Ovo je fenomenalan topic, bar za nas koji tek ulazimo u svet pucanja iz VP. Mislim da svako treba da pogleda ovaj video prilog, ja licno sam ga odgledao bar 3-4 puta vrlo pazljivo i svaki put posebno usmerim paznju na distance na kojima se gadja razlicitim jacinama puski i velicinama grupa koje se mogu ocekivati. Meni te informacije jako puno koriste da formiram kriterijume uspesnosti svog gadjanja, i da shodno tome pratim sebe u smislu da li napredujem u tehnici ili stagniram. Medjutim. postoji jedan stvar koja mi nije do kraja. jasna. Ako neko jos cita ovaj topic, molio bih da mi razjasni sledece; da li u uslovima gadjanja u spoljasnjoj sredini, gde moramo da racunamo na uticaj vetra na distanci koja je ne manja od npr 20-25 metara, treba pucati uvek sa laksom dijabolom iz slabije springerice, (npr do 10-15J)? Zasto to pitam? Ja razmisljam na ovakav nacin

ucanjem iz slabije springerice, uticaj vetra, zbog vece brzine kretanja lakse dijabole traje krace na njenoj putanji ka meti, Istovremeno, ona se zbog manje tezine slabije odupire tim uticajima. U istom smislu, pucanjem iz te iste slabije springerice teze dijabole, dolazi do toga da uticaj vetra na tezu dijabolu, traje duze, jer je njena brzina manja i putanja do mete je drugacija. Dakle namece se pitanje: da li se veca brzina lakse dijabole bolje nosi sa vetrom od same tezine teze djabole manje brzine. Da li je to tako u praksi, ili vladaju neki drugi zakoni balistike, kada su dijabole u pitanju?
Unapred se zahvaljujem na odgovoru, ako ga bude bilo.
Veliki pozdrav