bas lepo opisano. sad kad sam ovo procitao mozda se i odvazim da kupim nesto kod kineza.

Hvala kolega, reko sebi daj odmah da napišem sve dok ne ispari pola stvari iz glave.

Jedna dopuna, a dosta bitna. Taksu su spustili na 1550 rsd ali samo za optike do 200 eur (zato i oni traže račun, fakturu ili kao što sam im ja dao print screen plaćanja). Za optike preko 200 eur bilo kog uvecanja ostaje taksa 12.500 din :(

znaci ta taksa se odnosi na cenu optike bez postarine? jer postarina lako moze da podigne cenu i preko 200 pa onda da nadrljas

Users who are viewing this thread

Back