Savet za optiku

Ima li ko od kolega da je raspolozan da da koji savet , ili nesto predlozi u vezi optike i nosaca?
U pitanju je Zastava.
Meni bi bilo dovoljno do 9× uvecanje , i da optika nije gabaritna.
Sto se tice kvaliteta , da to bude neka sredina , moze i polovna.
Sto se tice iskustva sa optikama , moram priznati da nemam.
Inace zeleo bih da koncanica izgleda bar ovako kao na slici.
Malopre me je bas ta koncanica potsetila na mog kineza, nabavio sam ga za oko 4.000 u Panimu kad sam se provozao do Pozarevca.

Na zalost je samo fiksno 4x koliko se secam, ali je ok meni bar. Ne bezi koncanica ali koristim je samo na 4.5mm D pistolju.

Samo mislim da ce zastava sa time da izgleda malo futuristicki, evo koja slika:
IMG_7246.jpegIMG_7244.jpegIMG_7245.jpeg

Iskreno kad kroz nju nisanim okom vidim maltene istu koncanicu ko na tvojoj slici, jos moze da menja boje crvena, zelena i plava, takodje ima 3 nivoa jacine za svaku i ne trosi brzo baterije ako ostane ukljucen.

IMG_2024-09-10-042713.jpeg

Video sam ga isto na KP i sad opet pronasao, ali ne mogu da prekopiram link. Kucajte samo Red Dot ACOG 4x32 i izacice Panim isto prodaje ali je druga cena sad, iskreno ne secam se koliko sam platio mislim da je manje bilo mozda nisam siguran.

Video isto na AliExpressu tamo je mozda 30,40€ ne secam se, ali mi se svidja.
Evo je slika na 10,12m +/- :
IMG_2024-09-10-043449.jpeg
Preko 600 dijabola ispalio i ja i par drugova sa tim setom na toj daljini niko nije promasio crno, bez oslonca na 10m takodje ne masi vise od 7,6 mozda neko ako ne vidi dobro ili se bas trese.

Ako nadjete brend neki da pravi takve sa zumom posaljite link ako se setite uzeo bi i ja, razmisljao sam da mu stavim uvecanje eksterno ako nadjem ali moro bi da nosim da izprobam.

Edit:
Nasao sam original kosta oko 200eur samo! Prvi sti sto sam nasao je bio BHP u Americi za 1.600$, sad samo da nadjemo nekoga ko ide kolima ili se vraca iz Ceske da nas ne mrace na carini.

Sad kad sam postavio link, ovaj od 200$ pise REPLIKA na linku... Bilo jeftinije od obicnih red dotova ali izgleda isto ko pravi.

Last edited:
Ovakve replike "pravih" optičkih uređaja se koriste za airsoft - tu nema trzaja, nije bitna preciznost, bitno je samo da liči na "pravi" uređaj. Koriste ljudi i ovakve replike za vazdušno oružje sa manje i više uspeha.

Mene kinez iz Panima super sluzi, oni kako sam video imaju dobre te bas low budzet varijante. Mada ga samo koristim na pusci od od 10 do 14j koja nema trzaj pa zato mozda super radi, kad sam video kako izgleda u izlogu i da menja boje lasera moro sam da kupim.

Evo link za repliku cega je moj kinez zapravo izgleda replika sa Alia:
(Imam repliku replike :unsure:)

Jos jeftinije nego kod onih iznad Ceha, verujem da je zapravo isti uredjaj ako neko hoce da proba. Iskreno ne bi dao 1.600$ za x4 optiku, mozda za pravu pusku neku bas dobru da imam da bude lepa i to kad bi isao na IPSC takmicenja neka na koja moze tad bi bilo iskreno opravdano i imalo smisla.
A ova kineska kopija kosta ko neki malo bolji rucak za jednu osobu ako nista bice lep ukras na polici, to je to porucujem AliExpress…

Javljam da li radi i kako probacu na jacoj pusci kad stigne da li ce se raspasti od trzaja iznutra ili ne.

Last edited:
Nebi trebalo da se mesaju babe i zabe.
Taj Trijicon je optika radjena po mil specifikaciji za vojne potrebe i napravljena je da izdrzi nagore moguce uslove.
Optika koja je kopija iste je neuporedivo losijeg kvaliteta i nema ni mrvicu performansi originala sto i cena potvrdjuje.
Zamisao te optike je da sto je vec gore kolega napisao da bude klon iste za airsoft i da simulira oblik originala.
Moze da posluzi verovatno na pcp puskama ali na springericama ne verujem da ce dugo poziveti.
Meni licno se koncept te optike ne dopada i nebih imao da joj nadjem primenu.

Hteo sam da dodam u edit drugog posta ali nisam uspeo, ako je bez potrebno obrisite.

Evo kako izgleda na retro i starim puskama i kako njemu radi ako ikoga zanima:

Hteo sam da dodam u edit drugog posta ali nisam uspeo, ako je bez potrebno obrisite.

Evo kako izgleda na retro i starim puskama i kako njemu radi ako ikoga zanima:
Stigla mi je ova optika koja mi se bas svidela:
IMG_2024-10-17-201916.jpegIMG_2024-10-17-201848.jpegIMG_2024-10-17-201832.jpegIMG_2024-10-17-201817.jpegIMG_2024-10-17-201931.jpegIMG_2024-10-17-201943.jpegIMG_2024-10-17-202312.jpeg
IMG_2024-10-17-202226.jpeg

Sta znam, iskreno nije za precizno gadjanje zato sto je samo x4 uvecanje ali za plinking je meni bar bas dobra. Ultra cista slika i cak kristalo cista u odnosu na onu predhodnu koju iskreno isto volim.

Ova ima bolji ugao gledanja i bas ga je lako naci ali mana je sto mora okom da se pridje prilicno blizu, to je mozda ok na SnowPeak M50 i slicnim gde kundak moze da se steluje ili je malo kraci ali na SIG ASP20 i ako lepo izgleda mora malo vrat da se protegne da bi se nisanilo.
Fiber optik je jak kao red dot, radi dok skroz ne padne mrkli mrak bukvalno pogotovu ako ste blizu svetla, paralaksa ima kad se pomera oko levo desno, a nisan stoji mirno ali je to slicno ko na original Vortex Lovackoj optici CrossFire II, nekih 2,3cm po meti na 15m mozda malo vise.

IMG_2024-10-17-204610.jpeg
Pored starog kineza

IMG_2024-10-17-204646.jpegIMG_2024-10-17-204722.jpeg
IMG_2024-10-17-204909.jpeg
Za plinking nisam imao problema da uzastopno pogadjam spinere od 1.5cm sirine sa 15m, preko 50 diabola sa SIGa nije imalo nikakav uticaj na koncanicu od kako sam je cim sam ga stavio upuco.

Mada je red dot montiran iznad njega pistoljski bio bas los za gadjanje malih spinera zato sto je na 15m veca tacka nego spiner, cak sam imao problema da pigodim 5cm+ sirok spiner koga isto celog skoro prekrije taj red dot, ali kad gledam kroz nistan sve bez problema pogadjam tu je mozda ta mana sto je samo 4x uvecanje ali je ok precizan.

Isto je skoro ko ovo samo je meni zeleni fiber, ne treba mu stuja.

Znam da sam zakasnio na "zabavu" (...posle 18 stranica), ali treba mi savet.

Moja kineska prelamača BO Benning 4.5mm (link, kome treba: https://bomanufacture.com/en/produit-9712- ) je došla za nekih 110 evra sa svojom optikom 4x32 i nosačima za koji nisu nešto, ali kobajagim rade posao. Što se tiče same puške Pikatini šina je od polimera, odvojena od cilindra i iznad njega - optika je čvrsto stegnuta i koliko-toliko stoji ravno. Po fabričkoj specifikaciji stoji da je puška (verzija sa oprugom, koju ja imam) snage 19.9J.

Sad, da li nešto radim pogrešno ili sam jednostavno lud, svaki put kada sam pucao osećam kao da optika ne drži nulu, iako izgleda neoštećeno (končanica je skroz OK, ništa ne zvecka unutra i zategnuta je, stoji bez problema na pušci).

Moje pitanje je, da li mi se isplati da uzmem neku jeftinu 3-9x40 ili nešto slično do 100 evra i da probam da montiram na ovu moju plastičnu prangiju? Da li bi mi je ona razbila? (možda i ne bi, čim ovu malu nije razbila posle 1000 dijabola)

O ovome je na forumu pisano i pisano...citajte bre malo narode...dakle da rekapituliram....ako postoji sumnja da će doći do oštećenja optike usled dejstva vazdušne puške na koju se god da se montira, stavlja se ZR mount ili ti klizajuci nosač optike, čime se svako dejstvo bilo kog trzaja na optiku minimalizuje....e sad, može i bez njega, a onda je priča u krug i sve iz početka...dakle, kupi optiku koju oćeš i stavi pa gledaj šta će da se desi. Ili kupi ZR mount i stavi, pa u nju optiku koju oćeš i ništa neće da se desi...

Users who are viewing this thread

Back