Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Кад би код нас могла да се купи суматра по 650$ сви би проблеми са слуговима били решени...

Michael said:
Sigurno al soma evrica das i uzivas u LR pucanju 😊
To se samo tako čini :lol: Daš inicijalno soma evrica,a na kraju to izadje mnoogoo vise.
Da ne tupim previse videcu uskoro koliko ce me izaci nova ljubimica sa svim dodacima koje sam porucio. :mrgreen:
Predstavljanje nadam se sledi uskoro ;)

Ja ne smem ni da sračunam, ali se bojim da sam i sa Hatsanom blizu soma evrića, ako ne i preko, kad uračunam uz pušku i pumpu, bipod, optiku, range finder, futrolu, anemometar... Pa gde je tek boca, kao sledeću investiciju. Pa municija i razne sitnice... :shock:

Ja sam shvatio da je bolje da ne racunam, jel ako toburadim slog ce da me lupi pa onda i zena...

Ufff zaboravih na gnev zene iako joj sve predstavljam kao da je 5 puta jeftinije :roll: A dosta stvari i ne prijavim.Slagao bih kada bi rekao da se osecam lose zbog toga :lol:

Inače, zbog čega su PCP puške toliko skupe? Da li je stvar u tehnologiji ili u nečem drugom? Mislim, danas za 300-400 evra može da se kupi ultra-prezina MK puška poput recimo Ruger Precision Rimfire kojom može da se gađa i na 300-400 metara. Za 800-1.000 evra može da se kupi puška u kalibru 6,5 Creedmor koja tuče precizno i na kilometar i po ili dva, a na drugoj strani imamo PCP puške koje je, ako ne računamo one najjeftinije (kao Diana Stormrider ili Hatsan Flash) treba dati minimum 600-700 evra, a za premijum modele i 2-3 puta više.

Ko ima dozvolu za mk svakako treba da uzme jednu, ja se razmisljam da pokusam da je dobijem naravo regularno. Al opet sa druge strane gledam sta ako me odbiju? Ode 300e na polaganje, papirologiju i ostale budalastinekoje traze...🙄🙄🙄

Ledeni said:
Inače, zbog čega su PCP puške toliko skupe? Da li je stvar u tehnologiji ili u nečem drugom? Mislim, danas za 300-400 evra može da se kupi ultra-prezina MK puška poput recimo Ruger Precision Rimfire kojom može da se gađa i na 300-400 metara. Za 800-1.000 evra može da se kupi puška u kalibru 6,5 Creedmor koja tuče precizno i na kilometar i po ili dva, a na drugoj strani imamo PCP puške koje je, ako ne računamo one najjeftinije (kao Diana Stormrider ili Hatsan Flash) treba dati minimum 600-700 evra, a za premijum modele i 2-3 puta više.
zbog čega?
pa dragi moj prijatelju zbog toga što se zove vazdušna puška izmedju ostalog ako razumiješ šta pričam meni vredi više nego ne znam koje oružjei ja bih je platio koliko kažu

Kad smo vec skroz otisli u off topic da pomenem i mk puske. Mislim da je sam sistem tih pusaka daleko jednostavniji i proizvodjaci ne moraju da usvajaju novu tehnologi prilikom proizvdonje. Otuda i ta razlika u ceni.

Vazduh pod pritiskom znači da sve komponente pre same cevi takodje trpe taj pritisak. To sve komplikuje proizvodnju, treba imati zaptivanje za svaki spoj, na kraju to dovodi do veće cene. Na to dodaj jedno 20-30% bzvz povećane cene i eto ti visoke cene.

U prilog onome o čemu smo kucali u ovoj temi. Priča počinje od 4,30 min.

https://www.youtube.com/watch?v=MxwUmvF6v-k

Ispravite me ako gresim...
Ja ne verujem da se tek sada shvata da ustvari, slagovi imaju bolju balistiku. To je opste poznata stvar jer se vec decenijama taj ili slican oblik zrna koristi u svom vatrenom oruzju.
Koliko ja znam, dijabola je sa razlogom napravljena takva kakva je. VP se uglavnom koristila za lov (pogotovo ptica) i poenta je bila da dijabola relativno brzo izgubi brzinu da pri padu ne bi napravila vecu stetu.
Ja ne sumnjam da su proizvodjaci u stanju da naprave dobre slug cevi i sama zrna. Meni se cini da se oni plase da vecim uvodjenje slagova ne dodje do veceg broja nesreca koje bi onda uzrokovale zaostravanje propisa i tako sebi napravili veliku stetu.

Ako neces izdvajati za Crown ili Impact, nastavi razmisljati o Streamline ili Dreamlineu.
Ove druge koliko sam citao/gledao nemaju dovoljno snage za slugove. Cak i gore pomenute pucaju slugove iskljucivo u .22 kalibru.

Ako je neko gledao video od Eduarda (Edgun), ja se potpuno slazem sa njim sto se tice slugova, to je sada trend, pastojali su oni i dosta i prije ali je bila slabija ponuda (i potraznja) a i sada je to sacica ljudi koji to forsiraju jer nesto "novo" mora da se prodaje. On je rekao da nece izbacivati u prodaju nista dok slugove ne bude radila veca firma i sa odgovarajucim kvalitetom.

Smatram da to ni FX jos nije dovoljno usavrsio, sto je cak i Ernest (FXov ajmo reci serviser) donekle potvrdio i rekao da su problem vibracije u tim lajnerima, posebno ovim od 700mm, tanka je tu stijenka...

Slug prevazilazi nivo vazdusnog oruzja i po meni je apsolutna greska , na neki nacin pokusaj izjednacavanja vazdusno / vatreno oruzje .
Definitivno ko voli bas velike daljine 100 plus metara sa minimalnim uticajem vetra treba ici na vatreno
oruzje , imali smo takav slucaj ovde na forumu .
Jedan od zacetnika , osnivaca foruma je probao maltene sve od vazdusnog oruzja pa i kalibar 7.62 ili 9 mm ne secam se najbolje pa i nakon toga presao na karabin.
Treba uzeti u obzir cenu slugova , puske koja puca tako nesto , potrosnju vazduha eventualno kompresor ili vise boca , to sigurno ide preko 3 pa mozda i 4 hiljade evrica , dok pristojan karabin u nekom razumnom kalibluru sa sve polaganjem i nabavnom dozvolom ne mora preci 1500 eura a sa druge strane ni jedan slug mu nece moci parirati .

Potpuno se slazem, po meni, ko hoce da puca te neke ekstremno velike daljine (za vazdusno oruzje) i ima konstantne rezultate treba da predje za pocetak na 22lr, pa dalje dokle dodje... :)
Nijedan slug iz vazdusne ne moze postici rezultate koje ima 22lr. ;)
Ja bih volio recimo nekad u buducnosti nabaviti Tikku T3X ili nesto slicne/bolje preciznosti u kalibru 260 remington... :cool:

skorpio said:
Slug prevazilazi nivo vazdusnog oruzja i po meni je apsolutna greska , na neki nacin pokusaj izjednacavanja vazdusno / vatreno oruzje .

Ako mene neko pita to bi moralo biti B kategorija.

skorpio said:
Treba uzeti u obzir cenu slugova , puske koja puca tako nesto , potrosnju vazduha eventualno kompresor ili vise boca , to sigurno ide preko 3 pa mozda i 4 hiljade evrica , dok pristojan karabin u nekom razumnom kalibluru sa sve polaganjem i nabavnom dozvolom ne mora preci 1500 eura a sa druge strane ni jedan slug mu nece moci parirati .

Sa jednom malom razlikom. Sa slugom možeš pucati skoro pa gde god poželiš dok sa karabinom mora izlet do strelišta. Ovo drugo i jeste prevaga...

Users who are viewing this thread

Back