Steyr EVO 10

sash said:
Da li je to na 300 meetaraa ?
Za vece daljine bi trebalo staviti preklopni kundak i promeniti regulator. Jeste malo investicija u pocetku, ali se isplati na duze staze...

Polimerski bi tu bolje legao nego taj laminat… Necu vise da zezam u ovako lepoj temi, nastavi Joco sa dobrim metama…

Malo brzinskog pucanja i uživanja.
Rezultati su šareni i u najvećoj meri zavise od umora i bola u ruci i leđima. Ipak, moram biti zadovoljan, s obzirom na moje skromne streljačke i fizičke mogućnosti, ali i prilično neiskustvo u pucanju iz pištolja. Cinici bi rekli "kao sačmarom", ali realno, dok sam u crnom krugu, zadovoljan sam.
Ono što je nedvosmisleno - pucanje iz pištolja je (bar meni), znatno teže od pucanja iz puške. Ruka u kojoj stoji pištolj nema nikakav oslonac. Naprotiv, stoji slobodno u vazduhu, pa kondicija i smirenost imaju veliku ulogu. Svaka meta koju sam gađao nakon duže od 6-7 sekundi sa ispruženom rukom, bila je loša. Optimum je bio (kod mene) oko 4-5 sekundi nišanjenja maksimum. Da li je to pravilno ne znam, postoje različita mišljenja, ali za sada mi tako odgovara.
U svakom slučaju, idemo dalje...

steyr-meta1.jpg
steyr-meta2.jpg

Ja sam probao sa Goxijevim da izvedem to što si ti uspeo i nisam ni do ivice crnog stigao. Dakle, stvarno je zahtevno i teže od puške. Ako te baš zanima u detalje, pištolj se nalazi na kraju poluge koju predstavlja ruka i po svom položaju nameće ogroman teret mišićima ramena i nadlakta, bez obzira na relativno malu težinu samog pištolja. Kod nas matorijih, to brzo napravi akutni zamor i...ode ruka dole. I potpno si u pravu, koliko god možeš, skrati vreme nišanjenja, odložićeš akutni zamor na neko vreme. Dakle to što si u crnom, to je fenomenalno, s obzirom da treniraš kad se setiš, a to ipak mora stalno...bravo bata Joco...

Da budem krajnje iskren i ja se ponekad iznenadim kada privučem metu. Pretpostavljam da je u pitanju nesigurnost u sebe i još uvek nedovoljna anticipacija i predikcija gde će dijabola otići.
I još nešto, opet krajnje iskreno: imao sam i lošije mete od ovih, sa priličnim "bežanjima" van crnog kruga, ali to je neminovno i ne sekira me previše. Za sada uživam u pucanju. Meni dovoljno.

Danas još jedno pucanje. Definitivno, kako vreme prolazi, tako bolovi u ruci i leđima uzimaju svoj danak, koji se ogleda u sve lošijoj preciznosti.

Na početku pucanja, to izgleda ovako, a bio je i jedan 10.9:

Screenshot_20230301-193103_TargetScan.jpg

Nakon malo vremena i zagrevanja i dalje nije tako loše:

Screenshot_20230301-203544_TargetScan.jpg

A kada me je umor konačno savladao posle oko sat i po pucanja, onda to izgleda ovako:

Screenshot_20230301-204117_TargetScan.jpg

Mene kod jednoručnog boli jedino lakat. Kod dvoručnog posle dužeg gađanja "osećam" leđa.

Posle kraće pauze, danas malo gađanja i naučena jako važna lekcija, koja se odnosi na položaj jagodice kažiprsta na obaraču.

20230315_195344.jpg

Kao što se vidi na slici iznad, grupa kao grupa je dosta solidna, ali pomerena u levo. Znao sam da nije do nišana, jer je pištolj dobro upucan. Shvatim da bi trebalo promeniti položaj jagodice kažiprsta.

20230315_195353.jpg

Promenim položaj i grupa je i dalje konzistenta, ali već manje pomerena levo.

20230315_195331.jpg

Još malo korigujem položaj (trudio sam se da uvek sredinom jagodice pritiskam obarač) i rezultati su vidljivi. Grupa je ok i blizu centra. Jasno je da moram još sasvim malo korigovati na desno, ali to će ostati za sledeći put, jer sam već bio prilično umoran.
Sve u svemu, zadovoljan sam, jer su grupe uske i konzistentne, a položaj jagodice će doći vežbom.

Pištolj Steyr Evo 10, dijabole JSB Match Middle Weight, 4,49 cal, 8,02gr

viber_slika_2023-03-15_20-04-23-503.jpg

Do sledećeg izveštaja - zdra'o!

Danas malo pucanja. Grupe ništa bolje nego inače, ali dobro, bitno da nisu gore. :D

Screenshot_20230329-190141_TargetScan.jpg

Pobegne i meni neka, ali sve je stvar koncentracije. Jednostavno, kada čovek hoće iole dobre rezultate, mora se isključiti od okoline, koncentrisati isključivo na gađanje i onda bude ok. Od kada sam nabavio antifone, shvatio sam koliko znače. Takođe je jako bitna i obuća, da drži telo mirnim, pa mala fizička priprema pre gađanja (blago istezanje) itd.... Tek kada se sve sve kocke slože, mogu se očekivati neki rezultati.

Malo smo se ponovili. U ranac taman stane kofer sa pištoljem i još štošta od opreme. Ranac na leđa i idem gde hoću. Omnia mea mecum porto. :)

steyr-ranac.jpg

Users who are viewing this thread

Back