T-Eagle 5-20x50 SFIR

skorpio said:
A sto se tice teme , treba mi optika sa vecim uvecanjem , min 20 puta ali da radi na svih 20 pa me ova iz naslova teme zanima ...
Ti ako staviš optiku sa 20x uvećanjem na tog IŽ-a 22 teško da ćeš bilo šta pogoditi. Za IŽ22 moj ti je savet neku optiku sa fiksnim uvećanjem 3 ili 4x i toEto!

longrifle said:
Sto se tice paralaxe to ti je to za te pare,tako je i kod mene na BSA 8-32x44. Uvecanje je kristalno cisto do 16/18x a sve preko toga krece zamucenje.

Možda se nisam jasno izrazio. Pričam o podešavanju paralakse, a ne o čistoći slike. Slika je jasna i bistra (kada se paralaksa podesi), ali se turet kojim se izoštrava paralaksa ne poklapa sa njegovom skalom. Ne možete recimo da postavite paralaksu na 100 jardi i budete sigurni da je podešena, već moram da gledam kroz optiku, pomeram točkić i "ručno" izoštrim sliku.

Što se para tiče, ova optika na sajtovima kao što su Aliexpress, Amazon, Ebay itd košta, zavisno od trgovca, između 120 i 190$. Otprilike toliko košta i BSA 4-14x44 TMD čiju sam kupovinu takođe razmatrao nekoliko meseci. Oba optička nišana su neuporedivo kvalitetniji od tog BSA koji pominješ i svih sličnih optika, Bushnella, Zess-ova, Diana itd, koji na Aliju koštaju 30-50$. To se vidi čim ih uzmeš u ruke i uporediš samo ovako vizuelno.

Ovo je moj T-Eagle: https://www.aliexpress.com/item/T-Eagle-ER-5-20X50-SFIR-Hunting-Riflescope-Side-Parallax-Glass-Etched-Reticle-Turrets-Lock-Reset/32886388988.html?spm=2114.search0104.3.8.6c9a2f8a80hzon&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_7_10065_10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_10084_453_10083_454_10103_10618_10307_537_536,searchweb201603_35,ppcSwitch_0&algo_expid=05121f5c-7c7d-4e60-9a7d-21ced03265db-1&algo_pvid=05121f5c-7c7d-4e60-9a7d-21ced03265db

A evo i njihove FB strane. Na poruke odgovaraju posle nedelju dana :)

https://www.facebook.com/TEAGLEOPTICS/

Nismo se bas razumeli oko paralaxe. Za paralaxu sam napisao da je to to za te pare a sto se tice uvecanja sam napisao da se dobija zamucenje pa si to izmesao . Paralaxa i kod mene pokazuje do 100y kako treba a sve posle toga nema veze sa vezom.

Ledeni said:
Pa ja opet ne razumem :D Kad kažeš "to je to za te pare", na šta konkretno misliš?

Ni ja ne razumem , u najmanju ruku sam zbunjen kako poredjenjem tako i odgovorom...

Možda tražim dlaku u jajetu za optiku od 120 do 190$ (a možda je i čudna sama činjenica da je raspon cena tako veliki), ali ponukan ovom diskusijom, jutros sam joj našao još jednu manu. Za neke malu, za mene ozbiljnu. Naime, uzeo sam da zaključam turete i dovedem ih na "nulu". Ispostavilo se da je puška upucana tako da nema šanse da zaključam baš na "nulu", već ili klik manje ili klik više. Kada se odvije šraf i izvuče točkić koji se okreće dok se oznaka na tubusu i "nula" na turetu ne poklope, ne mogu da spustim točkić ravno, već moram da ga zakrenem malo levo ili malo desno, optprilike za jedan klik. Zbog toga sam morao lakom za nokte da napravim još jednu oznaku na tubusu i sada znam da je to moja prava "nula". Realno, mogao sam posle zaključavanja da pomerim za taj jedna klik i da mi se oznaka na tubusu i "nula" na točkiću idealno poklope, jer jedan klik ni na 200 m ne znači u praksi gotovo ništa, ali meni to bode oči.

E sad, ne znam da li bi bilo bolje da nova saznanja unosim ovako ili da napravim poseban tekst sa slikama (ili video) na kraju, kada dođem do konačnog zaključka? Sledeća stvar koju želim da isprobam je da vidim kako tureti prate klikove i da li se posle vraćanja na "nulu" i pogoci zaista vraćaju na "nulu".

Ledeni, ne znam na koju daljinu pucas, tu su MIL klikovi cini mi se, sto znaci 1cm na 100m, odnosno 0.5cm na 50m, a smatram da puska nije toliko precizna da bi ti vidio na grupi da je pomjerena gore ili dole 0.25cm na 50m?!

Da se vratim na te BSA 8-32x44, ima ih svakakvih cinjenica je, ja sam imao 2-3 komada ali sve sa tubusom 30mm i nikakvih problema nije bilo, slika odlicna do 16x, preko malo slabija ali se moze koristiti i 20-24x... Za te pare ja mislim da nema bolje optike sa bocnim paralaksom. Cijena oko 65e sa Ebaya, a te sto se kod vas prodaju su cini mi se sa 25.4 tubusom pa odatle mozda razlika u kvalitetu.

Pa to sam i napisao. Jedan klik ne znači mnogo ni na 30-40 m, a nikada ne pucam tako blizu. Najčešće daljine su od 95 do 180 metara. Kada povetarac od 1 m/s na 180 m odnesde dijabolu 20 cm u stranu, postaje jasno koliko je 1 klik beznačajan :). Uostalom, puška u idealnim uslovima pravi grupe od 3-4 cm na 100 metara, a takvi uslovi su više nego retki.

Ali, bode mi oči što ne mogu da namestim na idealnu "nulu".

Ledeni said:
Pa to sam i napisao. Jedan klik ne znači mnogo ni na 30-40 m, a nikada ne pucam tako blizu. Najčešće daljine su od 95 do 180 metara. Kada povetarac od 1 m/s na 180 m odnesde dijabolu 20 cm u stranu, postaje jasno koliko je 1 klik beznačajan :). Uostalom, puška u idealnim uslovima pravi grupe od 3-4 cm na 100 metara, a takvi uslovi su više nego retki.

Ali, bode mi oči što ne mogu da namestim na idealnu "nulu".

Onda se nesto nismo razumjeli, kako ne mozes nastimati na nulu, na kojoj daljini, jel se tureti mogu podesavati/pomjerati?

[/quote] Onda se nesto nismo razumjeli, kako ne mozes nastimati na nulu, na kojoj daljini, jel se tureti mogu podesavati/pomjerati?
[/quote]

Pa objasnio sam sve. Kada se turet otključa (odvije se šraf), točkić se povuče na gore i rotira dok se "nula" ne dovede do markera na tubusu, as onda se spusti i zaključa (zavije se šraf). E, kada se turet spušta direktno na marker, zapne. Mora da se okrene ili malo levo ili malo desno i onda pusti. A kad se tako spusti, onda se oznaka na tubusu i "nula" na turetu ne poklapaju idealno, već "nula" beži levo ili desno za jedan klik. Bolje da objasnim ne umem :)

Napravio sam danas tzv. tracking test. Uslovi su bili loši (vetar, jako sunce), meta nije bila odgovarajuća za precizno pucanje na svega 25 metara, ali su rezultati ipak jasni. Kada sam na kraju sve lepo sračunao, ispalo je da se ipak skoro sve slaže.

Znači, najpre sam ispalio tri dijabole nišaneći u centar i na papiru je bila oko 3 cm visoko, koliko i treba. Pomerena je u desno zbog vetra. Zatim sam končanicu spustio za 30 klikova i opalio još jednu grupu, opet nišaneći u centar. Ta druga grupa "spustila" se za 6-6,5 cm (po teoriji bi trebalo 7,5 cm), a onda sam turet vratio na "nulu" i pucao još tri. Treća grupa se "popela" i bila je manje-više na istom mestu gde i prva. Ovo bi svakako valjalo testirati i ozbiljnije, po mirnom vremenu, uz bolju metu i pažljivije gađanje (ovo danas svakako nije bilo moje najbolje pucanje), ali meni i ovo govori da klikovi odrađuju svoj posao. Evo i snimka.

https://www.youtube.com/watch?v=hJMDfXCw9-4&feature=youtu.be

Attachments

• 8.jpg
    8.jpg
    507.1 KB · Views: 3,919
  • 7.jpg
    7.jpg
    479.2 KB · Views: 3,919
  • 6.jpg
    6.jpg
    419.6 KB · Views: 3,919
  • 5.jpg
    5.jpg
    448.2 KB · Views: 3,919
  • 4.jpg
    4.jpg
    394.3 KB · Views: 3,919
  • 3.jpg
    3.jpg
    366.1 KB · Views: 3,919
  • 2.jpg
    2.jpg
    525 KB · Views: 3,919
Tako bi i trebalo i to je merodavnije, ali em nisam imao vremena, em po ovakvom vetru nisam imao ni volju da to radim zaista ozbiljno.

I rekao sam da više neću raditi ovako pipave stvari po vetru... :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=8aGctVevhKg&feature=youtu.be

Sad mi kažeš? :lol: :lol: :lol:

Kad sam rešio da opet probam, nije mi se činili da toliko duva, a i računao sam 25 m je malo da bi se značajnije osetio uticaj vetra. Kad sam sve izneo i namestio, vidim da je vetar i do 3 m/s i da to oho-ho utiče i na svega 25 metara. Iznerviram se, ali kad sam već sve pripremio, rekoh hajde da ipak probam. Mislim da je 25 m dovoljno mala udaljenost, ali vetra zaista ne sme da bude. A i moraću da odaberem bolji deo dana, bez jakog sunca itd.

E da, na kraju mi ostanu dve dojabole. Sa tog mesta, do one male metalne mete 6x4 cm imam šezdesetak metara. Uzmem pola mildota za vetar, opalim i promašim za 1 cm u desno. Uzmem ceo mildot i pogodim posred srede. Dakle, posle svog tog pomeranja gore-dole na kraju se sve stvarno vratilo na nulu.

P.S. Čekam da mi konačno sa Ebay-a stigne kopija Atlas bipoda, pa će biti druga priča. Ovaj kobajagi Harris sa Alija je počeo da me izluđuje - nikako da iznivelišem lepo pušku. Moguće je da sam i zbog toga brljavio.

Ja jedva cekam da dobijem lepo stalak za pusku, pa d amogu da se zabavljam sa optikom do mile volje. Ja sam takav ljudski faktor da jedva upucam optiku.

Danas sam još jednom obavio Tracking test ove optike, pošto je vreme bilo gotovo bez vetra - samo povetarac od oko 1 m/s. Metu sam postavio na 30 metara i ispalio prvu grupu - srednji pogodak je bio blago pomeren u desno, verovatno zbog konstatnog povetarca. Potom sam podigao končanicu za 40 klikova i ispalio sledeću grupu, zatim pomerio levo ponovo za 40 klikova i ispalio treću grupu, pa vratio na nulu po visini (četvrta grupa) i konačno vratio na nulu po pravcu i pucao petu grupu. Sve sam detaljno objasnio na videu. Hvala na pažnji :D

https://www.youtube.com/watch?v=OvHHLsyNoks&feature=youtu.be

Attachments

• 5.jpg
    5.jpg
    289.5 KB · Views: 3,753
  • 4.jpg
    4.jpg
    286.7 KB · Views: 3,751
  • 3.jpg
    3.jpg
    251 KB · Views: 3,752
  • 2.jpg
    2.jpg
    292.7 KB · Views: 3,752
  • 1.jpg
    1.jpg
    271.4 KB · Views: 3,753
Ovaj test je mnogo bolje prosao od prethodnog. Samo je malo nejasno zasto je po horizontali druga vrednost klika?

Users who are viewing this thread

Back