Strelišta za vazdušno oružje

Da, Zakon o oružju i municiji, član 26. kaže:

Zabranjeno je nošenje oružja na javnom mestu osim u slučajevima utvrđenim ovim ili drugim zakonom.
Lovačko oružje može se nositi za vreme lova, u skladu sa propisima o lovstvu.
Sportsko oružje može se nositi u otvorenim i zatvorenim prostorima namenjenim za streljačke sportove i obuku za rukovanje oružjem.
Punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokova.
Maloletna lica starija od 16 godina mogu nositi gasni sprej.

Mislim da je sve prilično jasno. Pisali smo već o tome na Forumu. U svakom slučaju, uvek, ali uvek, neophodno je držati se zakona, naravno za one koji žele da budu mirni i spokojno upražnjavaju ovaj naš sport.
Ovde nigde ne pise, niti se moze zakljuciti da je zabranjena upotreba vazdusnog oruzja u vlastitom dvoristu. Ovaj deo se odnosi na nosenje sportskog i lovackog oruzja, dvoriste nije javno mesto.
Zakon je tako uopsteno napisan, u mnogim stavkama kao da je namerno ostavljeno tako da se moze samo izvlaciti zakljucak sta se htelo reci. A to u smislu da kad hocu da si kriv ja tako protumacim. Tako smo ovde imali razlicita iskustva vezana za registraciju vazdusnog oruzja u zavisnosti od SUP-a do SUP-a.
A cim se vodi diskusija o tome sta pise u zakonu, to je vec znak da sam u pravu bar za to da je napisan nejasno.

Zakon kao zakon, predstavlja opšti akt, tako da se i formulacije u zakonima pišu - opšte.

U praksi, zakoni koje sprovodi MUP pored toga što daju velika ovlašćenja MUPu, namerno su pisani tako da ostavljaju širok prostor za tumačenja.

Ono čega treba biti svestan jeste to da ta širina nije ostavljena nama na slobodu već ministarstvu, a kada ljudi koji nisu pravnici tumače zakone na svoju ruku, to se, verujte mi, gotovo uvek završi loše.

Ono što je nama u interesu kao zajednici jeste da se zakon poštuje i da statistika bude na našoj strani, odnosno da se evidentira što manje prekršaja i krivičnih dela povezanih sa vazdušnim oružjem, kako bismo ostavili što manje prostora da se uvedu oštriji uslovi za posedovanje pre svega PCP oružja.

Apelujem da svi koriste strelišta za gađanje i da ne dovode ni sebe ni druge u opasnost.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Tako je, plus što ovu našu pasiju ne "pokriva" samo Zakon o oružju i municiji, već se mogu primeniti i odredbe nekih drugih zakona. Velika većina nas ovde nisu pravnici, tako da svako proizvoljno tumačenje najčešće ide nama samima na štetu, što niko ne želi.

Ovde nigde ne pise, niti se moze zakljuciti da je zabranjena upotreba vazdusnog oruzja u vlastitom dvoristu. Ovaj deo se odnosi na nosenje sportskog i lovackog oruzja, dvoriste nije javno mesto.
Ako je tvoje dvorište "otvoren i zatvoren prostori namenjen za streljačke sportove i obuku za rukovanje oružjem" onda nema nikakvih problema.

Драге колеге стрелци, морам и ја нешто да кажем, поред свих наведених ствари које сте навели, наравно негативних, а које господа која држе стрељане немају намеру да отклоне. Боже мој, они су умислили да су они битнији, а не људи који папрено плаћају и посећују те исте објекте. Али, морам и ја да изразим незадовољство тим истим објектима, еј бре, па они наплаћују цену сата 1000 динара. А шта раде за узврат, ништа, бар да ме малко почешу за ј.ја, него ни то. Зато, пре ћу да рескирам да ми неки пуб одузме оружје, наравно, не би он узео целу пушку, већ парчад која би остала са бетона, него да тим мамлазима да дајем толики новац. Извињавам се на малко грубим речима, али ето виша сила :).
Vlasnik streljane je obično lice odgovorno za bezbednost,i vašu i našu.Sa obzirom u tih 1000 din uskače i korišćenje njihovih meta,potrebnog osvetljenja i Siusa(znači nema šetaš),rekao bih da je cena opravdana.Po meni je najbitniji deo oko bezbednosti,jer oružje nije za svakog.

Pa, bas i nije najjasnije. Lokalno streliste je od moga stana udaljeno ~ 1 kilometar. Ja taj put prelazim peske, noseci torbu okacenu o rame. U torbi se nalazi v. puska. (bez projektila u lezistu, nerepetirana). Prisutan sam, dakle, sa oruzjem, na javnom mestu. Krsim li zakon?

Pa, bas i nije najjasnije. Lokalno streliste je od moga stana udaljeno ~ 1 kilometar. Ja taj put prelazim peske, noseci torbu okacenu o rame. U torbi se nalazi v. puska. (bez projektila u lezistu, nerepetirana). Prisutan sam, dakle, sa oruzjem, na javnom mestu. Krsim li zakon?
Ne

Naravno da ne. Podrazumeva se da se do streljane mora nekako stići.

"Prenošenje oružja

Član 33

Vlasnik oružja ili njegov predstavnik ako je vlasnik pravno lice ili preduzetnik može ga uz važeću izdatu ispravu o oružju prenositi, za sopstvene potrebe, spakovano u odgovarajuću ambalažu (kofer, kutija, futrola) koja onemogućava njegovu trenutnu upotrebu.

Vatreno, vazdušno i konvertibilno oružje prenosi se ispražnjeno od municije.

Pravno lice ili preduzetnik iz stava 1. ovog člana dužno je da, pre prenošenja oružja, svom predstavniku, na propisanom obrascu izda posebno ovlašćenje za prenošenje oružja."

Vlasnik streljane je obično lice odgovorno za bezbednost,i vašu i našu.Sa obzirom u tih 1000 din uskače i korišćenje njihovih meta,potrebnog osvetljenja i Siusa(znači nema šetaš),rekao bih da je cena opravdana.Po meni je najbitniji deo oko bezbednosti,jer oružje nije za svakog.
Svaka čast na pojašnjenju, ali, uvek ima ono ali, sobzirom da nemam drugog izbora, pošto živim u Beogradu, pre nekog određenog vremena poželeo sam da izobiđem sva strelišta. Taj moj hir me je koštao 50 evra, plus gorivo, i plus demotivisanost za dalje bavljenje ovim lepim hobijem. Moj kratki zaključak je, vlasnicima streljana vazdušno oružije nije ni sekundarno zanimljivo. Primarno gledaju da iznajmljuju svoje oružije, ili da prodaju municiju po paprenim cenama. Zato većina mojih drugara koji legalno poseduju pištolje, neki i preko 20 godina, nisu otišli u ta strelišta 2 puta. Municija (cena x3), sat 1000 din, pa eto čujem sad i ne bezbednost, kinezi i njima slični šetaju ko glineni golubovi, daleko im lepa kuća. A to da oružije nije za svakoga, upravu si, ali, ni streljane nisu da ih svaka šuša otvara. Zato jedva čekam strljanu kod Bariča, to će biti raj za ljubitelje vazdušnog oružija. Pozdrav

Back