Weihrauch HW30S – Mala puška sa ogromnim karakterom!
Postoje puške koje kupite zato što su dobre, a postoje one koje vas nateraju da se svaki put nasmejete kada ih uzmete u ruke. Za mene je Weihrauch HW30S upravo takva puška.
Iskreno, mislim da skoro svaki vlasnik HW30S ima isti problem. Teško je prodati je. Nije najjača, nije najskuplja, nema najmodernije rešenje na svetu, ali jednostavno ima nešto zbog čega joj se uvek vraćate.
Za nekih tridesetak hiljada dinara, po mom mišljenju, teško da postoji kvalitetnija nova opružna vazdušna puška. Napravljena u Nemačkoj, od ozbiljnih materijala, sa legendarnim Rekord okidačem koji je po kvalitetu daleko iznad onoga što biste očekivali u toj cenovnoj klasi.
Zašto baš HW30S?
Ona nije puška koja pokušava da impresionira snagom.
Naprotiv.
Sa svojih oko 7,5 J pokazuje da preciznost nema mnogo veze sa velikom energijom. Laka je, odlično balansirana, lako se prelama i može ceo dan da se puca bez umora. To je jedna od retkih springerica koju ćete uzeti “na pet minuta”, a završiti dva sata kasnije sa osmehom na licu.
Naravno, nije ostala fabrička.
Ko mene poznaje zna da nijedna puška kod mene dugo ne ostane potpuno fabrička.
HW30S sam potpuno rastavio do poslednjeg dela. Skinuo staru fabričku mast, očistio kompletan mehanizam, ispolirao sve kontaktne površine i ponovo podmazao kvalitetnim mazivima.
Nakon toga ugradio sam TBT tuning kit, koji donosi novu oprugu, precizniju unutrašnju vođicu i kvalitetnije komponente koje dodatno smiruju rad mehanizma.
Rezultat?
Puška je postala još uglađenija nego što je bila. Ciklus opaljenja je kraći i mirniji, vibracije su praktično nestale, a osećaj pri pucanju je jednostavno fenomenalan.
To je i dalje HW30S, samo onakav kakav je, po mom mišljenju, trebalo da izađe iz fabrike.
Williams peep sight
Jedna od najboljih odluka bila je ugradnja Williams FP AG peep sighta.
Po mom mišljenju, teško je pronaći kvalitetniji peep sight za ovakav tip puške. Sve je izrađeno od čelika i aluminijuma, podešavanja su izuzetno precizna, a kada se jednom stegne, nema apsolutno nikakvog pomeranja.
Uz njega sam ugradio i Anschütz potkundak, koji je dodatno popravio položaj puške u ramenu i omogućio još prirodniji stav pri gađanju.
Preciznost
Na 10 metara sa kvalitetnim JSB dijabolama ova puška bukvalno pravi jednu proširenu rupu.
Međutim, ono što me je možda još više iznenadilo jeste koliko je sposobna i na većim daljinama. Bez problema pogađa male mete na 25 metara, a kada uradite svoj deo posla, veoma lako zaboravite da pucate iz opružne puške od svega 7,5 J.
Upravo zbog toga HW30S često preporučujem početnicima, ali isto tako i iskusnim strelcima. Što više iskustva imate, više ćete ceniti koliko je zapravo dobra.
Nije za one koji jure džule.
Ako vam je jedini cilj što više energije i što veća brzina, ova puška verovatno nije za vas.
Ali ako želite pušku koja će vas svaki put naterati da izađete u dvorište “na samo nekoliko hitaca”, a na kraju provedete sat vremena pucajući, onda ćete teško pronaći bolju.
HW30S ne pokušava da bude magnum. Ona pokušava da bude savršeno izbalansirana sportsko rekreativna springerica.
I upravo zato je toliko posebna.
Zaključak.
Od svih opružnih pušaka koje sam imao priliku da posedujem i probam, HW30S zauzima posebno mesto.
Nije najskuplja u kolekciji. Nije ni najređa.
Ali je jedna od onih pušaka koje bih poslednje prodao.
Mala, lagana, vrhunski napravljena, neverovatno precizna i beskrajno zabavna. Kada se tome doda kvalitetan tuning i Williams peep sight, dobija se puška koja pruža mnogo više zadovoljstva nego što njene specifikacije na papiru mogu da pokažu.
Ako me neko pita koju opružnu pušku bih bez razmišljanja preporučio za čisto uživanje u pucanju, odgovor će gotovo uvek biti isti.
Weihrauch HW30s