Pozdrav narode. Ako može mala pomoć u vezi ovog pištolja. Prvo da kažem da nemam mnogo iskustva u vezi vazdušnog oružja. Imam ovaj pištolj već par godina i povremeno sam pucao sa njim kada sam imao vremena i mogućnosti i za neke moje pojmove nije loš na 10 do 15m. Na većim daljinama ga nisam probao jer nisam imao gde, a da bi to bilo sigurno po okolinu. Kada sam ga kupio, uzeo sam ga jer mi nije bio skup za malo povremene zabave. Tada mi je prodavac napričao priče da je mnooogo jak, i od tih priča sam pola bacio u vodu. Pre neki dan sam kupio hronograf i rešio da izmerim napokon šta ja to imam. Pištolj ima specifikaciju 170m/s i 7.5J. Ako je ovo tačno težina municije bi bila 0,51g.
E sad nastaje moja nedoumica, Kada sam merio hronografom dobio sam sledeće rezultate
Municija 0,48g brzina 127,56m/s
Municija 0,56g brzina 111,08 m/s
Municija 0,51g brzina 120,92 m/s
I tu nastaje moja nedoumica. Kada se izračunaju energije to bude redom
3,9J...3,4J i 3,7J
To je sve vrlo daleko od onih 7, 5J kako reklamiraju ovaj pištolj. Posumnjao sam u hronograf, ali sam video da je član bojan ks, kada je pisao o prepravci imao sličnu brzinu.
Takođe sam našao na netu neki prikaz ovog pištolja gde čovek tvrdi da je municijom od 7,9 greina dobio brzinu od 550fps što bi u našim jedinicama bilo
0,51g brzina 167,68m/s i to je 7,17J što je blisko specifikaciji pištolja.
Moje pitanje je, da li nešto nije u redu sa ovim primerkom koji sam kupio, ili proizvođači debelo lažu kada daju specifikacije ili prave oružje ofrlje pa kako se kome zalomi?
Ako nešto nije u redu, šta treba pogledati da bi se doveo blizu specifikacije.?