Weihrauch springerice

Ovo je i meni zanimljivo. Interesuje me sledeće jer nisam upućen. Kojom diabolom se pred takmičenje, u recimo ft-u ili na 25m sa puškama do 16.2j, meri snaga. Da li onom sa kojom takmičar učestvuje ili tačno određenom, u smislu težine i proizvođača.

Zbog ovoga i jesmo svi ovde, da naucimo nesto novo. Tako da, svi predlozi i iskustva dobrodosli. Do sad sam sa malim brojem pusaka imao ovakve odnose u snazi. U principu od 20 pusaka mozda su dve imale istu ili malo vecu snagu sa laksim dijabolama. Jedna od tih pusaka je bila hw30s. U vecini slucajeva mi je snaga bila veca sa tezim dijabolama bar za pola dzula. za sad nisam stigo do nikakvog racunanja, sve se svodi na experimente. Ono sto znam da preterano olaksavanje klipa ili povecavanje zapremine cilindra smanjivanjem duzine klipa i sl sa istim transfer portom sve pokvari. Takodje mnogo zavisi od vrste i oblika dijabole kao sto si rekao, tvrdoca, duzina suknjice, pod/nad kalibar... Samo treba vremena i polako stvari nalezu na svoje mesto. Za sad sam samo jednu pusku upropastio razbusivanjem transfer porta. Tako da to izbegavam maksimalno.

Gesendet von meinem Power Armor 18 mit Tapatalk

To sto je rekao Nemanja sam i ja primetio, da se na primer sa JSB heavy dobija dosta vise snage u J nego sa expressom. Ako nije bio cak i ceo J razlike. To sam primetio kada smo menjali opruge na hw97

Jedna zanimljiva stvar. Gledam cene Weihrauch springerica u Peloponezu i Krale (EU cene) i skontam da je cena u Peloponezu bukvalno Krale cena *118 plus minus 1000din. Jedina puška gde ovo nije tačno je hw97k :) ona je nekih 50e skuplja u Peloponezu.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

To sto je rekao Nemanja sam i ja primetio, da se na primer sa JSB heavy dobija dosta vise snage u J nego sa expressom. Ako nije bio cak i ceo J razlike. To sam primetio kada smo menjali opruge na hw97
U tjunerskim krugovima u Engleskoj postoji verovanje da puska moze da bude slammy (klip zakucava u kraj cilindra) ili bouncy (klip odskakuje od vazdusnog jastuka, preostalog kad je dijabola vec krenula).

Problem sa zakucavanjem je nepreciznost jer puska odskace I trza, I nesto se mora menjati.

Zakucavanje se moze videti kad teza dijabola daje vecu snagu, prouzrokovano:

- preteskim klipom
- prevelikim transfer portom
- prejakom oprugom
- prekratkim hodom

Da bi se puska smirila I popravila precisnost, gore navedene osobine se moraju promeniti.

Ovo je citava filozofija tjunerskog rada, osim ocigledne mehanicke strane (tolerancije, kvalitet meterijala, poliranje, itd)

Sad su neke stvari dosta jasnije. E sad kako ja da istjuniram pušku da ona radi timely a ne slammy ili bouncy. Csaba, čitaš li ovo?

Otvoreno i podgrejano uvek zanimljivo pitanje, lično takođe aktuelno, al zbog trenutnih obaveza, nisam u prilici da doprinesem temi.
Probali smo onomad popularni TbT 16j maxi short stroke kit, bio više nego razočaran kvalitetom izrade, sa rezultatima takođe. Produžetak za klip izrađen stolarskom tolerancijom, dijametar veoma mekane opruge oko 19,2mm, što je rezultiralo sporim i za audiofile neprijatnim ciklusom. Bouncy sa težim dijabolama.
Trenutno na doradu čekaju dve 97-ce, jedna twangy druga 20j slammy sa lakšim dijabolama. Korisna nomekulatura od kolege Webley & Scott - a.
Zanimljiva predloška kolege Nemanje za ox tvrdu oprugu, sa tim da je u ovom slučaju, ciljana snaga 16j.

Pre nego odgovorim, jel OK da nastavim na ovoj temi, da ne spamujem, ili da otvorim novu?
Imala je 2023 tema o Balansiranoj pusci, ali nije zazivela, mozda se prebacimo tamo?

Do sad sam sa malim brojem pusaka imao ovakve odnose u snazi. U principu od 20 pusaka mozda su dve imale istu ili malo vecu snagu sa laksim dijabolama. Jedna od tih pusaka je bila hw30s.
Nista iznenadjujuce, jer vecina fabrickih izdanja stize u takvom stanju.

SVAKA mora da se cacka, neka manje neka vise, osim Walther LGV/LGU (nise nisu u proizvodnji) i AA TX200 (prva serija).

@Webley & Scott pošto vidim da ste u temi. Koji od kitova za 97 je najpopularniji i dalje najbolje rezultate ako znate onako, iskustveno i kroz razgovor sa ljudima. Ja kad gledam youtube review svi su najbolji na svetu kao i sve ostalo na toj platformi. TBT što reče kolega @chaba je proizvodio baš jedan agrarni zvuk kako to naziva Sandro.

Jos jedna zanimljivost. Gledam opet diotere i naidjem na nekom forumu da ljudi stavljaju peep sight TechSights na Weihrauch springerice. I jako su zadovoljni. Razmisljam da porucim i da probam, deluje kao malo jednostavnija varijanta diotera. Daisy 25 ima peep sight i svidja mi se ta fora, nekako se lako napravi i poravna slika. A i dobro izgleda na hw30s :D

Ljudi porucuju ovaj:
kontaktiraju amere i pitaju da kupe samo zadnji.

Videcu da porucim preko kuma iz USA pa cete imati info iz prve ruke kako ovo radi :) Kontam da je hw77 sa ovim cudom top prica :D

20230813_162928-jpg.380429

To je onaj sto se prodaje na jabolo. Svaki kit ima 5* online. a praksa je nesto drugacija. jabih najvise voleo da probam svaki kit poaosob pa da procenim ali to ovde nije moguce. cekam da cujem sta ce @Webley & Scott da preporuci

@kircan , mi smo ovde svi drugari, svi u istoj prici, pa nema potrebe da mi persiras. Samo kazi Vebli, sve dok ne zavrsimo u kafani, posle kazi sta hoces :)

Ajde da skinemo taj misticni veo u vezi Ćunera (to ti je Bosanski tuner, ba) i kako i zasto poboljsati pusku.
Naravno cilj je preciznost i ponovljivost sa sto manje varijabilnosti, kao u fabrici.

Puska moze, a zna to cesto da bude, twangara (zvoni i tandrce) ali ipak da bude precizna, ali ta buka nervira korisnika pa se to otklanja vodjicom od delrina, acetala ili slicne idustrijske plastike sa jedne strane i cepom sa druge. Sve to sprecava oprugu da se savija i landara.

Opruga mora da bude obradjena na krajevima da ne kaci i krza po vodjici ili unutrasnjosti klipa.

Neki to resavaju kupovinom Tune kit pakovanja i funkcionise to OK ako su tolerancije dobre.
TbT se ovde cesto kupuje, jer zna da instantno poravi situaciju u poredjenju sa fabrickim izdanjem.
Kod @NemanjaCvetkovic na svojoj HW je to ocigledno uspelo (ustvari uspelo mu je sve, samo pogledajte onaj klip sa dijabolom na turretu)

Problem je sto ti instant tuning kits, nemaju liner (onu mikronski tanku plastiku) koja ide oko opruge i dodje izmedju nje u unutrasnosti klipa. Jer bez toga opet bude preglasno. Prave se od PTFE ili FEP, a moze i od plasticne flase za Lenor ili mleka.
1718353072812.png

Welsh Willy, je jos bolji, ali ne znam dali salje za Srbiju, a najbolje je naci nekoga sa strugom, i da ti majstor nareze po meri za tvoju oprugu i da bude knaaaaaap. Tako sam ja sebi radio.

Americki Vortek je odlican, ali gle cuda bas skup $100+ ... Kod njih je princip drugaciji je je vodjica vanjska pa opruga ulazi u nju.
1718351350893.png

Naravno sve podmazano sa minimalnom kolicinom molibdenskog maziva ! Veoma bitno u celoj prici.

@goxy - za taj kit sam samo cuo, ali nisam isprobao, pa ne mogu da komentarisem.

Samo da napravim komparaciju fabricke opruge (pogledaj krajeve) I kako to treba da izgleda kad se zavrsi posao. Jer top-hat (kratki cep na drugoj strani) je isto bitan kao I glavna vodjica.
IMG-20230303-WA0011_copy_145x322.jpg
IMG-20230303-WA0012_copy_180x400.jpg

Evo ga I liner (rukav izmedju opruge I klipa). Ovaj je od pakovanja od mleka jer mi je trebao bas tanak profil. Obrati paznju na cik-cak iseckan kraj, da se podvuce pod kraj opruge I ne izguzva I pozepa prilikom sabijanja.
IMG-20230303-WA0013_copy_180x400.jpg

Namerno sam ostavio celicnu fabricku vodjicu jer dobro pasovala, I nije bilo preglasno nego taman da me podseti na zvuke nase mladosti. Preciznost nije kompromitovana.

Mislim da je izvučeno iz imperijalnog sistema gde to iznosi tačno 12ft/lbs. Kada se konvertuje izađe na 16.269j.
Zašto je uzeta baš ta mera?
Zanimljivo pitanje👍. Neko će već od informisanijih kolega, nadam se, nešto o tome napisati.
Što se tiče snage, nije da ne može veća da se iskontroliše, nego bi nakon svakog pogodka sakupljali delove (zeka, vrana, veverica😂) meta po terenu.

webley. hvala na odgovoru, ovo sa spoljnim omotacem se cini kao razumna ideja. @chaba - citas li ovo? mislim da cu probati da napravim , kod oruzara naravno, tako nesto @wooyadeen citas li i ti ovo? vec sam bio digao ruke od nje, ali mi sad opet uleteo neki mladalacki zanos

Users who are viewing this thread

Back