Strelci bez ambicija

wooyadeen

Administrator
Staff member
Zadnjih dana baš imam navalu ljudi koji su tek kupili pušku. Pucaju prvi put sa prvom puškom (obično nižeg cenovnog ranga) i pogađaju svaki put mete na 150 do 300m. Niko od njih nije ni kupio pušku da puca ispod 100m (to je uostalom za žene i slabiće).

Mogu vam samo napisati da se osećam postiđeno. Ja svaki put malu kutiju dijabola mogu sigurno pogoditi do 50m sa skupom biranom opremom. Znam da je sve u ponavljanju i treningu ali pitanje je da li mi koji pogađamo pouzdano metu do 50m i ovi profesionalci na takmičenjima koji pucaju precizno i do 70-90m uopšte treba da pucamo. Nepobitna činjenica je da posle višegodišnjeg pucanja mi pucamo slabije od nekoga ko je tek uzeo pušku u ruke.

Gledano opet sa druge strane, javlja se pitanje zašto golobradi momak koji tek kupi pušku pogađa mete do 200m uopšte troši vreme hvaleći se peške po balkanu ili po cukerbergovom virenju u tuđe živote? To je ipak rezultat bolji od najboljeg rezultata sa VP ikada. Zašto neko ko priča za sebe da je bolji od najboljih strelaca na svetu, troši vreme hvaleći se po društvenim mrežama? Zar nije praktičnije otići na takmičenje i razvaliti one nabeđene profesionalce koji se takmiče na 70 i 90m?

Bilo kako bilo, činjenica je da se kod nas puca do 300m a ne kao one žene na ebr do 90.... samo me zanima kakva je to ujdurma da ne daju našim (evidentno najboljim) strelcima da se takmiče... ili je to manjak ambicije ili neće da pokažu drugima kako se to radi...

Sve u svemu kao onaj žabac što peva al kad ga niko ne gleda

Jel to neko pokrenuo Vazdušnu dalekometnu ligu, to je još malo kao solidnim takmičarskim karabinom, sa jako skupom optikom.

Na tim mrežama svašta se može da upeca :) pa se tako upecaju i razni somovi koji misle da je 30m isto što i 300mm. Koji su uzeli vazdušnu pušku da otvaraju rupe za nitne na vratima od kola i sl. kao i oni koji namerno se hvališu neistinama zarad neke lažne popularnosti zarad sticanja lajkova i simpatija i provociranja drugih koji žustro ulaze u rasprave. Na jednoj fotografskoj grupi smo imali jednog takvog pa ga iskulirali. Taj se hvali da je najbolji fotograf na svetu i da ima najskuplju opremu da on treska od zemlju objektive od 10 000€ i sl. Naravno bacao je samo lažne kineske oplate u vidu tih objektiva i kamera. Takvih će biti sve više jer kod nas je masa ljudi površna i neprosvećena. Tako i na tim različitim grupama i sličnim mestima za pecanje raznih sitnih riba, takozvanim društvenim mrežama :)

vojo vojo vojo
časti mi moje ljubomoran si :D :D :D :D :D :D :D

šalu na stranu jedini veći lažovi od ribolovaca su ovi naši vazdušari a ima ih koji su i ribolovci i vazdušari u isto vrijeme :D :D

Zveki, Zveki... Joca makar lovac nije bio, a ja i to. Em bivši lovac, em ribolovac, em vazdušar :lol: :lol: :lol:

Nego Vujo, de me poveži sa tim longrejdžerima da razmenimo iskustva. Može li negde da se vidi neka grupa na 200-300 metara? ;)

Svi mi pricamo o svojim rezultatim a na umu imamo ono sto smo jabolje ikada izveli. Ja kad pricam da pogadjam 10x 10/25 puta mi je najbolji rezultat u zivotu. Ne pricam kad mi se dogodilo da ne pogodim nista. Niko ne prica o svom proseku.
Ali u svakom slucaju ljudi osecaju potrebu da dobiju potvrdu od svojih istomisljenika, drustva pa makar i slagali. A na nama je da se ne obaziremo na to i da probamo nekako d aim pomognemo, ako je to ikako moguce.
Pravda za oprugu
dole gasni klip

Jako zanimljiva tema, to šta je Voja napisao je sasvim na mestu. E sada svako od nas to gleda iz svoga ugla, ja lično nisam neki strelac, ali mi je drago kada vidim da neko ima ruku za gadjanje i ima dobre rezultate.

Konkretno za mene su strelci, oni strelci koji gadjaju iz stojećeg stava, bez bilo kakvog pomagala (naslona i sl.) na 10, 15, 20m nebitno da li je to pištolj ili puška. Ja tim ljudima skidam kapu.

Ovo šta mi radimo, sa džakova, stega, itd, to za mene nije nikakav strelac.

Ja i dalje tvrdim da mnogo ljudi, potpuno pogrešno, pokušava da u mnogim segmentima poistoveti vazdušno streljaštvo sa vatrenim, kao i vazdušne puške sa onim "pravim". Po meni, to je totalno pogrešno. To su dva sveta i ne bi ih trebalo brkati. Pucanje treba prilagoditi vrsti oružja, a u našem slučaju vazdušnom.

Kao i obično Joca je u pravu, ali ima i jedan izuzetak. Kada je reč o LR i ELR gađanju, tu su stvari toliko slične sa LR i ELR gađanjem vatrenim oružjem da važi većina pravila, naročito kada su u pitanju jače PCP puške i slagovi. Tu sad može da se povuče paralela između "pravog" LR i ELR streljaštva, kada se koriste "pravi" kalibri i puca na uobičajenim distancama od 400-500 m pa na dalje i upotrebe trening pušaka u kalibru .22 LR. Za one koji to ne prate, proizvode se čak i PRS puške u kalibru .22 LR koje izgledaju apsolutno isto kao i njihovi "pravi" pandani, iste su dužine, težine, čak su im i okviri isti, s tim što je u klasičan veliki "ugrađen" mali za malokalibarsku municiju. Svrha je da strelac trenira sa jeftinom municijom, koja je u svetu "više džabe nego za pare", ali tako da osim trzaja i pucanja sve bude isto kao kada bi pucao 6,5 Creedmor ili neki drugi kalibar. Naravno, sa 6,5 CRD gađa na 1.000 metara, a sa .22 LR na 300-400 m. Ljudi koji se svim tim stvarima bave ozbiljno i profesionaolno čak su izračunali da su .308 Win i .22 LR vrlo slični u tom smislu, jer se mnogo toga poklapa ako uzmemo .308 i 1.000 jardi i .22 LR i 300 jardi.

Mi nažalost ne možemo da se bavimo tim sportom, pa neki ljudi oduška nalaze u LR i ELR upotrebi PCP pušaka i zato sam ovoliko i odužio. Mnogo, zaista mnogo stvari koje sam naučio od ljudi koji se bave "pravim" LR gađanjem može apsolutno da se primeni na LR vazdušnim puškama. Naravno, da ponovim, ne mislim na springerice.

@Zveki ne diraj mi ribolovce 😄
Da si video sto sam smudja upecao, oci mu velicine pesnice zivota mi 😂

@Znam Zveki zato ti i kazem i to peca kapitalce...
Kada bi smo se svi ribolovci ovde skupili ne bi ti bilo dobro 😂

Postovani kolega Wooyadeen,od skora sam na forumu, i ja sam ostao zacudjen i u neverici sa rezultatima koje ljudi predstavljaju da postizu,i to bas kao sto si rekao opremom nizeg cenovnog ranga.U streljastvu sam od svoje seste godine,ispucao milione(mozda i milijarde)hitaca,unapredjivao sebe decenijama i isto se osetio postidjeno.Dolazim do zakljucka da sam ja jako ne talentovan(sto mozda i nije daleko od istine) ili drugi lazu.Tako da,mogu verovati samo sto svojim ocima vidim ili kao sto neke kolege rade snimke bez prekida i sa merenjem daljine.
Kolega Kircanin,veliku istinu si rekao.

Kolega Ledeni,pre svega ja vas smatram velikim promoterom ove nase opsesije.
Hvala na entuzijazmu,posvecenosti i iskrenosti koju dajete mladim ljudima(a i starijim).Licno krenuo putanjom LR,ali nazalost stigao samo do 22lr,karabin i 1000m su ostali snovi,razlog je (kao i za vecinu u Srbiji)novac.

Vladimir T said:
Tako da,mogu verovati samo sto svojim ocima vidim ili kao sto neke kolege rade snimke bez prekida i sa merenjem daljine.

To je jedino u šta ja vjerujem takodje....sve ostalo mačku o rep....

Dođi Zveki da se uveriš. Toliko sam te puta zvao... Ne brini, nećemo se kladiti. Možemo jedino u piće, eventualno ručak. :D

Ledeni said:
Dođi Zveki da se uveriš. Toliko sam te puta zvao... Ne brini, nećemo se kladiti. Možemo jedino u piće, eventualno ručak. :D
ledeni
ti mene druže potpuno pogrešno shvataš
ja svom kumu paniju kažem provuci to kroz range da se vidi daljina,provuci kroz kameru da se vidi težina dijabole...
mora postojati neki standard jer ni njegove neću da gledam bez potvrde daljinometrom
ti nešto pokušavaš sa tom opremom i to je za pohvalu, ja iskreno to rijetko gledam ali mislim da bi dodatnu ozbiljnost dao svojim klipovima da to što radiš i verifikuješ rangeom
moje mišljenje treba da ti je bitno taman toliko koliko ti je bitno jeli neka baba bez zuba prdnula u ritopeku ali kad voliš to da radiš snimaj dijabole kako ubacuješ ili slagove a ne sebe ,snimaj brzinu slaga ili dijabole, uvećaj metu na telefonu da se vidi kako pogađaš, uzmi daljinometar i pokaži daljinu i malo manje svoju bradicu snimaj :D :D :D

Users who are viewing this thread

Back