Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

koja razlika!!!!
bilo bi dobro izmeriti brzinu dijabole i slaga bar na 50 i 100m

Joca said:
Neverovatna razlika! :eek: Šta kaže Strelok?

JSB Heavy 1,175 g na 300 metara - brzina 75 m/s, energija 3,2 J
NSA 1,36 g na 300 metara - brzina 140 m/s, energija 13 J.

Dakle, posle neuspeha ili "neuspeha", zavisi kako se gleda na to, na 100 metara, jer na toj daljini ni sa jednim slagom nikako ne mogu da napravim grupu od pet hitaca užu od 5-6 cm, rešio sam da probam na 200+ metara. Zašto? Osnovni razlog je to što se nadam da će slag na 200-300 m "ispeglati" nedostatak preciznosti na 100 metara i ipak biti podesniji za tako ekstremne daljine od dijabole. Posle dosadne košave i nedostatka vremena, ukazala se prilika danas i nisam je propustio. Vreme je bilo IDEALNO, apsolutno bez vetra ili sa minimalnim povetarcem koji je povremeno "duvkao" sa 11 sati otprilike. Kako god, to nije imalo uticaja na let projektila, a pucao sam Nielsen slagove od 21 grejn (1,36 g) brzinom od 240 m/s (790 fps).

Tu poziciju merkam odavno, a planirao sam da pucam sa male plaže ka velikoj, na otprilike 240 m. Međutim, na licu mesta mi se učinilo da je zgodnije da pucam sa uzvišice iznad velike plaže, a da meta bude na maloj. Na snimku kažem da je daljina 236 m, ali se to odnosi na rastojanje od ivice vode na maloj do ivice vode na velikoj plaži, tako da je prava distanca, kada sam se smestio na breg iznad velike plaže, bila 250+ metara.

Odmah da kažem, nijednom nisam pogodio metu 28x20 cm! Ali, kada objasnim celu situaciju, verovatno ćete se složiti sa mnom da cela ova priča ipak ima potencijala. Prvo, bio sam na jezeru sam i nije bilo nikoga kod mete, da me "navodi". Mislio sam da to neće biti problem, jer je meta na ivici vode i svaki udarac zrna jasno se vidi (osim ako ne pogodim u obalu), ali sam se prevario, jer je sa 250 m jako teško oceniti koliko zapravo nisko slagovi udaraju. Sve u svemu, posle čini mi se 12 hitaca, nisam uspeo da nađem pravu visinu, a mislim da uz čoveka blizu mete (koji bi mi javljao koliko sam zapravo "kratak") to ne bi bio problem. Po meni, sjajno je to što odstupanja po pravcu gotovo da nema, a ako ih i ima, na 250 m nisu veća od 10-15 cm. Nadam se da će se to na snimku videti. Verujem da će neke kolege pomisliti da na ovom snimku nema šta da se vidi, jer objektivno govoreći i nema - nijednom meta nije pogođena. Ali, osećao sam obavezu da opišem i ovaj, u suštini neuspeli test. verujem da će sledeći biti potpuno drugačiji!

Za mene je bilo vrlo zanimljivo to što slag do mete stiže daleko brže od dijabole i udarac u vodu se mnogo bolje vidi. Šteta je što plaža na kojoj je bila meta nije bila peskovita ili zemljana, pa su projektili par puta (kada sam bio previsoko) udarali u šljunak, ali se nadam da će se na snimku videti kako podižu pesak i prašinu. Na toj daljini, inače, NSA slag od 21 g ima 162 m/s i oko 19 J!!! Znači, više nego neke magnum springerice od 4,5 mm na ustima cevi!

P.S. Zanimljivo je da niko od jutjubera koji nam nabijaju komplekse i "teraju" nas da odvajamo ozbiljne pare za nove puške, cevi, municiju, opremu itd, nije napravio video u kom bi pokazao kakve grupe slagovima pravi na 100, 150, 200, 250 i više metara. Svi, uključujući i Meta, ona dva njegova zemljaka i sve ostale, svi pokazuju kako na 200 ili 300 m upucaju goluba i to je super, ali ja želim da vidim grupu od bar pet komada na toj daljini. Jedino su skroz korektni i iskreni oni Ameri koji imaju kanale Air Velocity Sport i Airguner's Edge.

https://www.youtube.com/watch?v=OKq7P_jckoc

Mislim da je gospodin Ledeni jedini čovek koji nije odustao od slagova i koji je najveći zagovornik istih na ovim našim prostorima.
Naravno većina čeka H&n i Jsb slagove da budu dostupni,pa.da.probaju.

Ako ledeni ne uspe, niko nece. Ima volje, znanja, i zivaca za to. A i veseli se tome sto je i poenta.

Dobio sam privatnu poruku od jednog kolege koji pita na šta sam mislio kad sam napisao da se nadam da će slag "ispeglati" nedostatak preciznosti na 100 m i "prestići" dijabolu na 200+ metara. Rekao sam mu da ću odgovoriti ovde, za slučaj da još nekog interesuje ista stvar.

Dakle, otkad su mi stigli NSA slagovi, ispucao sam ih dosta i to najviše na 95-100 metara. Uvek sam pucao grupe od po pet komada i ispostavilo se da iz ove cevi nisam u stanju da ih "uguram" u grupe koje su uže od 5-6 cm. Zapravo, najbolje grupe sa slagovima od 21 i 27 grejna su bile takve, ali je većina (recimo 60-70%) grupa bila šira, da kažemo 7-8 cm. Ako znamo da mi JSB Heavy na tim daljinama uobičajeno grupiše u 4-5 cm, ponekad i svega 3-3,5 cm, onda je ovo sa slagovima katastrofa i trebalo je da odmah batalim sve.

S druge strane, šta ako slag na 100 m grupiše u 5-8 cm, ali na 250 m "bije" u 15 cm, dok dijabola na toj daljini može da pogodi metu samo u tunelu ili kada su uslovi 100% idealni? Na to sam mislio - postoji mogućnost da (ne)preciznost slaga neće rasti proporcionalno sa rastom daljine i da će se ispostaviti da je za 150+ m ipak bolji izbor od dijabole. Zato ću preostale slagove potrošiti na tim ekstremnim distancama i neću više pucati na 100 metara.

P.S. Da li vam je čudna činjenica da je nemoguće naći nekog od svih ovih poznatih jutjubera koji favorizuju slagove da pošteno odradi testiranje i što bi političari rekli "transparentno" puca grupe na 100-300 metara (a ima i onih koji se hvale pogocima na 250-300 m), već svi pokazuju snimke pogodaka u ptice na tim ekstremnim distancama?

Ledeni said:
P.S. Da li vam je čudna činjenica da je nemoguće naći nekog od svih ovih poznatih jutjubera koji favorizuju slagove da pošteno odradi testiranje i što bi političari rekli "transparentno" puca grupe na 100-300 metara (a ima i onih koji se hvale pogocima na 250-300 m), već svi pokazuju snimke pogodaka u ptice na tim ekstremnim distancama?

Nema tu ništa čudno. Elem, da li je tebi čudno što svi mi kada pucamo pa objavimo rezultat ne objavljujemo najgore već najbolje grupe?
Ja se ne sećam da sam ikada objavio najgoru, uvek slikam najbolje grupe, a ja pritom ne obezbeđujem sebi egzistenciju lažima. Za razliku od njih ja nisam plaćen da lažem i ne lažem ali ipak ulepšavam izveštaje preskačući katastrofe nastale usled vetra ili mojom greškom.
E sad u računicu dodaj da njih plaćaju po pregledu i razmislite koliko bi epizoda bilo i koliko bi to naroda gledalo kada bi objavljivali istinu. Takođe bi bilo zanimljivo videti i reakciju na iskren rivju i nastavak saradnje sa sponzorom (koji je poslao dotični predmat na test).

Ledeni said:

Kada su videli preciznost slaga na tim daljinama, oni su odmah slag okarakterisali kao lovačku municiju i otuda i ceo taj kontekst o slagu kako je to prvenstveno lovna municija, zbog veće energije, boljeg bc,.. i preciznosti koja je dovoljna samo za bezumno ubijanje "štetočina" praćeno neartikulisanim kricima... (fuck yeah 'murica)

To je bar moje mišljenje kao voajera - promatrača. Čekam da vidim šta će biti preciznije za koju godinu pa ću se onda definitivno opredeliti.

wooyadeen said:
Ledeni said:

Nema tu ništa čudno. Elem, da li je tebi čudno što svi mi kada pucamo pa objavimo rezultat ne objavljujemo najgore već najbolje grupe?
Ja se ne sećam da sam ikada objavio najgoru, uvek slikam najbolje grupe, a ja pritom ne obezbeđujem sebi egzistenciju lažima. Za razliku od njih ja nisam plaćen da lažem i ne lažem ali ipak ulepšavam izveštaje preskačući katastrofe nastale usled vetra ili mojom greškom.
E sad u računicu dodaj da njih plaćaju po pregledu i razmislite koliko bi epizoda bilo i koliko bi to naroda gledalo kada bi objavljivali istinu. Takođe bi bilo zanimljivo videti i reakciju na iskren rivju i nastavak saradnje sa sponzorom (koji je poslao dotični predmat na test).

Pa vidi, donekle se slažem. Ako sam pucao pet grupa, slikaću najbolju, ali ću svakako reći da ta i ta puška sa tom i tom municijom pravi grupe "od - do". Neću objaviti najbolju grupu i reći - to je to! Jer nije, ta grupa je sticaj okolnosti, a u narednih par minuta vetar će pojačati ili će meni sleteti komarac na glavu i situacija će biti za koji centimetar drugačija. Takođe, ja osećam obavezu da objavim i loše rezultate. Eto, juče nisam nijednom pogodio metu, pa sam napisao "izveštaj" o tome, jer smatram da tako treba.

I još nešto. Svojevremeno, bio sam plaćen da predstavljam ribolovačku opremu jednog velikog uvoznika. U pitanju je bila oprema srednje i niže klase i po kvalitetu i po ceni. Moj prvi uslov bio je da pišem izveštaje realno, da kažem šta zaista mislim. Definitivni dogovor smo napravili tako da smo se obojica složili da kada mi se nešto ne dopadne, da o tome uopšte ne pišem. Ako žele da pozitivno pišu i o takvom proizvodu - neka nađu drugog. I da jednog dana dođu iz FX-a (naravno da karikiram i da ni u snu ne mislim da će se to desiti, čak ni kada je Hatsan u pitanju :) ), postavio bih opet taj uslov i NIKADA ne bih pozitivno pisao o robi za koju mislim da nije dobra.

kircan said:
Ledeni said:

Kada su videli preciznost slaga na tim daljinama, oni su odmah slag okarakterisali kao lovačku municiju i otuda i ceo taj kontekst o slagu kako je to prvenstveno lovna municija, zbog veće energije, boljeg bc,.. i preciznosti koja je dovoljna samo za bezumno ubijanje "štetočina" praćeno neartikulisanim kricima... (fuck yeah 'murica)

To je bar moje mišljenje kao voajera - promatrača. Čekam da vidim šta će biti preciznije za koju godinu pa ću se onda definitivno opredeliti.

Po meni je to krajnje nepošteno, da ne kažem nešto drugo. O preciznosti neke municije ili čitavog sistema "cev-optika-metak" ja ne mogu da sudim na osnovu atraktivnih snimaka LR pogodaka u ptice, sve i da je fakat da je Met na primer upucao goluba na 250 jardi. Stavi gong na 250 jardi i opali pet hitaca, pa da pričamo dalje. A to za sada ne radi niko, mislim na ove mega-popularne koji su napravili renome u ovih par godina.

P.S. Šta znači 'murica???

evo ja ću konačno o slagovima
probao sam dvije vrste nielsenovih 34 i 36 grejna i još 4 vrste drugih slagova

pušku sam doveo do tačke kad može te slagove da puca brzinom od 860 do 1060 fps i te brzine probao a mogao sam dizati koliko god još hoću
ni na jednoj daljini nisam bio zadovoljan a to su daljine od 50 do 300 metara
na svakoj daljini sam sa dijabolom bio precizniji
moje mišljenje a mislim da je dosta mjerodavno je da je budućnost airguna zrno , ali da je ovo što sada pucamo sve jedno golo govno iskreno da vam kažem jer nijedan slag se nije pogodio kao dobar na idealno podešenoj pušci koja ima odličnu cijev i snage koliko poželiš
znači slag nosi tu snagu u odnosu na dijabolu i manji pad ali meni je preciznost na prvom mjestu pa onda sve ostalo
nema šanse da bih više pucao slagove dok ih ne izbaci jsb i tek tada ću preći na njih ako uopšte ova cijev tada bude bila za slagove
skupi,neprecizni za moj pojam i vjerujem da je sve ovo jedna marketinška priča koja prodaje volovima muda za bubrege još uvijek
da mi ih neko pokloni ne bi ih koristio jer podvlačim onima koji ovo pročitaju---mene zanima samo preciznost

Iskreno, da ne čekam jedan poseban projekat u koji je za sada upućeno svega nekoliko nas (a tu ćemo imati prilike da eksperimentišemo zaista mnogo i to uz praktično besplatne slagove), bojim se da bih i ja digao ruke. Naručio sam pet vrsta slagova u kalibru 5,5 mm i za te pare sam recimo mogao da kupim još jedan kofer za oružje i to odličan, a rezultati su takvi kakvi jesu. Ispucaću preostale NSA slagove na 150-250 m čisto reda radi, da bi mi savest bila mirna i ja ih više ne kupujem.

Slažem se da je preciznost prioritet. Briga me i da imam 100 J u 5,5 mm i da probija ceo jugo ako na 100 m rastura 7-8 ili više centimetara. I što više eksperimentišem, sve mi je jasnije da nas jutjuberi debelo varaju i lažu. Verovaću im kad naprave klipove kako pucaju grupe na 150-300 metara (jardi).

Hm svasta procitah .
1 ja pucam samo grupe od 20 plus dijabola i jedino takvu grupu priznajem za merodavnu .
2 Vetar , moja greska , vlaznost vazduha itd , to je po meni samo 5 posto , najcesce je problem puska a mi je svi branimo navedenim opravdanjima .
3 slagovi , bio sam zestoki protivnik istih ali kod mog Prijatelja Ledenog na njegovo insistiranje opalih 10 kom. 5 na 50 i 5 na 100 M , ako se 5 kom. moze nazvati grupom (mislim da ne moze) onda je grupa bila odlicna i ima potencijal , to cemo uskoro utvrditi .
4 Da li jutuberi lazu i namestaju , verovatno , mozda ne u potpunosti , slag cev je zesci marketing , ja je nemam a opet sam pucao slag prilicno precizno (kao jos neki jutuber koji puca kineskom puskom i verujem da ne namesta rezultate Ledeni zna o kome pisem ) , ako u obzir uzmemo zrno malokalibarke koje je najslicnije slagu a prilicno precizno , ne vidim razlog zasto slag ne bi bio slicne preciznosti .

Postoji još jedna ideja, a to je da se ispita kako slagove nose jeftinije i slabije puške. Ja očekujem iznenađenja, ali o tom potom... :)

Joco za jeftinije sam video lepe grupe na 50 i 100m,ali za slabije videćemo. Iako posle malo manje od godinu dana pomame za slagovima na ovim našim prostorima vraćamo se na ono što sam pisao u samom startu da ja slag neću kupiti i ispaliti(par slagova koje sam ispalio nisam kupio) dok isti ne bude ušao u serijsku proizvodnju i ne bude pristupačan.I još uvek sam okorela dijabola :lol:
Naravno entuzijasti su potvrdili da je dijabola još uvek bez premca.

goxy said:
Naravno entuzijasti su potvrdili da je dijabola još uvek bez premca.

kad zveki nije napravio prave snimke a prvi je počeo sa svim ovim snimanjima bez laži onda vam je jasno :D :D :D

Users who are viewing this thread

Back