Dakle, posle neuspeha ili "neuspeha", zavisi kako se gleda na to, na 100 metara, jer na toj daljini ni sa jednim slagom nikako ne mogu da napravim grupu od pet hitaca užu od 5-6 cm, rešio sam da probam na 200+ metara. Zašto? Osnovni razlog je to što se nadam da će slag na 200-300 m "ispeglati" nedostatak preciznosti na 100 metara i ipak biti podesniji za tako ekstremne daljine od dijabole. Posle dosadne košave i nedostatka vremena, ukazala se prilika danas i nisam je propustio. Vreme je bilo IDEALNO, apsolutno bez vetra ili sa minimalnim povetarcem koji je povremeno "duvkao" sa 11 sati otprilike. Kako god, to nije imalo uticaja na let projektila, a pucao sam Nielsen slagove od 21 grejn (1,36 g) brzinom od 240 m/s (790 fps).
Tu poziciju merkam odavno, a planirao sam da pucam sa male plaže ka velikoj, na otprilike 240 m. Međutim, na licu mesta mi se učinilo da je zgodnije da pucam sa uzvišice iznad velike plaže, a da meta bude na maloj. Na snimku kažem da je daljina 236 m, ali se to odnosi na rastojanje od ivice vode na maloj do ivice vode na velikoj plaži, tako da je prava distanca, kada sam se smestio na breg iznad velike plaže, bila 250+ metara.
Odmah da kažem, nijednom nisam pogodio metu 28x20 cm! Ali, kada objasnim celu situaciju, verovatno ćete se složiti sa mnom da cela ova priča ipak ima potencijala. Prvo, bio sam na jezeru sam i nije bilo nikoga kod mete, da me "navodi". Mislio sam da to neće biti problem, jer je meta na ivici vode i svaki udarac zrna jasno se vidi (osim ako ne pogodim u obalu), ali sam se prevario, jer je sa 250 m jako teško oceniti koliko zapravo nisko slagovi udaraju. Sve u svemu, posle čini mi se 12 hitaca, nisam uspeo da nađem pravu visinu, a mislim da uz čoveka blizu mete (koji bi mi javljao koliko sam zapravo "kratak") to ne bi bio problem. Po meni, sjajno je to što odstupanja po pravcu gotovo da nema, a ako ih i ima, na 250 m nisu veća od 10-15 cm. Nadam se da će se to na snimku videti. Verujem da će neke kolege pomisliti da na ovom snimku nema šta da se vidi, jer objektivno govoreći i nema - nijednom meta nije pogođena. Ali, osećao sam obavezu da opišem i ovaj, u suštini neuspeli test. verujem da će sledeći biti potpuno drugačiji!
Za mene je bilo vrlo zanimljivo to što slag do mete stiže daleko brže od dijabole i udarac u vodu se mnogo bolje vidi. Šteta je što plaža na kojoj je bila meta nije bila peskovita ili zemljana, pa su projektili par puta (kada sam bio previsoko) udarali u šljunak, ali se nadam da će se na snimku videti kako podižu pesak i prašinu. Na toj daljini, inače, NSA slag od 21 g ima 162 m/s i oko 19 J!!! Znači, više nego neke magnum springerice od 4,5 mm na ustima cevi!
P.S. Zanimljivo je da niko od jutjubera koji nam nabijaju komplekse i "teraju" nas da odvajamo ozbiljne pare za nove puške, cevi, municiju, opremu itd, nije napravio video u kom bi pokazao kakve grupe slagovima pravi na 100, 150, 200, 250 i više metara. Svi, uključujući i Meta, ona dva njegova zemljaka i sve ostale, svi pokazuju kako na 200 ili 300 m upucaju goluba i to je super, ali ja želim da vidim grupu od bar pet komada na toj daljini. Jedino su skroz korektni i iskreni oni Ameri koji imaju kanale Air Velocity Sport i Airguner's Edge.
https://www.youtube.com/watch?v=OKq7P_jckoc