SIG ASP20 5.5

Username_nn

Member
Zbog sitnih problema sa kompresorom Vevor poznatijim kao Young Heng, kupio jednu bas lepu preklapacu.
Nije mozda lepa i elegantna kao one neke na W (Weihrauch) koje kad vidim ne mogu da izgovorim ili procitam bez da zastanem i ako govorim Nemacki ali mi deluje izdrzljivo i kvalitetno. Puska se inace navodno cela proizvodi u Americi, posto su oni kupili Sig od Nemaca.

SIG ASP20
IMG_2024-10-08-225822.jpeg
Na zalost nisam imao slobodnu bolju optiku. Ovih dana cu neku da nabavim pa stvarno testiram ovu pusku ali sa ovom jeftinom kineskom fiksnom X4 grupa je bila super na 15m. Takodje za ubuduce treba da stigne laser pa cu lakse menjati optike koje imam.

IMG_2024-10-08-230214.jpeg
Ovo je prva grupa 15m posle upucavanja, diabole Umarex 200 Power Ton:

IMG_2024-10-08-230852.jpeg
Posle njih sam probao Exact Heavy ali nisu bile tako dobre kao ove, ovih dana cu probati jos razlicitih samo da nabavim novu optiku.

Puska sa ovom “optikom” zapravo izgleda bas dobro ali se na 15m jedva vidi meta, takodje optika ima neku distorciju i slika izgleda belo i isprano (ovo svuda sve vise primecujem sto vise probavam kvalitetnije optike), takodje mora okom bas da se pridje, a cak se i tako bas tesko koristi iskreno bas je losa sem na Reximex pistolju D kat. gde mu sa kratkim kundakom super lezi za kucnu upotrebu pa mete na 12m sa tom distorcijom boje deluju dalje nego sto jesu.

IMG_2024-10-08-232212.jpeg
IMG_2024-10-08-232226.jpeg
Jos malo pa ce stici druga kineska X4 optika koja lici na ovu ali mislim da je bolja i lepsa pa cu i nju naj verovatnije isprobati sa ovom puskom za koji dan, a posle mozda stavim neku Hawke ili mozda uzmem jos jedan Helix da probam preciznost same puske.

IMG_2024-10-08-233056.jpeg
Ovo je 50ak i vise gore navedenih diabola konstantnog pucanja bez pauze bukvalno koliko brzo mogu da prelomim, napunim opalim…

IMG_2024-10-08-233111.jpeg
A ovo je preko 100 diabola isto tako, ispaljeno za mozda pola sata manje vise.

Ovi flajeri su krenuli odjedamput i pomislio sam da sam nekako pregrejao mehanizam ili nesto posto se kundak blago zagrejao od uzastopnog pucanja, ali zapravo popustila se optika koju sam ponovo samo blago rukom zategao i nastavio. Uzastopno pucanje nije imalo efekta na preciznost ni na pusku, sem toga sto mislim da se zagrejao kundak ali sam ga mozda ja zagrejao kad sam ga drzao pri prelamanju cevi. Takodje ova puska ima jak trzaj, mozda i jaci od SnowPeak M25 9mm.

Kompresor mi inace i dalje radi ali ne prelazi preko 200bar, a puske koje pucam idu do 250 u zelenom. Ova preklapaca mi je mozda zabavnija od nekih PCP pusaka, zato sto ne mora stalno da je dopunjujem. Cak i veliku bocu direktno da utaknem u pusku i ostavim dok pucam kad tad ce se potrositi i onda cu morati dugo da je punim sa nepouzdanim kompresorom dok ovako bilo kad i bilo gde samo mogu da je izvadim i koristim koliko god zelim, a preciznost mi deluje da je jako slicna Stogeru na koga sam naviko. Okidac se isto lako steluje i moze da bude bas bas lagan, sto dodatno pomaze samoj preciznosti. Ja sam ga namestio samo par grama teze od prvog dela povlacenja kako bi osetio granicu pre nego sto opalim, ali moze da se namesti jos lakse gde uopste nema granice pre okidanja, ovo moze da bude opasno i zahteva da se puska zakoci pre svakog punjenja i tek odkoci neposredno pre okidanja kad se nacilja na metu. Zato sam ga namestio stepen iznad (2oz iznad) gde je za mene siguran, a idalje ekstra lagan.
Ovako je pokret i okidanje bas slicno pistolju Arex Alpha sa naj laksim belim federom, sto je za mene naj bolji okidac na bilo kom oruzju koje sam ikad probao sem sad na ovom Sigu gde je mozda i bolji samo kad bi jos malo skratio hod bar 3-5mm. To cu sutra da probam.

IMG_2024-10-08-234701.jpeg
Preporuka svakome ko se mozda dvoumi da je kupi, nece se pokajati. Ako nista nek je proda meni ako kupi kalibar 4.5 a ja ga do tad isto ne kupim. Inace kad tad cu sigurno uzeti mozda i polovnu u 4.5 cisto da vidim razliku i onda ih cuvam obe kao poklon za decu i unuke :)

Ako nekog jos bas preciznost intresuje okacicu detaljno kakva je ovih dana kad stavim neki pravi nisan da mogu dobro da vidim.

Last edited:
Čestitke!

Zanimljiv izbor a obzirom da mi deluje nepotrebno skupa :D (vani je jeftinija dosta ode cena koje sam našao kod nas...) Iako ne volim tamne kundake, ovaj izgleda baš dobro!

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Čestitke!

Zanimljiv izbor a obzirom da mi deluje nepotrebno skupa :D (vani je jeftinija dosta ode cena koje sam našao kod nas...) Iako ne volim tamne kundake, ovaj izgleda baš dobro!

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk
Iskreno kad sam video onu tvoju kako je precizna postala odlucio sam da kupim neku preplapacu, posle jos poceo kompresor da otkazuje i vec duze vreme gledam tu ASP20 prvenstveno zato sto je SIG i pravljena u njihovoj bas fabrici.

A te tvoje sam par puta pokusao da nadjem ali sam uvek zaboravio kako se tacno zovu i mrzelo me posle da pogledam, takodje sam mislio da su one skuplje. Inace mi se od svih preklapaca Weihrauch sto sam vido za sada svidja HW 98 po izgledu bar, ali ovaj SIG ima lep taman kundak koji mi je jos lepsi zato sto izgleda kao neki dobar sinteticki iz daleka a izbliza se vidi kvalitetno jako drvo.

Iskreno kundak bi mogao da bude jos malo bolji pogotovu sto se tice bajcovanja oko gume do ramena za sad mi je 8/10 na SIGu.

IMG_2024-10-09-022133.jpegIMG_2024-10-09-022143.jpeg
Ali sta mi se naj vise svidja je kad se odozgo gleda na cev i metal, izgleda kao neka stara masivna puska iz drugog svetskog rata sa zaobljenim masivnim metalnim telom i taj ugravirani SIG logo su mi bas upecatljivi, izgleda kao da moze da traje preko 100 godina.

Takodje kad je uzmes u ruke i osetis tezinu i jako drvo opravdava cenu. U osnovnoj sam u klubu trenirao streljastvo neko vreme i bile su neke domace preklapace, ova me malo na to podseca i vraca dobra secanja.

Last edited:
Iskreno kad sam video onu tvoju kako je precizna postala odlucio sam da kupim neku preplapacu, posle jos poceo kompresor da otkazuje i vec duze vreme gledam tu ASP20 prvenstveno zato sto je SIG i pravljena u njihovoj bas fabrici.

A te tvoje sam par puta pokusao da nadjem ali sam uvek zaboravio kako se tacno zovu i mrzelo me posle da pogledam, takodje sam mislio da su one skuplje. Inace mi se od svih preklapaca Weihrauch sto sam vido za sada svidja HW 98 po izgledu bar, ali ovaj SIG ima lep taman kundak koji mi je jos lepsi zato sto izgleda kao neki dobar sinteticki iz daleka a izbliza se vidi kvalitetno jako drvo.

Iskreno kundak bi mogao da bude jos malo bolji pogotovu sto se tice bajcovanja oko gume do ramena za sad mi je 8/10 na SIGu.

View attachment 18849View attachment 18850
Ali sta mi se naj vise svidja je kad se odozgo gleda na cev i metal, izgleda kao neka stara masivna puska iz drugog svetskog rata sa zaobljenim masivnim metalnim telom i taj ugravirani SIG logo su mi bas upecatljivi, izgleda kao da moze da traje preko 100 godina.

Takodje kad je uzmes u ruke i osetis tezinu i jako drvo opravdava cenu. U osnovnoj sam u klubu trenirao streljastvo neko vreme i bile su neke domace preklapace, ova me malo na to podseca i vraca dobra secanja.
Poricem sve sto sam rekao za ovaj okidac!

Vec skoro sat vremena se znojim napolju i nerviram sa komarcima pokusavajuci da ga namestim da bude kako treba.

Na zalost sa ovom puskom izgleda postoje samo dva nacina:

- Dug hod, bas bas bas dug hod sundjerast i onda znatan osetiv zid i dobar osetiv precizan prelom pred samo okidanje.

- Kratak hod, moze cak i bas kratak do par milimetara (3,4mm) ali se onda gubi taj zid/prelom i dolazi do iznenadnog ne kontrolisanog i ne ocekivanog okidanja.

Sta god sam pokusao cim se malo skrati hod okidac gubi taj osetan zid, sto se vise skrati to vise gubi. Naj lepsi osecaj je kad je hod naj duzi i to je taj osecaj okidanja koji zapravo zelim i pokusavam da namestim na ovoj pusci, ali taj sundjerasti dug hod se oseca jeftino i kvari osecaj pri povlacenju okidaca zato sto bas dosta mora da se vuce dok se dodje do zida koji je skoro pred kraj hoda.

IMG_2024-10-09-123316.jpeg
IMG_2024-10-09-123338.jpeg
IMG_2024-10-09-123345.jpeg
To je ta duzina hoda koja se podesava na imbus iznad u samom okidacu.

A na ovaj masni krstasti pozadi:

IMG_2024-10-09-123356.jpeg
Se podesava sama tezina okidanja.

Cak i ako se tezina stavi na maksimum, a duzina skrati na okidacu samo se otezava povlacenje samog okidaca a taj zid pri okidanju idalje ne postoji!

U svemu ovome mozete da birate samo izmedju sta vam je bitnije da okidac bude hrskav sa dobrim prelomom ili da hod bude kraci ali da nema nikakvog osetnog preloma, sto je isto jako jeftin osecaj.

Ja sam od ova dva izabrao da hod bude dugacak i jeftin ali da okidanje bude tacno, prepoznatljivo i lako. Nesto slicno onome sto sam sinoc dobio samo sto sam olakso tezinu okidanja.

Iskreno preporucujem da niko ako ne zeli da posle satima juri da namesti okidanje kako je bilo dira imbus na okidacu koji steluje duzinu okidanja, zato je r i ako imbus okrene 1/5kruga nece skratiti duzinu okidanja skoro ni malo ali ce odma znatno izgubiti taj osetan hrskav dobar zid pre prekoma pri okidanju.
Ako bas morate da probate mozda je naj pametnije da zapisujete sve promene u svesku kako bi ste lakse vratili okidanje blizu pocetnog stanja i manje gubili vreme na nesto sto ne moze da se napravi, bar ne na taj nacin.

Last edited:
Ili je brzina mnogo mala pa cepa papir.
Papir mislim da se cepa zato sto je mokar ili vlazan na nekim mestima, stoji mi napolju pored mete i kisa mozda moze blago da pada na njega kad je sitna i vetar je ponese.
(Bude vlazan i savitljuv nekad, ceo ili na nekim mestima ali se nikad ne natopi vodom)

Lakse mi da ostavim napolju da ne mora da nosim, videcu da kupim kantu za papir da imam pored i mozda neku plasticnu posudu sa poklopcem za mete ili mozda neki alat i diabole.

@zare
Ne bih rekao - to je ipak "magnumara" sa svojih ~31 J. Da je 4.5 mm, sumnjao bih na turbulenciju usled PREVELIKE brzine.
@juzernejm nn
Ene gi na Airgun Depot-u dobar prikaz puskice. Otprilike pominju isto sto i ti, u vezi okidanja. Medjutim, preciznost je sasvim OK - grupacije manje od jednog inch-a na 35 jardi. Izgleda da se radi o, mehanicki, veoma kvalitetnoj, robustnoj puci...
Nego, ne napisa di si pazario i koliko si otvorio budjelar...

Nesto ti dijabole udaraju previše ploštimice u metu...
To je zato sto je papir mokar pa se tako cepa nije do dijabola i puske.

IMG_2024-10-09-131058.jpeg
Evo sad sam bas uzeo kartonsku iz kuce i na brzinu ispalio 5x sa 15m da visim bas.

Mislim da dobro lete, ovo je inace slucajno dobra grupa nisam ni pokusavao posto ovaj x4 nisan nije bas za ovo, a mrzi me da skidam sa druge puske bolji pa upucavam i isto ponovim kad ga vracam.

IMG_2024-10-09-131435.jpeg

@zare
Ne bih rekao - to je ipak "magnumara" sa svojih ~31 J. Da je 4.5 mm, sumnjao bih na turbulenciju usled PREVELIKE brzine.
@juzernejm nn
Ene gi na Airgun Depot-u dobar prikaz puskice. Otprilike pominju isto sto i ti, u vezi okidanja. Medjutim, preciznost je sasvim OK - grupacije manje od jednog inch-a na 35 jardi. Izgleda da se radi o, mehanicki, veoma kvalitetnoj, robustnoj puci...
Nego, ne napisa di si pazario i koliko si otvorio budjelar...
Da da puska je super, razmisljao sam sinoc da je nosim u krevet 😂

Iskreno ima samo jednu manu sem okidaca, to je kundak.

IMG_2024-10-09-132245.jpeg
Ovo je naj veca mana, sa desne strane neka diskoloracija nesto…

IMG_2024-10-09-132548.jpeg
Nije toliko primetno, ali meni bas smeta i to je prvo sto sam video kad sam doso kuci.
Inace puska je bila zapakova u kutiji!

Takodje na rukohvatu:
IMG_2024-10-09-132259.jpeg
Neko od ovih zarobjenika je verovatno ostavio svoj otisak kad je je drzao, moguce da je prodavac u radnji nosio burmu i uhvatio da procita serijski.
Nista strasno ali osetim pod prstima nekad kad je uzmem.

IMG_2024-10-09-132313.jpeg
Ovo je iz fabrike po meni je greska, dopustili su da unutrasnja strana kundaka gde je secen bude svetlija od spoljne i to malo kvari izgled puske iz nekih uglova.

IMG_2024-10-09-132327.jpeg
Takodje tu se pod prstima oseti reljef drveta na nekim mestima nije uglacana iznutra.
Da su to utegli bila bi sigurno nivo iznad sadasnjeg po kvalitetu.

IMG_2024-10-09-133653.jpeg
Tu je i ova diskoloracija metala koja se na kameri bas bas vidi, ali uzivo nije tako strasno.

E da ne secam se koliko je tacno bila, ima na internetu provuko sam karticu da ne gledam puno cenu lakse mi padne ali je SIGurno preko 70 i ispod 100 hiljada, te oble brojke oko 80 ili cak 90 mozda...

Last edited:
Ne znam kako da malo usporimo ovu testosteron vertikalu, al aj da probam...grupe na 15 metara koje sam sebi,a i nama hvalis...vidi...ajd malo prosaraj po forumu pomoci ce ti u formiranju kriterijuma...ja onako dobronamerno...a sto se tice postova u kojima sam sebe citiras pa doskutujes svoje pisanije,da li si mozda razmisljao da postanes blogger...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Ma, neka čovek iznese sve što ima na Trg (Forum);), pa će poneko i da nađe nešto za sebeka...

Viđi, 'vako: sad, dok sam razgledao detalje koje si uveličao, nisam mogao da se otmem utisku da je to pravi-pravcijati ''kinez''. Smeo bih da se kladim da ljudi koji ovo prave nisu ni videli Ameriku, izuzev u filmovima (sa kineskim titlovima).
Ali, ako ti radi posao, radi ti posao. Samo, preskupa je za ono što daje (vidim da se napolju valja za 400-500 $+) s obzirom da su (primera radi) Artemisove prelamače u toj klasi 3x jeftinije a Diana 250/260 i Cometa 400 Fenix/Fusion 2x jeftinije.

Last edited:
Ne znam kako da malo usporimo ovu testosteron vertikalu, al aj da probam...grupe na 15 metara koje sam sebi,a i nama hvalis...vidi...ajd malo prosaraj po forumu pomoci ce ti u formiranju kriterijuma...ja onako dobronamerno...a sto se tice postova u kojima sam sebe citiras pa doskutujes svoje pisanije,da li si mozda razmisljao da postanes blogger...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
Ne znam za tebe, ali meni su super s obzirom kako sam ih i sa cime pucao.

Ako mislis one gore gde sam potrosio skoro celu kutiju diabola, to je ispaljeno za mozda manje od pola sata preko 100kom. nisam se trudio da ciljam nesto puno vec samo sto brze natezao i pucao da vidim da li ce nesto da se desi pusci i da li ce da promeni preciznost ako se zagreje tako. Mislim da nije.

Stavicu neki bolji nisan sa kojim zapravo mogu da vidim metu pa ponovo okaciti sta tad uradim, tesko da cu nadmasiti sta je Burek uradio sa svojom onom pre neki dan, ono rupa u rupu na reaktivnoj meti.

Ali kad bi tako goedao da mora da bude bolje od neceg drugog ili se poredio sa tim verovatno ni ja ni pola ljudi ovde nikad ne bi kacilj nijedan novi post ili bi gledali da sve bude ko zna kako dobro ili sta vec.

Inace zabavno mi je i volim da pisem i delim iskustva, ako nekog zanima zanima ako ne moze da preskoci moj post sta znam…

Inace pisem sta mislim da moze da bude korisno ili intresantno za citanje ipak je ovo forum za vazdusno oruzje, mozda neko zeli da kupi ovakvu pusku i mozda nesto poucno ili odlucujuce izvuce iz tog mog iskustva. Pored toga se mozda dodatno malo raspisem zato sto mi bude zabavno sta da radim… super je zato sto svako moze da se ubaci u razgovor i doda nesto ili kaze da isprobam kao u digitalnoj kafani, ali ako su ti moji tekstovi vec teski bolje da me ne slusas uzivo 😂

Iskreno ovde pokusam da pisem malo formalnije zato sto je ipak forum, ali dodam i malo nekih licnih stavova da ne bude dosadno onome ko cita. Bar mislim da je ok kako to radim, trudim se isto da bude zanimljivo za citanje…

Sto se tice blogovanja nije me nikad privlacilo, ali volim da citam knjige i mozda nekad napisem bar jednu. A padalo mi je na pamet da zapocnem podkast, samo se plasim da ne bi uvek imao zanimljivog materijala i mozda me bude mrzelo da snimam u nekom momentu posto ako bi krenuo dobro postala bi obaveza maltene kao posao. Ne znam ni da li bi to iko gledao, iskreno ne znam ni da li ovo neko uopste cita ili se samo nekad ubace ovako ljudi da bi se druzili, ali nemam nista protiv ipak i zato pokrecem ove neke teme da ako nekog nesto zanima sto podelim ili zeli da kaze ima vise opcija gde moze da se izrazi.

Poz G Srbche i prijatno vece.

Veceras konacno stavio optiku na SIGa i testirao.

(Posto imam mnoge primedbe na dugo i opsirno pisanje po forumu pokusacu da skratim i da smanjim aktivnost na minimum)

IMG_2024-10-20-203802.jpeg
VectorOptics 2.5-15x56 15m

IMG_2024-10-20-203832.jpeg
Prva grupa nakon upucavanja H&N Field Target Trophy Power 5.5mm 14.66gr

IMG_2024-10-20-203851.jpeg
Nastavisi da pucam grupa se spustila ka centru i ima jedan flajer, nisam podesavao optiku. Ne znam sta se desava, svo vreme nisanim u centar i bas pazim na polozaj puske i okidanje.

IMG_2024-10-20-203907.jpeg
Posle se penje gore?! Ovu optiku sam koristio na SP M50 i super je radila, M50 takodje ima trzaj zato sto je polu automatska ali nije nikad gubila zero… Optika je takodje neka serija Continental i trebalo bi da je dobra.

IMG_2024-10-20-205342.jpeg
Zanimalo me sta ce da se desi i ovde sam opalio mozda 50ak ili manje diabola bez izmena na optici, pazeci na okidanje, nisanjenje, punjenje, polozaj i drzanje puske.
Sve je pucano sa dzaka.

Mislio sam da je do nisana i da ce da nastavi da bezi gore ili dole zbog trzaja, ali je zapravo samo kruzilo na te 3 kao grupe uzastopno (gornja, donja, srednja itd).

Ako se neko razume u springerice i zna sta je molim da mi pomogne da ovo popravim ako je moguce.

Bas me zanima sta je i zasto, ocekivao sam da ova puska bude puno preciznija od ovoga kad sam je kupovao. Sad vidim u prvom postu da su mi se i sa onim slabijim nisanom x4 desavale ove podele u 3 reda a menjao sam posle na drugoj meti jos vise vrsti diabola i svaka to isto radi, HADES jos ima flajere u stranu nekad ali i Walter 200 MaximaThor ima isto par, nisam slikao posto sam na jednoj meti gadjao posle levo i desno br 6 pa je cela skoro izbusena.

Za početak, ja ne bih proveravao između pucanja iste mete, velika je verovatnoća da kad se vratiš za sto drukčije sedneš, uhvatiš pušku, namestiš glavu. Sve to može negativno uticati. Znači lepo 5 kom i trudiš se da položaj tela, glave, stisak puške, sve bude što sličnije u tih 5 pucanja.

Za početak, ja ne bih proveravao između pucanja iste mete, velika je verovatnoća da kad se vratiš za sto drukčije sedneš, uhvatiš pušku, namestiš glavu. Sve to može negativno uticati. Znači lepo 5 kom i trudiš se da položaj tela, glave, stisak puške, sve bude što sličnije u tih 5 pucanja.
To sam se i trudio, kundak spustim blago na prst i opustim sve, naciljam direktno centar sa crvenim iluminatorim na nisanu ne zurim bas proverim i da nisan ravno stoji tako naciljano u centar sigurno 3-5sekundi nista ne trese ne mrda i onda tek naslonim prst na okidac i polako polako pap opalim.

Tokom okidanja nista ne trese ne mrda sve je stabilno kao da je fiksirana puska maltene (stoji samo na dzaku i mom prstu leve ruke kundak), a ne drzim je jako da bi uvek bilo isto sve samo blago desnom drzim grip i vucem.

Okidac je par grama bas lagan, zid je sad opet smanjen i skoro neosetan to je sigurno ne mrdne. Dzak je sto vise napred da rad pri opaljivanju ima sto manje efekta, mislim da je svako okidanje isto ne znam da li moze da bude preciznije bas se trudim.

Plasim se da nije nesto unutar nje neki feder/opruga da kad ili ako se okrece unutra nekad nagazi na jednu ili drugu stranu pa to mozda ima razlike koliko brzo opali diabolu. Da ako kad se okrece nagazi na kracu stranu pa jace opali ili nagazi na dublju stranu pa slabije opali?

Kontakt te opruge i zida na koji se naslanja pozadi ili nesto? Ali to je mozda nekoliko milimetara max ne verujem da ima tako puno efekta? Ali sumnjam da je nesto nalik toga, posto je vezano za brzinu zato sto samo radi gore dole maltene.

Mozda je i do mog prsta nekad da je meksi nekad tvrdji zavisi kako ga postavim pod kundak… Ali opet to je sitno mozda…
Ako ovo ne resim necu moci da je upucam nikad da bude skroz precizna.

Vec sam se raspisao opet ce da mi pisu za to ovi admini, probacu jos sutra pa cu da je rasklopim i sklopim da vidim oce li bolje da radi onda sta znam.

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back