Savet za optiku

Moa ili (minute of angle) je u imprijal sistemu mera i predstavlja meru oko 1 inch ( nešto malo više - imaš tačne podatke na netu ) na 100 jardi.
Ako su ti tureti u moa , ova slika ti daje uvid koliko klikova ti je potrebno da prilikom podešavanja dovedeš končanicu na željenu poziciju. Na priloženoj optici mere su baždarene na uvećanju x10
Znači na 100 jardi (91.44m) pri 10X uvećanju, jedna tačka pomaka je jedan klik na turetu?
 
Kako piše u uputstvu da je jedan klik 1/4MOA, a između tačaka ima 3.44 MOA, znači treba 12,56 klikova da bih končanicu pomjerio za 1 tačku.
Tako mali Perica razumije ovu materiju.
 
mildot tabela2.jpg
Nađoh ovu tabelu za određivanje udaljenosti u odnosu na poznatu veličinu mete. Dakle ako je papirna meta 100mm a zauzima rastojanje do 3. tačke onda je udaljena 33 m. Uvećanje fiksno, ili 10X kod varibailnih. E sad, odnosi li se ovo na sve vrste mildot končanica, ne znam.
 
Proračun je ispravan. Sve mildot končanice su iste po pitanju merne jedinice a od proizvođaća zavisi na kom uvećanju će biti baždarena optika i trebalo bi da bude uvedeno u instrukcijama za korišćenje.
Nekoga može da buni optika sa midot končanicom a sa moa turetima. Tu ima malo matematike.
Mislim da se to u principu pojavljuje kod budžet optika dok kvalitetnije imaju končanicu i turete u istim jedinicama. Barem sam ja sa skromnijim iskustvom došao da takvog zaključka.
I ponovo , ako grešim neka me neko iskusniji ispravi . Nikada nije na odmet znanje nekih kolega koje su mnogo duže u ovom hobiju
 
Код оптика које имају другу фокалну раван мало је теже рачунати јер се мора узети у обзир и увећање оптике.
Samo pomnožiš mrad sa uvećanjem podeljenim sa 10. Ako je uvećanje 15 a vrednost na 10 je 3 mrada: 3*15/10=4.5
 
Back
Top