Ledeni said:
Slažem se. Mnogo je tu ozbiljne nauke u igri. Samo bih da razjasnim nešto. Ne mislim ja da je slag na 50 i 100 metara nestabilan, da se trese ili štagod, a da se onda od 150 metara odjednom stabilizuje, da bi na 250 metara postao 'ladan kao špricer. Ja to shvatam ovako otprilike. Po meni, stvar bi mogla da bude u tome da slag iako na manjim daljinama nema neku naročitu preciznost, zahvaljujući tome što neuporedivo bolje zadržava svoju brzinu i energiju (a time i stabilnost) pogađa preciznije da tim ekstremnim distancama. S druge strane, dijabola je u svakom smislu vrhunski projektil za te male brzine (ako ih poredimo sa vatrenim oružjem), ali veoma brzo gubi i brzinu i energiju, pa na većim daljinama postaje nestabilna. I ako tome još dodamo uticaj vetra ili čak sasvim slabih strujanja vazduha koja ponekad i ne primetimo, ali imaju uticaja, onda je konačni rezultat to što se meni više puta dogodilo. Sa Hevijem u dobrim uslovima na 50 metara mogu da pravim grupe uže od 20 mm, na 100 m su najbolje između 30 i 40 mm, ali na 250 verovatno nikada ne bih uspeo da pet komada spakujem u grupu užu od 30-ak santima. A slagovi me svaki put razočaraju na 50-100 metara i posle toga oduševe na 200+. Mada, i to su samo pretpostavke i ko zna kako zaista stoje stvari.
P.S. A ima tu i ona nelogična stvar koju sam primetio pre mnogo godina, da iz različitog oružja na manjim daljinama ostvarujem slabije rezultate nego na većim ili čak vrlo velikim. To mi se dešavalo sa vazdušnim puškama, malokalibarskim puškama, karabinima od .223 do .300 WM, pištoljima... Tek je to za mene potpuno luda i neobjašnjiva tema.
Ево мало "тероретисања", хтео бих експериментисања, али ко што неко примети прво пад у несвест од цена, а онда буђење и враћање на "прави пут" буковом оклагијом... Ах моја драга верна љуба! (Ово само ако Сања чита....)
Ево и ја да кажем коју вискоумну....
Има добар низ видеа са којима је лепо и разумно објашњена спољна и унутрашња балистика, као и динамика лета пројектила разних типова.
Airgun Ballistics 101
Code:
https://www.youtube.com/watch?v=G1z4auc9hmE&list=PLJtIBVn6GmaTSkPSH96Vy7HWEdWO9iexY
У основи ефекат смиривања путање је веома добро познат у динамици лета подзвучним брзинама. Погледајте видео 6, 9, 10 и финални 11.
Не јурите много близу брзини звука, оно што је код нас познато као окозвучне брзине ствара највише проблема (узима се о 0.8 до 1.2 М , где је Мах 340 m/s при стандардним атмосферским условима). Ја бих из сигурности држао чак 0.7 М, али ово је чисто теоретисање (у зависности од температуре и висине узима се брзина звука од 315 до 350 m/s).
За разлику од дијаболе ефекат "дувања под сукњицу" у близини уста цеви је код ових зрна веома благо изражен. Брзину којом се испуца зрно би требало да ускладите са жељеном даљином, у једном тенутку се спрег бочних сила и брзина ротације (момент инерције) усагласе на такав начин да се зрно "прилепи" за нишанску линију, мало игре са регулатором и то ка мањим вредностима колико сам схватио би могао да да добру групу и на мањим даљинама. Цака је у томе да не долази до тако брзог пада угаоне брзине колико линеарне бзине кретања, па се мења параметар путање. Теже зрно и бољи балистички коефицијент наравно дају боље очување енергије зрна током путање, тако да мања почетна брзина не треба да вас плаши. Сетите се да брзина и прецизност не иду руку под руку, има још гомила ствари да се усагласи. Ако је битна предаја енергије на крањој даљини онда се тражи неки компромис.
Исто при томе треба да се пази да се не заротира превише пројектил, јер за разлику од надзвучног струјања овде има много већи контакт са околном средином те чак и Магусов ефекат може да има веома велики утицај на путању. Наравно ако се сувише "чврсто стегне" ротацијом кад дође до већих даљина и зрно почне да пада, усмерње зрна не прати трајекторију јер је "стегнуто" и јављају се изузетно јаки ефекти прецесије и нутације услед бочних сила. Зрно почиње да плеше око онога што очекујемо да му је путања.
Има ли машинца у авиону? ја сам само физичар и са балистиком имам неки "интуитивни" контакт, и мало познајем једначине наравно, али немам активног искуства, има ли неко ко је имао "под прстима" балистику али обавезно подзвучних пројектила (огромна је разлика због опструјавања)?
Срдачан поздрав,
Ненад