Steyr EVO 10

...i posle nekog vremena pretrage po stranim forumima, i razgovora sa jednim od najvecih prodavaca/servisera Steyr-a u Nemackoj, nasao sam odgovore.

Dilema kompakt ili regularna velicina pistolja je odigledno ekvivalent dilemi " sta je bolje 4.5 ili 5.5 mm" - odgovor je toliko subjektivan, da ga pravog odgovora zapravo i nema.

Navodno je kompakt prilagodjeniji pucacima slabije gradje ili pucacima sa povredama (npr ramena ili ruke), zbog poboljsane tezine, ali manje prasta "podrhtavanje ruke" prilikom nisanjenja, bar tako kazu.
Generalno nema greske ni sa jednim od ova dva modela.

Stoga resih da se pocastim sa Steyr evo10 e, opcijom sa elektricnim okidacem.

Nazalost, prodavac koji mi je menjao grip sa M na L je zaboravio da stavi i podlosku,koja ide kod montaze drske. Kao rezultat pistolj je dosao sa drskom koja sa vrlo blago klima (sto sam tek primetio u streljani), ali dovoljno da ne mogu da propisno isprobam pistolj i nastelujem nisan.

Resicemo i to za par dan, podloska mi stize postom.

Sada je ostao laksi deo (da naucim propisno da pucam :) ). Ovaj pistolj svakako odaje utisak da moze da pogodi ono sto treba, u to nema dileme.
7d371b5d7b6511f589a9bd3a98614621.jpg
535889421983aa503830d6a8e9ab1b8e.jpg

Opa... čestitam na izboru! Želim ti da ispucaš tone dijabole iz njega! Pištolj je vrh, tu nemaš brige. Vidimo se u streljani... :)

...i posle nekog vremena pretrage po stranim forumima, i razgovora sa jednim od najvecih prodavaca/servisera Steyr-a u Nemackoj, nasao sam odgovore.

Dilema kompakt ili regularna velicina pistolja je odigledno ekvivalent dilemi " sta je bolje 4.5 ili 5.5 mm" - odgovor je toliko subjektivan, da ga pravog odgovora zapravo i nema.

Navodno je kompakt prilagodjeniji pucacima slabije gradje ili pucacima sa povredama (npr ramena ili ruke), zbog poboljsane tezine, ali manje prasta "podrhtavanje ruke" prilikom nisanjenja, bar tako kazu.
Generalno nema greske ni sa jednim od ova dva modela.

Stoga resih da se pocastim sa Steyr evo10 e, opcijom sa elektricnim okidacem.

Nazalost, prodavac koji mi je menjao grip sa M na L je zaboravio da stavi i podlosku,koja ide kod montaze drske. Kao rezultat pistolj je dosao sa drskom koja sa vrlo blago klima (sto sam tek primetio u streljani), ali dovoljno da ne mogu da propisno isprobam pistolj i nastelujem nisan.

Resicemo i to za par dan, podloska mi stize postom.

Sada je ostao laksi deo (da naucim propisno da pucam :) ). Ovaj pistolj svakako odaje utisak da moze da pogodi ono sto treba, u to nema dileme.
7d371b5d7b6511f589a9bd3a98614621.jpg
535889421983aa503830d6a8e9ab1b8e.jpg
Svaka čast, puno sreće i da ispucaš sa njim tone što kaže gos'n Joca.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Steyr EVO 10 vs Morini CM200EI

Dva različita puta do iste desetke

Disklejmer

Ovo nije test u laboratorijskim uslovima, niti pokušaj da se proglasi apsolutni pobednik. U pitanju su moji prvi utisci nakon druženja sa dva vrhunska 10-metarska pištolja. Ako neko od vas već godinama puca jedan od ova dva modela, vrlo je moguće da će imati drugačije iskustvo. I to je sasvim normalno.

Postoji ona stara priča da posle određene cene više ne kupujete bolji pištolj, već drugačiju filozofiju.

Mislim da ova dva modela to savršeno dokazuju.
Na papiru, oba su vrhunski ISSF pištolji. Oba prave rupe u rupi. Oba imaju toliko mogućnosti podešavanja da će pre nestati strpljenja nego šrafova koje možete pomerati.

Ali čim ih uzmete u ruku, shvatite da su inženjeri u Steyru i Moriniju rešavali isti problem na potpuno različite načine.

Prvi utisak

Morini odmah ostavlja utisak elegantnijeg i lakšeg pištolja. Karbonska cevna obloga, karbon na rukohvatu i vrlo “čist” dizajn daju mu skoro futuristički izgled.

Steyr deluje ozbiljnije. Masivnije. Kao alat koji je napravljen da svakog dana odradi hiljade hitaca bez ikakve drame.
Ni jedan ni drugi nisu lepši ili ružniji.
Samo imaju potpuno različit karakter.

Elektronika protiv mehanike

Ovo je, po mom mišljenju, najveća razlika između ova dva pištolja.
Morini koristi elektronski okidač.
Kod klasičnog mehaničkog okidača, kao što je Steyrov, prilikom povlačenja obarača oslobađa se sistem poluga i opruga koji otpušta udarač, odnosno ventil.
Kod Morinija toga praktično nema.

Povlačenjem obarača aktivira se mikroprekidač koji šalje signal elektronici, a mali elektromagnet gotovo trenutno oslobađa ventil. Manje pokretnih delova znači i manje mehaničkog kašnjenja između trenutka kada odlučite da opalite i trenutka kada dijabola zaista krene niz cev.

Da li je razlika ogromna?

Na papiru nije.
U prstu… jeste.

Morinijev okidač deluje toliko čist da u jednom trenutku imate osećaj da dijabola sama odluči kada će izaći iz cevi.
Posle nekoliko serija potpuno mi je bilo jasno zašto toliko vrhunskih strelaca i danas ne želi da se odrekne Morinijevog elektronskog okidanja.

A onda Steyr kaže...“…dobro, ali pogledaj šta se dešava posle opaljenja.”

E tu na scenu stupa apsorber.
Kod EVO 10 podizanje pištolja je primetno manje nego kod Morinija.
Nije razlika koja će nekoga preko noći pretvoriti u olimpijskog šampiona, ali jeste nešto što osećate kroz nišan.
Posebno kada krenu duže serije.

Morini bi, po mom mišljenju, dobio još malo na mirnoći kada bih mu montirao fabrički prednji teg koji dolazi u kutiji, pa ostavljam i malu rezervu dok ne probam tu kombinaciju.

Ergonomija

Ovde je sve vrlo subjektivno.
Steyr mi jednostavno prirodnije legne u ruku.
Ne mogu još da tvrdim da je objektivno bolji.
Morini koji trenutno koristim ima S rukohvat, dok bih ja po fabričkim preporukama trebalo da pucam sa M veličinom.
Vrlo je moguće da bi se taj utisak potpuno promenio sa odgovarajućom drškom.

Natezanje

Zanimljivo je koliko se razlikuju.
Kod Steyra jasno osećate kako mehanizam zapinje i priprema se za sledeći hitac.
Kod Morinija je ceo pokret toliko gladak da skoro imate utisak da ste samo pomerili ručicu, a pištolj je već spreman.
Nema onog izraženog osećaja mehaničkog “zatezanja” kao kod Steyra.

Brzina

Moj Steyr radi na oko 160 i nešto m/s.
Morini je oko 155 m/s.
Na meti?
Iskreno…
Nikakvu praktičnu razliku nisam uspeo da primetim.
Oba pištolja prave fantastične grupe, a najveći izvor greške i dalje ostaje onaj deo iza rukohvata.

Odnosno ja.

Zaključak

Moram priznati da sam očekivao mnogo veće razlike.
Na kraju sam dobio potpuno drugačiji utisak.
Ovo nije borba u kojoj jedan pištolj pobeđuje drugi.

Više je kao poređenje dva vrhunska sata.
Jedan koristi savršeno podešen mehanički mehanizam.
Drugi kvarc.
Oba pokazuju isto vreme.

Morini me je potpuno kupio svojim elektronskim okidanjem. To je zaista iskustvo koje treba probati.
Steyr me je, sa druge strane, podsetio zašto je već godinama jedan od najzastupljenijih pištolja na svetskim takmičenjima. Apsorber radi odličan posao, pištolj je neverovatno miran pri opaljenju i jednostavno uliva poverenje.

Da li bih mogao da se naviknem na Morini i pređem na njega?

Verovatno.
Da li bih bio srećan da do kraja života pucam samo Steyrom?
Apsolutno.

I mislim da je upravo to najveći kompliment koji mogu da dam obojici.

Attachments

• IMG_6900.jpeg
    IMG_6900.jpeg
    364.1 KB · Views: 32
  • IMG_6901.jpeg
    IMG_6901.jpeg
    370.3 KB · Views: 32

Users who are viewing this thread

Back