Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Pa oni sami. Hibrid između slaga i dijabole. Nisu klasičnog dizajna - nisu kompaktan "metak" sa rupicom na vrhu, već im je presek mnogo sličniji dijaboli, sa velikom šupljinom u zadnjem delu i uslovno rečeno suknjicom. Odpozadi su potpuno isti kao dijabola. Zato ih bolje od ostalih slagova podnosi većina cevi. A ipak imaju fantastičan BC od čini mi se 0,08 ili tako nešto. U poređenju sa NSA slagovima, Hybrid od 22 grejna se ponaša kao NSA od 26 grejna. Ja sam imao NSA od 26 grejna i to je već pravi madafaka projektil.

Jako jebena tema ne znam sa kime da se složim
probao sam slagove nekoliko tezina i oblika , mislim da sam previše očekivao a očekivao sam grupu na 200 metara kao sa dijabolom na 100 a to je plafon 2 cm kao na metovom snimku koji je u principu samo reklama
ukapirao sam da je slag lovni projektil i tako ga i treba posmatrati i nikako drugačije, naravno probati ga koliko je precizan
ovaj snimak ledenog je sasvim ok, ja sam imao jako dobre snimke ali to mene nije zadovoljavalo i da
mislim da je hibrid stvar koja bi mogla biti rešenje

Moje misljenje za "hibridne" slugove je da su napravljeni da bi se mogli i iz srednje jakih pusaka pucati na visokoj brzini koja je toboz potrebna za stabilizaciju...

I drugo, naravno, da se izmuze jos para od nas krajnjih korisnika, jer 16e (plus postarina) za 100 komada ne mogu drugacije da komentarisem, za te pa i manje pare mogu da uzmem 22lr municiju...

moje mišljenje je da imam jednu od najbolje podešenih pušaka sa odličnom i super preciznom slag cijev i snagom koju god ja hoću i vjerujte da sam odličan strijelac a to znaju svi koji su pucali samnom, ali ipak do sada nisam zadovoljan šta slag može u odnosu na dijabolu

Hmm, zanimljivo. Grupe brutalne na 250 metara, a ispod 100m porazavajuce. Lupam glavu i ko zna sta moze da bude. Mada, je i ovih 4 komada brojcano jako malo, ako hocemo neku pravu sliku da steknemo. Da bi pravu sliku stekli, treba nam hala od 250-300 metara, treba nam vrhunska optika sa ogromnim uvecanjem, libela i ono najvaznije stega i apsolutno fiksiranje puske! Izbacivanje strelca, njegovog stresa, vida, umeca, itd. kao faktora. I onda jedno 20-25 projektila, pa da vidimo grupu na 50, na 70, na 100, pa na 200 i 300 metara. Sve to sa 20-25 komada po grupi, ovo isto vazi i za dijabole... Pa kad je bal, nek se xxxx i princeza... :D

Nepristojan sadržaj uklonjen od strane AGS tima.

zvezdan said:
Jako jebena tema ne znam sa kime da se složim
probao sam slagove nekoliko tezina i oblika , mislim da sam previše očekivao a očekivao sam grupu na 200 metara kao sa dijabolom na 100 a to je plafon 2 cm
To bi trebalo onda da je na 100m slug duplo precizniji od dijabole. Nisam siguran ali mislim da je to nemoguce.
2cm na 100m je po meni vrhunska preciznost nebitno da li je u pitanju vazdusna puska malokalibarska ili bilo sta drugo.
Recimo da imas pusku koja je vrhunski precizna sa slugovima (2cm na 100m) onda je 5-6 cm grupa na 200m vrhunski precizno.

batice imaš moj video sa 13 mm na 100 metara sa dijabolom pa prema tome to sa dijabolom je definitivno i tačno, slag nije precizniji na 100 a nije ni na 200 dovoljno precizan po meni
govorim za halu

OK od toga nema sta dalje da trazis, na 100m to je max.
E sad ne znam kakve si grupe pravio sa slug-ovima ali mislim da 2 cm na 200m tesko da moze. (cak i u hali)
Ako si pravio grupe 5-6 cm to je top.
Ja da imam takve rezultate bio bih prezadovoljan.

Informacija za kolege koje čekaju JSB slagove. Ne znam ko ih još uvozi osim Grofa, ali u Grofu kažu da će ih imati za 3-4 meseca minimum. A kod nas to obično znači na jesen ili oko nove godine :(

Evo jedne vrlo zanimljive pojave kada su u pitanju slagovi. Iako sam do sada ispucao svega 200-tinak komada, primetio sam da se ovo veoma često dešava, naročito na manjim daljinama - ovo što pišem odnosi se na 50 metara. Na primer, tri zrna naprave fantastičnu ili vrlo dobru grupu, a preostala dva je značajno prošire i pokvare utisak. Ili, četiri naprave više nego solidnu grupu od recimo 25-30 mm, ali je peti proširi za još centimetar ili više.
Na ovoj slici je grupa od pet FX Hybrid-a upucana po sasvim mirnom vremenu. Tri su maltene u jednoj rupi, dok su četvrti i peti proširili grupu na 4 cm. Da li je moguće da su ona tri u 10 mm samo slučajnost? Ako jeste, kako onda tako često dolazi do sličnih rezultata?
Inače, grupa od pet JSB Heavy dijabole, pucano istog dana i u ustim uslovima, nije izlazila iz kruga od 20 mm na 50 metara. Na drugoj i trečoj slici vidite slične stvari, samo su grupe pucane u nešto drugačijim uslovima.

Attachments

• 3.jpg
    3.jpg
    600.4 KB · Views: 1,767
  • 2.jpg
    2.jpg
    879.2 KB · Views: 1,767
  • 20200226_132300.jpg
    20200226_132300.jpg
    801.7 KB · Views: 1,767
Mozda nemas dovoljnu brzinu pa ti rasipa?
Mislim da je met nesto pricao oko tog rasipanja i bio je do brzine problem

Nisam možda lepo objasnio. Ne radi se ovde o preciznosti ili nepreciznosti uzrokovane brzinom ili bilo kojim drugim faktorom, nego o redovnoj pojavi da tri ili četiri projektila naprave odličnu grupu, a da onda jedan ili dva odlete u stranu i prošire je. Ako cev zbog male brzine rasipa određeno zrno, onda ovo što se dešava nije logično. Ako je preciznost loša zbog male brzine, onda će grupe konstantno biti široke i pogoci "razbacani" po meti. Uostalom, pogledaj slike i sve će ti biti jasno.

Inače, sažvakali smo to već puno puta - idealna brzina za ogromnu većinu slagova je između 265 i 290 m/s. Pri tom ne mislim samo na nama poznate projektile kao što su NSA, FX, H&N, nego i na ostale, koje entuzijasti prave za sebe ili u malim serijama.

P.S. Nisam hteo dodatno da komplikujem činjenicom da sam na distancama od 100 do 250 m ostvarivao, uslovno rečeno, bolje rezultate nego na 50 i 75 metara :D .

Laicko pitanje:
Da li si merio brzinu, odn. da li je bilo odstupanja V0 za te projektile?

Ako jeste, opet laicki, pretpostavljam da projektil leti po spirali pa zbog odstupanja pocetne brzine dolazi do rasipanja.

zuxbg said:
Laicko pitanje:
Da li si merio brzinu, odn. da li je bilo odstupanja V0 za te projektile?

Ako jeste, opet laicki, pretpostavljam da projektil leti po spirali pa zbog odstupanja pocetne brzine dolazi do rasipanja.

Brzine su izuzetno ujednačene i odstupanja su manja od 1 m/s.

Lovna zrna itekako mogu da budu precizna.

Ih, otkad nismo pisali u ovoj temi :D Evo odličnog videa sa sjajnim preporukama. Inače, što više proučavam sve ovo, shvatam da su moje grupe uglavnom dobre, neretko vrlko dobre, a ponekad i odlične i da sa slagovima najviše treba eksperimentisati na velikim distancama, 100+ metara.

https://www.youtube.com/watch?v=_NwKelE791I

Ledeni said:
Slažem se. Mnogo je tu ozbiljne nauke u igri. Samo bih da razjasnim nešto. Ne mislim ja da je slag na 50 i 100 metara nestabilan, da se trese ili štagod, a da se onda od 150 metara odjednom stabilizuje, da bi na 250 metara postao 'ladan kao špricer. Ja to shvatam ovako otprilike. Po meni, stvar bi mogla da bude u tome da slag iako na manjim daljinama nema neku naročitu preciznost, zahvaljujući tome što neuporedivo bolje zadržava svoju brzinu i energiju (a time i stabilnost) pogađa preciznije da tim ekstremnim distancama. S druge strane, dijabola je u svakom smislu vrhunski projektil za te male brzine (ako ih poredimo sa vatrenim oružjem), ali veoma brzo gubi i brzinu i energiju, pa na većim daljinama postaje nestabilna. I ako tome još dodamo uticaj vetra ili čak sasvim slabih strujanja vazduha koja ponekad i ne primetimo, ali imaju uticaja, onda je konačni rezultat to što se meni više puta dogodilo. Sa Hevijem u dobrim uslovima na 50 metara mogu da pravim grupe uže od 20 mm, na 100 m su najbolje između 30 i 40 mm, ali na 250 verovatno nikada ne bih uspeo da pet komada spakujem u grupu užu od 30-ak santima. A slagovi me svaki put razočaraju na 50-100 metara i posle toga oduševe na 200+. Mada, i to su samo pretpostavke i ko zna kako zaista stoje stvari.

P.S. A ima tu i ona nelogična stvar koju sam primetio pre mnogo godina, da iz različitog oružja na manjim daljinama ostvarujem slabije rezultate nego na većim ili čak vrlo velikim. To mi se dešavalo sa vazdušnim puškama, malokalibarskim puškama, karabinima od .223 do .300 WM, pištoljima... Tek je to za mene potpuno luda i neobjašnjiva tema.

Ево мало "тероретисања", хтео бих експериментисања, али ко што неко примети прво пад у несвест од цена, а онда буђење и враћање на "прави пут" буковом оклагијом... Ах моја драга верна љуба! (Ово само ако Сања чита....)

Ево и ја да кажем коју вискоумну....

Има добар низ видеа са којима је лепо и разумно објашњена спољна и унутрашња балистика, као и динамика лета пројектила разних типова.

Airgun Ballistics 101
Code:
https://www.youtube.com/watch?v=G1z4auc9hmE&list=PLJtIBVn6GmaTSkPSH96Vy7HWEdWO9iexY

У основи ефекат смиривања путање је веома добро познат у динамици лета подзвучним брзинама. Погледајте видео 6, 9, 10 и финални 11.

Не јурите много близу брзини звука, оно што је код нас познато као окозвучне брзине ствара највише проблема (узима се о 0.8 до 1.2 М , где је Мах 340 m/s при стандардним атмосферским условима). Ја бих из сигурности држао чак 0.7 М, али ово је чисто теоретисање (у зависности од температуре и висине узима се брзина звука од 315 до 350 m/s).

За разлику од дијаболе ефекат "дувања под сукњицу" у близини уста цеви је код ових зрна веома благо изражен. Брзину којом се испуца зрно би требало да ускладите са жељеном даљином, у једном тенутку се спрег бочних сила и брзина ротације (момент инерције) усагласе на такав начин да се зрно "прилепи" за нишанску линију, мало игре са регулатором и то ка мањим вредностима колико сам схватио би могао да да добру групу и на мањим даљинама. Цака је у томе да не долази до тако брзог пада угаоне брзине колико линеарне бзине кретања, па се мења параметар путање. Теже зрно и бољи балистички коефицијент наравно дају боље очување енергије зрна током путање, тако да мања почетна брзина не треба да вас плаши. Сетите се да брзина и прецизност не иду руку под руку, има још гомила ствари да се усагласи. Ако је битна предаја енергије на крањој даљини онда се тражи неки компромис.

Исто при томе треба да се пази да се не заротира превише пројектил, јер за разлику од надзвучног струјања овде има много већи контакт са околном средином те чак и Магусов ефекат може да има веома велики утицај на путању. Наравно ако се сувише "чврсто стегне" ротацијом кад дође до већих даљина и зрно почне да пада, усмерње зрна не прати трајекторију јер је "стегнуто" и јављају се изузетно јаки ефекти прецесије и нутације услед бочних сила. Зрно почиње да плеше око онога што очекујемо да му је путања.

Има ли машинца у авиону? ја сам само физичар и са балистиком имам неки "интуитивни" контакт, и мало познајем једначине наравно, али немам активног искуства, има ли неко ко је имао "под прстима" балистику али обавезно подзвучних пројектила (огромна је разлика због опструјавања)?

Срдачан поздрав,
Ненад

Vrlo sam zainteresovan za ovu temu i već nekoliko godina eksperimentišem, tako da sam sa velikim zanimanjem pročitao ovaj komentar, ali bih zamolio da nam sve to malo približiš u praksi. Dakle, na šta recimo misliš kada kažeš da brzinu projektila treba uskladiti sa daljinom? Ja, recimo, slagovima pucam isključivo LR, od 100-150 do 300 metara. Brzinu zvuka ne verujem da iko od nas juri, jer je i uz lakše slagove uglavnom nedostižna. Čak i najsnažnije PCP puške u maksimalnim setovanjima ne ostvaruju više od oko 300-310 m/s sa slagovima uobičajene težine. Doduše, to bi se možda i moglo ostvariti sa zverima kao što je Nikolajev Jeger, koji u kalibru 6,35 mm puca Kaćuše od 4,0 grama sa 270 m/s, ali čim se on drži devize da je bolje težak projektil pucati sporije nego lagan vrlo brzo, čini se da bi se složio sa tobom. Kako god, samo bih zamolio da nam približiš više u praksi sve ovo, da izneseš svoja eventualna iskustva itd.

P.S. Ima ovde još kolega koje jedva čekaju ovakve komentare, ali su to zaklete "dijabole", pa neće da priznaju kako sve krišom gutaju :lol: :lol: :lol:

Users who are viewing this thread

Back