Kolege koja je po vama bolja optika? Hawke Airmax 3-9x40Ao ili Vortex Crossfire II 4-12Ao? Hteo bi da uzmem dw menjam izmedju za hw77 i hw35e? Hvala na savetu!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ako je idalje aktuelno pitanje, imam Hawke Airmax 4-12x50 i Vortex Crossfire II 3-9x40
Obe imaju svoje, Vortex ima mnogo dobar i veliki eye relief (tacku na kojoj se cisto vide koncanice i meta, prema razdaljini od oka do stakla) da je taj optimalan polozaj oka od 5cm do mozda cak 15 ili vise cm od stakla, takodje je sirok levo i desno ako se pomerate glavom. Ima super red dot tacku na sredini kad ubacite baterije koju mozete ukljuciti i podesiti na neki od 11 nivoa jacine, ovo je jako korisno predvece i posto ova moja Vortex optika nema paralaks korisno je ako vam se oko fokusira na metu umesto na koncanicu dok ciljate. Izmedju ove dve za plinking i razonodu od 10 do max 20m ovaj model Vortexa je superiorniji samo zbog boljeg Eye Reliefa, ali ako bi imao paralax bio bi po meni u svakom pogledu superiorniji.

Na drugu ruku, Hawke ima svoje vreline kao sto su na mom 12x zum koji je vrh do max 50m ako se gadja meta za preciznost i grupe i zato sto ima perfektno ucrtan paralax za daljine od 10 do 100m. takodje ima jako jako tanku i preciznu lepu koncanicu. Mane su mu sto ako samo malo pomerite glavu ili cesto menjate puske i optike jako tesko cete naci tu lepu koncanicu zbog jako kratkog i uskog Eye Reliefa, ovaj problem postaje jos ucestaliji ako volite da pucate iz lezeceg stava gde ce te shvatiti koliko Vortexov Eye Relief zapravo znaci samom uzitku i lakoci brzog pronalaska mete i same koncanice. Hawke je od ova moja dva pobednik u preciznosti bilo na 10 ili 50m (optimalno na od 10 do max 20,25m za preciznost posto se tu lepo i cisto vidi centar mete na 12x uvecanju) naj vise zbog paralaksa i tanke koncanice. Ali ako Vortex ima paraleks bio bi bar meni prvi u svakom slucaju za precizno gadjanje u metu do 20m max 25m, bez obzira sto mu je koncanica deblja i zum manji.

Kljucno je da je model Vortexa Crossfire II pravljen za lov i moze da trpi jace kalibre pusaka i ima dug Eye Relief kako puska ne bi udarila u oko pri okidanju tih jacih punjenja.
Ovo je sve nas dobro zato sto se lako nalazi koncanica, ali lose je zato sto nisan mora da bude montiran vise napre sto na nekim vazdusnim puskama nije moguce, takodje mana sirokog relifa levo i desno je sto ako na manjim uvecanima pomerite glavu levo ili desno videcete kristalno koncanicu i metu ali slika nece biti tacna. Znaci ako okinete i puska je 100% precizna i tacno upucana, a pomerili ste glavu na stranu u krajnji cosak relifa hitac moze da pogodi do 1.5, 2cm levo ili desno metu od tacke nisanjenja na 10,12m daljine, ali ovo se samo desava na manjem uvecanju zato sto je tu taj relif naj siri, ne znam da li bi da ima paraleks tu nesto bilo drugacije nisam probao mora da kupim takvu optiku.

(10m Reximex RP 4.5 sa kineskom optikom)
Hawke je Air serije i pravljena je za vazdusne puske zato ima i kratak relif koji vas tera da oko pozicionirate u jako malu zlatnu tacku u prostoru kako bi ste sve videli cisto i jasno, ta tacka je inace bas blizu stakla i nekad se malo teze nadje. Ako se niste navikli pronalazak te tacke i mete zahteva puno vise vremena nego sa brzim Vortexom, ali je sigurno precizniji i pouzdaniji u toj preciznosti izmedju ova dva.
Ovo je za sada bilo moje detaljno iskustvo sa ove dve optike, ako ste dovde stigli i kupili neku od tih sto ste hteli bas me zanima sta vi mislite.
(Reximex RP slika nije ni do optike ni do puske vise bila sreca i 1 dijabola, nije toliko precizan, mada bi voleo da kupim PP20 i slicno da probam)