Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Lepo je znati da se delimo na magove odnosno stručnjake i nemače pojma koji tapšu, pa samim tim nikad ništa nećemo ni znati verovatno.
Ledeni druže nastavi sa svojim radom, pucanjem, snimanjem i edukacijom nas koji tapšemo, snimci su ti odlični i jako poučni!

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Zveki druže, nisam se naljutio, taman posla. Evo mog predloga. Kad prođe ovo sranje (ako nekad prođe), daj da napravimo neko veliko druženje, da se svi skupimo, pa da sam uživo vidiš može li se sa 240 m/s slagom na 150 m napraviti grupa od 6-7 cm. U 4 cm svakako ne može. Možda može jednom u pet ili deset pokušaja. Mislim da se sećaš da sam i sam više puta kazao da mi se tada posrećilo, ali ako nema vetra u (ajde da povećam malo :D ) 7-8 cm na 150 m uvek mogu da spakujem pet komada. Tačno je, nisi mi rekao da lažem i to je u redu. Teško je reći nekome da je lažov, a da pritom nisi baš sto posto siguran da on jeste lažov. Naravno da sam shvatio da mi ne veruješ i da misliš da iz ko zna kojih razloga fingiram rezultate, ali to je ipak tvoj problem. Rekoh ti već, ja nemam nikakve velike ambicije i apsolutno ne mislim da sam u ovome daleko odmakao. Meni se samo posrećilo da nakon preko 1.000 teškom mukom nabavljenih i potrošenih slagova (NSA, FX, JSB) nabasam konačno na one koje moja cev zaista voli i da sa njima ostvarujem (za mene) sjajne rezultate, uprkos malim brzinama. Ali, ako si sve ovo oko slagova pratio makar upola kao ja u poslednje dve i po ili tri godine (ne samo ono što je vezano za FX puške, nego uopšteno), onda si sigurno video da ljudi ponekad prave odlične rezultate i sa malim brzinama, pa čak i da neke cevi neke slagove nose mnogo, mnogo bolje pri manjim brzinama. To koliko je neka puška koštala u mom svetu nema baš mnogo veze sa preciznošću. Za preciznost je važna cev, a ne to da li puška košta 600 ili 2.000 evra. Uz sve ostale uslove, da ne bude zabune i da ne ispadne sada da sam rekao da i na pušku od 100 evra možeš nabudžiti dobru LW ili CZ cev i pucati na 100 m u 3 cm.
Ako se složiš i ako se nekada nađemo na nekom druženju, biće to prilika i da sprovedemo u delo onu davnu opkladu koju sam ti nudio, a ti je nikada nisi spomenuo, tj. da uživo vidimo može li se Zastavom M56 gađati i pogađati meta na 90 metara. Na 100 više ne mogu da pucam jer sam stavio drugu optiku i 91-92 m su mi maksimum čak i kad smanjim uvećanje na minimum, a sa klikovima na toj optici od 50$ ne smem da eksperimentišem. Eto, možemo tada da napravimo dve opklade. Čak mogu i tebe da pustim da pucaš i iz AT-a i iz Zastave, ako obećaš da se nećeš namerno truditi da promašuješ :lol: .
Nemam uopšte razloga da se sada pravdam, ali ponoviću još jednom, poslednji put - mene pucanje kroz sajdšot ne privlači, ne volim da mi sa optike visi neka skalamerija i to je to. Zbog Zexa sam na kraju ipak pristao, jer je on bio uporan i nije odustajao, a kad je već tako, sigurno je da neću biti toliko govedo da mi čovek pokloni tako lepu stvarčicu i da je ja ne koristim, tako da će svakako biti i klipova snimljenih delom i kroz SS. To što ti voliš klipove u kojima se samo puca je tvoja stvar. Ja najviše volim filmiće koje rade Mark&Sam, Piter Malan, onaj bradonja iz Precision Rifle Network, West Desert Shooter, Next Zipcode, Panhandle Precision i ostali, kod kojih ima i dosta klipova u kojima uopšte nema gađanja, tako da se trudim da moji klipovi liče na njihove. Filmove u kojima se samo puca ili samo lovi uopšte ne gledam. Ne znam šta bih ti više rekao. Budi mi pozdravljen i nadam se da ćemo imati prilike da i uživo razmenimo mišljenja i stavove o svemu ovome.

Znas kako se kaze "za dobrim konjem prasina se dize" ili "psi laju a kravani prolaze" da nastavim sa mojim amaterskim tapsanjem za tvoje profestionalno gadjanje...

Eto tako
Ti nastavi da edukuješ ove tapšače ja ću nastaviti da pišem ono šta mislim o tvom pucanju kao uostalom o svačijem ali bitno je da se konačno razumijemo bez lažnih osmjeha i glupe kurtoazije, i naravno nisam zaboravio zastavicu na 100m....

Ja ne bih ništa kometarisao da se nisam prepoznao među onima koji "pojma nemaju i tapšu bezveze" i to zato, što sam i sam tapšao mnogo puta na Ledine rezultate, pa sam shodno tome razumeo da ni sam nemam pojma. Samo zato ću i napisati sledeće: ja Ledenog poznajem godinama unazad, mnogo pre nego što smo se "našli" na ovom forumu i počeli da pucamo zajedno. Pre toga smo godinama pecali. Dakle poznajem ga godinama, znam mu porodicu, prijatelje... jednom rečju, odlično znam ko je i znam šta je.
Drugo, pre nego što Ledeni objavi bilo koji klip, uvek se konsultuje sa jednom manjom grupom nas "nemača pojma i tapšača", da nas pita šta mislimo i kako nam se čini, bez ikakve želje da taj video klip objavi javno. Mi ga najčešće ubedimo da treba da objavi, što on ponekad nerado učini, a nekada objavi jer bude zadovoljan postignutim.
Dakle, znamo kako se priprema, znamo kako puca, često smo na vezi uživo, često nas zove i pita da zajedno razrešimo neke probleme nastale tokom pucanja (brzina, pritisak u cilindru, podešavanje regulatora i čekića i još sto drugih stvari), a onda mi svi zajedno razmišljemo, dajemo predloge, isprobavamo, savetujemo itd.
Svačije je pravo da izrazi sumnju, ali treba se pre toga dobro pripremiti, raspitati, pa onda pisati, a ja se nadam da sam bar malo razjasnio situaciju i stvari i da sada svako može malo bolje sagledati stvari, tj. laže li Ledeni ili ne.
Ja se radujem što će Ledeni konačno pucati sa sajdšotom i molim Žeksa da ga napravi što pre, ali ovog puta iz drugog razloga. A to je da jednom za uvek razuveri neverne Tome. Samo se nadam da će oni tada umeti da kažu makar "izvini".
Pozdrav od tapšača i nemača pojma.

šta tu ima da se priprema, raspita ?
jednostavno čovjek kaže da je pucao na 150 metara grupu od 4 cm i još dodaje da to može bolje i to u 3 cm
ja kažem da sam sumnjičav prema tome, a i ne samo ja , najbolji dokaz je sledeći opet diskutabilni snimak
šta ?
ovdje čovjek ne može da iznese svoje mišljenje?
ne vjerujemo nas nekolicina pa šta??

zvezdan said:
šta tu ima da se priprema, raspita ?
jednostavno čovjek kaže da je pucao na 150 metara grupu od 4 cm i još dodaje da to može bolje i to u 3 cm
ja kažem da sam sumnjičav prema tome, a i ne samo ja , najbolji dokaz je sledeći opet diskutabilni snimak
šta ?
ovdje čovjek ne može da iznese svoje mišljenje?
ne vjerujemo nas nekolicina pa šta??
A tvoje mišljenje je inače uvek jedino ispravno, koje uvek namećeš svima kako ti sve znaš, ti si prvi ono radio, ti si prvi ovo radio i svi ostali nemaju veze o puškama.
Pa uvek moraš da pomeneš kako je Impact najbolja puška i one koje si ti posedovao naravno, dok su sve ostale krševi teški i naravno uvek moraš da provučeš kroz priču kako si ti finansijski moćan. Uz veliku dozu provociranja kroz svaki post.

Jedini ti ovde si izrazio sumnju u verodostojnost snimaka kolege Ledenog, ne videh da je iko ikad pomenuo to.

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Ledeni said:
Zveki druže, nisam se naljutio, taman posla. Evo mog predloga. Kad prođe ovo sranje (ako nekad prođe), daj da napravimo neko veliko druženje, da se svi skupimo, pa da sam uživo vidiš može li se sa 240 m/s slagom na 150 m napraviti grupa od 6-7 cm. U 4 cm svakako ne može. Možda može jednom u pet ili deset pokušaja. Mislim da se sećaš da sam i sam više puta kazao da mi se tada posrećilo, ali ako nema vetra u (ajde da povećam malo :D ) 7-8 cm na 150 m uvek mogu da spakujem pet komada. Tačno je, nisi mi rekao da lažem i to je u redu. Teško je reći nekome da je lažov, a da pritom nisi baš sto posto siguran da on jeste lažov. Naravno da sam shvatio da mi ne veruješ i da misliš da iz ko zna kojih razloga fingiram rezultate, ali to je ipak tvoj problem. Rekoh ti već, ja nemam nikakve velike ambicije i apsolutno ne mislim da sam u ovome daleko odmakao. Meni se samo posrećilo da nakon preko 1.000 teškom mukom nabavljenih i potrošenih slagova (NSA, FX, JSB) nabasam konačno na one koje moja cev zaista voli i da sa njima ostvarujem (za mene) sjajne rezultate, uprkos malim brzinama. Ali, ako si sve ovo oko slagova pratio makar upola kao ja u poslednje dve i po ili tri godine (ne samo ono što je vezano za FX puške, nego uopšteno), onda si sigurno video da ljudi ponekad prave odlične rezultate i sa malim brzinama, pa čak i da neke cevi neke slagove nose mnogo, mnogo bolje pri manjim brzinama. To koliko je neka puška koštala u mom svetu nema baš mnogo veze sa preciznošću. Za preciznost je važna cev, a ne to da li puška košta 600 ili 2.000 evra. Uz sve ostale uslove, da ne bude zabune i da ne ispadne sada da sam rekao da i na pušku od 100 evra možeš nabudžiti dobru LW ili CZ cev i pucati na 100 m u 3 cm.
Ako se složiš i ako se nekada nađemo na nekom druženju, biće to prilika i da sprovedemo u delo onu davnu opkladu koju sam ti nudio, a ti je nikada nisi spomenuo, tj. da uživo vidimo može li se Zastavom M56 gađati i pogađati meta na 90 metara. Na 100 više ne mogu da pucam jer sam stavio drugu optiku i 91-92 m su mi maksimum čak i kad smanjim uvećanje na minimum, a sa klikovima na toj optici od 50$ ne smem da eksperimentišem. Eto, možemo tada da napravimo dve opklade. Čak mogu i tebe da pustim da pucaš i iz AT-a i iz Zastave, ako obećaš da se nećeš namerno truditi da promašuješ :lol: .
Nemam uopšte razloga da se sada pravdam, ali ponoviću još jednom, poslednji put - mene pucanje kroz sajdšot ne privlači, ne volim da mi sa optike visi neka skalamerija i to je to. Zbog Zexa sam na kraju ipak pristao, jer je on bio uporan i nije odustajao, a kad je već tako, sigurno je da neću biti toliko govedo da mi čovek pokloni tako lepu stvarčicu i da je ja ne koristim, tako da će svakako biti i klipova snimljenih delom i kroz SS. To što ti voliš klipove u kojima se samo puca je tvoja stvar. Ja najviše volim filmiće koje rade Mark&Sam, Piter Malan, onaj bradonja iz Precision Rifle Network, West Desert Shooter, Next Zipcode, Panhandle Precision i ostali, kod kojih ima i dosta klipova u kojima uopšte nema gađanja, tako da se trudim da moji klipovi liče na njihove. Filmove u kojima se samo puca ili samo lovi uopšte ne gledam. Ne znam šta bih ti više rekao. Budi mi pozdravljen i nadam se da ćemo imati prilike da i uživo razmenimo mišljenja i stavove o svemu ovome.

svaka ti je ko Njegoševa 😀 samo tako nastavi, dosta se moze nauciti iz tvojih klipova kao i od pojedinih kolega ovde koji su tu da pomognu (čemu ovaj forum i služi jel) pored razmene iskustava, opet kažem svaka čast!

Iako licno rado na youtubu gledam snimke gde strelci snimaju side shotom mislim da kolega Ledeni treba da zadrzi ovaj nacin snimanja kao do sada jer time su njegovi snimci jedinstveni i zanimljiviji. Ja verujem da je kolega ledeni napravio one odlicne grupe sa H&N slugovima jer pratim njegov rad duze vreme i video sam sta je sve probao od slugova i kako je postepeno napredovao. Uzgred vecina nas ovde je sa puskama nekog prosecnog cenovnog ranga ali bitno je uzivanje, Ja sam razumeo da je namera kolege Ledenog bila da sa ovim snimcima ohrabri druge strelce da probaju slug projektile iz svojih cevi tj da pokaze da i puske nizeg cenovnog ranga i manje snage imaju sanse sa slugovima. izvinjavam se upravi foruma na off topicu.

Ledeni said:
Zbog Zexa sam na kraju ipak pristao, jer je on bio uporan i nije odustajao, a kad je već tako, sigurno je da neću biti toliko govedo da mi čovek pokloni tako lepu stvarčicu i da je ja ne koristim, tako da će svakako biti i klipova snimljenih delom i kroz SS.

Poštovane kolege,
ne bi da komentarišem prethodna pisanja, vezao bi se za gospodina Ledenog i ovaj deo posta koji sam izdvojio.

Gospodine Ledeni, moja dobra namera da ti pokonim SS se provlači malo neukusno u komentarim, šta mi i malo smeta. Ja uvek stojim iza mojih reči i dela. Iskreno, moja želja je bila da imaš taj isti side shot, da napraviš neki dobar snimak, sa moje strane gledano, kada si već bio toliko uporan i potrošio mnogo novca i vremena pa reko neće ti škoditi da imaš i taj side shot. Kada sam u prvom pisanju naveo da sam voljan da ti poklonim SS izašlo je par komentara da su tvoji snimci odlični i bez njega, šta se ja u potpunosti slažem. Da sam znao da imaš tako odbojan stav za isti, nikada ti ne bi ni spomenuo, ali isto tako sam ti rekao preko dopisivanja na FB, da te ne uslovljavam po bilo kom osnovu marketinga tj. da me reklamiraš i slično. To je bila samo moja dobra volja i dobar gest prema tebi.

Ruku na srce bio si max korektan, da mi izadješ u susret za materijal i sl.., Ja sam rekao da nema potrebe, ja ako nešto hoću da poklonim onda i stojim iza toga.

Šta mi smeta, da budem precizniji, "jer je on bio uporan i nije odustajao" ja to tako nisam doživeo, evo sada te javno pozivam da napišeš treba li ti taj side shot ili ne, bez toga da sam ja uporan, da stravimo tačku na celu priču.

p.s. Nije mi se svideo zadnji viber!

Veliki pozdrav kolegi Ledenom i ostalim kolegama sa foruma.

Bio si uporan i nisi odustajao u nameri da mi pokloniš SS. Nisi pristao da ga kupim, čak ni da platim samo materijal, iako sam sve to više puta predlagao. Na to sam mislio. Žao mi je ako si pogrešno razumeo.

Što se tiče onoga za viber, stvarno ne znam na šta misliš.

SS ću prihvatiti, kao što smo se već dogovorili. Ne bih ti poslao one mere da je drugačije. I naravno da ću ga koristiti, kao što sam već napisao. Ne znam da li ću stalno pucati sa njim, ali svakako ću ga koristiti.

Da li je još nešto ostalo nerazjašnjeno?

Stigla nova tura H&N slagova, pa sam opalio nekoliko grupa na 50 metara. Iako je bilo vetra, napravio sam najbolju grupu iz ove puške ikada (čak ni sa dijabolama nikada nisam imao takvu) i teško da ću je ikada nadmašiti. Pet slagova od 23 grejna u tačno 10 mm! Bilo je još nekoliko sjajnih grupica, ali i nekoliko znatno širih, od 25 do čak 30-ak milimetara. Izgleda da grupe počinju da se otvaraju kada se primaknem kraju korisnih hitaca i budem, blizu pritska regulatora ili malko siđem ispod njega. Slikao sam najbolje i najlošije, a bilo je i još 2-3 prečnika 20-ak milimetara. Na žalost, ja sa ovom puškom imam samo 15 korisnih, a primetio sam da su grupe najbolje od prvog do 12. ili 13-og. Kolege su mi predložile da jedno gađanje kompletno "hroniram" i zapisujem brzinu svakog slaga, pa ću prvom prilikom to i da odradim. Kako god, od ovoga ja zaista ne mogu da očekujem više.

Mali savet: Imajte na umu da je svaka kutija ovih slagova priča za sebe. Ako ste recimo sa 25 grejna imali najuže grupe i upucali u tačku, to ne znači da iz neke druge serije, nabavljene kasnije, grupe neće biti još uže ili šire, a POI će se skoro sigurno promeniti. Čak i ako kupite dve kutije iste težine od iste serije, opet može biti razlika u grupisanju od kutije do kutije.

Još nešto. Ne otpisujte određenu težinu olako! Ja sam recimo posle dve grupe (obe oko 3 cm) otpisao 23 grejna i nisam ih naručio u sledećoj turi, a kada sam rešio da potrošim preostale slagove video sam da su grupe sve uže i uže. Ispostavilo se da je ovo ultra-precizna laboracija sa kojom sam napravio i svoju najbolju grupu ikada na 50 metara. Najbolje je naručiti probno pakovanje, u kojem imate po 25-30 slagova u svih pet težina i zatim pucati u istim uslovima (istog dana) po najmanje 4-5 grupa iste težine i onda doneti odluku da li ćete nabavljati veće pakovanje.

Attachments

• target_image (3).jpg
    target_image (3).jpg
    118.7 KB · Views: 668
  • target_image (4).jpg
    target_image (4).jpg
    120.8 KB · Views: 668
  • target_image.jpg
    target_image.jpg
    119.3 KB · Views: 668
  • target_image (2).jpg
    target_image (2).jpg
    130.1 KB · Views: 668
  • target_image (1).jpg
    target_image (1).jpg
    128.3 KB · Views: 668
Opa , svaka cast Ledeni , nadam se makar priblizno tvojim grupama , i meni stigose slagovi zahvaljujuci tebi ( gomila za testiranje ) a onda i koegi Fritzu za realizaciju nabavke , cim uvatim vremena probacu .

Eksperimentisao sam, ali još nemam dovoljno materijala da donesem ozbiljnije zaključke, pa neću o tome konkretno. Ali, svakako treba prati H&N HP slagove! Za razliku od FX Hybrida, koji su sjajni i glatki kao da ih je neko polirao pre pakovanja, ovi stižu prljavi, musavi, flekavi... U nekim kutijama su suvi, u nekim su umazani u retko ulje koje podseća na neku vodicu itd. Kada se operu, izgledaju sasvim drugačije i to ima uticaja na preciznost, ali o tom - potom. Ima na YT mnogo klipova o tome kako se peru dijabole i slagovi. U najkraćem, stave se u posudu sa toplom vodom i razmućenom tećnošću za pranje sudova, lepo se operu (obratite pažnju na veliku količinu olovnih opiljaka-listića koji otpadaju sa H&N slagova), isperu se u cediljki, rašire po krpi i kada se sasvim osuše vrate se u kutiju.

Attachments

• PC160010.JPG
    PC160010.JPG
    423 KB · Views: 639
  • PC160008.JPG
    PC160008.JPG
    323.5 KB · Views: 639
  • PC160005.JPG
    PC160005.JPG
    470.9 KB · Views: 639

Users who are viewing this thread

Back