Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Ne znam, ne bih se usudio da probam da objasnim. To je toliko obimna tema, tu ima svačega i što znamo i što ne znamo i što nikada nećemo ni znati da ne znamo....

Slažem se. Mnogo je tu ozbiljne nauke u igri. Samo bih da razjasnim nešto. Ne mislim ja da je slag na 50 i 100 metara nestabilan, da se trese ili štagod, a da se onda od 150 metara odjednom stabilizuje, da bi na 250 metara postao 'ladan kao špricer. Ja to shvatam ovako otprilike. Po meni, stvar bi mogla da bude u tome da slag iako na manjim daljinama nema neku naročitu preciznost, zahvaljujući tome što neuporedivo bolje zadržava svoju brzinu i energiju (a time i stabilnost) pogađa preciznije da tim ekstremnim distancama. S druge strane, dijabola je u svakom smislu vrhunski projektil za te male brzine (ako ih poredimo sa vatrenim oružjem), ali veoma brzo gubi i brzinu i energiju, pa na većim daljinama postaje nestabilna. I ako tome još dodamo uticaj vetra ili čak sasvim slabih strujanja vazduha koja ponekad i ne primetimo, ali imaju uticaja, onda je konačni rezultat to što se meni više puta dogodilo. Sa Hevijem u dobrim uslovima na 50 metara mogu da pravim grupe uže od 20 mm, na 100 m su najbolje između 30 i 40 mm, ali na 250 verovatno nikada ne bih uspeo da pet komada spakujem u grupu užu od 30-ak santima. A slagovi me svaki put razočaraju na 50-100 metara i posle toga oduševe na 200+. Mada, i to su samo pretpostavke i ko zna kako zaista stoje stvari.

P.S. A ima tu i ona nelogična stvar koju sam primetio pre mnogo godina, da iz različitog oružja na manjim daljinama ostvarujem slabije rezultate nego na većim ili čak vrlo velikim. To mi se dešavalo sa vazdušnim puškama, malokalibarskim puškama, karabinima od .223 do .300 WM, pištoljima... Tek je to za mene potpuno luda i neobjašnjiva tema.

Neverovatna grupa. Bravo!
Da li za sve razdaljine koristis single load da bi mogle da se uporedjuju grupe?
Iz okvira bi grupa bila sigurno mnogo veca jer su tri otisla van mete.
Ali zato single loader razvaljuje. Grupa nemam reci. Moram i ja napraviti jedan takav.

Ledeni said:
P.S. A ima tu i ona nelogična stvar koju sam primetio pre mnogo godina, da iz različitog oružja na manjim daljinama ostvarujem slabije rezultate nego na većim ili čak vrlo velikim. To mi se dešavalo sa vazdušnim puškama, malokalibarskim puškama, karabinima od .223 do .300 WM, pištoljima... Tek je to za mene potpuno luda i neobjašnjiva tema.

Moje misljenje se tu poklapa sa onim iz "American Snipera", odnosno, Aim small, miss small.

Na jednom stranom forumu sam citao sa slug zrno trazi velike brzine i sporiji twist rate kao sto to imaju slug cevi. Pa verovatno slug na manjim rastojanjima zato nije precizan toliko iz obicne olucene cevi a na vecim daljinama mu opada brzina kao i brzina rotacije i zato se stabilizuje pa daje bolje rezultate nego na manjim distancama gde joa uvek nosi veliku brzinu okretanja :)

firefox said:
Neverovatna grupa. Bravo!
Da li za sve razdaljine koristis single load da bi mogle da se uporedjuju grupe?
Iz okvira bi grupa bila sigurno mnogo veca jer su tri otisla van mete.
Ali zato single loader razvaljuje. Grupa nemam reci. Moram i ja napraviti jedan takav.

U principu radije pucam sa SSL, jer mi je to kao neki mali ritual i pomaže mi da budem skoncentrisan. Ali, pre neki dan sam ubacio slagove u okvir jer je bilo hladno i mislio sam da ću pucati sa rukavicama, a tako mi je skoro nemoguće da ubacujem jedan po jedan. Primetio sam da malčice zapne, ali je to bilo jedva osetno, kao kada recimo ubacujem domaće Sport S dijabole. Hevi mi nikad ne zapinje i praktično se osetim da sam ga ugurao u cev, pa mi je palo na pamet da slagove probam iz SSL i... :D

...ostalo je istorija. :)
Ne znam, neobjasnjiva pojava to sa razlicitim daljinama.
Mozda bi mogao sledeci put da odradis 50 100 200 sve sa slug i single load.
Mi se ovde mucimo sa problematikom a mozda jednostavno slabije vidis na blizinu. :lol:

Nije beg cicija, neka budu 4... :D

Sve u svemu, grupa je odlicna stvarno, valjalo bi probati jos da se vidi da li je ponovljiva...

I da, meni je zao sto je slaba ponuda slugova u 6.35 neke normalne tezine, ovakvi hibridni bi pasali za Edguna siguram sam jer je cijev vrhunska, snage ne fali...

Možda, samo možda slug ima generalno pravilniji let odnosno, balistički je daleko bolji projektil i sama grupa od starta zadržava neko linearno povećanje sa povećanjem daljine.
Na 50m grupa 25-30mm, na 100m grupa 50-60mm, na 200m grupa 80-100mm
Dijabola opet ima let takav da je do 70m (ovo je grubo data daljina) izuzetno stabilna i ima let kontrolisan otporom suknjice a preko toga usled pada brzine, uticaja spoljnih faktora usled loše balistike leti "di oće". Sve napisane daljine su onako odokativne...

night shadow said:
Na jednom stranom forumu sam citao sa slug zrno trazi velike brzine i sporiji twist rate kao sto to imaju slug cevi.

Problem sa internetom i forumima je što tu može da piše svako. Problem se (u 99%) slučajeva manifestuje tako što čovek koji ima jednu cev kojoj pouzdano ne zna ni twist rate, a u njoj je probao jednu ili dve vrste slagova, piše na način kao da je probao sve tvistove, sve cevi, sve slagove (nemali broj slučajeva je da ljudi koji nikada nisu ni probali, imaju mišljenje i javno ga iznose)... Slag je nova stvar... negde radi negde ne radi, ono što je sigurno je da za sad još nema pravila, samo usamljeni izuzeci.

night shadow said:
Pa verovatno slug na manjim rastojanjima zato nije precizan toliko iz obicne olucene cevi a na vecim daljinama mu opada brzina kao i brzina rotacije i zato se stabilizuje pa daje bolje rezultate nego na manjim distancama gde joa uvek nosi veliku brzinu okretanja :)

Ja ne vidim scenario gde je moguće da nešto rastresa i rasipa na <50m a kada pređe tu distancu dođe sebi, stegne mišiće, ispravi odelo, popravi kravatu i ponovljivo i precizno se vrati na putanju.

wooyadeen said:
night shadow said:
Na jednom stranom forumu sam citao sa slug zrno trazi velike brzine i sporiji twist rate kao sto to imaju slug cevi.

Problem sa internetom i forumima je što tu može da piše svako. Problem se (u 99%) slučajeva manifestuje tako što čovek koji ima jednu cev kojoj pouzdano ne zna ni twist rate, a u njoj je probao jednu ili dve vrste slagova, piše na način kao da je probao sve tvistove, sve cevi, sve slagove (nemali broj slučajeva je da ljudi koji nikada nisu ni probali, imaju mišljenje i javno ga iznose)... Slag je nova stvar... negde radi negde ne radi, ono što je sigurno je da za sad još nema pravila, samo usamljeni izuzeci.

night shadow said:
Pa verovatno slug na manjim rastojanjima zato nije precizan toliko iz obicne olucene cevi a na vecim daljinama mu opada brzina kao i brzina rotacije i zato se stabilizuje pa daje bolje rezultate nego na manjim distancama gde joa uvek nosi veliku brzinu okretanja :)

Ja ne vidim scenario gde je moguće da nešto rastresa i rasipa na <50m a kada pređe tu distancu dođe sebi, stegne mišiće, ispravi odelo, popravi kravatu i ponovljivo i precizno se vrati na putanju.

Hvala na pojasnjenju druze :)

Nema nikakvog razloga za nenapisati misljenje , vidjenje ili bilo cije tumacenje vezano za putanju slaga , nekako mi se cini da forumi tome i sluze .
Probati sve cevi (twist rate) i sve slagove je prosto nemoguce , po meni sto vise tumacenja je bolje i verujem da se iz toga moze iskopati neko resenje .
Niko teoriju slag ne moze sa sigurnoscu opisati ali je veoma zanimljiva cinjenica da je u dosta vidjenih slucajeva slag precizniji na vecim daljinama , zasto i kako pojma nemam ali je tako ...

skorpio said:
Nema nikakvog razloga za nenapisati misljenje , vidjenje ili bilo cije tumacenje vezano za putanju slaga , nekako mi se cini da forumi tome i sluze .

Apsolutno se slažem da forum služi razmeni mišljenja. Problem je što neko stekne mišljenje istražujući u svakodnevnoj praksi na različitim modelima, neko kroz praksu na jednom/dva modela a neko navijački (onako kako bi najbolje voleo). Pitanje je čije bi ti mišljenje najradije čitao i kako bi ih uopšte razlikovao. Ja bih to ipak propustio kroz filter.

skorpio said:
Probati sve cevi (twist rate) i sve slagove je prosto nemoguce , po meni sto vise tumacenja je bolje i verujem da se iz toga moze iskopati neko resenje .

Ja sam bio u fabrici koja ima svoje odeljenje za razvoj gde ljudi prave cevi sa različitim twist rate-om i sve to isprobavaju po ceo dan mesecima (i to ne na jednom već na desetak istovetnih primeraka, pa kad nešto otkriju brzo nacrtaju i naprave novu verziju). Oni svoje mišljenje ne iznose javno. Smatram da je ipak važnije ko piše nego šta piše.

skorpio said:
Niko teoriju slag ne moze sa sigurnoscu opisati ali je veoma zanimljiva cinjenica da je u dosta vidjenih slucajeva slag precizniji na vecim daljinama , zasto i kako pojma nemam ali je tako ...

Ja bih rekao da je to pogrešno protumačeno... elem, slag može biti na 200m precizniji od dijabole (koja je od njega preciznija na 50m) zato što ima bolji balistički i zato što bolje zadržava energiju... ali ne može ništa na 200m biti preciznije od samog sebe na 50m.

Slazem se da odredjena fabrika testira i unapredjuje svoje cevi za koje nikako ne moze tvrditi da najbolje na svetu ispaljuju slag , postoji jos fabrika i proizvodjaca koji rade isto i isto tako nema trika da utvrde da njihove cevi najbolje pucaju slagove Ovde se radi o obicnim smrtnicima (kao sto sam ja) koji prenose iskustva i licna vidjenja definicije slag , fabrike su neka druga prica .
Poredio sam slag sa dijabolom , ne sa slagom , tu je doslo do pogresnog tumacenja , dijabola je do nekih 100 M preciznija od slaga a posle toga se stvari menjaju , mada to je moje licno misljenje i skromno iskustvo , zato volim citati sta ljudi imaju da napisu na tu temu i naravno uzeti u obzir ono za sta mislim da je logicno i po meni ispravno .

Da ne bude pogresnog tumacenja slazem se sa Vojinim textom , prosto postoji mala razlika u misljenjima , a i ne bi bilo normalno da svi isto mislimo :D

Balistika je vrlo složena nauka i na let projektila osim onih stvari o kojima najčešće mislimo uticaja ima još milion sitnica i krupnica koje običnom strelcu baš i ne padaju često na pamet. Mislimo o elevaciji, BC-u, uticaju vetra itd, ali meni retko na pamet padnu recimo dužina cevi, korak žljebova ili njihova dubina, a i oni su itekako u igri. Ono što je činjenica je da makar u slučaju ove konkretne puške i konretne cevi stvari stoje ovako:

1. Ni sa jednom vrstom slagova (a probao sam tri, plus njihove varijacije u prečniku i masi) na 50 metara nisam uspeo da dobijem grupu užu od 26 mm, a na 100 m užu od 55 mm, s tim što je na 100 metara grupa sa Hybrid slagovima prosečno 6-8 cm!

2. Najbolja grupa na 250 metara imala je prečnik od svega 8,5 cm.

Takav rezultat po meni ne da nije logičan, nego se kosi sa svim što znam o balistici. Ako krenemo nekom uobičajenom logikom, ili je po sredi slučajnost ili taj konkretan slag (Hybrid od 22 grejna)iz nekog razloga na velikim daljinama manje gubi na preciznosti nego što bi se to očekivalo. Kako inače objasniti to što je veličina grupe manje-više ista na 100 i na 250 metara? E, to sve ako gledamo isključivo sistem puška-projektil i računamo da je sve ostalo uvek bilo apsolutno isto. A možda je na prečnik grupa na 50 i 100 m više uticao sam strelac, tj. ja. Možda sam tada bio manje skoncentrisan, možda sam pravio greške u okidanju, nisam lepo podesio paralaksu, možda sam bio pod nekim stresom jer konačno mogu da pucam te famozne Hibride... Kako god, mnogo je tu pitanje bez jasnih odgovora, tako da je najbolji put, po meni, nastavak testova, kako na malim i srednjim distancama (50 i 100 m), tako i na 200, 250, pa i 300 metara. Problem je jedino to što ovu municiju za sada nije moguće nabaviti kod nas, a ovo što sam nabavio je papreno skupo i jedan slag košta (ako računam sve troškove) oko 30 dinara. Što je mnogo - mnogo je!

U bre stvarno mnogo. Skoro dva .22lr. To vec gubi svrhu zbog cega inace koristimo vazdusne puske.(A to je jeftino plinkanje)
A jesi li probao H&N grizzly? Mozda i one budu ok. Treba probati.

Users who are viewing this thread

Back