Dizeling ne moze da ti bude dugorocno resenje, a moze da osteti dihtung, pa bih ja to izbegavao, ali si uspesno pokazao da nije samo zapremina bitna za snagu nego brzina kojom se taj volumen isprazni.
Upravo ta mala detonacija ne dozvoljava klipu da udari u celo cilindra.
Ako hoces jeftin eksperiment sa TP uzmi antenu od portabl radija (onu teleskopsku na razvlacenje) jer lepo segmenti ulaze jedno u drugo i mozes da koristis kao reducir za smanjivanje, dok trazis idealni promer jer nema potrebe za lepljenjem.
Hw80 (jedna pusketina) ima TP 4.2mm?, pa mi 4.5mm na Zastavici zvuci bas preveliko.
Kao sto kaze Laki, oko 3.2 do 3.5 bi bilo idealno.
Ali, samo da spomenem, da bez merenja nema naucnog metoda, pa nije dovoljno da se samo oslanjas na licni "osecaj za filing" nego ti treba hroni, tacno da vidis rezultate izmena.
Sto se dizelinga tice , ja colega Webley i ne zelim da mi to bude dugorocno resenje
Cak mi je ta pojava vise kao smetnja.
A mozda nisam bio ni dovoljno jasan .
Ulje koristim u malim kolicinama , otprilike jednom u mesec dana cisto da malo nauljim cilindar da umanjim trenje.
A ovo sa antenom je odlican predlog, mada nije na odmet da iskoristim i manje kolicine lepka.
Најбоље кад би се тп још малкице разбушио и додао навој, па онда направио уметак са рупама разних величина,
Kod zastave bi ovaj postupak kolega bio dosta komplikovan.
Sam transfer port je pod kosim uglom
Tu bi bilo bas potrebno dosta iskustva , preciznog alata itd.
Nekako se ne bih upustio u ovaj poduhvat , a i nemam uslova za to.
Inace logican predlog.
А можда жртвовати и мало брзине за мирнији рад.
Da kolega potpuno si u pravu.
Vredi zrtvovati brzinu za mirniji rad .
Treba pitati Ledenog šta je radio sa transfer portom na njegovoj Zastavi ?
Na YT snimcima koje je objavio, meni deluje da je njegova Zastava prilično "mirna".
Koliko ja znam kolega Ledeni nije spominjao da je nesto radio na samom transfer portu
Ako je ovo neki vid eksperimenta ili rad u progresu, vrlo je moguce da ce redukcijom TP, malo smanjiti protok vazduha, koji ce spreciti zakucavanje ali i dalje proizvoditi vecu snagu nego u originalu.
Definitivno cu pokusati da smanjim transfer port.
Možda grešim u rezonovanju ali Zastava je vrlo slaba puška i ako je transfer port mali, neće imati snage da ostvari pritisak i prenese ga u cev. Ovako sa velikim transfer portom nema veliko "gušenje" u transfer portu pa pritisak i ako mali u poređenju sa jačim puškama ima dovoljno snage za opaljenje.
Ne gresis nista kolega Zare, potpuno si u pravu sto se tice kod standardne zastave.
Kod mene je situacija malo drugacija.
Nakon ubacivanja duple opruge shvatio sam da je udar klipa u kraj cilindra prejak .
Nakon toga sam povecao zapreminu vazduha za 1/3 ,nadajuci se da ce veca zapremina ublaziti udar klipa u kraj cilindra.
Medjutim nisam primetio neku razliku.
Moram da priznam da je za mene transfer port bio samo jedna rupa

kroz koju treba da prodje kompresovani vazduh.
Tek sad svatam da je sam trasfer port karika da bi se dobio balans izmedju snage i preciznosti.
Svestan sam da tu ima jos dosta faktora ali se ne sme ignorisati sam transfer port.