Vortex optike pomoc

Lale

Member
Pozdrav forumasi. Da li je neko imao/video/koristio vortex optike? Posto nikako da mi stigne hawke airmax a mozda i ne stigne nikad, nikko stirling nema nigde sigurno do kraja juna, da li se ovo isplati posto bar ovoga ima? Ima modela sa podesivim paralaksom od 10 jardi pa navise i cene su korektne a garancija navodno dozivotna. Nisam nesto preterano probirljiv sto se tice koncanice (da li je mil dot ili tackica ili slicno). Svako iskustvo ili misljenje je dobro doslo ma koliko bilo dobro ili lose. Koristio bi je na diani 340 ntec i na cz 200s.

Ma kakva tacka, samo mildot a kvalitet je dobar cim daju dozivotnu garanciju.
Ima dobrih vortex optika sa mildot koncanicom al su dosta skupe

Već duže vreme posedujem jedan Vortex monokular (10x36), a optike sam više puta imao u rukama na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu. Mislim da su dovoljno kvalitetne za svoju cenu, a svakako nisu ništa slabije od ostalih optika u toj klasi, naprotiv. Deluju sasvim solidno izrađene, slika je dovoljno svetla, jedino se vidno polje donekle sužava na najvećim uvećanjima, ali to je već standardna kod optika ekonomske klase. Mislim da su u toj klasi serije Crossfire i Viper (ako se dobro sećam), a ono što sam ja video je bilo sasvim solidno.
Lično, mislim da nećeš pogrešiti.

Vortex optike koriste neke poznate face u LR sportu. Ima jeftinijih i skupljih. Evo jednog zanimljivog "testa" modela Viper 6,5-20x50. Video je "uncut", kako ne bi bilo mesta sumnji da je namešteno, isečeno, montirano...

https://www.youtube.com/watch?v=bOdZZEF5rb8

Lale said:
Pozdrav forumasi. Da li je neko imao/video/koristio vortex optike? Posto nikako da mi stigne hawke airmax a mozda i ne stigne nikad, nikko stirling nema nigde sigurno do kraja juna, da li se ovo isplati posto bar ovoga ima? Ima modela sa podesivim paralaksom od 10 jardi pa navise i cene su korektne a garancija navodno dozivotna. Nisam nesto preterano probirljiv sto se tice koncanice (da li je mil dot ili tackica ili slicno). Svako iskustvo ili misljenje je dobro doslo ma koliko bilo dobro ili lose. Koristio bi je na diani 340 ntec i na cz 200s.
Prodajem ja Airmax :D

NemanjaGt said:
Lale said:

E kolega sad si se setio... ja danima zapomazem na forumu.. :lol:
Da ne bi bio potpuni off.. ja kao neiskusan da dam zdravorazumski odgovor.. bio sam jako blizu da uzmem vortex iz jednog prostog razloga ,,dozivotna bezuslovna garancija"...o svetlosti, kvalitetu sociva i td ne mogu ti dati odgovor ali iz ugla potrosaca ova cinjenica dosta govori o kvalitetu proizvoda..i ne razmisljas da li ce je puska ,,pojesti" a buduci da sam pregledao sve dostupno na youtube o konkretnom modelu za koji sam se zanimao gotovo je (ako je za verovati youtuberima) best buy.. na kraju nasao sam izgleda jedinu preostalu Nikko optiku air king 3-9x42 u Srbiji te se odlucih za istu iz jednog (dobro 2) razloga a to je sto konkretni vortex nije imao opciju stelovanja prednje paralakse (a drugo je naravno novac). Iako sam sretan kao malo dete, odmah cu ti reci.. nije s razlogom air king sa sve nosacima 14k rsd.. Zavrsna obrada nije na zavidnom nivou nimalo.. Eto iz mog ugla, za mudrije reci i savete koji proisticu iz godina iskustva bavljenja ovom zarazom ces se obratiti starijim (po iskustvu i znanju) kolegama..
p.c. Ako ti je za utehu razumem tvoj neizdrz u potpunosti..

Hvala svima na odgovorima. Razmisljao sam izmedju crossfire II 3-12x56 i diamondback tactical 4-12x40. Cene su korektne mislim da su oko 42000-45000 sto mi odgovara za moj dzep. Kod crossfire mi se svidja podesiv paralax ali precnik mi se cini preveliki pa ne znam da li cu naci odgovarajuce nosace dok diamondback ima fiksni paralax na 100 jardi/91metar ali ima mnogo lepsu koncanicu, manji precnik i tureti su bez onog poglopca sto mi se svidja za lakse pomeranje visine. Koliko cu da dobijem/izgubim ako izaberem diamondback naspram crossfire? Dosad sam imao jednu optiku i koristio sam side focus kao rangefinder ali nisam obracao paznju da li bi mi uticalo na preciznost ako se paralax ne bi poklapao sa daljinom mete tj. nikad nisam gadjao metu a da mi paralax nije podesen na odredjenu daljinu.

Markony said:
NemanjaGt said:
Lale said:

E kolega sad si se setio... ja danima zapomazem na forumu.. :lol:
Da ne bi bio potpuni off.. ja kao neiskusan da dam zdravorazumski odgovor.. bio sam jako blizu da uzmem vortex iz jednog prostog razloga ,,dozivotna bezuslovna garancija"...o svetlosti, kvalitetu sociva i td ne mogu ti dati odgovor ali iz ugla potrosaca ova cinjenica dosta govori o kvalitetu proizvoda..i ne razmisljas da li ce je puska ,,pojesti" a buduci da sam pregledao sve dostupno na youtube o konkretnom modelu za koji sam se zanimao gotovo je (ako je za verovati youtuberima) best buy.. na kraju nasao sam izgleda jedinu preostalu Nikko optiku air king 3-9x42 u Srbiji te se odlucih za istu iz jednog (dobro 2) razloga a to je sto konkretni vortex nije imao opciju stelovanja prednje paralakse (a drugo je naravno novac). Iako sam sretan kao malo dete, odmah cu ti reci.. nije s razlogom air king sa sve nosacima 14k rsd.. Zavrsna obrada nije na zavidnom nivou nimalo.. Eto iz mog ugla, za mudrije reci i savete koji proisticu iz godina iskustva bavljenja ovom zarazom ces se obratiti starijim (po iskustvu i znanju) kolegama..
p.c. Ako ti je za utehu razumem tvoj neizdrz u potpunosti..
Pa ima oglas ovde na forumu da prodajem, ima na KP, ima na halo oglasima :D jbg nzm gde jos da okacim :D :D :D

Lale said:
Dosad sam imao jednu optiku i koristio sam side focus kao rangefinder ali nisam obracao paznju da li bi mi uticalo na preciznost ako se paralax ne bi poklapao sa daljinom mete tj. nikad nisam gadjao metu a da mi paralax nije podesen na odredjenu daljinu.

Bojim se da čak i kod skupljih optika često dolazi do razmimoilaženja između onoga što pokazuje turet za paralaksu i pravi daljinomer. Po meni, sigurnije je za određivanje daljine koristiti "rejndž-fajnder".

Lale said:
Svako iskustvo ili misljenje je dobro doslo ma koliko bilo dobro ili lose. Koristio bi je na diani 340 ntec i na cz 200s.
Lale said:
Razmisljao sam izmedju crossfire II 3-12x56 i diamondback tactical 4-12x40.
Lale said:
Koliko cu da dobijem/izgubim ako izaberem diamondback naspram crossfire? Dosad sam imao jednu optiku i koristio sam side focus kao rangefinder
Ovo što pišem osetio sam po džepu. Na tu Dianu ne bih stavio ni jednu od njih, osim ako je nisam unapred prežalio. Dalje, optika sa fiksnom paralaksom za ovaj hobi ne ide. Dakle, ostaje realna dilema li ti za CZ 200 treba ta lovačka optika varijabilnog uvecanja 3-12x. To ne može niko da ti kaže. Na sličnoj puški imao sam 4-16x i bio zadovoljan jedno 15 dana. Side focus na dobroj optici velikog uvećanja, opremljenoj adekvatnim sidewheelom meri preciznije nego rangefinder (do određene distance, naravno).

Uf izgleda da mi ne ostaje nista sem da se molim da ovi nasi uvezu nesto ili da palim za inostranstvo pa da "ispod sedista" (kako je nego ovde lepo napisao) donesem optiku. Salu na stranu, kad sam pitao u policiji za nabavku optike iz inostranstva preko interneta rekli su mi da mi ne treba nikakva dozvola ako je obicna optika tj, nema svetlecu koncanicu ili ako nije nocna optika, dok ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacije kazu da mi treba dozvola za to. Kome da verujem a kome ne? Vec sam se unervozio jer sve prodavnice koje sam zvao nemaju trenutno nista za vazdusne i niko ne zna kad im stize roba a leto dolazi...

Lale said:
Uf izgleda da mi ne ostaje nista sem da se molim da ovi nasi uvezu nesto ili da palim za inostranstvo pa da "ispod sedista" (kako je nego ovde lepo napisao) donesem optiku. Salu na stranu, kad sam pitao u policiji za nabavku optike iz inostranstva preko interneta rekli su mi da mi ne treba nikakva dozvola ako je obicna optika tj, nema svetlecu koncanicu ili ako nije nocna optika, dok ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacije kazu da mi treba dozvola za to. Kome da verujem a kome ne? Vec sam se unervozio jer sve prodavnice koje sam zvao nemaju trenutno nista za vazdusne i niko ne zna kad im stize roba a leto dolazi...

Koliko sam cuo u peloponezu kad sam bio pre mesec dana dobice uskoro mtc optika, rekose juna meseca...
pa ako mozes da izdrzis

sportex said:
Lale said:
Svako iskustvo ili misljenje je dobro doslo ma koliko bilo dobro ili lose. Koristio bi je na diani 340 ntec i na cz 200s.
Lale said:
Razmisljao sam izmedju crossfire II 3-12x56 i diamondback tactical 4-12x40.
Lale said:
Koliko cu da dobijem/izgubim ako izaberem diamondback naspram crossfire? Dosad sam imao jednu optiku i koristio sam side focus kao rangefinder
Ovo što pišem osetio sam po džepu. Na tu Dianu ne bih stavio ni jednu od njih, osim ako je nisam unapred prežalio. Dalje, optika sa fiksnom paralaksom za ovaj hobi ne ide. Dakle, ostaje realna dilema li ti za CZ 200 treba ta lovačka optika varijabilnog uvecanja 3-12x. To ne može niko da ti kaže. Na sličnoj puški imao sam 4-16x i bio zadovoljan jedno 15 dana. Side focus na dobroj optici velikog uvećanja, opremljenoj adekvatnim sidewheelom meri preciznije nego rangefinder (do određene distance, naravno).

poslušaj ovaj savjet , slažem se sa njim potpuno jer sam imao 15 optika koje sam uvozio i skrkao pa bacio....
za dijane samo utg po meni a to sam napisao jedno 107 puta do sada jer nije preskupa za stavit na springericu a slomit će je makar 10 x teže nego recimo air kinga ili airmaxa
sportex ti dobro kaže--nikad dosta uvećanja, ali nikad, što veće uvećanje priuštiš to veći merak pucanja imaš(makar ja)
fokus na dobroj optici radi super precizno kad ga dobro označiš i upariš sa turetima besprekorno mjeri daljinu (konačno počeo to da koristim) a osim toga lakše je puno manevrisanje i nema suvišnih radnji -fokusiraš ,okreneš turete i kraj, jednostavno ne skidaš ruku sa puške i praktično ni glavu ne dižeš sa pogleda na metu...........

Slazem se naravno zato sam i postavio pitanje ovde da bi procitao sto vise misljenja i iskustva. Utg odavno gledam ali ga nema nigde ali bas nigde cak ni ovi sto uvoze na crno ga nemaju niti ce ga imati a ja nekako stalno izbegavam da narucim iz inostranstva da ne bi vadio papire i da sto manje cekam a bogami nacekao sam se. Sve prodavnice sto uvoze hawke nabavljaju od nekog koga ne spominju i vec 3 ili 4 meseca me odlazu kazu ne mogu da uvezu airmax navodno im niko ne odgovara na mail, nikko stirling nece biti do kraja juna sigurno, cak i nikon nema nigde da se nadje a ja se nerviram iz dana u dan zato sam postavio pitanje oko vortex-a jer trenutno samo to ima.

Users who are viewing this thread

Back