Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Sto se mene tice slug me nece zanimati sigurno narednih 5 godina.Prvo izbor slugova(posebno u Srbiji),cena,potrosnja vazduha,jedna cev jedna vrsta slug-a.
Ja sa ovim skljopocijama koje posedujem iako trenutno ne trosim mnogo vazduha,vec razmisljam o jos boca ili da se skrpim za neki kompresor.Iako mi je izvor punjenja boca na manje od 1km udaljenosti.I za 10-ak minuta ih dobijam pune.A sa slugom i utroskom municije to bi bila cista fizikalija.A o novcu da ne govorim.Vec ima dijabola sa pristojnim tezinama i ok BC tako da cu se zadovoljiti sa tim iako nisam Lr strelac tj. potrudiću se da postanem :D

Stekao sam utisak da je dosta ljudi ovde zato što se na ovaj ili onaj način dive vazdušnom oružju i uživaju u njegovoj sofisticiranosti - mislim na PCP puške. Takva razmišljanja naravno poštujem, ali sa mnom je sasvim druga stvar. Meni je bitno da na što većoj daljini iz što manje pokušaja pogodim cilj ili da na što većoj daljini napravim što bolju grupu, a da sve to bude što jeftinije. Da li će to biti PCP, .22 LR ili 6,5 Creedmor, uopšte mi nije važno.

Međutim, gubite iz vida jednu bitnu stvar, svi vi koji kao alternativu slug cevima i zrnima navodite kalibar .22 LR ili čak karabinske kalibre. Gde biste iz vatrenog oružja pucali Long Range? Čak i kada je u pitanju MK puška, teško je naći strelište gde možete pucati i na 200 m, a o većim distancama nema govora, jer koliko ja znam u Srbiji takvo mesto ne postoji. Da odete nedeljom u vikendicu i pucate kao iz vazdušne puške? Možda, dok vas neko ne prijavi. Koliko god da tiho puca, .22 LR se ipak čuje, a znamo svi da je kod nas strogo zabranjeno i razmišlljati o prigušivačima za vatreno oružje, a kamoli ih staviti na cev. Uostalom, kod nas ih nije moguće ni nabaviti. Da se vratimo na karabinske kalibre. Long Range sa .308 Win, 6,5 Creedmor, .300 WM? Gde? Da li postoji mesto na kojem možete da odmerite 1-2 kilometra i pucate sa nekog brda? Na stranu činjenica da je to strogo zabranjeno i da biste tako rizikovali brdo ozbiljnih problema sa zakonom.

Što se tiče troškova takvog zadovoljstva (LR slug zrnima iz PCP puške), nije to baš tako strašno. Možda za one koji kako kažu iospucaju i po 100 i više dijabola dnevno. U mom slučaju, 20-30 hitaca na 150-200 m je puna kapa za jedno lepo jutro ili popodne provedeno u prirodi. Štaviše, nekada mi je veće uživanje da dođem na lokaciju, obavim sve pirpreme, izmerim daljinu, podseim sve i opalim svega 4-5 puta. Za sve to vam ne treba nekoliko boca, čak i pumpa vrši posao, kao u mom slučaju. Slug projektili su naravno skuplji od dijabola, ali nisu preskupi. Kutija od sto komada košta u proseku 15-ak dolara i to po meni nije prevelika razlika u odnosu na recimo JSB dijabole u kalibru .25. Uostalom, već se prodaju kalupi koji koštaju 100-150 evra i omogućavaju vam da sami lijete svoju municiju kod kuće. Ribolovci koji su sebi lili olovne glave za džigove znaju da uz mere opreza to nije naročito težak posao. Dakle, početni trošak od 150 evra, a nakon toga vam municija dođe maltene džabaka.

Što se bezbednosti tiče, onaj ko pravila bezbednog rukovanja oružjem zaista poštuje - poštovaće ih bez obzira da li puca iz .300 WM ili Slavije od 4,5 mm. Menjaju se samo okolnosti, ali osnovna pravila ostaju uvek ista, a pre svega ono koje kaže da uvek moramo znati gde će ispaljeni metak da završi i u slučaju promašaja mete. Bar je kod mene oduvek tako. Da li ću pucati JSB sa 40 J ili Slug od 60 J, za mene je nebitno, jer mi je bezbednost uvek podjednako važna. Dok sam se profesionalno bavio oružjem i balistikom, nagledao sam se svega i svačega i smatram da bi pravi ljubitelj ovog sporta morao da bude rigorozan kada su u pitanju ove stvari.

Što se tiče teze da bi vazdušnu pušku sa slug cevi trebalo svrstati u kategoriju B, pitao bih samo šta mislite o tetivnom oružju, pošto se čak i najjači samostrel ili kompaund luk mogu kupiti uz ličnu kartu? Da li je potencijalno opasniji samostrel od 150-200 funti sa lovačkom strelom ili slug projektil od 2 g?

Na kraju, slažem se sa kolegama koje bi da sačekaju da se sve lepo iskristališe i da dobijemo više proizvođača slug cevi, ali i municije, pošto su koliko znam za sada u igri samo Nilsen i H&N. Onaj ko puca maksimalno na 50-60 m zaista nema nikakve potrebe da se izlaže dodatnim troškovima. Možda su odgovarajuće dijabole sasvim okej i do stotinak metara, ali onaj ko bi da iz vazdušne puške gađa i pogađa na recimo 150-200 m, taj će svakako navijati da čitava ova "slug priča" zaživi i kod nas.

Sto se tice glasnosti oruzja...
Ako stavimo jednu pored druge u istim uslovima MK pusku sa jedne strane i VP sa druge, ali bez shraudova, airstripera i slicnih stvari i to u .22+ kalibru i jos plus podesenu na snagu za slagove (znaci gola cev kao kod MK) voleo bih da vidim tu veliku razliku u jacini praska.
Hocu da kazem da kada bi na MK nakacili sve ovo sto kacimo na nase VP (sto nam se malo gleda kroz prste, budimo realni)i ona ne bi bila bucnija (bar ne znacajno) od VP u slug konfiguraciji.
VP se smatra u javnosti kao manje opasno oruzje i zato su za nju propisi labaviji, ali ako od nje krene da se pravi jednako opasno oruzje kao MK i jos se desi neki ekces, bojim se da ce se napraviti problem za svo vazdusno oruzje.

Tako je. Ali, na PCP smemo da imamo fabrički priguš... ovaj, moderator, a na MK pušku ne smemo da ga stavimo, a i da smemo ne možemo, jer mislim da kod nas nije moguće kupiti MK pušku sa navojem na ustima cevi. Tako da kako god se uzme, PCP sa slug cevi i slug zrnima je svakako daleko tiša od .22 LR sa "golom" cevi.

Što se potencijalne opasnosti tiče, misliš li da je zakonodavcu bitno da li je određeno oružje potencijalno fatalno na 50, 70 ili 150 metara? Ja mislim da nije. Štaviše, mislim da oni koji pišu propise pojma nemaju o svim ovim stvarima i da konsultuju ljude koji su ostali recimo u 80-im godinama, ali uglavnom prepisuju strane zakone. Hajmo ovako. Da li je recimo puška u kalibru .22 LR zaista opasnija od PCP puške u kalibru .30 ili 35? Da li je malokalibarka opasnija od samostrela od 200 funti? Po meni nije. Zašto onda MK pušku ne možemo kupiti uz ličnu kartu, kao VP u kalibru 35 ili samostrel?

MK pušku ne možemo kupiti jer spada u vatreno oružje, a naš zakonodavac, ali i kompletna javnost, su veoma osetljivi na reč "vatreno". Ta reč stvara u startu veliku dozu nekakvog straha i odbojnosti, jer se, nažalost, većinski smatra da vatreno oružje ubija samo od sebe.
Za vazdušne puške su već znatno blaži, jer reč "vazdušna" ne zvuči tako opasno i smatra se (većinski) da su to igračke za gađanja konzervi na 10m.
Dakle, zakonodavac se sigurno nije rukovodio opasnošću MK i vazdušnih pušaka, već mislim da je po sredi čisto psihološki momenat.
Sa druge strane, zategli su skoro do maksimuma sa nabavkom i držanjem vatrenog oružja, pa kod vazdušnog donekle prave privid liberalnijeg odnosa prema oružju.

Ledeni ja vas u potpunosti razumem i slazem se sa vama,ali.moj post je bio moje vidjenje stvari i naravno ogradio sam se sa konstatacijom narednih 5 godina.
A svako oruzje treba tretirati kao takvo bilo ono tetivno,gasno ili vatreno.I u koju god ga kategoriju strpali.
Kolubara kopovi imaju streliste do 300m.1000dinara dan.Znam da nije 2000metara :D
Naravno trend je i zahtev trzista(pogotovo američkog)slug i sto vise snage,ali vi ste dokazali da je moguce praviti pogotke sa dosta slabijom snagom.
Da li je to slucajnost ili znanje to ce proceniti svako za sebe.
Mada vi tu ,,slucajnost''cesto ponavljate,pa bi se moglo zakljuciti da ste srecan covek.

Ledeni said:
Što se potencijalne opasnosti tiče, misliš li da je zakonodavcu bitno da li je određeno oružje potencijalno fatalno na 50, 70 ili 150 metara? Ja mislim da nije. Štaviše, mislim da oni koji pišu propise pojma nemaju o svim ovim stvarima i da konsultuju ljude koji su ostali recimo u 80-im godinama, ali uglavnom prepisuju strane zakone. Hajmo ovako. Da li je recimo puška u kalibru .22 LR zaista opasnija od PCP puške u kalibru .30 ili 35? Da li je malokalibarka opasnija od samostrela od 200 funti? Po meni nije. Zašto onda MK pušku ne možemo kupiti uz ličnu kartu, kao VP u kalibru 35 ili samostrel?

U potpunosti se slazem sa tobom. Mnogo nelogicnosti ima.
Ja mislim da su samostreli vec u fokusu za to da bi tu trebalo nesto da se menja, ali se plasim da ovim promenama u vazdusnom oruzju polako i njega guramo u taj fokus kao oruzje cija opasnost je podcenjena. Kada kazem "u fokusu", ne mislim da nase zakonodavce, vec Evropu, ali i mi cemo kad-tad prepisati od njih :D .
Samo se plasim da cemo sebi napraviti vecu stetu.

Slažem se. I pada mi na pamet da sad sve ovo čita možda i neko ko bi mogao život da nam zagorča i kaže tamo nekome "Ej, ovi imaju VP iz kojih mogu da urade to i to na 200 metara. Daj zabranjuj to pod hitno". Malo se zezam, ali ko će ih znati. Zato ponekad kad napišem nešto na tu temu, dođe mi da odustanem i obrišem sve.

Edit: Dovoljno je da nam uvedu pravila kao u V. Britaniji i obrasmo Long Range bostan.

Mogu recimo uvesti ponovo oružane listove i obavezne nabavne dozvole za takvo oružije. Do skoro sam za zbrojevku 631 imao oružani list iako joj je deklarisana brzina zrna bila 175m/s. Tek skoro sam razdužio taj oružani list, čini mi se prošle godine baš negde u ovo vreme, a tehnički pregled sam kod oružara platio 1500rsd ko za auto skoro...

I moja Zastava ima oružni list :)

Nego, hajde da se za početak složimo da li ćemo se međusobno oslovljavati sa "ti" ili "vi". Različitih smo godina itd, ali ja sam za to da ovde budemo svi na "ti".

Prigusivac , moderator , air striper ili kako ga god nazivali bio fabricki ili ne je strogo zabranjen kako na vatrenom tako i na vazdusnom oruzju , price o pucanju na vikendici sa v.p. ,hm, moze dok te neko ne prijavi , ako se to desi skoro je isto kao da si pucao vatrenim oruzjem .
Da sumiram, zakon kaze samo na streljani od pracke do karabina .

Ne mogu da se složim. Prigušivač na cevi VP je dozvoljen, jer se inače takve puške ne bi mogle legalno nabaviti kod nas i legalno prijaviti u policiji. Prigušivač na vatrenom oružju je zabranjen i takvog oružja kod nas nema u prodaji.

Za pucanje na vikendici se slažem. Svi koji se time bave rizikuju da ih neka zaludna baba prijavi i da ostanu bez puške. Ako ćemo strogo po zakonu.

Zaboravilio ste da pomenete oruzje na crni barut koje isto c kategorija i bogami ima i novih modela koji su izuzetno ubojiti.
https://www.youtube.com/watch?v=ZvvGeLvBjdo
dostupno u ... po samo 300e

Ledeni said:
Ne mogu da se složim. Prigušivač na cevi VP je dozvoljen, jer se inače takve puške ne bi mogle legalno nabaviti kod nas i legalno prijaviti u policiji. Prigušivač na vatrenom oružju je zabranjen i takvog oružja kod nas nema u prodaji.

Za pucanje na vikendici se slažem. Svi koji se time bave rizikuju da ih neka zaludna baba prijavi i da ostanu bez puške. Ako ćemo strogo po zakonu.

Druze prigusivac nije dozvoljen cak je striktno navedeno u zakonu , a sto se prodaju to je igra reci dok neko ne provali .
Jedan moj prijatelj odneo at 44 da prijavi sa sve navrnutim /moderatorom/ pa ostao bez puske i slucaj jos uvek nije zavrsen.

Ja sam vojno lice, radim u Specijalnoj brigadi u Pancevu, pa izgleda da od dozvole za MK nema nista. Cale ima nekoliko MK cevi i sve su lux varijante, sa jezivim orahom, cvorovima itd. bolje da ne kacim slike da se ne razbolite(brno 2, cz 511 auto...). Znam samo da ovoj drzavi nikad, ali NIKAD necu pokloniti te dragulje.

ZAKON
O ORUŽJU I MUNICIJI
("Sl. glasnik RS", br. 20/2015 i 10/2019)

Zabrana prometa, nabavljanja i držanja određene dodatne opreme i određenih vrsta municije

Član 6

Zabranjeno je stavljati u promet, nabavljati, držati i nositi prigušivač pucnja.

A po našem zakonu prigušivač je sve što prigušuje zvuk, makar i samo jedan pucanj, pa i jednokratno. Elem prigušivači na vazdušnoj pušci nisu zabranjeni sve dok je to integrisani fabrički model uvezen sa sve puškom uz regularnu dozvolu ministarstva finansija. Sve ostalo je krivično delo.

Fileee said:
Ja sam vojno lice, radim u Specijalnoj brigadi u Pancevu, pa izgleda da od dozvole za MK nema nista. Cale ima nekoliko MK cevi i sve su lux varijante, sa jezivim orahom, cvorovima itd. bolje da ne kacim slike da se ne razbolite(brno 2, cz 511 auto...). Znam samo da ovoj drzavi nikad, ali NIKAD necu pokloniti te dragulje.
Jel moj drug Markoni jos tamo.Nismo se videli par godina.

Fileee said:
Ja sam vojno lice, radim u Specijalnoj brigadi u Pancevu, pa izgleda da od dozvole za MK nema nista.

Da li si član streljačkog kluba? To je jedan od uslova kod nas za MK oružje.

Users who are viewing this thread

Back