Nekom je treća sreća, a meni nesreća oko naručivanja optike sa AliExpress-a. Naručio sam pre 2 meseca T-Eagle 5-20x50 SFIR kakvu ima nas kolega Ledeni. Juče sam dobio pismo sa carine da im dostavim dozvolu ministarstva trgovine, turizma i telekomunacija i dokaz o vrednosti robe. Već su kolege opisale postupak, ali da napišem i ja malo preciznije za sve koji budu morali da idu ovim težim putem.
Prvo treba sa sajta Ministarstva skinuti adekvatne obrasce, koje nema teorije da se pronađu osim ako niste učestvovali u izradi sajta za Ministarstvo. Takođe nema terorije da neke stvari sam popunis, nego sam morao telefonski da se konsultujem sa devojkom zaduženom za taj posao. Ja ću u prilogu priložiti oba obrasca popunjena, samo bez ličnih podataka.
Da krenem redom...prvo se ode u Ministarstvo u Nemanjinoj i ulaz je pored broja 24. Treći sprat je pisarnica, ali u kancelariji pored je devojka koja je veoma ljubazna i rada je da da sve informacije. Trenutno je zabrana da se stranke zadrzavaju mimo pisarnice, pa mi je dala telefon da je pozovem da mi objasni sve detalje.
Mali info za one koje traze dozvole da optike uvećanja do 9x (i 9x)onda je to na 4 spratu(isto vrlo ljubazna devojka) i tu dozvolu zavrsavaju brze (ista je taksa, kao i ova većeg uvećanja).
Od dokumetacije je potrebno:
- 33_Zahtev_uvozNVO_nasledje_pokl_vl_nov18 (popunjen u prilogu, paziti da bude ćirilica gde je moguće)
- 34_Dozvola_uvozNVO_nasledje_pokl_vl_nov18 (popunjen u prilogu, paziti da bude ćirilica gde je moguće)
- Izjava (da ce se koristiti u sportske svrhe...naravno pod materijalnom i krivičnom odgovornošcu...to se podrazumeva

)
- Očitana LK
- Print Screen plaćanja na Aliju, gde se vidi roba, cena, i onaj proj za praćenje sto pise na carinskom pozivu
- Iskopiranu clansku kartu streljačkog saveza, a ja sam i oruzani list kopirao....ali obavezno overeno kod notara.
- Carinski poziv (kopija)kao prilog
- Uplatnica (žiro račun 340-742221843-57, Model 97, Poziv na broj 50-016, Svrha: taksa, Primalac: Budžet RS, Iznos 1.550,00 RSD.
Do prošle godine taksa je bila 12.500 rsd, ali zbog velikog broja odustajanja ljudi koji su poručivli kao mi, smanjili su na 1.550, rsd.
Ja ću sve ovo predati u petak, rekla je da ne zurim (iako mi se zuri zbog carine), obzirom da Vlada jos nije postavila mandatara koji će da imenuje nekog kod njih zaduženog za potpisivanje... tako nesto zena reče, mozda sam i pogrešno razumeo, ali za sada nema ko da potpise :shock: Stvarno je devojka ljubazna i mislim da nisam iz BG (prvo me to pitala), da bi mi ona tamo sve popunila i zavrsila....ovako me zamolila da se čujemo i da prodjemo kroz svaku stavku.
Za sada plaćanje 1.550,00 rsd taksa + notar 720 rsd. Računam još bar 4.000,00 rsd carina i PDV.
U svakom slučaju javljam krajnji ishod