Spisak kategorizovanog vazdušnog oružja

Naravno i mislio sam da oružar mora da potvrdi. Interesovalo me samo da li se od C kategorije može napraviti D a da sve bude po zakonu.

Ovo se i kod mene pokazalo kao problem.

Prodavac oružja mi je izdao potvrdu da pušku ne treba žigosati, dok se informacije o kategorizaciji javno objavljuju na sajtu Agencije za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja, naprava i municije

Jesu dali neke svoje teničke podatke koje su skinuli sa interneta, ali puška iako se reklamira da je 190 m/s je u stvari na ispitivanju bila 260 m/s i tu je problem.

Naravno da je za policiju (i za sud) relevantno šta je zvanično telo za ispitivanje utvrdilo.

Tako da sam ja moju Cometa 300 pušku koja bi trebalo da je D kategorija, lepo prijavio u policiju danas.

kolega molim vas da se prvo predstavite u odgovarajucoj temi i procitate pravila foruma
Hvala

Ostao sam dužan priču o mojoj poseti i kategorizaciji u Agenciji za žigosanje... i kako se već zove u Kragujevcu.
U pitanju su Slavia 631 LUX mod 77 (što će se kasnije pokazati kao vrlo važan podatak 😁 😁 😁 ) i najobičnija Zastava.

Prvo su po svaku cenu hteli da saznaju ko me poslao da radim kategorizaciju, zašto hoću da radim, pa ko mi je rekao da treba, ko mi je iz policije rekao da treba.... Nisam znao da li im se ne radi ili me za.....

Onda su me ubeđivali da za Zastavu ne treba da radim jer je na njihovom sajtu D kategorija i da je to dovoljno što tu piše i da niko iz policije neće zbog toga da oduzme pušku jer oni sve njih znaju. I da neće da mi uzimaju pare jer nema potrebe...

Onda je na red došla Slavija za koju su tvrdili da je C kategorija jer tako piše na njihovom sajtu, naravno bila je D u praksi. Prećutali su prvo kako je C kada je ta puška uvek bila D? Završi se i to ali gospođa ne može da ćuti pa meni pukne film i pitam kako su 631 koja je uvek bila D kategorija i kada je napravljena nisu ni postojale puške C kategorije kod njih proglašena za C kategoriju, kako su Cometu 220 proglasili za C kategoriju a ona se prodaje kao D i još slučajeva sa njihovog sajta...
Pa sam slušao tiradu kako ja to mislim da oni mogu da napišu lažne podatke ako su izmerili prave (nisma ni kazao da su oni slagali ili da su krivi, samo pitam jer mi nije jasno)... za Cometu treba da pitam tržišnu inspekciju... i opet pitam za 631 i dobijem genijalan odgovor: "na sajtu je Slavia 631 a Vaša je 631 Lux mod 77" 😂😂😂😂. Tu rešim da dignem ruke, zahvalim se i odem 😁.

Sad se nešto mislim, možda jednog lepog dana ova moja Lux m77 osvane na njihovom sajtu kao D kategorija. Ipak je to drugi model 😁.
Inače nezvanično, pošto na papiru ne piše ništa o samoj brzini, izmerili je nešto preko 130 m/s :oops:. Bolje da ne mislim ništa.

Za Zastavu ne 😁 .
I tada sam žurio, proveo tamo skoro sat vremena sa sve čekanjem pa nisam hteo da se natežem sa njima. Posle nikako da ugrabim vremena ali ću otići sigurno da uradim i nju.

Da probam da objasnim.

Prvo su po svaku cenu hteli da saznaju ko me poslao da radim kategorizaciju, zašto hoću da radim, pa ko mi je rekao da treba, ko mi je iz policije rekao da treba.... Nisam znao da li im se ne radi ili me za.....

Svako mora posedovati potvrdu o kategoriji oružja koje poseduje (ako je u pitanju D kategorija). Tako je kod nas, tako je u evropi, sa kojom (je neko rekao da) moramo usaglasiti zakone. Naknadno utvrđivanje kategorije (veštačenje oružja) može se tražiti u slučaju da se sa oružjem desi neka neregularnost. Apsolutno je nebitno šta piše na internetu, bitno je šta će napisati onaj ko veštači oružje.

Onda su me ubeđivali da za Zastavu ne treba da radim jer je na njihovom sajtu D kategorija i da je to dovoljno što tu piše i da niko iz policije neće zbog toga da oduzme pušku jer oni sve njih znaju. I da neće da mi uzimaju pare jer nema potrebe...

Ne znaju ljudi ni zakon ni praksu.

Onda je na red došla Slavija za koju su tvrdili da je C kategorija jer tako piše na njihovom sajtu, naravno bila je D u praksi. Prećutali su prvo kako je C kada je ta puška uvek bila D? Završi se i to ali gospođa ne može da ćuti pa meni pukne film i pitam kako su 631 koja je uvek bila D kategorija i kada je napravljena nisu ni postojale puške C kategorije kod njih proglašena za C kategoriju, kako su Cometu 220 proglasili za C kategoriju a ona se prodaje kao D i još slučajeva sa njihovog sajta...

Neki model ne može da ima kategoriju. Kategoriju imaju konkretni primerci. Ista model može da bude C i D, zavisi od energije na ustima cevi konkretnog primerka a ne od nečega što je neko nekad napisao na internetu.

Sad se nešto mislim, možda jednog lepog dana ova moja Lux m77 osvane na njihovom sajtu kao D kategorija. Ipak je to drugi model 😁.
Inače nezvanično, pošto na papiru ne piše ništa o samoj brzini, izmerili je nešto preko 130 m/s :oops:. Bolje da ne mislim ništa.

Uradiš kategorizaciju, staviš papir u fasciklu i baš te briga šta piše na internetu, ti imaš važeći dokument po zakonu. Ukoliko ti nekada neko uzme oružje i pošalje na veštačenje, nebitno je šta ti piše na papiru, ponovo će se proveravati. Proveravanje se ne vrši na internetu već se meri energija na ustima cevi.

Neki model ne može da ima kategoriju. Kategoriju imaju konkretni primerci. Ista model može da bude C i D, zavisi od energije na ustima cevi konkretnog primerka a ne od nečega što je neko nekad napisao na internetu.
Praktično si potpuno u pravu.
Ali ako proizvođač (mislim na ozbiljne) godinama proizvodi isti model u D kategoriji, logično je da oni tu novu fabričku pušku izmere i klasifikuju kao D pa i objave na njihovom zvaničnom sajtu. A ne da mere i zvanično objave ko zna čiju i kako i koliko modifikovanu pušku kao zvaničan podatak za taj model. I što je najgore, svi mi ovde znamo da to nije tačno.

Policija taj njihov spisak koristi za vazdušno oružje koje je ranije imalo oružni list a ti doneseš da ga izbrišeš iz evidencije jer je D kategorija. Ukoliko neko oružje nije na spisku onda mora da se radi kategorizacija pa tek onda brisanje ako je D kategorija ili prijava ako je C. Ako je na sajtu C kategorija a znaš da je praktično D kao 631 npr. opet moraš da radiš kategorizaciju na D da bi je obrisali iz evidencije.

Da li za iznošenje C ili D kategorije iz zemlje treba kategorizacija?

To što neki proizvođač uradi ili ne uradi, ne sprečava prodavca ili kupca da preradi.
Policija ne koristi nikakav spisak već šalje vlasnika vazdušnog oružja sa starom dozvolom kod oružara po potvrdu o kategoriji na osnovu koje to oružje menja kategoriju.

Za ovo zadnje pitanje sve mislim da je provokacija, uopšte mi nije jasno kako misliš da prođeš običnu policijsku kontrolu bez isprava o oružju, granicu da ne pominjemo.

p.s. za C kategoriju ne treba potvrda o kategoriji pošto već imamo potvrdu o C kategoriji t.j prijavu držanja oružja c kategorije.

Policija ne šalje vlasnika po kategorijaciju ako je puška D kategorije na sajtu agencije.

Ako neko nešto pita a ne zna jer nikada to nije radio, verovatno i neće a mnogima ovde je provokacija onda ne znam šta da mislim. Najbolje da više ništa ne pitam i ne pišem.

Policija ne šalje vlasnika po kategorijaciju ako je puška D kategorije na sajtu agencije.

Trebao si da napišeš "u mojoj policijskoj stanici". Od kada traje pregistracija uradio sam stotine potvrda za zastavu, slaviju, telly i ostale stare vp (od Subotice do Leskovca). Uprava za upravne poslove MUP Srbije traži od mene da u bazu upišem reg.br. oružja (iz dozvole B kategorije) kada pišem kategorizaciju.

Svaku vazdušnu pušku D kategorije je moguće prepraviti da bude C kategorija. Svi proizvođači prave iste modele u svim kategorijama (pomenute slavije, komete, norkonije, snowpeak, cz200, steyr challenge, walther lg300, 400, 500 i da ne nabrajam dalje).

Na sajtu koji pominješ (proofhouse) nalazi se oružje za koje je uvoznik platio homologaciju.

Ako neko nešto pita a ne zna jer nikada to nije radio, verovatno i neće a mnogima ovde je provokacija onda ne znam šta da mislim. Najbolje da više ništa ne pitam i ne pišem.

Naravno mislim da se neko šegači samnom kada pita da li mu je potrebna potvrda o kategoriji za oružje C ili D kategorije kada sa istim prelazi granicu (da ne pominjem da smo o tome već više puta pisali). Potvrda je neophodna da bi se u policiji dobila dozvola za prenos oružja preko granice. Na granici je neophodna isprava (dozvola (B), prijava (C) ili potvrda (D)) i dozvola za prenos oružja preko granice.
Za C kategoriju treba potvrda o kategoriji samo prilikom kupovine i prijavljivanja oružja i to samo ako uvoznik nije platio homologaciju. Ili u slučaju da je puška samostalno uvezena. Potvrda (kada je u pitanju C) ostaje u policiji prilikom registrovanja. Za D kategoriju je potrebna potvrda o kategoriji kada se oružje preregistruje, ta ista potvrda ostaje vlasniku kao zvanična isprava. Policija prilikom kontrole ne gugla po internertu već traži zvanični papir sa pečatom. Bez obzira na papire, u slučaju da je policiji nešto sumnjivo ili da se desi neki prekršaj/krivično delo, policija će privremeno oduzeti pušku i poslati je kod oružara na veštačenje (da se utvrdi da li je prepravljana i da li joj je menjana kategorija).

Users who are viewing this thread

Back