Slavia 631 svasta nesto

Danas sam razbucao moju Slaviju u delove da se radi komplet remont, bruniranje i sređivanje kundaka.
Ono što mogu da kažem je da više nikad u životu neću kupiti polovnu pušku od neproverene osobe, jer sam od priče da kupujem sređenu pušku skroz došao do toga da tražim ima li neki deo koji nije uništen do kraja.
Uzgred zna li neko da li su se Slavije pravile i bez 11mm šine, pošto nakon skidanja one moje skarabudžene, uopšte nema ni traga ni glasa da je fabrička šina postojala?

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Ljudi da se razumemo!
Ko ima "Slaviu 631 lux" u odličnom stanju, gde je sve fabrički očuvano (izvorni fabrički brun, lak na kundaku, očuvana cev itd.), taj to sigurno ne prodaje... ;)

Sve je to jasno kolega, pritom se kupuje puška prilično stara i očekivano je da ne može sve da bude cakum pakum.
Ali ja sam takav da ipak verujem ljudima ako kažu da je zamenjena opruga, dihtung i još nekih sitnih delova i da je maksimalno utegnuta.
No dobro, srediće se sve da bude što je moguće bolja.

Vidi ovako iz mog ugla postoje nakupci i prevaranti a postoje i ljudi kojima je sve super važno mu je da puška može pogoditi metu.

Sent from my Redmi 6A using Tapatalk

Rax032 said:
Sve je to jasno kolega, pritom se kupuje puška prilično stara i očekivano je da ne može sve da bude cakum pakum.

Veruj mi da moze, slucajno imam jednu takvu. ;)

Treba mi malo pomoći oko ove Slavie 631 model 77 Lux. Po slikama koje nalazim na netu, ova Slavia se ne slaže u nekim stvarima.
Kundak je promenjen, čovek ga je pravio za sebe (trenutno je drugi kundak na pušci, klinci uspeli da polome ovaj).
Zaštitnik obarača je drugačiji nego na netu i što mi je najveća enigma, zadnji nišan nisam našao ovakav ni na jednoj 631. Na netu nalazim samo onaj sa točkićem za podešavanje visine.

Ne znam da li je bitno što je ova Slavia pravljena u Čehoslovačkoj a one koje nalazim po netu u Slovačkoj?.

Attachments

• IMG_0895-.jpg
    IMG_0895-.jpg
    216.1 KB · Views: 2,383
  • IMG_0896-.jpg
    IMG_0896-.jpg
    467 KB · Views: 2,383
Vlasnik je bio lovac, ceo život posvetio lovu. Učestvovao na nekim lovačkim takmičenjima gde se gađalo i vazdušnom puškom, obučavao decu...
Šta god da je radio sa puškom, znao je šta radi. Znači zadnji nišan nije original sigurno?

zare said:
Vlasnik je bio lovac, ceo život posvetio lovu. Učestvovao na nekim lovačkim takmičenjima gde se gađalo i vazdušnom puškom, obučavao decu...
Šta god da je radio sa puškom, znao je šta radi. Znači zadnji nišan nije original sigurno?

Naravno da nije original, var se vidi iz aviona.
To što vidimo spolja, mogu misliti šta je još budženo unutra što se ne može videti...

Ne znam da li je još nešto rađeno, vlasnik na žalost više nije među živima.

Kada sam prvi i poslednji put pucao iz te puške pre godinu dana zaprepastio me jak metalni zvuk koji se čuje pri opaljivanju a čini mi se da ni trzaj nije baš "standardan".
Vrlo verovatno će puška biti sutra kod mene pa ću možda i videti nešto više.

Attachments

• IMG_0898-.jpg
    IMG_0898-.jpg
    423.3 KB · Views: 2,345
zare said:
Ne znam da li je još nešto rađeno, vlasnik na žalost više nije među živima.

Kada sam prvi i poslednji put pucao iz te puške pre godinu dana zaprepastio me jak metalni zvuk koji se čuje pri opaljivanju a čini mi se da ni trzaj nije baš "standardan".
Vrlo verovatno će puška biti sutra kod mene pa ću možda i videti nešto više.

Moguće da je unutra ugrađen gasni klip... :roll:

Negde sam ovde pročitao da sa na Slaviji čuje zvečanje opruge pri opaljenju, na taj zvuk mi liči ali mi je za vazdušnu pušku prilično bučan. Ne znam kakve su standardne 631, nisam nikada ranije pucao iz njih. Do duše, praktično nisam ni pucao nešto zadnjih 10-tak godina...

Ovo je moja Slavia 631 lux mod77 u orahovini s početka osamdeseih godina prošloga veka, na njoj piše "made in czechoslovakia" i sve je na i u njoj originalno.
Inače, puška nije bučna, naprotiv, veoma prijatna za natezanje i pucanje.

CZ-631-Lux_1.jpg

Ako sutra bude kod mene, javljam utiske. Ali prvi utiasak koji sam imao sa njom je buka. Da li je stavljena jača opruga ili tako nešto, ne znam.

Dokopao sam se Slavie danas, mada ne znam koliko će dugo biti kod mene.
Ono što sam saznao je da je stavljena jača opruga, zato se i čuje onaj metalni zvuk opruge. Ovo je opet pravljen kundak a ima i svoj originalni. Meni ovaj kundak ni malo ne odgovara što se tiče desne šake, ovo je za mnogo veću ruku od moje.
Okidač nema prvo koleno ni prazan hod, okida odmah. Klinci su raštelovali zadnji nišan po visini, relativno lako sam ga doveo u neko normalno stanje. Treba sigurno još podešavati ali nisam imao vremena. Inače, zadnji nišan je od nekog karabina, ide od 100 do 500 metara :D .
Nisam nešto pucao, dok sam podešavao nišan, možda 15-20 dijabola. Obzirom da za zadnjih 10 godina nisam ispalio vise od 30-tak dijabola, na vetar i na 10 metara stojeći sa naslonom "pakovao" :mrgreen: sam u nekih 5 cm po visini i 3 po širini. Za prvi put, ne mogu da se žalim.

Inače, na brzinu napravljen hvatač dijabola od spoljne obloge kuhinjskog Tiki bojlera, radi za sve pare :mrgreen: .

Attachments

• IMG_6901-.jpg
    IMG_6901-.jpg
    149.6 KB · Views: 2,258
Slažem se ali šta je tu je. Posebno jer sam po podne još malo pucao i oduševio se kako radi.

Vrlo interesantan viideo za one koji hoće da se bave tuningom:
https://www.youtube.com/watch?v=vTyWgaEMCGQ

I meni još interesantniji, kako radi obarač. Lepo se vidi razlog zašto se poliraju baš one površine za koje mi nikako nije bilo jasno zašto se poliraju na prethodnom snimku:
https://www.youtube.com/watch?v=GhOj0zLMRwc

Pošto treba (na žalost) da vratim 631 vlasniku, red je bio da je otvorim i podmažem jer je bila suva kao barut a neće se koristiti. Kako to obično bude, jedno popraviš, drugo pokvariš :D . Mali problemčić koji se ispostavilo vrlo interesantan.

Ova puška nema fabrički kundak i nema oprugu na okidaču. Nema poliran okidač, nema prazan hod i okida odmah, vrlo predvidivo i sa vrlo malom silom. Merio sam nekom vagom, oko 350 grama.

Ono što ima a fabrički nema, je ovo parče metala upresovano ispred okidača. Nije mi odmah bilo baš jasno čemu služi ali sam morao da ga skinem da bih rasturio pušku. Ispostavilo se da bez tog graničnika okidač ide vrlo malo napred (1 mm) što je dovojno da kočnica može da ispadne ili se prosto povuče u nazad i cela izvadi.

Čim malo okidač pomeriš nazad, kočnica ne ispada, sve je potpuno normalno. Pretpostavljam da je na originalnom kundaku to nekako drugačije rešeno. Interesuje me da li se to dešava kod onih koji su skinuli oprugu, vidim da ih ima na forumu?

Puška inače potpuno normalno radi i sa izvađenom kočnicom a i ovako kako je sada, kočnica radi normalno. Nisam uspeo da vratim nazad i fiksiram ovo parče metala jer više ne stoji čvrsto pa se posle nekoliko opaljenja pomeri i kočnica može da se skine.
Moraću da smislim nešto i napravim neki nov graničnik.

Najinteresantnije je da sada okidač ima prazan hod, grebe, nije baš onako lako predvidiv ali je i dalje lagan na okidanju. Ogromna razlika u osećaju ranije i sada.

Attachments

• IMG_20211113.jpg
    IMG_20211113.jpg
    264.8 KB · Views: 1,848

Users who are viewing this thread

Back