Danas sam poslušao savet kolege Bullpup i proverio u praksi koliko meni zaista vredi 1 klik na daljini od 100 metara. To sam uradio jer konstantno imam neslaganja sa Strelokom koja dovode do bespotrebnog trošenja skupe municije i to samo kada sam prinuđem da pucam po klikovima, tj. da odvrćem turet za elevaciju. Sve dok mogu da pucam po končanici, tj. po dotovima, sve je okej, ali čim krenem da "motam" klikove dolazi do greške.
Elem, odneo sam parče kartona sa metom na tačno 100 metara, obeležio sam podeoke na vertikalnoj liniji, a zatim sam fiksirao pušku tako da na uvećanju 20x (koje koristim kada gađam na 200+ metara) "nišani" u centar mete. Onda je moj sin Aleksa gledao kroz optiku, pazeći da sve bude stabilno, a ja sam odvrtao i zavrtao elevaciju po 20-30 klikova na gore i isto toliko na dole. U nekoliko merenja, došli smo do zaključka da je vrednost klika u opisanim uslovima 7 mm, tako da, na primer, ako želim da gađam na 100 metara, ne odvrćem 40, već celih 60 klikova. Sve ovo naravno moram da testiram i pucanjem, ali verujem da ću sada znatno lakše i brže uspevati da nađem pravu visinu na LR i ELR distancama.
Bilo bi mi drago da su ovo pročitale kolege koje su u međuvremenu pazarile ovu optiku, ali šta je - tu je. I dalje mislim da je za taj novac reč o odličnom izboru.